Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
asurbanipal

#3951 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote: Pogotovo to ne misli većina Bošnjaka u BiH, to bi pokazala svaka anketa kada bi se napravila od vrata do vrata.

Solidan historijski presjek s kojim se slažem. Stanovnici Bosne, a naročito bosanski muslimani, nazivali su ono malo turskih činovnika što je došlo u Bosnu pogrdnim nazivom - Turkuše. Taj pridjev su dobijali i oni koji su se priklanjali ili ulizivali tim činovnicima, a sve to kako bi se napravila distinkcija. To navodi i Ćiro Truhelka. Tačno je da je postojao taj animozitet između Turaka i stanovnika Bosne, međutim, ljudi i narodi se s vremenom mijenjaju. Tako danas imamo razne grupacije, udruženja, bošnjačko-turskog bratimljenja i prijateljstva, pa makar se radilo i o simboličkoj naravi, kao što ti kažeš, SDA-ovskih vojnika. Ipak, bojim se, da je ta brojka koji u Tursku gledaju kao u nekog iskrenog mesiju i spasioca mnogo veća. Isto to važi i za Turke u kojima se gleda neki ideal, neki su se uspjeli prodati za kesicu turskog čaja i par kebaba. Situacija nije mnogo bolja ni kod pravoslavne i katoličke braće.

P.S.

Anketama baš i ne vjerujem. Uvijek na njima stoji da će malo ko glasati za SDA, a oni uvijek pobijede.
Last edited by asurbanipal on 06/12/2016 15:00, edited 1 time in total.
belfy

#3952 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

arzuhal wrote: "Turska je naša majka!", "Turci su naša braća!" su više pragmatično-politički povici više usmjereni komšiluku da čuju da, eto k'o biva, i Bošnjaci imaju nekoga, nisu sami skroz na ovom Balkanu, ima fol naka država i narod koji će ih branit ako opet nekom naumpadne genocid na ovoj šaci sirotinje što je prerostalo, nego što se stvarno vjerujeu to i misli to. Osim ono nešto političkih vojnika SDA omladine i slično, što mašu zastavama...Ili nekih koji, čisto iz inatskih razloga i podj..avanja kada su utakmice, mašu turskim zastavama, al' najmanje što vole Turke i Tursku...
slozio bi se sa ovim dijelom politicki, ali sta je tu pragmaticno?
Dozer

#3953 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Za nas nista. Turci ce, po obicaju, opet izvuci vecu korist za sebe. Nikad, nigdje i nista na planeti, u cijeloj svojoj istoriji, nisu uradili ako iz toga nisu imali korist vecu od ulaganja.
belfy

#3954 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

Dozer wrote:Za nas nista. Turci ce, po obicaju, opet izvuci vecu korist za sebe. Nikad, nigdje i nista na planeti, u cijeloj svojoj istoriji, nisu uradili ako iz toga nisu imali korist vecu od ulaganja.
to ih ne pravi losim, nego pametnim, a ako uspiju i sposobnim. no, ne vidim pragmatizam iza zazivanja Turaka... politiku da. zato sam i pitao.
Dozer

#3955 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Nema tu pragmatizma. Pokazi mi jedan jedini pragmatican potez domacih bosnjackih politicara u proteklih 20 godina...
Nazalost, nema tu neke inteligencije koja bi znala povuci pragmatican potez. Preduslov za pragmaticnost je urpavo - inteligencija. A toga kod bosnjackih politicara - nema. Nazalost, ali to je tako. Nisu nesto puno bolji ni ovi drugi i treci, ali oni se koliko-toliko snalaze.
Last edited by Dozer on 06/12/2016 15:10, edited 2 times in total.
ja71

#3956 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ja71 »

Dozer wrote: Mozemo se mi sada lagati da to nije bilo tako, ali istorija, ipak, govori drugacije, bez obzira sta je ko tada pisao. A istoriju, jel'te, uvijek pisu pobjednici.
Istorija npr. govori da su u Spaniji do 1492 godine Islam, Katolicizam i Judeizam paralelno zivjeli jedni pored drugih.
onda dolazi Papa i posle toga nema vise Muslimana i Jevreja.
Ovi zadnji su se dijelom skrasili i u BiH
Dozer

#3957 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

ja71 wrote:
Dozer wrote: Mozemo se mi sada lagati da to nije bilo tako, ali istorija, ipak, govori drugacije, bez obzira sta je ko tada pisao. A istoriju, jel'te, uvijek pisu pobjednici.
Istorija npr. govori da su u Spaniji do 1492 godine Islam, Katolicizam i Judeizam paralelno zivjeli jedni pored drugih.
onda dolazi Papa i posle toga nema vise Muslimana i Jevreja.
Ovi zadnji su se dijelom skrasili i u BiH
A kada je, i kako, islam dosao u Spaniju?
Mislim, najveci problem ljudi je taj sto ce uvijek i iz svega sto se istorije tice izvuci samo onaj dio kji njima odgovara u datom momentu, i kako bi opravdali i potkrijepili neki svoj stav.
Nazalost, ali to je, po pravilu, uvijek pogresno i vodi u nove greske.
belfy

#3958 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

Dozer wrote:Nema tu pragmatizma. Pokazi mi jedan jedini pragmatican potez domacih bosnjackih politicara u proteklih 20 godina...
Nazalost, nema tu neke inteligencije koja bi znala povuci pragmatican potez. Preduslov za pragmaticnost je urpavo - inteligencija. A toga kod bosnjackih politicara - nema. Nazalost, ali to je tako. Nisu nesto puno bolji ni ovi drugi i treci, ali oni se koliko-toliko snalaze.
nisam ja tvrdio da tu ima pragmatizma, nego arzulah, zato sam njega i pitao gdje ga vidi.
Dozer

#3959 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Znam da nisi ti Belfy. Samo komentarisem. :)
belfy

#3960 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

Sliver wrote:
arzuhal wrote:Ja sve što sam u životu svom pročitao i saznao (ono usput, bez namjere da istražujem ljubav ili mržnju, simpatije ili bilo šta) o odnosu Osmanlija/Turaka i Bošnjaka, vidio sam nepovjerenje, sukobe, ratove, iskorištavanja...Od "Ilhamijinog puta u smrt", pa ne znam ti čega, Husejn-kapetana, prodaje Bosne AU-monarhiji, itd.
Kod Cvijića sam čitao o tome kako su Srbi islamske vjere sebe smatrali pravim i dosljednim muslimanima, za razliku od Osmanlija (Cvijić navodi priču iz okoline Travnika ili Bugojna kako su natjerali nekog osmanskog pašu da skine sa sebe "vlaško, evropejsko odijelo" te da su htjeli da idu u Stambol da vide šta to, pobogu, sultan već nosi kad mu se paše onako oblače..).

"Turska je naša majka!", "Turci su naša braća!" su više pragmatično-politički povici više usmjereni komšiluku da čuju da, eto k'o biva, i Bošnjaci imaju nekoga, nisu sami skroz na ovom Balkanu, ima fol naka država i narod koji će ih branit ako opet nekom naumpadne genocid na ovoj šaci sirotinje što je prerostalo, nego što se stvarno vjerujeu to i misli to. Osim ono nešto političkih vojnika SDA omladine i slično, što mašu zastavama...Ili nekih koji, čisto iz inatskih razloga i podj..avanja kada su utakmice, mašu turskim zastavama, al' najmanje što vole Turke i Tursku.

Pogotovo to ne misli većina Bošnjaka u BiH, to bi pokazala svaka anketa kada bi se napravila od vrata do vrata.

I onda se neko nađe zaprđivat o "kolektivnoj šizofreniji"....
pa ne mora bas biti da su nam Turci braca. Da ih postujem, dovoljno je da nam nisu neprijateji poput Francuske, Holandije, V.Britanije i drugih od kojih smo dobro osjetili prijateljstvo '92-'95. za razliku od tih koji bi sretni bili da nas nema, Tursku ipak i da boli K sta ce s nama biti, ipak malo vise postujem u tom pogledu. Opet s druge strane, cisti interes, Evropska Unija i nasa zelja da budemo dio iste, nas gura da se ljubakamo i s onim koji nas bas i ne vole.
hm...samo sto su nas Turci vec okupirali i drzali tako nesto malo duze vremena, dok nas nijedna od nabrojanih drzava poslije to nije ucinila... doduse, sada trebamo subjektivno ocjenjivati, jer smo to dozivjeli...
belfy

#3961 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

Dozer wrote:Znam da nisi ti Belfy. Samo komentarisem. :)
cuj ja nisam belfy... pa ko je onda? :D
Dozer

#3962 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Sikter, sto bi braca rekla :D
HardcoreMX

#3963 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

@Dozer

-Unaprijed pardoniram što sam upao u prepisku izmedju tebe i hcmx.Samo kratka analiza u vezi teme i ove vaše diskusije.
Iako si čak dva puta ispravljao tvoj post, ali nisi i dalje ispravio mnoge i logičke i pravopisne greške,nego si ih čak i dodatno naveo.Toliko o tvom „kapcitetu“.

-S obzirom od koga dolazi,da si rekao obrnuto od ovoga što si rekao,onda bi se čovjek zabrinuo.Obrati pažnju na dikciju.Dodatno „iskreno“ što si stavio, ti nimalo ne popravlja sliku,naprotiv,otkriva ti kamuflažu,jer ako odjednom naglašavaš da nešto iskreno govoriš,postavlja se onda pitanje šta je sa onim što si prije pričao, ako je to sada „iskreno“?!Indirektno stavljaš sam sebe u poziciju lažova i prevrtanera u oba slučaja,ali to nema potrebe da naglašavaš.Doduše,kao što znaš,ja uvijek volim da sam protiv sebe podastreš dokaze,ali ne bih počinjao te zaliti,jer će prije biti da se laž prezire,a postoji i opasnost od upadanja u glib.U taj isti već je upao neki @б ε λ φ υ,koji te pokušao vaditi,a sada podebljava slova svog imena,valjda sugerišući na opasnost gliba koji mu je moguće i oštetio ocr,nešto se čuje ali ga niko živ ne može da razumije. :D

-Kad dodatno izmisliš i dodaš na riječ Bog i znakove navoda,onda pogotovo mogu reći da ne znam o čemu govoriš.

-Ako se,ovisno o kontekstu,upravo u smislu kako sam u prethodnom postu ili ranije govorio,želi naglasiti značenje riječi Bog,onda se piše velikim slovom,takodjer kada se koristi riječ Bog kao naziv božanstva,piše se takodjer velikim slovom.To su jedna od osnovnih pravopisnih pravila pisanja velikog slova koja bi morao znati ako si išao u školu ili makar provjerio u pravopisu na netu. U logici,na osnovu klasifikacije vrsta pojmova postoji recimo individualni i klasni pojmovi.Individualni su velikim, a klasni kao grupe sličnih predmeta su malim slovom.No,zanemarićemo i to,jer ako se žele naglasiti i opći pojmovi se čak pišu takodjer velikim slovom.
Eto,koliko ti imaš pojma o pojmovima.No,ja to radi tebe,da se poštediš,jer se muslimani ionako koriste unikatnom islamskom terminologijom,a tebi je to strano,a ima se utisak i da ti je mrsko,ali eto ti nikad zahvalan.
:D
Last edited by HardcoreMX on 06/12/2016 15:37, edited 1 time in total.
Smrcak15

#3964 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Smrle ne zna osnove biologije, a da zna historiju. Ali nije problem u Smrletu, kao jedinki, nego što nažalost imamo 90% kod Bošnjaka ovakvih Smrleta, kojima su Osmanlije oslobodioci. Kriza identiteta jednog naroda, koja se nastavlja i u 21. stoljeću. I što je najžalosnije, isti ti se kite ljiljanima, crtaju karte Tvrtkove Bosne, a onda Osmanlije nazivaju braćom. Da 'ebe rak raka, ne ide zajedno.
Jedno je vjera, a sasvim drugo busati se u prsa okupatorom. Meni je isti klinac Osmanlija, Ugar/Mađar, Austrijanac, Švabo, Četnik, Ustaša... svima je zajedničko da su kidisali na BiH.
jesu li bogumili bili proganjani od strane pape ? Jesu

pa sad ako se priklone osmanlijama, jeli to mozda proropadio bosanski inat pa uzkosu isli papi, ili sto su vidjeli islam kao blisku vjeru koju su prisvojili srcu.

Da odgovornom tvrdim iz moje perspektive osmanlije su oslobodioci, jer smo dobili najbolju vjeru islam a to je u mojim ocima blagodat, samo da nismo iste vjere kao Kacevenda koji blagosilja koljace i ljubi muskarce. Haj sad ce neko reci a sta vam Isis radi pjeva pjesmice branka kockice...a pa isis je na margini, odbacen od sviju, niko ih sebi ne prisvaja, niti islam niti muslimani, to je sekta za sebe odabcena , zmija koja samu sebe jede i sve ostale, koja ce se sama pojesti jer se kosi sa islamom uzduz i poprijeko
Dozer

#3965 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

@HCMX
Jarane...na cemu si ti? Daj malo i raji, ba, sta si se stisKo :D

P.S. Ziv bio, mojne mi ti pricati o pravopisu, sintaksi, itd.
P.P.S. Samo vici: "Yeees, Yeees" :D
P.P.P.S. Kako li se samo vas dvojica, ti i Smrle, uvijek pojavite u isto vrijeme :lol:
ja71

#3966 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ja71 »

Dozer wrote: A kada je, i kako, islam dosao u Spaniju?
opet mijesas pojmove, mozda je Islamsko carstvo doslo ratom u Spaniju.
Islam kao vjera ne, sto ti upravo govori podatak da druge religije nisu bile potisnute.
Dozer wrote: Mislim, najveci problem ljudi je taj sto ce uvijek i iz svega sto se istorije tice izvuci samo onaj dio kji njima odgovara u datom momentu, i kako bi opravdali i potkrijepili neki svoj stav.
Nazalost, ali to je, po pravilu, uvijek pogresno i vodi u nove greske.
ne mogu se oteti dojmu da to upravo radis ti.
belfy

#3967 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

Sliver wrote:
belfy wrote: hm...samo sto su nas Turci vec okupirali i drzali tako nesto malo duze vremena, dok nas nijedna od nabrojanih drzava poslije to nije ucinila... doduse, sada trebamo subjektivno ocjenjivati, jer smo to dozivjeli...
Mijesas Osmansko carstvo i R. Tursku. Osvajali su nas i Rimljani, i Autro-Ugari. To sto je se odvijalo u jednom dijelu historije, kada su carstva harala Evropom, nimalo ne odgovara ovom historijskom danas, kada "one" nabrojane drugacije okupiraju. S druge strane, ono licno, za vrijeme Osmanske okupacije, ne znam da mi je iko od rodbine ubijen, a nazalost to ne mogu reci i za ovaj rat, kada su "one" nabrojane politicki pomogle tome.
pa to onda trebas reci ovima sto govore da su zahvalni Turcima za Islam, jer ja odgovaram prema napisanom. a evo na kraju i potvrdjujes ovo o cemu pricam. ti ne znas da li su ti Rimljani, AU, Osmanlije... ubile nekoga. ali cemo subjektivno ici i jos pri tome osudjivati one indirektne. ne znam gdje je tu logika da budem iskren. ako ti je neko ubio pretka prije 100 ili 500 godina danas bi ta porodicna grana bila puuuuno sira. ako neko nije sprecio u zadnjem ratu da ti neko ubije rod, onda je on zasigurno supak. no, to ga ne cini ubicom, niti je smanjio broj tvoje rodbine. eh sad, kako sebi opravdati jedno i drugo je na ljudima da izaberu...
Dozer

#3968 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

ja71 wrote: opet mijesas pojmove, mozda je Islamsko carstvo doslo ratom u Spaniju.
Islam kao vjera ne, sto ti upravo govori podatak da druge religije nisu bile potisnute.
Dakle, islam je u Spaniji postojao prije dolaska islamskog carstva? Isto kao i u Bosni?
ne mogu se oteti dojmu da to upravo radis ti.
Dojam je jedno, i cesto vara. Cinjenice, i njihovo realno sagledavanje je nesto sasvim drugo. A cinjenice se uvijek i u svemu najbolje vide kada se posmatraju sa strane, iz vizure nekoga ko nije direktno ukljucen u bilo koju stranu nekog desavanja, pa samim tim nije opterecen nekom predrasudom ili opravdavanjem svoje strane.
Last edited by Dozer on 06/12/2016 15:49, edited 1 time in total.
belfy

#3969 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:@Dozer

-Unaprijed pardoniram što sam upao u prepisku izmedju tebe i hcmx.Samo kratka analiza u vezi teme i ove vaše diskusije.
Iako si čak dva puta ispravljao tvoj post, ali nisi i dalje ispravio mnoge i logičke i pravopisne greške,nego si ih čak i dodatno naveo.Toliko o tvom „kapcitetu“.

-S obzirom od koga dolazi,da si rekao obrnuto od ovoga što si rekao,onda bi se čovjek zabrinuo.Obrati pažnju na dikciju.Dodatno „iskreno“ što si stavio, ti nimalo ne popravlja sliku,naprotiv,otkriva ti kamuflažu,jer ako odjednom naglašavaš da nešto iskreno govoriš,postavlja se onda pitanje šta je sa onim što si prije pričao, ako je to sada „iskreno“?!Indirektno stavljaš sam sebe u poziciju lažova i prevrtanera u oba slučaja,ali to nema potrebe da naglašavaš.Doduše,kao što znaš,ja uvijek volim da sam protiv sebe podastreš dokaze,ali ne bih počinjao te zaliti,jer će prije biti da se laž prezire,a postoji i opasnost od upadanja u glib.U taj isti već je upao neki @б ε λ φ υ,koji te pokušao vaditi,a sada podebljava slova svog imena,valjda sugerišući na opasnost gliba koji mu je moguće i oštetio ocr,nešto se čuje ali ga niko živ ne može da razumije. :D

-Kad dodatno izmisliš i dodaš na riječ Bog i znakove navoda,onda pogotovo mogu reći da ne znam o čemu govoriš.

-Ako se,ovisno o kontekstu,upravo u smislu kako sam u prethodnom postu ili ranije govorio,želi naglasiti značenje riječi Bog,onda se piše velikim slovom,takodjer kada se koristi riječ Bog kao naziv božanstva,piše se takodjer velikim slovom.To su jedna od osnovnih pravopisnih pravila pisanja velikog slova koja bi morao znati ako si išao u školu ili makar provjerio u pravopisu na netu. U logici,na osnovu klasifikacije vrsta pojmova postoji recimo individualni i klasni pojmovi.Individualni su velikim, a klasni kao grupe sličnih predmeta su malim slovom.No,zanemarićemo i to,jer ako se žele naglasiti i opći pojmovi se čak pišu takodjer velikim slovom.
Eto,koliko ti imaš pojma o pojmovima.No,ja to radi tebe,da se poštediš,jer se muslimani ionako koriste unikatnom islamskom terminologijom,a tebi je to strano,a ima se utisak i da ti je mrsko,ali eto ti nikad zahvalan.
:D
opet se moram zaliti strucnjacima na Racunarima:
OCR mi je opet skrenuo... sada mi prikazuje grcko pismo umjesto cirilice koja se ponekada ukazala. i da me neko pominje kome se nisam obracao, ali sto je najgore vraca mi neke matematicke operacije, valjda zato sto nema slike da ocita, pa mi prezentira sljedece:
- na koliko se zaokruzuje 70,457? 70 ili 71?
i da bude jos gore ispisuje mi iza svega toga nekog Travoltu... pa bih zamolio sve strucne da mi pojasne o cemu se radi i kako da ovo rijesim?
HardcoreMX

#3970 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

@Dozer
-Pardoniraj što ja opet pardoniram što upadam ovako u diskusiju izmedju tebe i hcmx.
-Samo sam ti dao par smjernica u pravopisu i logici u vezi pisanja riječi Bog,to da bi se mogli razumjeti u diskusiji,a ako vičeš yes,onda je ok,biće valjda si razumio.A i da nije ako, nema potrebe za tvojim"ad spinonemom".
-Kad već spominješ @Smrčka, onda usput da iskoristim prostor da ga poselamim. :thumbup:
ja71

#3971 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ja71 »

Dozer wrote: Dakle, islam je u Spaniji postojao prije dolaska islamskog carstva? Isto kao i u Bosni?
tom logikom je svaki svjetonazor nasilno nametnut.
Dozer wrote: Dojam je jedno, i cesto vara. Cinjenice, i njihovo realno sagledavanje je nesto sasvim drugo. A cinjenice se uvijek i u svemu najbolje vide kada se posmatraju sa strane, iz vizure nekoga ko nije direktno ukljucen u bilo koju stranu nekog desavanja.
samo sam ja svjestan da ja sticem dojmove a ti umisljas da su tvoji dojmovi cinjenice.
Dozer

#3972 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

ja71 wrote: tom logikom je svaki svjetonazor nasilno nametnut.
Sustinski - velika vecina jeste.
samo sam ja svjestan da ja sticem dojmove a ti umisljas da su tvoji dojmovi cinjenice.
OK. Hajde da pokusamo utvrditi koliko je tacno to sto sam napisao.
1. Da li je u Spaniji islam postojao prije dolaska islamskog carstva?
2. Da li je u Bosni islam postojao prije dolaska islamskog carstva?
ja71

#3973 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ja71 »

Dozer wrote:
ja71 wrote: tom logikom je svaki svjetonazor nasilno nametnut.
Sustinski - velika vecina jeste.
a ateizam ( u sto i sebe svrstavam ) ?
Dozer wrote:
OK. Hajde da pokusamo utvrditi koliko je tacno to sto sam napisao.
1. Da li je u Spaniji islam postojao prije dolaska islamskog carstva?
2. Da li je u Bosnii islam postojao prije dolaska islamskog carstva?
nemoj sada vrdati, diskusija je pocela kada si ti tvrdio da se Islam macem sirio.

A kada odgovoris na gornje pitanje nastavicemo diskusiju
Dozer

#3974 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Vrdati? Gdje ti vidis da ja vrdam? Na koja pitanja konkretno trazis odgovore? Za ateizam?
Pa naravno da i ateisti dijele iste svjetonazore kao i vjernici, ali osim - vjere.

S tim da u svjetonazore na spada samo vjera, kao i da nije vjera taj faktor koji je uveo pojmove poput dobro, lose, itd.

Sad ti meni odgovori na ta 2 pitanja.
Last edited by Dozer on 06/12/2016 16:07, edited 2 times in total.
Smrcak15

#3975 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:@Dozer
-Pardoniraj što ja opet pardoniram što upadam ovako u diskusiju izmedju tebe i hcmx.
-Samo sam ti dao par smjernica u pravopisu i logici u vezi pisanja riječi Bog,to da bi se mogli razumjeti u diskusiji,a ako vičeš yes,onda je ok,biće valjda si razumio.A i da nije ako, nema potrebe za tvojim"ad spinonemom".
-Kad već spominješ @Smrčka, onda usput da iskoristim prostor da ga poselamim. :thumbup:
alejkum selam brate moj dobri solidni.
Locked