Challenger__ wrote:sarajevoxxxx wrote:Isil nigdje nema liniju sa Iranom, zašto mu je prijetnja? Pa od njegovog nastanka protiv Isila su svi. Neprijatelj za poželjeti.
Misliš da iranske službe nisu znale za scenario pada Mosula? Pa sami irački šiiti tvrde da je Mosul predat. Bila je ona komisija iračkog parlamenta to su njeni zaključci.Maliki bi uskoro trebao odgovarati zbog toga.
Turski konzul u Mosulu, i Maliki su odradili rovovski posao. Ostalo je istorija.
Naravno da su znali (Iranci) ali nisu mogli da spriječe njegov nastanak. Da ga podrže nema niti govora jer je taj konstrukt presjekao njihov "šiitski polumjesec" i ugrozio mezimce u Bagdadu i Damasku. Ne znam zašto Malikija guraš po svaku cijenu u tu priču. On se tereti za nesposobnost, za propušteno a ne za učinjeno, za saučesništvo. Iako je na kraju lanca i Barzani je dio ekipe oko turskog konzula.
OK, složili smo se oko najbitnjih, USA i Turske a ostalo je kako kažeš - historija.
Ne radi se samo o Mosulu i Isilu.Godinama je Maliki raspirivao mržnju, mnogo prije Isila govorio kako se u Iraku vodi rat između sljedbenik Jezida i Huseina. Od ukupnog broja vojnika iračke vojske 98% su bili šiiti. Imaš snimke na netu gdje se ponižavaju suniti od strane iračke vojske mnogo prije Isila i sukoba. Ganjao "al Kaidu" po Iraku i nalazio je među poslanicima u parlamentu. Hiljade sunita je bez suđenja pogubljeno.Isil i Mosul to je bilo zadnja faza.
Znaš, ima snimak od Asadovog muftije Hasuna, nedavno sam postavio, dobro me je zamislio.Kako kaže u onom odgovoru na optužbe da je pozvao na samoubilačke akcije u Evropi, kako kaže:"Ljudi kada ih napadnete i kada du ljuti oni reaguju i ne biraju način da uzvrate". Mislim, to je tako jednostavan plan. Napadni pobunjenike, barel bombama im ubijaj njihove najmilije, i samo čekaj. I opet, ostalo je istorija.
Bilo je pitanje vremena kada će se ljudi pretvoriti u životinje. Hasun je rekao doslovno još u oktobru 2011. slat ćemo vam bombaše samoubice. Hasun zna kako taj narod diše, zna da može stvoriti teroriste jer je terorizam kao oružje za njega i njegove Sirijce bilo legitimno mnogo prije revolucije. Trebalo je samo dovoljno vremena da nasilje potraje i da se svijet počne snebivati od opozicije.Dodaj slobodno na to i kartu sektaštva na koju su odigrali likovi iz Damaska I imaš danas ovo sto imaš.
To je tako jadno igranje sa sudbinama miliona ljudi, sve te muftije i imam koji su potpirivali smutnju mislim da će svi na kraju odgovarati.