Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Maharadza

#3951 Re: Problem pasa lutalica

Post by Maharadza »

Izbezumio sam se jučer kada sam možda prvi put u proteklih par mjeseci ugledao mačku vani kako hoda po ulici, užurbano ali hrabro!

Kontam da nije primjenila novu taktiku:

Image

...pa je uspjela izbjeći divlju i krvoločnu neman?! :cry:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3952 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

uglavnomja

#3953 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

Black swan wrote:http://www.avaz.ba/clanak/152395/oni-ze ... bijati-pse

ša je ovo ne da mi se čitat

:D

dosta ti je procitati potpis

akademik tunjo filipovic, na platnoj listi - onoga ko ima para da plati.

ni meni se ne da citati, uvod i potpis i :zzzz:
Zastozato

#3954 Re: Problem pasa lutalica

Post by Zastozato »

Nista, izgleda Avaz presao na stranu Dog Trust-a, ne znam sto, i prenosi sta Filipovic kaze, covjek koji mijenja misljenje ko semafor svjetla. Kaze da covjek ne smije konrolisati broj pasa jer nemamo prava na to. Ako to budemo radili napravicemo poremecaj u prirodi, tj. necemo dozvoliti da se milion pasa lutalica krece nasim ulicama i parkovima. Svakakvih akademika, Boze dragi. Muhamede, akademice, pas je domaca zivotinja i 99% pasa na ulicama, a to je kljucna cinjenica, su obicne lutalice s kojima su u SFRJ sintori zavrsavali posao i nisu dozvoljavali njihovo nekontrolisano razmnozavanje, a narod bio zadovoljan. Nije bilo nikakvih organizacija da namece svoje misljenje i ne dozvoljava sklanjenje lutalica sa ulica.
uglavnomja

#3955 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

I ona sbbovka sto je ganjala lopove po palama :D i sto izgleda kao kafanska pEvaljka (izvinjavam se, ali to je prva asocijacija), a ne kao profesor, je takodjer filipovicka :-)
Malo pare, malo prezime, tunjo metuzalem ....
prog321

#3956 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

sargon wrote: antivizam koji je za svaku pohvalu, ali bojim se da ce, nakon sto necije dijete bude rastrgano problem eskalirati... .
Zašto moraju djeca biti uključena u raspravu uopste?
Jednostavno je ŕuzno vidjeti toliko pascadi na ulici.
Shvatate li? Ružno !!

U RS nema pascadi na ulici. Pobijeni. U Zap Hercegovini ih nema. Isto pobijeni.
Jedino se Bosnjaci prave budale sa tim psima.
Pobiti sve koji nemaju vlasnika. I do viđenja.
sargon

#3957 Re: Problem pasa lutalica

Post by sargon »

prog321 wrote:
sargon wrote: antivizam koji je za svaku pohvalu, ali bojim se da ce, nakon sto necije dijete bude rastrgano problem eskalirati... .
Shvatate li? Ružno !!

Apsolutno sam za rjesenje tog problema, jednostavno treba pricati o djeci jer djeca su mozda najvise i pogodjena. Odrasli lakse mogu "deverati" sa lutalicama. Djeca ne mogu sigurno da se krecu posebno u vecernjim satima, ostaju im dozivotne traume od napada, ne mogu se normalno igrati u parkovima koji su okupirani od strane pasa, puni psećeg izmeta...
prog321

#3958 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

Ruzno je.
tacka.
Alfons Kauders

#3959 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

Zastozato wrote:

Nista, izgleda Avaz presao na stranu Dog Trust-a, ne znam sto, i prenosi sta Filipovic kaze, covjek koji mijenja misljenje ko semafor svjetla. Kaze da covjek ne smije konrolisati broj pasa jer nemamo prava na to. Ako to budemo radili napravicemo poremecaj u prirodi, tj. necemo dozvoliti da se milion pasa lutalica krece nasim ulicama i parkovima. Svakakvih akademika, Boze dragi. Muhamede, akademice, pas je domaca zivotinja i 99% pasa na ulicama, a to je kljucna cinjenica, su obicne lutalice s kojima su u SFRJ sintori zavrsavali posao i nisu dozvoljavali njihovo nekontrolisano razmnozavanje, a narod bio zadovoljan. Nije bilo nikakvih organizacija da namece svoje misljenje i ne dozvoljava sklanjenje lutalica sa ulica.
Avaz ce uvijek biti protiv vlasti, sve dok Fahro nije u njoj. Nadam se da je suvisno objasnjavati zasto, osim ako na temi nema imbecila koji citaju isti.

Upravo cujem lavez dzukaca ispred stana. Ovaj put vlasnickih - mozda i onog slatko komsinog vucjaka s kojim sam se danas izgrao, kroz ogradu (gazda konta da je zajeban, ali ja odavno imam stelu kod malog, mogao bi mu ukrasti auto s njegovim psom na suvozackom - jedini problem bi bio sto bi me previse lizao).

I njima je pun kurac lutalica, pa se postavlja pitanje - sta cemo s pravima vlasnickih cuka koji marljivo cuvaju mahalu od narkomana, lopova, klosara, aktivista i ostalih stetocina? Ako copor uleti u njihov 'lebensraum' - imaju li se pravo braniti, ili ce onda aktivisti doci da mlate i njih? :D Jer za tri vucjaka i jednog mjesanca u ulici pouzdano znam da se jebeno dobro brane u svim pa i takvim situacijama. Doduse, ako zatreba i vlasnici im se znaju braniti, samo nekim drugim sredstvima koja su im prije dvije decenije donijela nekakvo ordenje i ljekarska uvjerenja...
Maharadza

#3960 Re: Problem pasa lutalica

Post by Maharadza »

I tunjo postao obična kurava koja će za šaku dolara napisati šta god joj se izdiktira! HRAK, pljuc! :oops:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3961 Re: Problem pasa lutalica

Post by japin_mutapi »

Tunjo šaptač psima
L u c i f e r

#3962 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

...sva živa bića u svijetu, svi ljudi i životinje, jednaki u pravima na život na ovoj zemlji...

...jednakom pravu životinja na život i odgovarajuću pažnju kakvu imaju i ljudi...

..hajka koja se, nažalost, i kod nas vodi u javnim glasilima, a koja insistira jedino na ugroženosti ljudi od životinja, je oblik klasične diskriminacije prava životinja...

...psi su daleko više i snažnije dokazali da su sposobni da žive s čovjekom u slozi, ali to ljudi nisu dokazali...

...Ono što se u našoj sredini zbiva s odnosom ljudi prema psima je duboka moralna i duhovna katastrofa...

By Tunjo
Čovjek zvanično posenilio. :|
Alfons Kauders

#3963 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

L u c i f e r wrote:
...sva živa bića u svijetu, svi ljudi i životinje, jednaki u pravima na život na ovoj zemlji...

...jednakom pravu životinja na život i odgovarajuću pažnju kakvu imaju i ljudi...

..hajka koja se, nažalost, i kod nas vodi u javnim glasilima, a koja insistira jedino na ugroženosti ljudi od životinja, je oblik klasične diskriminacije prava životinja...

...psi su daleko više i snažnije dokazali da su sposobni da žive s čovjekom u slozi, ali to ljudi nisu dokazali...

...Ono što se u našoj sredini zbiva s odnosom ljudi prema psima je duboka moralna i duhovna katastrofa...

By Tunjo
Čovjek zvanično posenilio. :|
Šta onda reći za prvomajske uranke, ćevape na čaršiji, čvarke, burek, pršut, sudžu, pastrmu, krilca, rebarca, koljenicu, kotlić, gradele, pa čak i salate s tunjevinom ili piletinom?
razonoda

#3964 Re: Problem pasa lutalica

Post by razonoda »

prog321 wrote:
Shvatate li? Ružno !!

E, sad je ovo jako interesnatno,Zasto bosnj. strana ima ovoliko djukaca. Ne vole oni vise te zivotinje od ostalih komsija, cak nije ni preporucljivo imati cuku vjernik musliman. :-)
5 0 5

#3965 Re: Problem pasa lutalica

Post by 5 0 5 »

razonoda wrote:E, sad je ovo jako interesnatno,Zasto bosnj. strana ima ovoliko djukaca. Ne vole oni vise te zivotinje od ostalih komsija, cak nije ni preporucljivo imati cuku vjernik musliman. :-)
cuj, bosnjacka strana. :lol: :lol: :lol:

pitanje: ciji je ovo pas?

Image
uglavnomja

#3966 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

rasa je od onog banu osnivaca
5 0 5

#3967 Re: Problem pasa lutalica

Post by 5 0 5 »

uglavnomja wrote:rasa je od onog banu osnivaca
predsjednickog kandidata. :lol: :lol: ako moze on onda mogu svi. (koji nisu alergicni na pse) :thumbup:
pakica_

#3968 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

uglavnomja wrote:
i te iste lude zene napadaju ljude koji rade svoj posao, hejjj pokusavaju iz sluzbenog auta oteti uhvacene pse :roll: :roll:

pakice, pakice ... ti si bila jedini glas razuma na ovoj temi, ali ova "intervencija" :shock: :cry: :run:
niko nije otisao tamo da intervenise oko kerova.. ja otisla jer mi je jaranica ostala bez prevoza, a auto koje ju je vozilo bez vozaca jer je isti priveden, pa da pokupimo i nju i auto.. kad smo vec bili tamo, pokusali smo dobiti "agresivne" kucice (njih 9) od emina omerspahica, vet. inspektora.. nije dao, stoji frajer iza toga da su agresivni i razjareni, kucici od cca 2-3 mjeseca :lol: :lol: al' eto, pobili su ih..
i niko od nas nije pokusao iz "sluzbenog" auta oteti te pse, nego smo stali da pitamo co'eka hoce li nam ih dati, nije nam ih dao, stenci pobijeni, ismo i ekipa nastavljaju dalje sa laganjem naroda i hvatanjem pitomih kerova.. et'... sav epilog..
naravno, ne morate vjerovat' ni meni, al' nemojte ni njemu, nije on bas toliki svetac kolikim ga smatrate.. cim je ono u stanju udarit zensko (vise puta, rukama, hvataljkama, autom) mislim da vam dovoljno govori o kakvom kalibru "insana" je rijec..
kakaljin

#3969 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakaljin »

pakica_ wrote:
uglavnomja wrote:
i te iste lude zene napadaju ljude koji rade svoj posao, hejjj pokusavaju iz sluzbenog auta oteti uhvacene pse :roll: :roll:

pakice, pakice ... ti si bila jedini glas razuma na ovoj temi, ali ova "intervencija" :shock: :cry: :run:
niko nije otisao tamo da intervenise oko kerova.. ja otisla jer mi je jaranica ostala bez prevoza, a auto koje ju je vozilo bez vozaca jer je isti priveden, pa da pokupimo i nju i auto.. kad smo vec bili tamo, pokusali smo dobiti "agresivne" kucice (njih 9) od emina omerspahica, vet. inspektora.. nije dao, stoji frajer iza toga da su agresivni i razjareni, kucici od cca 2-3 mjeseca :lol: :lol: al' eto, pobili su ih..
i niko od nas nije pokusao iz "sluzbenog" auta oteti te pse, nego smo stali da pitamo co'eka hoce li nam ih dati, nije nam ih dao, stenci pobijeni, ismo i ekipa nastavljaju dalje sa laganjem naroda i hvatanjem pitomih kerova.. et'... sav epilog..
naravno, ne morate vjerovat' ni meni, al' nemojte ni njemu, nije on bas toliki svetac kolikim ga smatrate.. cim je ono u stanju udarit zensko (vise puta, rukama, hvataljkama, autom) mislim da vam dovoljno govori o kakvom kalibru "insana" je rijec..
Pa i ne moze vam ih tek tako dati, prvo morate potpisati neku papirologiju da postajete njihovi vlasnici pa tek onda da vam ih preda.

To je valjda neka logika, jer da bi se znalo gdje psi idu iz veterinarske stanice i ko je odgovoran za te pse koje neko udomi iz azila ili veterinarske stanice. TJ ko ce odgovarati ako se ti psi ponovo nadju na ulici.

Zar se ti psi nebi prvo trebali pregledati da li boluju od nekih bolesti i da se vakcinisu i cipuju pa tek onda da ih neko preuzme.
Last edited by kakaljin on 14/12/2014 16:53, edited 1 time in total.
razonoda

#3970 Re: Problem pasa lutalica

Post by razonoda »

5 0 5 wrote:
razonoda wrote:E, sad je ovo jako interesnatno,Zasto bosnj. strana ima ovoliko djukaca. Ne vole oni vise te zivotinje od ostalih komsija, cak nije ni preporucljivo imati cuku vjernik musliman. :-)
cuj, bosnjacka strana. :lol: :lol: :lol:

pitanje: ciji je ovo pas?

Image
neznam. :roll:
uglavnomja

#3971 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

cccc razonodo ...

eks rejs
pakica_

#3972 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

kakaljin wrote:
pakica_ wrote:
uglavnomja wrote:

Pa i ne moze vam ih tek tako dati, prvo morate potpisati neku papirologiju da postajete njihovi vlasnici pa tek onda da vam ih preda.

To je valjda neka logika, jer da bi se znalo gdje psi idu iz veterinarske stanice i ko je odgovoran za te pse koje neko udomi iz azila ili veterinarske stanice. TJ ko ce odgovarati ako se ti psi ponovo nadju na ulici.

Zar se ti psi nebi prvo trebali pregledati da li boluju od nekih bolesti i da se vakcinisu i cipuju pa tek onda da ih neko preuzme.
znamo mi vrlo dobro kako se ti psi preuzimaju, ne moras mi ti to objasnjavati ;) nismo jednom to uradili i nijedan od njih se nije vratio na ulicu.. ali njih su POBILI isti dan, kontas.... sve i da ima taj neki zakonski rok od 15 dana (a nema) masili su zakonsku proceduru i porokali stenad..
pakica_

#3973 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

Eurosa wrote:Prvi korak u zaustavljanju sirenje populacije lutalica je cipovanje vlasnickih pasa,pa ko svok cuku izbaci na ulicu ,opaliti ga po novcaniku i to da pamti, i cuku vratiti na staranje.
A dalje udomljavanje, sterilizacija.Nazalost u gradu postoje i psi za koje sterilizacija nije rjesenje,ima agresivnih,bolesnih, koji predstavljaju visestruku opasnost za gradjane, takve nazalost treba eutanazirati(mrzim sebe sto ovo kazem :( )
o tome ja trunim evo 160tu stranicu, al' dzaba..
mi bi sve nesto da prepisujemo svjetske standarte o eutanaziji (7-15-30 dana) a niko ne pominje to kolike se kazne u tom istom svijetu placaju za mucenje/napustanje zivotinje.. ok, prepisat cemo eutanaziju, al' nemojte onda ignorisati kad komsija trehne stence svoje kuje negdje pored kontejnera nego ga prijavite i istrajte u tome da plati kaznu.. jok, kod nas je i kod naroda i kod murije ista prica za prijavu: jebo pasce, imamo precih problema.. a svugdje se pasce predstavlja kao najveci problem danasnjice u Sa (da ne govorim za cijelu BiH jer ne znam kakvo je stanje u dr. gradovima)
kakaljin

#3974 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakaljin »

Eurosa wrote:Prvi korak u zaustavljanju sirenje populacije lutalica je cipovanje vlasnickih pasa,pa ko svok cuku izbaci na ulicu ,opaliti ga po novcaniku i to da pamti, i cuku vratiti na staranje.
A dalje udomljavanje, sterilizacija.Nazalost u gradu postoje i psi za koje sterilizacija nije rjesenje,ima agresivnih,bolesnih, koji predstavljaju visestruku opasnost za gradjane, takve nazalost treba eutanazirati(mrzim sebe sto ovo kazem :( )

Za agresivne pse treba to raditi po kratkom postupku jer se oni vise ne mogu smiriti.

Za bolesne ako su veoma mladi onda ih po mogucnosti izlijeciti ako se moze, a starije eutanazirati.

veoma mlade pse koji su zdravi( ili imaju bolesti koje su lako izlijecive) staviti u azil i pripremiti za udomljavanje. Reklamirati da postoje psli koji su spremni za udomljavanje, i nakon 15 dana ako se ne udome na propisan nacin nazalost eutanazirati.

Svakog vlasnckog psa cipovati i evidentirati, a svakog udomljenog psa takodjer cipovati i poostriti zakon o napustenim i agresivnim psima da postoje rigorizne kazne gdje ce se zavrtjeti u glavi od velicine kazne.

ovakvim pristupom ce se rijesti problem pasa lutalica, ali posto ima veoma veliki broj lutalica veliki broj zdravih pasa ce nazalost biti eutanazirano, ali to je propust do kojeg su doveli udruzenja za zastitu zivotinja koji su lobirala za zakon koji je uveden a nisu se napravile predradnje da bi taj zakon bio primjenjiv i dobar.

Sterilisan pas i dalje ujede, tako da stereilizacija ne pomaze da psi neujedaju.

Svaki vlasnicki pas bi trebao da bude sterilisan sem kod onih koji se bave ugojem i prodajom rasnih pasa.
prog321

#3975 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

pakica_ wrote: mi bi sve nesto da prepisujemo svjetske standarte o eutanaziji (7-15-30 dana) a niko ne pominje to kolike se kazne u tom istom svijetu placaju za mucenje/napustanje zivotinje.. ok, prepisat cemo eutanaziju, al' nemojte onda ignorisati kad komsija trehne stence svoje kuje negdje pored kontejnera nego ga prijavite i istrajte u tome da plati kaznu.. jok, kod nas je i kod naroda i kod murije ista prica za prijavu: jebo pasce, imamo precih problema.. a svugdje se pasce predstavlja kao najveci problem danasnjice u Sa (da ne govorim za cijelu BiH jer ne znam kakvo je stanje u dr. gradovima)
Mene je sramota pogledati danasnje ulice po gradovima gdje su Bosnjaci vecina ? Kako tebe nije ?
Zasto nema pasa po Banjaluci, Sirokom Brijegu, Bijeljini ? Zasto ih nema u Zagrebu i Beogradu?
Ne mozemo mi izmisljati cipove i slicne gluposti. Ovakvo je stanje nepodnosljivo i mora se srediti u skladu sa nasim mogucnostima.
Znaci pobiti pascad na ulici. Ako nema vlasnika ne smije postojati. I zdravo.
Locked