Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#3951 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Ali Kemal wrote:O genetici raspravljaju ljudi koji nemaju znanje iz biologije na nivou osnovne skole i oni osporavaju naucnike :zid:
To je samo dokaz koliko religija zaglupi ljude :oops:
imam dovljno znanja da mogu da procijenim neke stvari, kao recimo motori, roboti i masine u covjekovom tijelu moraju doci da Boga a ne da je to samo tek tako nastalo slucajno, nekakvim mutacijama, cuj mutacijama motor da se stvori :lol:
sigh

#3952 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
imam dovljno znanja da mogu da procijenim neke stvari, kao recimo motori, roboti i masine u covjekovom tijelu moraju doci da Boga a ne da je to samo tek tako nastalo slucajno, nekakvim mutacijama, cuj mutacijama motor da se stvori :lol:
:lol: Fora je u tome sto vi ne kontate sta znaci slucajno, u smislu kojem oni upotrebljavaju tu rijec.

Nego chagalj, u daljini cuju se kao gromovi :izet: :-)
statixx

#3953 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

pa to jeste biblijska sprdnja, mi muslimani nismo takvog vjerovanja da su sve zivotinje bile na ladji niti da je potop bio globalan, nego potop sam jednog mjesta.

Zar nije naredjeno da se ukrca od svake vrste po par i da se potope svi nevjernici?

Hajde postavi nam te ajete, znas ti bolje od mene. :D
statixx

#3954 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

According to Ibn Humayd- Salamah- Ibn Isahq- al-Hassan b. Dinar- Ali b. Zayd- Yusuf b. Mihran- Ibn Abbas: I [Yusuf b. Mihran] heard him [Ibn Abbas] say: ... The water increased wildly, and, as is assumed by the people of the Torah, rose fifteen cubits over the mountain tops. All creatures on the face the earth, every inspirited being or tree, disappeared. No creature remained except Noah and those with him in the boat, as well as Og b. Anak, as is assumed by the people of the Book. The time between God's sending the Flood and the receding of the water in six months and ten nights.

(History of al-Tabari [State University of New York Press; Albany, NY 1989], pp. 360-361)
Chagalj

#3955 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

statixx wrote:
According to Ibn Humayd- Salamah- Ibn Isahq- al-Hassan b. Dinar- Ali b. Zayd- Yusuf b. Mihran- Ibn Abbas: I [Yusuf b. Mihran] heard him [Ibn Abbas] say: ... The water increased wildly, and, as is assumed by the people of the Torah, rose fifteen cubits over the mountain tops. All creatures on the face the earth, every inspirited being or tree, disappeared. No creature remained except Noah and those with him in the boat, as well as Og b. Anak, as is assumed by the people of the Book. The time between God's sending the Flood and the receding of the water in six months and ten nights.

(History of al-Tabari [State University of New York Press; Albany, NY 1989], pp. 360-361)

nije to tacno bas, jer se kosi sa drugim ajetima

ajeti jasno upucuju na lokalni potop a ne na cijelu zemlju

evo vidi sam

Nuh poslat svom narodu da ih opominje
25. I Nuha poslasmo narodu njegovu. "Ja sam tu" - govorio je on - "da vas otvoreno opominjem
26. da se ne klanjate nikome drugom osim Allahu; ja se, zaista, plašim za vas patnje na Nesnosnom danu."
Sura Hud

Nuhov narod biva potopljen
73. Ali, nazvaše ga lašcem, pa Mi u lađi njega i one koji bijahu uz njega spasismo i namjesnicima ih učinismo, a one koji dokaze Naše nisu priznavali potopismo, pa pogledaj kako su završili oni koji se na opomene nisu osvrtali! Sura Junus

na drugom mjestu Bog kaze ovo

59. A Gospodar tvoj nikada nije naselja uništavao dok u njihov glavni grad poslanika ne bi poslao, koji im je dokaze Naše kazivao. I Mi smo samo onda naselje uništavali kad su stanovnici njihovi nasilnici bili. Sura kasas

tako da je lokalno karatktera bio potop i lokalne zivotinje koje sam naveo gore. Znaci iz ajeta se moze zakljuciti da je samo nuhov narod potopljen i da je lokalnog karaktera bio potop jer samo obuhvata njegov narod. a jos kaze Bog da ne kaznjava narod dok mu poslanika ne posalje.
RNG_25

#3956 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Ali Kemal wrote:O genetici raspravljaju ljudi koji nemaju znanje iz biologije na nivou osnovne skole i oni osporavaju naucnike :zid:
To je samo dokaz koliko religija zaglupi ljude :oops:
Dosta slična je situacija i sa religijama i ateistima. Zna se malo, ali se nastupa kao da se prodrlo u sav smisao i suštinu neke religije. Otud tolike zablude i pogrešna mišljenja kako o samoj određenoj religiji, tako i o pripadnicima te religije. I ovdje ne mislim nužno na tebe, već se samo nadovezujem, jer mi to palo na pamet... Dokaz kako ljudi neovisno o pripadnosti ovom ili onom imaju tendenciju da nastupaju kao da sve znaju o nečemu, iako svakom iole upućenom u te stvari je jasno da pojma nemaju.

A ne zaglupljuje religija ljude. Nego neki ljudi odluče da im religija bude utočište i razlog da se ne trude i ne razmišljaju. Slično kao i sa silnim ideologijama, tipa komunizma, nacizma i td. Bitno da se ne razmišlja, da se zadovoljava plitkošću svog intelekta i znanja, da se ne izdvaja od mase zabludjelih...
Ali Kemal

#3957 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

RNG_25, slazem se.
Ljudi ne poznaju ni religiju, ni nauku, a donose neke teske zakljucke.

Ja osobno ne poznajem dobro religiju. Pokusao sam da citam i Bibliju i Kuran, ali ne ide brate. :roll:
Onda sam zakljucio da to nije za mene i da ima vec vise nego dovoljno vjernika, pogotovu model V92 :oops:

Ipak ne mogu da shvatim neke stvari, cisto onako zdrava logika, kako neko moze da podrzava ubijanje ljudi na vjerskoj osnovi i nadati se da je zaradio mjesto u raju :?
Ta agresivna crta koja postoji u ove sve tri religije potekle sa bliskog istoka je glavni motiv koji odredjuje moje misljenje da je konkretno kod nas religija jako stetna, jer je u sustini uzrok svih sukoba.
fatamorgana

#3958 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Ali Kemal wrote:Ovi protivnici evolucije ne mogu da shvate osnovnu stvar, a to je da se evolucija odvijala stotinama miliona godina, a ne u nekoliko dana u koliko je Bog stvorio svijet :D
Protivnici evolucije ne mogu da shvate da se evolucija jos uvijek odvija, kako kod covjeka, tako i kod svih ostalih zivih bica, medjutim za evoluciju nekoliko hiljada godina, koliko postoje tragovi ljudske istorije nije nista.
Mislim to je toliko jedan primitivan pogled na tako kompleksne stvari, pojednostavljen do najnizih granica, od strane ljudi koji nemaju osnovna znanja iz oblasti prirodnih nauka, biologije, kemije, fizike.

Najveci dokaz za postojanje Boga je argument, ti dokazi da ne postoji :lol:

Bog jedino simbolicno moze biti Priroda kojoj svi pripadamo, a tu vladaju prirodni zakoni po kojima se i odvija evolucija.

Medjutim to sve toliko nije ni bitno, da li je neko za evoluciju ili krecionizam, nego je bitno zasto se ljudi ubijaju zbog toga sto ne vjeruju onako kako propovjedaju odredjeni vjerski sluzbenici.
Ogroman broj ljudi je pobijen iskljucivo zbog pripadanja pogresnoj religiji ili odbijanja da pripadaju bilo kakvoj religije, i to sve od strane vjernika. U to ubrajam i vjernike u komunizam, koji su funkcionisali po potpuno istom sablonu kao i "regularni" vjernici.

Dakle da je religija odvojena od drzave, da ne propagira agresivnost prema pripadnicima druge religije ili ateistima, onda mi ne bi smetala, ali ovako je totalno porazna po BiH drustvo i razvoj. gdje su se cak nacije formirale iskljucivo na vjerskoj osnovi, od jednog naroda, istog jezika, mentaliteta i koji se kroz istoriju obavezno sukobljavao na vjerskoj osnovi, na kojoj se i dan danas zasniva zapisavanje teritorije i izgradnja nenormalnog broja vjerskih obekata, kada se ne gradi skoro nista drugo. Posljedica toga je i krst na Zlatistu i kriz iznad Mostara i ko zna sta ce sve jos da bude.
Objektivno dok je religija toliko jaka u BiH, nema sanse da ce da se normalizuje stanje i odnosi unutar BiH.
Da nema religije ne bi se imali oko cega tuci :oops:
:thumbup: :sax:
apsidejzi

#3959 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

sigh wrote:Fora je u tome sto vi ne kontate sta znaci slucajno, u smislu kojem oni upotrebljavaju tu rijec.
Prosvjetli nas molim te.
fatamorgana

#3960 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
sigh wrote:Fora je u tome sto vi ne kontate sta znaci slucajno, u smislu kojem oni upotrebljavaju tu rijec.
Prosvjetli nas molim te.
Ti si već prosvijetljen petrolejskom lampom Islama, :wink:
harač

#3961 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

:lol:
hladan.preminger

#3962 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hladan.preminger »

fatamorgana wrote:

Dok ćafirski zapad uziva u LED svijetlima.
A oni Japanci su tu najgori.
Chagalj

#3963 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Sedamdesetgodisnjoj tunizanki se vratio vid u toku obavljanja hadzdza

Image

Tunižanka Nafisa al-Kurmazi (70 godina) izgubila je vid prije godinu i pol dana nakon izljeva krvi u mozak i u tom periodu potpuno je bila oslijepila, sve dok ove godine, Allahovom voljom, nije došla da obavi hadždž.

U toku hadžskog obreda stajanja na Arefatu, skrušeno i ponizno je u svojim dovama molila Allaha da joj povrati vid i Allah dž.š. je uslišao njezine dove, jer je na iznenađenje svih prisutnih oko nje, odjednom počela sama hodati razgledajući oko sebe, a do tog trenutka se kretala uz pomoć svjih sinova koji se nisu odvajali od nje.

Nafisa je o tome kazala: “Došla sam iz Tunisa u KSA, sa željom da vidim sveta mjesta i Ka'bu. Kada smo stigli na Arefat, ja sam se posvetila učenju dove i Allah dž.š. je uslišao moju dovu. U dovi sam mnogo ponavljala ove riječi: ‘Allahu dragi, ja sam Ti se odazvala, pa mi vrati moj vid.’ I Allah dž.š. mi je iz svoje dobrote i plemenitosti vratio vid. Hvala Allahu dž.š. na Njegovim neizmjernim blagodatima i na ovom daru kojim me je počastio na najčišćem mjestu na Zemlji i u najodabranijem vremenu. Kad mi se vratio vid, prvo što sam ugledala bio je broj 108 na našem šatoru na Arefatu. Nakon što su prisutne hadžije u našem šatoru vidjeli šta se desilo i nakon što sam učinila sedždu zahvale Allahu, počeli su uglas izgovarati tekbire i zahvaljivati Allahu. Poslije toga, sama sam se kretala i nije više bilo potrebe za vodićem.”

http://saff.ba/sedamdesetgodisnjoj-tuni ... DWhI_l_t8E

Allah kaze u Kur'anu:

186. A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu.
apsidejzi

#3964 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote:
apsidejzi wrote:
Prosvjetli nas molim te.
Htio si da to bude fora a ono bas ispade fora, samo sto ti to nikad neces skontat :)

Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna. (35)
hrastov žižak

#3965 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

Chagalj wrote:Sedamdesetgodisnjoj tunizanki se vratio vid u toku obavljanja hadzdza
Sigurno je i Torabi ove godine oćo na hadždž
S4mpion

#3966 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Ali Kemal wrote: Da nema religije ne bi se imali oko cega tuci :oops:
:lol: :lol: :lol:

Vicevi su na drugom podforumu :D
dustaban

#3967 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Chagalj wrote:Sedamdesetgodisnjoj tunizanki se vratio vid u toku obavljanja hadzdza
I kako da sad covjek izbjegne ovakvu jednu ruznu repliku
Deseci mrtvih u Meki
Objavljeno: 05.01.2006

MEKA - U urušavanju četverokatnog hotela za smještaj hodočasnika u svetom muslimanskom gradu Meki poginulo je najmanje 15 ljudi, a velik broj ih je ozlijeđen.

Urušio se hotel Al-Ghaza, koji se nalazi 60 metara istočno od Vrata mira - ulaza u Veliku džamiju. Hotel je okružen tržnicama koje u vrijeme hadža ostaju otvorene 24 sata. Spasioci tvrde da su uglavnom nastradali hodočasnici iz Egipta, Tunisa i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovih je dana više od milijun muslimana iz svih dijelova svijeta stiglo na godišnje hodočašće "hadž" u Meku. U tom se gradu rodio muslimanski prorok i utemeljitelj islama Muhamed. U kompleksu džamije nalazi se sveti kamen Ćaba oko kojeg muslimani kruže i prema kojem se okreću tijekom svojih molitava.

Na mjesto nesreće izišle su spasilačke ekipe, međutim, od njih nije moguće dobiti informacije o broju žrtava ili ozlijeđenih.

U posljednjih 15 godina broj hodočasnika koji dolaze u hadž povećao se čak 11 puta. Saudijske su vlasti uložile milijarde dolara kako bi poboljšale smještaj i medicinsku skrb za "Alahove goste", međutim, nesreće i dalje prate ovakva velika okupljanja.

Najveća tragedija dogodila se 1990., kada je 1.426 hodočasnika poginulo u stampedu kroz prenatrpan tunel što vodi do svetih mjesta u Meki. Prije dvije godine poginula je 251 osoba u panici koja je nastala tijekom tradicionalnog kamenovanja đavola, a 1994. poginulo je 270 ljudi.
Nemojte vise mecati ovakve gluposti.
ZOCH

#3968 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by ZOCH »

Teisticki i ateisticki prostor za ispoljavanje frustracija. Neko guzi, neko ne guzi...I ovi sto brane a i ovi sto napadaju i nisu bas najbolje naostrene olovke u pernici. Jos se uvale stare poznate face, pokoji salonac i super vam je ovdje. Eno onaj mene gore uvjerava da se sjetio Isila i da on upita sta je tu u stvari uporiste. Kakva divna skvadra :D De nam FATO ti reci malo o religiji :D NIN ce to odobriti, dobar je on :D
Edouard

#3969 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

Ali Kemal wrote:
dustaban wrote:A ja cu reci sljedece:

"Vjerovanje u Boga bez univerzalne i sjedinjene religije, vec u funkciju jedne religije i religijskih podjela i pod izgovorom pravovjernosti... je ravno sotonizmu!"
(Dustaban, 07.10.2014. 21:00)
Paradoksi religije idu do krajnjih granica gdje pripadnici istog vjerovanja ubijaju jedni druge zbog minornih razlika, kao sto je medjusobno ubijanje katolika i pravoslavaca, katolika i protestanata, kao i kod muslimana gdje se nemilosrdno ubijaju suniti i shiiti.
Da ne spominjemo krscane i muslimane kad pocnu da se rokaju. Totalan jedan besmisao.

Zaista zamislimo da nema religije u Bosni. Rata nikada ne bi bilo, svi bi bili Bosanci, kao sto i jesu.
Kemale brate, ti pa čini se opsjednut ubijanjima zbog religijskih razlika te agresivnošću tebi poznatih religija, premda navodiš da ne poznaš njihova učenja.
I zaključuješ kako bi bez religija bilo sve drukčije i dobro.
A ne razmišljaš o tome koliko je, ne kroz čitavu historiju, već samo u dvadesetom vijeku bilo zločina i ubijanja koja ljudski rod nije upamtio.
A sve to kroz bezbožne ideologije i sisteme koji su religiju i Božje zapovijedi ili marginalizirali ili zabranjivali.
Samo u komunističkim zločinima oko 100 miliona, četiri puta više od samog Hitlera koji je imao namjeru osnovati katoličku Evropu pa pregazio "ateističke" zemlje Poljsku, Francusku,...
Šta da ti dalje navodim? Možda ne Iransku teokraciju, ali već može sekularnu socijalističko nacionalističku vladavinu tipa Sadama Huseina, Titinog prijatelja, i njegova dobročinstva prema neistomišljenicima, pojedincima i grupama, a naročito Kurdima.
Ponavljam po deseti put, ljudskom rodu kroz historiju nije lako bilo koračati naprijed i uz religije, bilo je svega, ali bez njih bilo bi stotinu puta gore.
fatamorgana

#3970 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
fatamorgana wrote:
Htio si da to bude fora a ono bas ispade fora, samo sto ti to nikad neces skontat :)

Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna. (35)
K'o da gledam! :wink:
fatamorgana

#3971 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

ZOCH wrote:Teisticki i ateisticki prostor za ispoljavanje frustracija. Neko guzi, neko ne guzi...I ovi sto brane a i ovi sto napadaju i nisu bas najbolje naostrene olovke u pernici. Jos se uvale stare poznate face, pokoji salonac i super vam je ovdje. Eno onaj mene gore uvjerava da se sjetio Isila i da on upita sta je tu u stvari uporiste. Kakva divna skvadra :D De nam FATO ti reci malo o religiji :D NIN ce to odobriti, dobar je on :D
Poznajemo se? Vidim nabacio se glanc novi nick, :wink:
apsidejzi

#3972 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Edouard wrote:
Ali Kemal wrote:
dustaban wrote:A ja cu reci sljedece:

"Vjerovanje u Boga bez univerzalne i sjedinjene religije, vec u funkciju jedne religije i religijskih podjela i pod izgovorom pravovjernosti... je ravno sotonizmu!"
(Dustaban, 07.10.2014. 21:00)
Paradoksi religije idu do krajnjih granica gdje pripadnici istog vjerovanja ubijaju jedni druge zbog minornih razlika, kao sto je medjusobno ubijanje katolika i pravoslavaca, katolika i protestanata, kao i kod muslimana gdje se nemilosrdno ubijaju suniti i shiiti.
Da ne spominjemo krscane i muslimane kad pocnu da se rokaju. Totalan jedan besmisao.

Zaista zamislimo da nema religije u Bosni. Rata nikada ne bi bilo, svi bi bili Bosanci, kao sto i jesu.
Kemale brate, ti pa čini se opsjednut ubijanjima zbog religijskih razlika te agresivnošću tebi poznatih religija, premda navodiš da ne poznaš njihova učenja.
A ne razmišljaš o tome koliko je, ne kroz čitavu historiju, već samo u dvadesetom vijeku bilo zločina i ubijanja koja ljudski rod nije upamtio.
A sve to kroz bezbožne ideologije i sisteme koji su religiju i Božje zapovijedi ili marginalizirali ili zabranjivali.
Samo u komunističkim zločinima oko 100 miliona, četiri puta više od samog Hitlera koji je imao namjeru osnovati katoličku Evropu pa pregazio "ateističke" zemlje Poljsku, Francusku,...
Šta da ti dalje navodim? Možda ne Iransku teokraciju, ali već može sekularnu socijalističko nacionalističku vladavinu tipa Sadama Huseina, Titinog prijatelja, i njegova dobročinstva prema neistomišljenicima, pojedincima i grupama, a naročito Kurdima.
Ponavljam po deseti put, ljudskom rodu kroz historiju nije lako bilo koračati naprijed i uz religije, bilo je svega, ali bez njih bilo bi stotinu puta gore.
Onaj ko moze ISIS navoditi kao mjerilo zla a istovremeno ignorisati americke atomske bombe (pogotovo drugu) je po meni: ili glup ili zlonamjeran. Nek bira sta mu se vise svidja.
hladan.preminger

#3973 Re: Zašto je potrebna religija?

S4mpion wrote:
Ali Kemal wrote: Da nema religije ne bi se imali oko cega tuci :oops:
:lol: :lol: :lol:

Vicevi su na drugom podforumu :D
Pa što dodje od tamo? Vrati se ziv bio.
hladan.preminger

#3974 Re: Zašto je potrebna religija?

Edouard wrote:
Evo jos jedne budale koja pocinje sa argumentom koji je osporen jedno par stotina puta na ovom forumu.
Ti zlocini nisu učinjeni u ime i za razloge ateizma (jer ateizam nema dogme vec predstavlja licni stav pojedinca prema kopijama djeda mraza) vec samo u ime ocuvanja moci i vlasti.

S druge strane, danas i tokom historije imas pregršt ratova motiviranih i vođenih isključivo vjerskim porivima. Istina je katolička (i pravoslavna) pedofilska organizacija u tome prednjaci. Crkava je citavu Evropu zavila u crno na period od hiljadu i kusur godina. Cak se taj period i zo mracno doba.
dustaban

#3975 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Mah, pusti Edouououarda.

Sve hoce nesto da ispadne pametan i ubjedljiv a samo potvrdjuje svoju kontradikciju i besmisao religije.

Daklem religija nije VJEROVANJE vec NAVIJANJE. Ne znam da se ljudi biju izmedju sebe zato sto nesto vjeruju ili ne vjeruju, ali bogme palo je itekoliko glava u okrsajima uspaljenih navijaca.

Religija je identicna tome - hajca svoje navijace na one druge jer samo navijacka uspaljenost (mrznja prema protivniku) puni stadione!
Locked