Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#3951 mod-comment

Post by arzuhal »

staje wrote:Ja sam mislio da si izbrisao. Sa blentavim nema fajde raspravljati.
Upozorit ću i tebe, već si krenuo da etiketiraš: ostavi se ovih i ovakvih vrijeđanja. Ako nešto smatraš uvredljivim po sebe - prijavi. Ako nešto smatraš blentavim i glupim (po vjeru koju braniš) - ignoriši. Vrijeđanja ove vrste nema.
salik79

#3952 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Prijevod fetve Sejhu-l-Azhara, Mahmuda Seltuta r.a., na engleski:

Image

Do dana danasnjeg, ni milijarde saudijskih petro-dolara nisu uspjele anulirati ovu fetvu.
salik79

#3953 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote: Ne sjecam. A ja sam ih upoznao pozamasan broj, a recimo hadzi hafiz Mehmed Karahodzic i Azra hanuma jos vise, a i duze vremena su proveli tamo, a da ne upoznasmo te likove. Ah, da, kako sam samo mogao zaboraviti tako jednostavnu stvar - "tukja" je u pitanju. :mrgreen:
Vjerovatno te iskrena želja i potreba da braniš šiije od vehabija (i bilo koga ko ih napada i negira kao vjernike i muslimane) napravila osjetljivim, spremnim na odbrambeni gard te odatle i ciničnim pa se zalećeš i tamo gdje nema nikakve potrebe, gdje se i na najmanji ili najblaži način dovede nešto u pitanje, gdje se javi samo mali lahor u raju...Al' to je tvoje...
Nisam ja ni mislio na tebe, nego na one kojima krila rastu i na neciju ironiju...A nije da ih nema.

Isto ovako bih postupao da neki "britanski" sija krene pljuvacinu i tekfir po sunijama. Doduse, oni istom (ako ne i vecom) zestinom pljuju (i tekfire) i po sijama, tako da bi opet ispalo da branim sije. :mrgreen:
Smrcak15

#3954 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote:Prijevod fetve Sejhu-l-Azhara, Mahmuda Seltuta r.a., na engleski:

Image

Do dana danasnjeg, ni milijarde saudijskih petro-dolara nisu uspjele anulirati ovu fetvu.
nemoze se dvanesto imamiska sekta slijediti, nema to veze ni logike nikakve, nikakvog uporista u islamu nema,

a evo i da sam tek pocetnik u islamu i neznam nista o sektama, pa naletim na shije koji pljuju po ashabima, po zeni poslanika, koji tvrde da je Kuran iskrivljen pa na taj nacin ugone Allaha u laz jer se obavezao na cuvanje Kurana, i mnogo toga jos.....

ja vjeruj mi nikad nebi bio musliman da je islam ta sekta shiizam, nikad a mozda ni tad :lol: .

i ne samo to, pogledas malo dublje, vidis shije kukaju nesto , trebao ovaj biti halifa, nije trebao onaj, treba Ovako , znaci ljudi baziraju svoju vjeru na politickoj osnovi ko je trebao biti halifa, hejjj ba, kolika doza gluposti, kao da ces ti biti pitan na sudnjem danu, jeli trebao biti Alija ili ebu bekr halifa poslije poslanika :-) to je samo ogledalo koliko ne mudrosti sljedbenici shiizma imaju...fokusiranje ne nebitne stvari koje nemaju nista sa tvojim spasavanjem na ovome ni na buducem svijetu. to su price u fazonu "cija supa je slanija" price koje nista ne uticu na tvoje spasavanje.

pa kad sejtan popije mozak, onda se sva energija trosi, jeli ebu bekr ili Alija trebao biti, i sve se vrti oko toga....pa onda kad se aisha optuzi za blud , hej zenu poslanika optuziti za blud, koji bezobrazluk, koja drskost...za potvoru za blud u islamu ide bicevanje , i onda Allah ih kazni svojim rukama, da imaju festival bicevanja svojim rukama, pa se mlatarju sami svake godine, :lol: kao da ih Allah navuce da se onda sami kaznjavaju zbog toga :lol:
Last edited by Smrcak15 on 23/01/2018 11:09, edited 1 time in total.
staje

#3955 Re: mod-comment

Post by staje »

arzuhal wrote:
Upozorit ću i tebe, već si krenuo da etiketiraš: ostavi se ovih i ovakvih vrijeđanja. Ako nešto smatraš uvredljivim po sebe - prijavi. Ako nešto smatraš blentavim i glupim (po vjeru koju braniš) - ignoriši. Vrijeđanja ove vrste nema.
To sam i čekao, a kada su drugi etiketirali za njih nema upozorenja. Pravedno, nema šta.
славянин

#3956 Re: mod-comment

Post by славянин »

staje wrote:
arzuhal wrote:
To sam i čekao, a kada su drugi etiketirali za njih nema upozorenja. Pravedno, nema šta.
Image

*oprosti morao sam arzuhal :D
staje

#3957 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Dvostruki aršini, to ti je. :sax:
tlr

#3958 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Ja ću postaviti tri-četiri pitanja...

Ima li po islamu
- života prije rođenja
- života poslije zagrobnog (vječnog) života
- smrti prije rođenja?

Zašto na prostorima nekadašnje kolijevke civilizacije (BI) danas vlada (duhovno ili materijalno) siromaštvo, neznanje i ekstremizam?

Zašto su 'braća' uništavali tragove te slavne prošlosti?
Last edited by tlr on 23/01/2018 11:24, edited 1 time in total.
Smrcak15

#3959 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:Ja ću postaviti tri-četiri pitanja...

Ima li po islamu
- života prije rođenja
- života poslije zagrobnog (vječnog) života?
- smrti prije rođenja

Zašto na BI vlada (duhovno ili materijalno) siromaštvo, neznanje i ekstremizam?
- života prije rođenja
da ali ne u ovoj formi kao sad sto imamo
- života poslije zagrobnog (vječnog) života?
pogresno si postavio pitanje, zgrobni zivot nije vjecan, zgrobni zivot traje do sudnjeg dana, tad nastaje vjecni zivot.

zivota ima poslije zgrobnog zivota da, a to je vjecni zivot u Raju.
- smrti prije rođenja
nema

Zašto na BI vlada (duhovno ili materijalno) siromaštvo, neznanje i ekstremizam?
zato sto ih jasu diktatorske vlade.
salik79

#3960 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
salik79 wrote:Prijevod fetve Sejhu-l-Azhara, Mahmuda Seltuta r.a., na engleski:

Image

nemoze se dvanesto imamiska sekta slijediti, nema to veze ni logike nikakve, nikakvog uporista u islamu nema,

a evo i da sam tek pocetnik u islamu i neznam nista o sektama, pa naletim na shije koji pljuju po ashabima, po zeni poslanika, koji tvrde da je Kuran iskrivljen pa na taj nacin ugone Allaha u laz jer se obavezao na cuvanje Kurana, i mnogo toga jos.....

ja vjeruj mi nikad nebi bio musliman da je islam ta sekta shiizam, nikad a mozda ni tad :lol: .

i ne samo to, pogledas malo dublje, vidis shije kukaju nesto , trebao ovaj biti halifa, nije trebao onaj, treba Ovako , znaci ljudi baziraju svoju vjeru na politickoj osnovi ko je trebao biti halifa, hejjj ba, kolika doza gluposti, kao da ces ti biti pitan na sudnjem danu, jeli trebao biti Alija ili ebu bekr halifa poslije poslanika :-) to je samo ogledalo koliko ne mudrosti sljedbenici shiizma imaju...fokusiranje ne nebitne stvari koje nemaju nista sa tvojim spasavanjem na ovome ni na buducem svijetu. to su price u fazonu "cija supa je slanija" price koje nista ne uticu na tvoje spasavanje.
Hmmm, da, Sejh Seltut r.a. je bio pocetnik u Islamu, pa je fetvu isisao iz prsta, nemajuci ikakvog pojma o sijama i njihovom mezhebu. :roll:

Da se osvrnem na ovo podebljano...Sve i da je istina to sto pises i da to nije praksa upravo onih koje maloprije spomenuh, "britanskih sija", kako ces opravdati one koji slijedise onu vlast i ulemu, koji proklinjase hazreti Aliju sa mimbera?! Kako nazivas one koji i dan danas govore pohvalno o njima (onima koji uvedose tu praksu i njihovim nasljednicima)?

Usput, vis-a-vis gore navedene tvrdnje, jedan sijski citab:

Image
staje

#3961 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Zato što je došla naredba u hadisu da se svi kipovi i kaburovi poruše. Nije bitno što ih sada niko ne obožava, ali islam sasjeca mnogoboštvo u korijenu.
tlr

#3962 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

Ma mislio sam poslije tog vječnog, je li to baš ono vječno... nekome dosadi. Znaš ono "Majstore otvori srednja", a ti se nađeš u nekoj novoj priči. Resetovan od prošlosti i vječnosti.

Šobirekli ima li u islamu ikakvih naznaka reinkarnacija?

Drugo, ja prije nego što se rodi dijete ... da li postoji duša tog djeteta (formatirana)?
Neise, kada se rodi čovjek, je li se u tijelo onda nešto ulije (duša) ... kao gorivo na benzinskoj pumpi ili se to nešto izgradi u novorođenčetu?
Last edited by tlr on 23/01/2018 11:29, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3963 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

Kako to da, kad god Muhamed nešto poželi, recimo ženu od svog posinka , objave se ajeti kojima se poništava praksa posvajanja
ili bilo kakve rodbinske veze koja je uspostavljena na taj način, samo da bi Muhamed mogao da oženi ženu od svog posinka?
Kakve koristi muslimani danas imaju od tih ajeta ili uopće koja je to potreba i svrha za "božanskom intervencijom" čovječanstvu
da im se kaže kroz taj primjer "od sad možete da oženite žene koje su vaša posvojena djeca oženila" ?!
Objektivno, meni ta intervencija liči isključivo na pogodovanje Muhamedovim strastima.
tlr

#3964 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

staje wrote:Zato što je došla naredba u hadisu da se svi kipovi i kaburovi poruše. Nije bitno što ih sada niko ne obožava, ali islam sasjeca mnogoboštvo u korijenu.
U pravu su. Mašala pameti.

Pa što se stalo sa tim rušenjem? Pun svijet prastarih kipova. Kod nas i širom svijeta što po muzejima, što po livadama..

Image
Ja bih zamolio da se ovo skrha što prije. Fakat me nerviraju. I to se nalaze ... na Uskršnjim otocima. Fakat!
Last edited by tlr on 23/01/2018 11:34, edited 1 time in total.
Smrcak15

#3965 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote: Hmmm, da, Sejh Seltut r.a. je bio pocetnik u Islamu, pa je fetvu isisao iz prsta, nemajuci ikakvog pojma o sijama i njihovom mezhebu. :roll:

Da se osvrnem na ovo podebljano...Sve i da je istina to sto pises i da to nije praksa upravo onih koje maloprije spomenuh, "britanskih sija", kako ces opravdati one koji slijedise onu vlast i ulemu, koji proklinjase hazreti Aliju sa mimbera?! Kako nazivas one koji i dan danas govore pohvalno o njima (onima koji uvedose tu praksu i njihovim nasljednicima)?

Image
Hmmm, da, Sejh Seltut r.a. je bio pocetnik u Islamu, pa je fetvu isisao iz prsta, nemajuci ikakvog pojma o sijama i njihovom mezhebu. :roll:
dzaba ti sejh, kad vecina shija pljuju po aishi i ashabima, i optuzuju ih za svasta nesta.
kako ces opravdati one koji slijedise onu vlast i ulemu, koji proklinjase hazreti Aliju sa mimbera?!
ko je proklinjao aliju, o dzemu it to???
Kako nazivas one koji i dan danas govore pohvalno o njima (onima koji uvedose tu praksu i njihovim nasljednicima)?
ko govori o kome ba , o cemu ti to???

Dzaba ti, nemozes kao shija pobjeci od prica "chija supa je slanija" --->ko je trebao biti halifa Alija ili ebu bekr----> sve vam se svodi na to.

to je prosipanje iz supljeg u prazno prica :-) zato samo po sebi ta sekta nije nimalo ni atraktivna ni mudra , nista ama bas nista sto bi covjek trebao slijediti, nego cak sta vise, rizikujes sebi vjecni zivot u Dzennetu.
staje

#3966 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

TLR wrote:
staje wrote:Zato što je došla naredba u hadisu da se svi kipovi i kaburovi poruše. Nije bitno što ih sada niko ne obožava, ali islam sasjeca mnogoboštvo u korijenu.
Aaa jes vidio. Elhamdulillah. Turbeta, hramove, kipove... Ništa to islam ne priznaje.
tlr

#3967 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tlr »

staje wrote:
TLR wrote:
Aaa jes vidio. Elhamdulillah. Turbeta, hramove, kipove... Ništa to islam ne priznaje.
Mada mi ta teorija i ova Sofija nikako zajedno ne mogu uNić u glavu.

Možda je kip OK ako se miče i govori???

Možda se problem rušenja mogao riješiti jednostavno, samo da se tim kipovima ugradi malo autonomije. Par motora, zvučnik ... i pusti muziku.
Towelie

#3968 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Da hoce kako muslimani srusit kipove unutar sebe, ove bukvalne vise ionako niko ne obozava pa su i po pitanju toga fulili poentu tog hadisa. :-D
staje

#3969 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Towelie wrote:Da hoce kako muslimani srusit kipove unutar sebe, ove bukvalne vise ionako niko ne obozava pa su i po pitanju toga fulili poentu tog hadisa. :-D
Imamo zato tebe da nam objasniš i protumačiš.
Smrcak15

#3970 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:Ma mislio sam poslije tog vječnog, je li to baš ono vječno... nekome dosadi. Znaš ono "Majstore otvori srednja", a ti se nađeš u nekoj novoj priči. Resetovan od prošlosti i vječnosti.

Drugo, ja prije nego što se rodi dijete ... da li postoji duša tog djeteta (formatirana)?
Neise, kada se rodi čovjek, je li se u tijelo onda nešto ulije (duša) ... kao gorivo na benzinskoj pumpi ili se to nešto izgradi u novorođenčetu?
Ma mislio sam poslije tog vječnog, je li to baš ono vječno...
da, bas ono vjecno, nema nista poslije toga jer onda vjecno nebi bilo vjecno cim bi se prekinula vjecnost.
nekome dosadi.
eh tamo nemoze dosaditi, pa makar pokusavao svim silama da nadjes taj osjecaj dosade u svojoj dusi neces ga naci, jer ako Bog otkloni osjecaj dosade u Raju, ti to nikad nemozes osjetiti, kao sto tek novorodjena bebica nemoze osjetiti zavist.

A kako bi ti dosadilo kad imas Raj koji je velik kao univerzum, znaci neznas gdje su mu krajevi , nove ideje, nova iskustva, nova putovanja, nove zelje, novi hobi, nova uziavnja konstantno koja su sve bolja i bolja a jos uz to osjecaj dosade nemoze osjetiti jer je izcupano to iz Tebe.

pa i kad bi bila dosada , to bi imalo neku pozitivnu funkciju u Raju, ali ta dosada bi bila kratkotrajne prirode, kao eh sad sam se zadovoljio sa jednom stvari, daj da probam nesto drugo, pa dosada nestane kad udje u nove stvari da probas i dozivis.
a ti se nađeš u nekoj novoj priči. Resetovan od prošlosti i vječnosti.
nije bas potpuno resetovan, jer je Bog rekao u Kuranu da ce ljudi sjediti u raju u drustvu i sjecati se zivota na zemlji, i pricati jedni drugima sta su prozivljavali.

ima, ali ne ona reinkarnacija kao sto hinduisti tvrde.

ti kad budes prozivljen na sudnjem danu, ti ces biti prozivljen ponovo, uz cak moguce modifikacije, kako lose tako i dobre.
znaci dusa ce ti uci u tijelo koje ce biti na novo modifikovano.

da postoji dusa, prije nego se stvori dijete, dusa ulazi u dijete nakon 120 dana od oplodnje, i tad u tom periodu pocinje bebica da dise.

ne, dusa ulazi u dijete tek nakon otprilike 120 dana od oplodnje
Smrcak15

#3971 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Kako to da, kad god Muhamed nešto poželi, recimo ženu od svog posinka , objave se ajeti kojima se poništava praksa posvajanja
ili bilo kakve rodbinske veze koja je uspostavljena na taj način, samo da bi Muhamed mogao da oženi ženu od svog posinka?
Kakve koristi muslimani danas imaju od tih ajeta ili uopće koja je to potreba i svrha za "božanskom intervencijom" čovječanstvu
da im se kaže kroz taj primjer "od sad možete da oženite žene koje su vaša posvojena djeca oženila" ?!
Objektivno, meni ta intervencija liči isključivo na pogodovanje Muhamedovim strastima.
o cemu ti to??

pa Zejd se rastavio , pa je Muhammed tek onda ozenio sa njom.
HardcoreMX

#3972 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HardcoreMX »

Towelie wrote:Da hoce kako muslimani srusit kipove unutar sebe, ove bukvalne vise ionako niko ne obozava pa su i po pitanju toga fulili poentu tog hadisa. :-D
:thumbup:
salik79

#3973 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
salik79 wrote: Hmmm, da, Sejh Seltut r.a. je bio pocetnik u Islamu, pa je fetvu isisao iz prsta, nemajuci ikakvog pojma o sijama i njihovom mezhebu. :roll:

Image
dzaba ti sejh, kad vecina shija pljuju po aishi i ashabima, i optuzuju ih za svasta nesta.
kako ces opravdati one koji slijedise onu vlast i ulemu, koji proklinjase hazreti Aliju sa mimbera?!
ko je proklinjao aliju, o dzemu it to???
Kako nazivas one koji i dan danas govore pohvalno o njima (onima koji uvedose tu praksu i njihovim nasljednicima)?
ko govori o kome ba , o cemu ti to???

Dzaba ti, nemozes kao shija pobjeci od prica "chija supa je slanija" --->ko je trebao biti halifa Alija ili ebu bekr----> sve vam se svodi na to.

to je prosipanje iz supljeg u prazno prica :-) zato samo po sebi ta sekta nije nimalo ni atraktivna ni mudra , nista ama bas nista sto bi covjek trebao slijediti, nego cak sta vise, rizikujes sebi vjecni zivot u Dzennetu.
Nema, argumenti su ti, kao i uvijek, na nivou. :roll:

Pitas o cemu ja to? Pa naravno, kada su vam ugradjivali matrice, to vam nisu ni spominjali:

Image
Image

Sejh Ahmed el Kubeisi, jedan od 500 najuticajnijih/najistaknutijih alima:

Treba li jos? Usput, ako zelis, mogu ti postaviti slike naziva ulica i dzamija u Iranu, koje nose imena hazreti Omera, Ebu Bekra,....

Mo's mislit', u svojoj "prciji" sije dozvolise to!? :oops:
staje

#3974 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Ko je medju top 17 Jel ovaj Krmak Homeini, lanetullahi alejh?
Nemoj nam više klipova sa šiiskih kanala, pliiz.
arzuhal

#3975 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

TLR wrote: Mada mi ta teorija i ova Sofija nikako zajedno ne mogu uNić u glavu.

Možda je kip OK ako se miče i govori???

Možda se problem rušenja mogao riješiti jednostavno, samo da se tim kipovima ugradi malo autonomije. Par motora, zvučnik ... i pusti muziku.
Pa...ako se malo napregneš i šćipiš, možda ti pođe za ganglijom... :mrgreen:
Post Reply