almirkoba wrote:nabavio pelet za sledeću sezonu, kovanov pelet, vreće su žute sa crvenim natpisom, 300km/t obzirom da nemam kovan kotao nemogu naručti kovanov pelet legalno ni na sajmu, tako da sam odma složio i završio posao...
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Maraschino
#3951 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- shlauf
#3952 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad počinje sajam u Gračanici pa da vidimo cijene peleta?
- BarbaDue
#3953 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cijene će biti 280-290 km/tshlauf wrote:Kad počinje sajam u Gračanici pa da vidimo cijene peleta?
- Pitarrr82
#3954 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bioenergy ne prima narudzbe do septembra, znaci ista prica ove godine i kod njih kao i kod drugih 
- shlauf
#3955 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Šteta za njih a dobro za nasPitarrr82 wrote:Bioenergy ne prima narudzbe do septembra, znaci ista prica ove godine i kod njih kao i kod drugih
- Maraschino
#3956 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kome ce sada i do septembra prodavati pelet? Velike su to kolicine da bi pravili zalihe a i skupo je to.Pitarrr82 wrote:Bioenergy ne prima narudzbe do septembra, znaci ista prica ove godine i kod njih kao i kod drugih
Mora da im se pojavio neki nakupac.
-
peletiisamopelet
#3957 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Maraschino wrote:Kome ce sada i do septembra prodavati pelet? Velike su to kolicine da bi pravili zalihe a i skupo je to.Pitarrr82 wrote:Bioenergy ne prima narudzbe do septembra, znaci ista prica ove godine i kod njih kao i kod drugih
Mora da im se pojavio neki nakupac.
Hifa
- BarbaDue
#3958 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
jel moguće da su prošle godine peletari bili nespremni da naprave planove i odaberu najbolju taktiku, a da ove godine to kane učiniti!?
- Maraschino
#3959 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ova godina bi trebala pokazati sta su se dogovorili proizvodjaci i nakupci peleta.
Imam osjecaj da se dogovorili da cijene drze po svaku cijenu. Ove godine proizvodjaci su digli za skoro 100KM/t sto je nerealno jer nista nije tako poskupjelo(energenti, sirovina).
Proizvodjaci su vidjeli da kupac mora kupiti i debelo platiti nakupcu pa zasto i oni ne bi digli cijene kada potrosac mora kupiti.
Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
Imam osjecaj da se dogovorili da cijene drze po svaku cijenu. Ove godine proizvodjaci su digli za skoro 100KM/t sto je nerealno jer nista nije tako poskupjelo(energenti, sirovina).
Proizvodjaci su vidjeli da kupac mora kupiti i debelo platiti nakupcu pa zasto i oni ne bi digli cijene kada potrosac mora kupiti.
Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
- rovac13
#3960 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Na sta drugo moze izaci.Maraschino wrote:Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
Razlika je sto nemamo svi iste fitilje.
Meni dojadilo pa sam vec 2012.g. skinuo se sa peleta.
Moji roditelji su 2017. napustili pelet.
Ti ces mozda 2019. itd
Kad ti dodje preko glave razbijanja glave,poskupljenja,uz to i stelovanja,ubacivanja peleta,usisavanja pepela,trazenja ekonomicnog rada,pa onda servisiranja i popravki..........jos kad otkrijes da ima i ciscih pa i ekonomicnijih nacina.......na kraju dignes ruke pa nek ga poskupljuju onda
- Maraschino
#3961 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dovoljno bi bilo samo jednu sezonu da se prepolovi potraznja pa da se ovi zabrinu kome prodati smece od peleta.rovac13 wrote:Na sta drugo moze izaci.Maraschino wrote:Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
Ti ces mozda 2019. itd
Kad ti dodje preko glave razbijanja glave,poskupljenja,uz to i stelovanja,ubacivanja peleta,usisavanja pepela,trazenja ekonomicnog rada,pa onda servisiranja i popravki..........jos kad otkrijes da ima i ciscih pa i ekonomicnijih nacina.......na kraju dignes ruke pa nek ga poskupljuju onda
Ja vec razmisljam o alternativi ali nisu klime(zrak-zrak).
Mozda zrak-voda ili nesto slicno da bi iskoristio radijatore.
- rovac13
#3962 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Alternativa je uvijek bilo i uvijek ce biti.
Tehnika napreduje
Papir,olovka,crno na bijelo
Tehnika napreduje
Papir,olovka,crno na bijelo
- BarbaDue
#3963 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
jebo ti alternativu kad sam ja već izvalio 3,5 milje za grijanje
-
CooK
#3964 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Posle ovako tople zime je bezobrazluk sto proizvodjaci drze ovako visoke cijene peleta. Da Bog da svi propali i istruhli u svojoj pohlepi a i hoce ako ovako nastave.
-
bumerangss
#3965 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Istina boli... jer teško ce sebi to priznati ljudi koji su uložili 4 5 6000 KM da je fula investicijarovac13 wrote:Na sta drugo moze izaci.Maraschino wrote:Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
Ti ces mozda 2019. itd
Moj rođak se grije na pelet i on svako drugi dan cisti, usisava šporet a kuca ucadila više nego kad su se grijali na drva
- hekaton
#3966 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mozda je i promasena investicija, ne znam vrijeme ce pokazati...medjutim...nakon prve sezone grijanja utisci su sljedeci:bumerangss wrote:Istina boli... jer teško ce sebi to priznati ljudi koji su uložili 4 5 6000 KM da je fula investicijarovac13 wrote:Na sta drugo moze izaci.Maraschino wrote:Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
Ti ces mozda 2019. itd
Kad ti dodje preko glave razbijanja glave,poskupljenja,uz to i stelovanja,ubacivanja peleta,usisavanja pepela,trazenja ekonomicnog rada,pa onda servisiranja i popravki..........jos kad otkrijes da ima i ciscih pa i ekonomicnijih nacina.......na kraju dignes ruke pa nek ga poskupljuju onda![]()
Moj rođak se grije na pelet i on svako drugi dan cisti, usisava šporet a kuca ucadila više nego kad su se grijali na drva
* roditelji nisu morali da nose drva/ugalj etc, napunim rezervar sa peletom jednom sedmicno i to je to
* usisava se svako drugi treci dan to je tacno, medjutim to sto se usisa je mizerno u odnosu na otpad koji je ostajao poslije drugih crvrstih goriva koja su do sada koristena.
* vrece peleta su lijepo slozene u garazi, nema prljanja i smeca koje za sobom ostavljaju drva/ugalj
* nikad nam nije bilo toplije i nikad nismo bili zadovoljniji
Za grijanje je potrebno 4.5 do 5t peleta, pa nek bude 500KM tona kad se vratim nazad i pogledam koji je jad bilo grijanje na drva/ugalj ne bih se vratio nazad.
Loz ulje je bila opcija takodjer, mozda semo se zajebali a mozda nismo...kad sam vidio kako u kolege izgleda dio gdje mu je pec na loz ulje nisam bio bas odusevljen.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#3967 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije pelet promašena investicija , samo se pokazalo u praksi ( kao i za gas i ložu ) da ga je rizično imati kao jedini način grijanja.hekaton wrote: mozda je i promasena investicija, ne znam vrijeme ce pokazati...
- rovac13
#3968 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sa kojim grijanjem vam nije bilo dovoljno toplohekaton wrote:* nikad nam nije bilo toplije
- fidoremilienko
#3969 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Joj ovog strujadzije...grije se za 200 KM a visi svako malo ovdje na temi o peletu i kaki kako pelet ne valja i skup je.
Jebote dan pa bolan sjasi sa ove teme malo. Tema je kvalitet i cijena peleta a ne jebene struje i konvertora u pm!
Jebote dan pa bolan sjasi sa ove teme malo. Tema je kvalitet i cijena peleta a ne jebene struje i konvertora u pm!
- Maraschino
#3970 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod punca Buderus na loz ulje u garazi a cisterna u podrumu. Pored kotla novo auto i nigdje praske ili gasova. Ko apoteka.hekaton wrote: Loz ulje je bila opcija takodjer, mozda semo se zajebali a mozda nismo...kad sam vidio kako u kolege izgleda dio gdje mu je pec na loz ulje nisam bio bas odusevljen.
Udjem kod komsije u kotlovnicu(da mi se pohvali)
- rovac13
#3971 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod nas u kotlovnici se cesto trebala brisat prasina sa kotla i okolo njega. Valjda od istresanja vreca ili cega.
A poznajem tipa koji je ugradio kovanov kotao u kuci, nesto kao veci hodnik
- Maraschino
#3972 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja spustim vrecu u spremnik i skalperom je rasjecem dole. Polako dizem vrecu da je ispraznim i skoro da i nema prasine.rovac13 wrote:Kod nas u kotlovnici se cesto trebala brisat prasina sa kotla i okolo njega. Valjda od istresanja vreca ili cega.
Lagano otvorim sva vrata i usisivacem sve usisam tako da nemam nekih problema sa prasinom. Moja kotlovnica je vise veseraj i ostava nego klasicna kotlovnica. Naravno da se vremenom pojavi prasina a pojavila bi se i bez kotla.
-
betametazon
#3973 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma prasina je normalna stvar i to je najmanji problem.
Problem je sto se do prije dvije godine nije znalo kako ce se razvijati situacija sa peletom. Trziste je naglo naraslo + izvozna potraznja i imamo to sto imamo. Kao i sve drugo u zivotu i za ovo postoji neka granica do koje je isplativo placati povecanu cijenu, nakon te granice ljudi ce se odlucivati na alternative i cao. Ja sam prosle godine bio na granici da uzmem kotao na cumur ili konvektore...u principu sam blizi konvektorima jer ti kod kotla na cumur treba i cumura i drva i unosenja i skladistenja i iznosenja luga...
Problem je sto se do prije dvije godine nije znalo kako ce se razvijati situacija sa peletom. Trziste je naglo naraslo + izvozna potraznja i imamo to sto imamo. Kao i sve drugo u zivotu i za ovo postoji neka granica do koje je isplativo placati povecanu cijenu, nakon te granice ljudi ce se odlucivati na alternative i cao. Ja sam prosle godine bio na granici da uzmem kotao na cumur ili konvektore...u principu sam blizi konvektorima jer ti kod kotla na cumur treba i cumura i drva i unosenja i skladistenja i iznosenja luga...
- rovac13
#3974 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
NIje problem prasina,kotlovnica je u pitanju.
Nego mi proleti kroz glavu kako su nas lozili pricom 2008.godine ........dzaba se grijes,jeftino,ekoloski cisto,automatika,toliko je cisto da mozes kotao drzat u kuci
Pa se neki eto zaletise i postavise to u kucu.
Sto je po meni ipak promasaj.
Nego mi proleti kroz glavu kako su nas lozili pricom 2008.godine ........dzaba se grijes,jeftino,ekoloski cisto,automatika,toliko je cisto da mozes kotao drzat u kuci
Pa se neki eto zaletise i postavise to u kucu.
Sto je po meni ipak promasaj.
-
bumerangss
#3975 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ok je centralno grijanje kod višeclane porodice gdje morate zagrijavati 2 3 4 ... prostorije ali ocito bolji konfor je sa centralnim na lož-ulje, na plin a najkonfornije na struju (inverter) ali.. nema boljeg užitka od grijanja na drvarovac13 wrote:Sa kojim grijanjem vam nije bilo dovoljno toplohekaton wrote:* nikad nam nije bilo toplije
Mislim da cijena te peci govori sve jer je nova u peniju 706 KM a na piku polovna je od 200 do 400 KM
Ono sto je prednost što na njoj nema limarije pa je mojoj punih 26 godina, onoliko koliko je kod mene jer se kao dijete sjecam da smo u ratu u nju kroz tu rupicu na vratima ugurali tanki gorionik pa odvrcali plin toliko da bi se pec usijala da bi ugrijali cijeli sprat jer je tad plin bio djebe
Izgledom je tako lijepa da je ljeti stavim u hodnik ispog ogledala i na nju heklanu krpu i vaznu cvijeca
U jesen i u proljece se grijem na struju tj na onaj uljani radijatir od 12 rebara ali to samo ujutru i navece a cim je i dnevna temperatura ispod nule tad se na radijator ne moreš ugrijati a struja pići pa ja naložim pocetkom novembra a ugasim vatru sredinim marta, dakle po 3 3 mjeseca vatra se ne gasi (kao visoka pec u Zenici
Ko ne vjeruje neka progugla za tu pec