Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Maraschino

#3951 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

almirkoba wrote:nabavio pelet za sledeću sezonu, kovanov pelet, vreće su žute sa crvenim natpisom, 300km/t obzirom da nemam kovan kotao nemogu naručti kovanov pelet legalno ni na sajmu, tako da sam odma složio i završio posao...
:jbt:
shlauf

#3952 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Kad počinje sajam u Gračanici pa da vidimo cijene peleta?
BarbaDue

#3953 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

shlauf wrote:Kad počinje sajam u Gračanici pa da vidimo cijene peleta?
Cijene će biti 280-290 km/t
Pitarrr82

#3954 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

Bioenergy ne prima narudzbe do septembra, znaci ista prica ove godine i kod njih kao i kod drugih :izet:
shlauf

#3955 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Pitarrr82 wrote:Bioenergy ne prima narudzbe do septembra, znaci ista prica ove godine i kod njih kao i kod drugih :izet:
Šteta za njih a dobro za nas
Maraschino

#3956 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Pitarrr82 wrote:Bioenergy ne prima narudzbe do septembra, znaci ista prica ove godine i kod njih kao i kod drugih :izet:
Kome ce sada i do septembra prodavati pelet? Velike su to kolicine da bi pravili zalihe a i skupo je to.
Mora da im se pojavio neki nakupac.
peletiisamopelet

#3957 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Maraschino wrote:
Kome ce sada i do septembra prodavati pelet? Velike su to kolicine da bi pravili zalihe a i skupo je to.
Mora da im se pojavio neki nakupac.

Hifa
BarbaDue

#3958 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

jel moguće da su prošle godine peletari bili nespremni da naprave planove i odaberu najbolju taktiku, a da ove godine to kane učiniti!?
Maraschino

#3959 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Ova godina bi trebala pokazati sta su se dogovorili proizvodjaci i nakupci peleta.
Imam osjecaj da se dogovorili da cijene drze po svaku cijenu. Ove godine proizvodjaci su digli za skoro 100KM/t sto je nerealno jer nista nije tako poskupjelo(energenti, sirovina).
Proizvodjaci su vidjeli da kupac mora kupiti i debelo platiti nakupcu pa zasto i oni ne bi digli cijene kada potrosac mora kupiti.

Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
rovac13

#3960 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Maraschino wrote:Nije mi jasno na sta ce sve ovo izaci.
Na sta drugo moze izaci.

Razlika je sto nemamo svi iste fitilje.
Meni dojadilo pa sam vec 2012.g. skinuo se sa peleta.
Moji roditelji su 2017. napustili pelet.
Ti ces mozda 2019. itd

Kad ti dodje preko glave razbijanja glave,poskupljenja,uz to i stelovanja,ubacivanja peleta,usisavanja pepela,trazenja ekonomicnog rada,pa onda servisiranja i popravki..........jos kad otkrijes da ima i ciscih pa i ekonomicnijih nacina.......na kraju dignes ruke pa nek ga poskupljuju onda :lol:
Maraschino

#3961 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

rovac13 wrote:
Na sta drugo moze izaci.

Ti ces mozda 2019. itd

Kad ti dodje preko glave razbijanja glave,poskupljenja,uz to i stelovanja,ubacivanja peleta,usisavanja pepela,trazenja ekonomicnog rada,pa onda servisiranja i popravki..........jos kad otkrijes da ima i ciscih pa i ekonomicnijih nacina.......na kraju dignes ruke pa nek ga poskupljuju onda :lol:
Dovoljno bi bilo samo jednu sezonu da se prepolovi potraznja pa da se ovi zabrinu kome prodati smece od peleta.

Ja vec razmisljam o alternativi ali nisu klime(zrak-zrak). :D
Mozda zrak-voda ili nesto slicno da bi iskoristio radijatore.
rovac13

#3962 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Alternativa je uvijek bilo i uvijek ce biti.
Tehnika napreduje :)

Papir,olovka,crno na bijelo :D
BarbaDue

#3963 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

jebo ti alternativu kad sam ja već izvalio 3,5 milje za grijanje
CooK

#3964 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Posle ovako tople zime je bezobrazluk sto proizvodjaci drze ovako visoke cijene peleta. Da Bog da svi propali i istruhli u svojoj pohlepi a i hoce ako ovako nastave.
bumerangss

#3965 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bumerangss »

rovac13 wrote:
Na sta drugo moze izaci.

Ti ces mozda 2019. itd

Istina boli... jer teško ce sebi to priznati ljudi koji su uložili 4 5 6000 KM da je fula investicija :-)

Moj rođak se grije na pelet i on svako drugi dan cisti, usisava šporet a kuca ucadila više nego kad su se grijali na drva :D
hekaton

#3966 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hekaton »

bumerangss wrote:
rovac13 wrote:
Na sta drugo moze izaci.

Ti ces mozda 2019. itd

Istina boli... jer teško ce sebi to priznati ljudi koji su uložili 4 5 6000 KM da je fula investicija :-)

Moj rođak se grije na pelet i on svako drugi dan cisti, usisava šporet a kuca ucadila više nego kad su se grijali na drva :D
mozda je i promasena investicija, ne znam vrijeme ce pokazati...medjutim...nakon prve sezone grijanja utisci su sljedeci:
* roditelji nisu morali da nose drva/ugalj etc, napunim rezervar sa peletom jednom sedmicno i to je to
* usisava se svako drugi treci dan to je tacno, medjutim to sto se usisa je mizerno u odnosu na otpad koji je ostajao poslije drugih crvrstih goriva koja su do sada koristena.
* vrece peleta su lijepo slozene u garazi, nema prljanja i smeca koje za sobom ostavljaju drva/ugalj
* nikad nam nije bilo toplije i nikad nismo bili zadovoljniji

Za grijanje je potrebno 4.5 do 5t peleta, pa nek bude 500KM tona kad se vratim nazad i pogledam koji je jad bilo grijanje na drva/ugalj ne bih se vratio nazad.
Loz ulje je bila opcija takodjer, mozda semo se zajebali a mozda nismo...kad sam vidio kako u kolege izgleda dio gdje mu je pec na loz ulje nisam bio bas odusevljen.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#3967 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

hekaton wrote: mozda je i promasena investicija, ne znam vrijeme ce pokazati...
Nije pelet promašena investicija , samo se pokazalo u praksi ( kao i za gas i ložu ) da ga je rizično imati kao jedini način grijanja.
rovac13

#3968 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

hekaton wrote:* nikad nam nije bilo toplije
Sa kojim grijanjem vam nije bilo dovoljno toplo :?
fidoremilienko

#3969 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by fidoremilienko »

Joj ovog strujadzije...grije se za 200 KM a visi svako malo ovdje na temi o peletu i kaki kako pelet ne valja i skup je.

Jebote dan pa bolan sjasi sa ove teme malo. Tema je kvalitet i cijena peleta a ne jebene struje i konvertora u pm!
Maraschino

#3970 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

hekaton wrote: Loz ulje je bila opcija takodjer, mozda semo se zajebali a mozda nismo...kad sam vidio kako u kolege izgleda dio gdje mu je pec na loz ulje nisam bio bas odusevljen.
Kod punca Buderus na loz ulje u garazi a cisterna u podrumu. Pored kotla novo auto i nigdje praske ili gasova. Ko apoteka.

Udjem kod komsije u kotlovnicu(da mi se pohvali) :shock: Ja ono nikako ne bi drzao u kuci. To neki otvoreni plamenici, nafta smrdi, sve garavo...tako da, sve se moze dovesti u red.
rovac13

#3971 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kod nas u kotlovnici se cesto trebala brisat prasina sa kotla i okolo njega. Valjda od istresanja vreca ili cega.

A poznajem tipa koji je ugradio kovanov kotao u kuci, nesto kao veci hodnik :)
Maraschino

#3972 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

rovac13 wrote:Kod nas u kotlovnici se cesto trebala brisat prasina sa kotla i okolo njega. Valjda od istresanja vreca ili cega.

A poznajem tipa koji je ugradio kovanov kotao u kuci, nesto kao veci hodnik :)
Ja spustim vrecu u spremnik i skalperom je rasjecem dole. Polako dizem vrecu da je ispraznim i skoro da i nema prasine.
Lagano otvorim sva vrata i usisivacem sve usisam tako da nemam nekih problema sa prasinom. Moja kotlovnica je vise veseraj i ostava nego klasicna kotlovnica. Naravno da se vremenom pojavi prasina a pojavila bi se i bez kotla.
betametazon

#3973 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Ma prasina je normalna stvar i to je najmanji problem.
Problem je sto se do prije dvije godine nije znalo kako ce se razvijati situacija sa peletom. Trziste je naglo naraslo + izvozna potraznja i imamo to sto imamo. Kao i sve drugo u zivotu i za ovo postoji neka granica do koje je isplativo placati povecanu cijenu, nakon te granice ljudi ce se odlucivati na alternative i cao. Ja sam prosle godine bio na granici da uzmem kotao na cumur ili konvektore...u principu sam blizi konvektorima jer ti kod kotla na cumur treba i cumura i drva i unosenja i skladistenja i iznosenja luga...
rovac13

#3974 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

NIje problem prasina,kotlovnica je u pitanju.

Nego mi proleti kroz glavu kako su nas lozili pricom 2008.godine ........dzaba se grijes,jeftino,ekoloski cisto,automatika,toliko je cisto da mozes kotao drzat u kuci :)

Pa se neki eto zaletise i postavise to u kucu.
Sto je po meni ipak promasaj.
bumerangss

#3975 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bumerangss »

rovac13 wrote:
hekaton wrote:* nikad nam nije bilo toplije
Sa kojim grijanjem vam nije bilo dovoljno toplo :?
Ok je centralno grijanje kod višeclane porodice gdje morate zagrijavati 2 3 4 ... prostorije ali ocito bolji konfor je sa centralnim na lož-ulje, na plin a najkonfornije na struju (inverter) ali.. nema boljeg užitka od grijanja na drva :D barem meni jer imam norveško jotul pec koja nema lužare i to mnogi smatraju manom jer se mora lopaticom izvaditi lug ali to je jednom u 7 8 9 dana jer tako dobro sve sagori da je luga malo jer pec je "aktivna" tj u njoj je žar 24h dnevno jer upravo to sto nema lužare je plus jer zrak odozdo ne struji i ne "izgara" brzo drvo nego naložiš navece u 22:00 i smanjis kružni otvor na vratima na minimum kroz koji jedino zrak može da udje i zato žar bude sacuvan do ujutro do 8 9 10 sati kad ujutru ustaneš ili se vratiš sa posla da se ne moraš za*ebavati sa potpaljivanjem nego samo otvoriš taj kolut na vratima da povuce zrak i odmah vidiš kako se usijaju "žiške" i samo staviš biljke i odma plane a prostorija je tako topla cijelu noc da i na -20 ja spavam u boksericama ispod dormea :D

Mislim da cijena te peci govori sve jer je nova u peniju 706 KM a na piku polovna je od 200 do 400 KM

Ono sto je prednost što na njoj nema limarije pa je mojoj punih 26 godina, onoliko koliko je kod mene jer se kao dijete sjecam da smo u ratu u nju kroz tu rupicu na vratima ugurali tanki gorionik pa odvrcali plin toliko da bi se pec usijala da bi ugrijali cijeli sprat jer je tad plin bio djebe :skoljka:

Izgledom je tako lijepa da je ljeti stavim u hodnik ispog ogledala i na nju heklanu krpu i vaznu cvijeca

U jesen i u proljece se grijem na struju tj na onaj uljani radijatir od 12 rebara ali to samo ujutru i navece a cim je i dnevna temperatura ispod nule tad se na radijator ne moreš ugrijati a struja pići pa ja naložim pocetkom novembra a ugasim vatru sredinim marta, dakle po 3 3 mjeseca vatra se ne gasi (kao visoka pec u Zenici :-D ) sa par izuzetaka kda me nema u kuci po 15 18 sati koliko pec može "sacuvati" žar a to je rijetkost. Za ta 3 mjeseca potrošim oko 4 metra iscjepanih bukovih drva jer kad na tom krugu otvarajuci "rupicu" sebi doziraš koliko ce brzo da gori jer ako je hladno otvoriš više da se vatra razbukti a ako je manje hladno onda smanjiš taj otvor kroz koji ulazi zrak i vatra tad samo tinja ali je pec i i dalje dovoljno vrela da grije.

Ko ne vjeruje neka progugla za tu pec :thumbup:
Post Reply