TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#3951 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

[quote="r_faruk"][/quote]
Ja uvijek ponavljam da je najbitnije da je osoba zadovoljna televizorom koji je kupila i nista ostalo nije bitno a razlog ove moje rasprave je to sto neki pokusavaju izjednaciti dvije potpuno razlicite stvari sto je nemoguce. Ne kazem ja ni da je VA u svakom segmentu bolji od IPS i najlosiji IPS moze pojesti svaki VA za dorucak kada je u pitanju gledanje iz ugla. Sve ovo objasnjavam radi buducih kupaca da znaju sta da izaberu sto se tice panela i da izaberu panel koji im odgovara u zavisnosti o sadrzaju, uglu gledanja i ambijentu u kojem ce gledati TV i svi moji prijedlozi su zasnovani na cinjenicama a ne na lupetanju kao sto to neki ovdje rade. Tu smo valjda da jedni drugima pomognemo ako mozemo a ne da pisemo gluposti.
Drago mi je sto si zadovoljan tim LG-om a zao mi je sto si razocaran Sony-jem ali vjerujem da je jedino sto se tice razocarenja u Sony ta njegova sporost a sumnjam da ima losu sliku ili grijesim?
Sto se tice 4K sadrzaja vec su ti objasnile kolege iznad, na youtube-u ga ima dosta kao i filmova i sve ce ga vise biti a ako gledas prvenstveno kanale na nasim kablovskim i IPTV operaterima tu ti 4K nece biti potreban ali ko uopste gleda samo ove nase kanale kada izgledaju lose i na najboljim televizorima kad su malo vece dijagonale u pitanju.
shalla

#3952 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Kao neko ko je tek pola godine korisnik smart TV-a, samo da kažem da fakat i laik poput mene primijeti razliku u IPS i VA panelu ;-)
Nedavno sam imao priliku da kod rođaka koji ima LG UH6100 gledam neki dokumentarac koji je onako poprilično mračan, sa puno kadrova snimanih noću i tačno vidim da mi smeta to što crna boja nije crna, navikle se valjda oči na gledanje TV-a sa VA panelom :mrgreen:
Mislim ono, svako zna šta otprilike očekuje od TV-a al ja sam picajzla i baš mi znači to što kad gledam TV nekad imam osjećaj da se ugasio a ono ustvari samo bude malo duža ona crna pauza u emitovanju određenog sadržaja...
CooK

#3953 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@shalla
Ma znam drug, razlika u crnoj boji i kontrastu izmedju VA i IPS panela je vise nego ocigledna ali eto ima nekih koji govore da je to slicno a ocigledno nikada nisu uporedili prikaz tamnih scena na VA panelu i IPS panelu pa pisu gluposti. Ja sam mislio da je poanta da ovdje pisemo opstepoznate cinjenice a ne da izmisljamo stvari. Uglavnom da ne sirim vise ovu temu, sve sam iznad objasnio.
Jos cu samo jos postaviti recenzije sa ocjenama najpoznatije svjetske nezavisne stranice za recenzije rtings.com gdje se vidi koja vrsta panela je u pitanju(IPS ili VA) i koje ocjene su dobili za Sony brend a imate i za ostale poznate brendove na toj stranici pa potrazite ako vas interesuje ili napisite pa cu vam ja naci:
Image
Kao sto mozete vidjeti najvecu ocjenu je normalno dobio OLED pa posle njih televizori sa VA panelima a najlosije ocjene su dobili ovi sa IPS panelima.
P.S. Ako nekome nisu jasna ova americka imena modela samo treba zadnje slovo staviti uz prvo i dodati jos jedan odgovarajuci broj i dobicete europsko ime modela ali televizori su potpuno isti u oba slucaja (npr X900E je ustvari XE9005, X850E je XE8505, itd.)
Last edited by CooK on 26/11/2017 08:31, edited 1 time in total.
zomri

#3954 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Morate skontati da ima ljudi na temi kojima je cilj prodati i VA i IPS :mrgreen:
CooK

#3955 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zomri wrote:Morate skontati da ima ljudi na temi kojima je cilj prodati i VA i IPS :mrgreen:
Izgleda da ima cim izmisljaju stvari. Ja sve sto pisem pisem objektivno i sa cinjenicama koje je lako provjeriti i ako neko nadje da sam i za jednu jedinu stvar napisao neistinu ja obecavam da vise nikada nista necu napisati na ovoj temi. Ako su nam se stvarno trgovci ovdje uvukli da nam sole pamet tesko onda nama.
r_faruk

#3956 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

CooK wrote:
zomri wrote:Morate skontati da ima ljudi na temi kojima je cilj prodati i VA i IPS :mrgreen:
Izgleda da ima cim izmisljaju stvari. Ja sve sto pisem pisem objektivno i sa cinjenicama koje je lako provjeriti i ako neko nadje da sam i za jednu jedinu stvar napisao neistinu ja obecavam da vise nikada nista necu napisati na ovoj temi. Ako su nam se stvarno trgovci ovdje uvukli da nam sole pamet tesko onda nama.
:thumbup:
Slika na sony-u je odlicna, ali dolazi do izrazaja tek ukoliko se gleda sadrzaj visokog kvaliteta sa USB-a. Ovi nasi kanali sa kablovske su smece. Svaki kanal je drugaciji :)
Ma kakav tv da covjek ima, slika sa kablovske je odron. Dugo godina je slika bila bolja na CRT ekranima (kablovska i "riblja kost" :) nego na plazmama i led-ovima, naravno ne zato sto su televizori losi......
avaks

#3957 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by avaks »

Sony TV (kdl-42w650a), kablovksa od Telemacha, slika na HD kanalima prva liga (HBO, Cinemax, Cinestar, FOX), sd digitalni srednja žalost...
KOji je panel blage nemam, tv ne gledam pod uglom i crna mi se čini ok :-)
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3958 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pitar sa Kariba »

@Cook-e :D , možeš li naći koji je kod mene panel na Philipsu 55PFK7179/12. Ja nigdje nisam mogao naći tu info.
shalla

#3959 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

avaks wrote:Sony TV (kdl-42w650a), kablovksa od Telemacha, slika na HD kanalima prva liga (HBO, Cinemax, Cinestar, FOX), sd digitalni srednja žalost...
KOji je panel blage nemam, tv ne gledam pod uglom i crna mi se čini ok :-)
Bgm druže, kod mene isto Telemach preko CAM modula, HD kanali beton betona. TV je Sony XD8005...
CooK

#3960 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Pitar sa Kariba wrote:@Cook-e :D , možeš li naći koji je kod mene panel na Philipsu 55PFK7179/12. Ja nigdje nisam mogao naći tu info.
Cini se da je IPS ali nisam siguran jer je model iz 2014-te pa nema puno informacija. Na ovoj LG-ovoj IPS reklami gdje su se oni pokusavali pohvaliti pa se osramotise mozes vidjeti kako izgleda crna na IPS a kako na VA panelu pa nadji neku tamnu scenu da testiras. Najbolje kada bude kraj filma pa bude ona crna scena sa slovima ili bilo koja druga tamna scena ugasi svjetlo i vidi jel crna izgleda crno ili sivo. Takodje mozes testirati i na jedan od drugih nacina iz ovog videa samo nemoj ovo sa lupanjem a mozes slobodno jednim prstom lagano preci preko ekrana i ako vidis da crni trag prati tvoj prst onda je VA. Jos jedan nacin je da nadjes scenu gdje su razne boje na njoj i onda pogledas iz velikog ugla(oko 50 stepeni) i ako boje ne izgledaju isprano onda je IPS u pitanju.
https://m.youtube.com/watch?v=w8LvRXioXgwo
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3961 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pitar sa Kariba »

Hvala druze, meni dobra i crna i ugao. :D
Valjda nisam zahtjevan.....
semirsar

#3962 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

shalla wrote: Bgm druže, kod mene isto Telemach preko CAM modula, HD kanali beton betona. TV je Sony XD8005...
a jos je na t-mach 1080i, vjeruj da je osjetna razlika kad je 1080p, gledam i nevjerujem, t-mach DVB-C vs LOL SuperTV, kolika je razlika a isti kanal u pitanju :mrgreen:
CooK

#3963 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Pitar sa Kariba wrote:Hvala druze, meni dobra i crna i ugao. :D
Valjda nisam zahtjevan.....
A mozda malo i do opticara da svratis. :D :lol: Zezam se naravno. Najbitnije je da si ti zadovoljan svojim TV-om i nista drugo nije bitno pa ni koji je panel u njemu.
CooK

#3964 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:
shalla wrote: Bgm druže, kod mene isto Telemach preko CAM modula, HD kanali beton betona. TV je Sony XD8005...
a jos je na t-mach 1080i, vjeruj da je osjetna razlika kad je 1080p, gledam i nevjerujem, t-mach DVB-C vs LOL SuperTV, kolika je razlika a isti kanal u pitanju :mrgreen:
To na LOLi FullHD ide u 1080p?
zippoo87

#3965 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

prije 15-20 dana mi je ovdje neko rekao da probam screen mirroring na TVu (sony w705c) ali nisam imao laptopa
danas sam probao tu funkciju i odlicno radi...bukvalno preslika cijeli ekran sa laptopa na tv ...i testirao sam gledanje filma (FHD) i streamanje utakmice i nema nikakvog kasnjenja
prvi put sam uzivao u gledanju filma na tvu kako treba,jer sam titlove nastimao na velicinu na koja meni odgovara a i slika je vrhunska...boje prikazuje bas prirodno
takodjer,da se ukljucim malo u pricu oko panela...kada sam gledao film i na filmu ima ona traka i bukvalno nisam mogao razlikovati okvir televizora sa bojom te trake ( okvir je crne boje) a gledao sam sa ugasenim svjetlom...crna je bas crna i uopste nema probijanja svjetlosti
semirsar

#3966 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

CooK wrote:
semirsar wrote:
To na LOLi FullHD ide u 1080p?
Mag 254 je u pitanju, mozda drugi receiveri koje LOL tusi nemaju tu mogucnost podesavanja. Ne bi mi mrsko dva tv staviti jedan do drugog i naizmjenicno premjestati kablove, oba su sony fullhd :mrgreen:
semirsar

#3967 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

zippoo87 wrote:prije 15-20 dana mi je ovdje neko rekao da probam screen mirroring na TVu (sony w705c) ali nisam imao laptopa
danas sam probao tu funkciju i odlicno radi...bukvalno preslika cijeli ekran sa laptopa na tv ...i testirao sam gledanje filma (FHD) i streamanje utakmice i nema nikakvog kasnjenja
prvi put sam uzivao u gledanju filma na tvu kako treba,jer sam titlove nastimao na velicinu na koja meni odgovara a i slika je vrhunska...boje prikazuje bas prirodno
takodjer,da se ukljucim malo u pricu oko panela...kada sam gledao film i na filmu ima ona traka i bukvalno nisam mogao razlikovati okvir televizora sa bojom te trake ( okvir je crne boje) a gledao sam sa ugasenim svjetlom...crna je bas crna i uopste nema probijanja svjetlosti
mere i tako, samo preslikati, a mere i zasebno svaki ekran, na tv film mjuza tekma, dok na lapasu nesto drugo kuckat, uglavnom, merak pravi :thumbup:
CooK

#3968 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@zippoo87Ja ti napisao i ti me napao pa onda ipak skontao da sam u pravu. :D Drago mi je sto si to sada napravio i sto si zadovoljan. U Sony-ju w705c je VA panel pa je normalno da ce u letterbox formatu crna traka na vrhu i dnu ekrana biti zaista crna.
CooK

#3969 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:
CooK wrote: To na LOLi FullHD ide u 1080p?
Mag 254 je u pitanju, mozda drugi receiveri koje LOL tusi nemaju tu mogucnost podesavanja. Ne bi mi mrsko dva tv staviti jedan do drugog i naizmjenicno premjestati kablove, oba su sony fullhd :mrgreen:
To je ljepota. Kod nas na Telemach-u dobro izgledaju FullHD kanali ali su 1080i(ili kako ga zovu osakaceni FullHD :) ) jos u zadnje vrijeme sve vise rezu bitrate pa kada neka extra brza scena bude na nekom programu zna doci do macroblockinga i pikselizacije zbog ogranicenog maksimalnog protoka podataka po jednom kanalu. Opet i takvi su super i ne mogu se porediti sa SD kanalima kojih je vise od pola negledljivo na TV-u vecem od 40 incha mada ja u zadnje vrijeme sve manje gledam TV a sve vise skidam sa neta video materijal visokog bitratea pa gledam perfektnu sliku bez ikakvih deformacija.
semirsar

#3970 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Cisco Z3375DVB je receiver koji koristim, tako da tek DVB-C pruza pravu draz gledanja FullHD kanala.
Ne bih ni primjetio razliku da slucajno paralelno ne koristim i LOL-ovu SuperTV. Tacno je to da je T-mach pretezno oijentisan za vecinu korisnika koji nemaju mogucnost nabavke iole kvalitetnijeg Tv aparata, ali to vec nije do njih, do nas je, ako razumjes na sta mislim. :mrgreen:
90% video materijala mi je po mom izboru reze sa torrenta skinuto, ostatak na LOL i T-mac na ravne casti, lazem, 1% je LOL-ino :evil:
https://www.mobilmedia.ba/televizori/tv ... mtxxh.html
ista cijena ki sonyxe85xx a jos sutra vazi popust... joj dileme :lol: :skoljka:
Last edited by semirsar on 26/11/2017 19:46, edited 2 times in total.
MTV

#3971 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Da Mag 250 i Mag 254 sibaju 1080p dok AirTies HD (imam ova 2 komada) i Aminet 130 sibaju 1080i.
semirsar

#3972 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

MTV wrote:Da Mag 250 i Mag 254 sibaju 1080p dok AirTies HD (imam ova 2 komada) i Aminet 130 sibaju 1080i.
gasis li ti tv ikako :evil: :lol:
MTV

#3973 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

semirsar wrote:
MTV wrote:Da Mag 250 i Mag 254 sibaju 1080p dok AirTies HD (imam ova 2 komada) i Aminet 130 sibaju 1080i.
gasis li ti tv ikako :evil: :lol:
TV da a resiver samo kad pobudali. Znaci 0-25 sati dnevno.
P.S. ja bi radije onaj Samsung neg Sony mada cini mi se da je domodu za crni petak bio 100 KM jeftiniji il sam ja to sanjao. Ne znam :mrgreen:
CooK

#3974 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@semirsar Napomenu ti mene. :) DVB-C tuner u Sony i Samsung televizorima je bolji od tunera u Telemach-ovim Cisco resiverima i bolje izgleda slika preko modula nego preko resivera. Cesto se vodi o tome polemika na Telemach temi a i ja sam jedno vrijeme mislio da je isto ali tek kada sam uporedio vidio sam da je zaista bolja slika preko TV tunera.
Nema dileme, Q6F je bolji od XE85. :wink:
EDIT: Pomijesao sam Q6 i Q7, Q6 ima 50Hz panel za razliku od 100Hz koji ima XE85 a sve ostalo je slicno tako da je bolji izbor XE85.
Last edited by CooK on 26/11/2017 20:01, edited 1 time in total.
Mr.Who

#3975 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Mr.Who »

Ljudi zaboravljaju da kada uzmu TV moraju sjesti, potrošiti nešto vremena, i naštimati sliku.Kući imam Telemach i trebalo mi je nekoliko dana da podesim sliku na TV.
Donedavno sam imao Samung 32" serije A i prošle godine mu je crklo napajanje.Majstor je uspio naći kompletnu novu ploču i zamjeniti.Kada sam donio kući i priključio TV prvo sam zgromio majstoru šta mi je uradio od TV-a.Onda sam se sjetio da treba uraditi podešavanje slike.Trebam li napominjati da je razlika bila ogromna prije i poslije podešavanja?
Post Reply