Da nisu strani državljani.ioannes wrote:sta je pjesnik htio reci sa ovim?Co0l wrote:Gejm,set i meč!DuckZz wrote:Spisak poginulih pobunjenika prilikom napada na grad Idlib, tokom 2 dana. Spisak nije potpun, radi se o 98 osoba.
Od 71 na spisku su :
- 4 strana državljana (1 Egipat, 1 Turska, 2 SA), sigurno oni koji su izveli samoubilacke napade
- 67 Sirijaca (57 iz Idliba, 8 Homs, 2Hama)
Nakon ovoga svaki komentar je suvisan i sva laprdanja pro-asadovskih trolova padaju u vodu.
Hvala i do gledanja.
Sirija
-
jastuk1
#39476 Re: Sirija
- dragma
- Vozim: Pješe
#39477 Re: Sirija
CheerleadersCrniOrao wrote: https://youtu.be/MK9vKT9DLXQ
Video u izdanju "Murasela", odjela "Minaretul bejda" (Bijela munara) - medijske agencije pri Džebhetu Nusri, prikazuje borbe Nusrinih boraca dok se preko puta čuje skandiranje civila, stanovnika Idliba.
-
sarajevoxxxx
#39478 Re: Sirija
U pokušaju da odgovore na najnovije poraze snaga sirijskog režima u Busra Šamu i Idlibu Hezbollah je pokrenuo operaciju u Zabadaniu gdje je namjeravao napasti položaje opozicije.Krenuli su u napad iz Hazbollahovog uporišta Kfer Yabous koje se nalazi na granici sa Libanonom http://wikimapia.org/#lang=en&lat=33.68 ... 7&z=12&m=b međutim, revolucionari su ih preduhitrili i u rano jutro napali ih tako što su im došli iza leđa.Danas su portali Hezbollaha odnosno Al Menar objavili da je 18 boraca Hezbollaha izgubilo život u zadnjim borbama u Zabadaniu.Među poginulima je i komandant Abdullah Džafer šef vojnih kampanja Hezbollaha u Zabadaniu, dok je 11 boraca opozicije poginulo.
Tensikija opozicije iz Zabadania i okoline
https://www.facebook.com/pages/%D8%AA%D ... 2014466068
Rijeka Nabua u Zabadaniu

Tensikija opozicije iz Zabadania i okoline
https://www.facebook.com/pages/%D8%AA%D ... 2014466068
Rijeka Nabua u Zabadaniu

-
cbrt
#39479 Re: Sirija
Idlib će izgleda postati zvanični centar pobunjenika...pobeda u Idlibu nije samo od vojnog značaja već izgleda i vrlo velikog političkog...
TahrirSy تحرير سوري @TahrirSy 10m10 minutes ago
#Syria Interim Government announces transfer of its HQ to the recently-captured city of #Idlib -Statement
-
sarajevoxxxx
#39480 Re: Sirija
Sirijska privremena vlada objavila saopćenje u kojem je navela da svoje sjedište premješta u nedavno oslobođeni grad Idlib
- Kikibombona
#39481 Re: Sirija
A ti koji si pristalica vjerskih fanatika, selefija i ostalog skarta kao moralises nesto... Znamo mi u BiH odlicno kakve su selefije i kako bi bilo da nam oni dodju na vlast. Jadna majka Sirijcima ako ih bude vodio Islamski front i Nusra.cbrt wrote:
Bilo im je krivo što su izgubili i kao i svake kukavice iskalili su bes na "teroristima" koji su im bili pod rukom...verujem da većina ljudi zatvorenih tamo nije imala ni pojma zašto je kriva, cenim da su i bili hapšeni odokativnom metodom "sumnjiv, mora da je kriv"...Smešno mi je da vidim kako se Asadovci trude da racionalizuju jedan krajnje iracionalan i ludački režim i njegove postupke opravdavaju ili zamagljuju sumnjom u motive istog...
Ja sam sa druge strane neuporedivo moralno superiorniji ode tebe jer sam Asada svaki put okarakterisao kao beskrupuloznog diktatora i ludjaka. Ti ove primate nikada nisi osudio, njihovu nikaznu ideologiju zla i mrznje nikada nisi osudio. Zasto?
- Kikibombona
#39482 Re: Sirija
To je ono sto sam diskutovao sa Karimom. Pobunjenici sada kontrolisu jedan regionalni centar i imaju neuporedivo bolju pregovaracku poziciju.sarajevoxxxx wrote:Sirijska privremena vlada objavila saopćenje u kojem je navela da svoje sjedište premješta u nedavno oslobođeni grad Idlib
-
jastuk1
#39483 Re: Sirija
Kikibombona wrote:A ti koji si pristalica vjerskih fanatika, selefija i ostalog skarta kao moralises nesto... Znamo mi u BiH odlicno kakve su selefije i kako bi bilo da nam oni dodju na vlast. Jadna majka Sirijcima ako ih bude vodio Islamski front i Nusra.cbrt wrote:
Bilo im je krivo što su izgubili i kao i svake kukavice iskalili su bes na "teroristima" koji su im bili pod rukom...verujem da većina ljudi zatvorenih tamo nije imala ni pojma zašto je kriva, cenim da su i bili hapšeni odokativnom metodom "sumnjiv, mora da je kriv"...Smešno mi je da vidim kako se Asadovci trude da racionalizuju jedan krajnje iracionalan i ludački režim i njegove postupke opravdavaju ili zamagljuju sumnjom u motive istog...
Ja sam sa druge strane neuporedivo moralno superiorniji ode tebe jer sam Asada svaki put okarakterisao kao beskrupuloznog diktatora i ludjaka. Ti ove primate nikada nisi osudio, njihovu nikaznu ideologiju zla i mrznje nikada nisi osudio. Zasto?
Nego, reci ti nama kad se više proglašava nezavisna Rojava? Je se tako zove???
- walter kurtz
#39484 Re: Sirija
Kiki duze bi ja i ti opstali u islamskoj drzavi nego vecina ovih licemjera sto je prizeljkuju 
- ioannes
#39485 Re: Sirija
i ako Kiki pretjerava dosta puta sa svojim simaptiziranjem Kurda...jastuk1 wrote:
politicki i drustveni sistem koji su kurdi zapoceli u Rojavi je bez konkurencije i ispred svog vremena,barem sto se tice tog djela svijeta
- Kikibombona
#39486 Re: Sirija
Ne mozes Kikiju prisiti da podrzava ideologije zla, diktatore, vjerske fanatike, soviniste i sl. To je nemoguce. Nema dvostrukih standarda, trudim se da budem maksimalmno principijelan.jastuk1 wrote:
![]()
![]()
Ustamojahvaliteme.
![]()
![]()
I onda dozivim da mi simpatizeri sirijskih Talibana prosipaju moral ovdje....
Rojava je druze moj proglasila autonomiju. Rojavu brani YPG, udruzena vojska Kurda, Arapa, Jezida, Asiraca i ostalih.... Trenutno sutaju islamski hilafet, a kada zavrse sa njima na red dolazi SAA, pa mozda i Islamski front ako ih Turci napuckaju.
- Kikibombona
#39487 Re: Sirija
http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... 83999.htmlwalter kurtz wrote:Kiki duze bi ja i ti opstali u islamskoj drzavi nego vecina ovih licemjera sto je prizeljkuju
Prvi uslov je da si ruzan. Drugi da ti je zena pokrivena. Treci da ne slusas satanisticku muziku. Cetvrti da ne konzumiras alkohol i igras igre na srecu. Peti da ne crtas. Sesti da imas frizuru u skladu sa islamom. Sedmi.....
Ma citava knjiga buraz, mi bi pali na prvom pitanju.
Sa njima se ozbiljan covjek moze samo sprdati....
- walter kurtz
#39488 Re: Sirija
Glavni kriterij moras biti retardiranKikibombona wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... 83999.htmlwalter kurtz wrote:Kiki duze bi ja i ti opstali u islamskoj drzavi nego vecina ovih licemjera sto je prizeljkuju
Prvi uslov je da si ruzan. Drugi da ti je zena pokrivena. Treci da ne slusas satanisticku muziku. Cetvrti da ne konzumiras alkohol i igras igre na srecu. Peti da ne crtas. Sesti da imas frizuru u skladu sa islamom. Sedmi.....
Ma citava knjiga buraz, mi bi pali na prvom pitanju.![]()
-
jastuk1
#39489 Re: Sirija
Autonomiju? To može svako. Što ne proglase nezavisnost/državu? Ne smiju ni u Iraku gdje liče na nešto, a kamoli u Siriji. Arapi u kurdskoj vojsci? To neke natjerali da im se slikaju za propagandu?Kikibombona wrote:Ne mozes Kikiju prisiti da podrzava ideologije zla, diktatore, vjerske fanatike, soviniste i sl. To je nemoguce. Nema dvostrukih standarda, trudim se da budem maksimalmno principijelan.jastuk1 wrote:
![]()
![]()
Ustamojahvaliteme.
![]()
![]()
I onda dozivim da mi simpatizeri sirijskih Talibana prosipaju moral ovdje....
Rojava je druze moj proglasila autonomiju. Rojavu brani YPG, udruzena vojska Kurda, Arapa, Jezida, Asiraca i ostalih.... Trenutno sutaju islamski hilafet, a kada zavrse sa njima na red dolazi SAA, pa mozda i Islamski front ako ih Turci napuckaju.
Ne zaboravi. Prvi Izrael, a onda i svi ostali, im nikad neće dozvoliti nezavisnost! Nek osvoje pola Sirije, ma nek osvoje cijelu Siriju - svu će teritoriju gdje nisu većina će morati vratiti ako nekad bude nekih pregovora, a nezavisnu državu sigurno neće dobiti.
- dragma
- Vozim: Pješe
#39490 Re: Sirija
Ispravka @Kiki.Kikibombona wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... 83999.htmlwalter kurtz wrote:Kiki duze bi ja i ti opstali u islamskoj drzavi nego vecina ovih licemjera sto je prizeljkuju
Nisko čelo, ruke do koljena, od intelektualnih sposobnosti mogućnost raspoznavanja osnovnog oruđa za rad.
To su osnovni kriteriji a ovo o čemu ti govoriš dolazi poslije, kao prednost
- valjuga
#39491 Re: Sirija
Ahahahawalter kurtz wrote: Glavni kriterij moras biti retardiran
- Kikibombona
#39492 Re: Sirija
Cuj moze svako?jastuk1 wrote: Autonomiju? To može svako. Što ne proglase nezavisnost/državu? Ne smiju ni u Iraku gdje liče na nešto, a kamoli u Siriji. Arapi u kurdskoj vojsci? To neke natjerali da im se slikaju za propagandu?
Ne zaboravi. Prvi Izrael, a onda i svi ostali, im nikad neće dozvoliti nezavisnost! Nek osvoje pola Sirije, ma nek osvoje cijelu Siriju - svu će teritoriju gdje nisu većina će morati vratiti ako nekad bude nekih pregovora, a nezavisnu državu sigurno neće dobiti.
Moze al u kurcu. Ne mogu prvi Kurdi kada smo kod njih, u Turskoj i Iranu. Autonomiju mozes proglasiti samo ako si dovoljno snazan i imas podrsku stranih sila.
Nezavisnost? Polako druze, u politici nema emocija, polako. Vidis kako su kosovski Albanci docekali nezavisnost? Da nije bilo podrske Amerike, kurac bi ikada bili nezavisni. Srbija bi ih istjerala sve sa Kosova. I Kosovo je sada zavrsena stvar. Nema tu Srbija vise sta traziti.
Iracki Kurdistan je drzava u drzavi. Proglasenje nezavisnosti je samo formalnost. Erbil je krcat stranim kompanijama, mnogo se ulozilo. Kurdistan se razvija nevjerovatnom brzinom, suni i sija Arapi su goli k u odnosu na Kurde i njihov razvoj. Imaju najjacu vojsku, imaju sve, da ne nabrajam. Sada je tu i hipoteka genocida nad kurdskom manjinskom zajednicom. Lider jezida kaze da jezidi vise nikada nece biti pod vlasu Arapa, da im je jedan Arapin pomagao a drugi devet radio o glavi. Odlican adut imaju. Uzeli su Kirkuk, uduplali su teritorij. Malo od toga ce vratiti Bagdadu, budi siguran u to.
Procitaj ovaj inspirativni i zestok govor Barzanija iz Kirkuka. Nema te sile da ce se neko usuditi i da neko ima sanse pribliziti se Kirkuku.... Kirkuk, kurdski Jerusalem.
Barzani: Kirkuk is Kurdistan; it won’t fall to enemy ever again
http://rudaw.net/english/kurdistan/18022015
Ove se vise odnosilo na siite nego na sunite koji su jad i bijeda, koji nisu nikakva prijetnja za Kurdistan.
Rojava? E tu je stvar malo drugacija. Intervencija Amerike i grcevita borba da se Kobani spasi je indikativna i stosta nam govori. Cviljenje Erde isto tako. Nacionalni ponos kod Kurda je dosao na najvisu mnogucu razinu. Jedinostvo je sveprisutno. Kurdi se raduju kao mala djeca kada vide zagrljene borce YPG i Pesmergi, kada vide kako se grle Salih Muslim i zapovjednik Pesmergi. Iz takve klime se nesto mora izroditi.... Kobani ce bez sumnje biti spojen sa Hasakom. To ce se desiti veoma brzo. Glavni grad Rojave, Kobani, ce se vezati za teritorij gdje zivi preko 2 000 000 Kurda. Problem je Efrin. Nisam siguran da imaju kapicet spojiti se sa Efrinom, vidjet cemo..... Buducnost Sirije je jako nezavisna, tesko je u ovom trenutku bilo sta progonozirati. Jedno je sigurno, najmanje sto ce Kurdi dobiti je autonomija, a najvise nezavisnost. Vidjet cemo......
Arapa u sastavu YPG ima prilicno veliki broj, kao i drugih zajednica..... Proguglaj malo, naci ces kamaru video zapisa..... U oslobadjanju Tel Hamisa i Tel Baraka su se borili mnogi Arapi pod komandom YPG. Postavljao sam ovdje video zapise....
I procitaj ako vec nisi....
Klavikula wrote: Rojava revolucija: Sloboda, demokratski konfederalizam, jednakost spolova - Postaje li Zapadni Kurdistan najprogresivniji političko-društveni eksperiment našeg doba?
Bliski istok zadnje je mjesto u današnjem svijetu u kojem bi moderni čovjek pomislio da je moguće pronaći progresivnu političku ideju, a kamo li da u tom području postoji regija u kojoj se takva ideja efektivno provodi u djelo. U našoj slici regije nalaze se diktature, vojne hunte, islamske teokracije definirane na ruševinama starog Osmanskog Carstva, nefunkcionalne države poput Afganistana gdje sve izvan glavnog grada podsjeća na prizore iz jednog od nastavaka trilogije Pobješnjeli Max. Politička ideja koju provode ljudi zapadnog Kurdistana, ona koja stoji iza proslavljenih ženskih brigada Kurdistana, koje se bez straha i potpuno ravnopravno sa svojim muškim kolegama suprotstavljaju najbrutalnijem tiraninu današnjice, onom u čiju korist do danas nije pokrenut niti jedan proturatni skup, ISIL-u, na putu je ostvarivanja potpune slobode svih pojedinaca koji tamo žive.
Uz sirijsku granicu s Turskom i Irakom područje je većinsko kurdskog stanovništva s populacijom od otprilike 4,6 milijuna stanovnika. Područje se nalazi na razmeđi vatre između sirijske diktature, kolektivnog ludila koje predstavlja Islamska država i Turskog paranoičnog straha od uspostavljanja Kurdske države.
Stranka demokratske unije (PYD) i Kurdsko državno vijeće (KNC) u regiji Rojava (zapadni Kurdistan) uspostavili su društveno politički poredak koji je mješavina libertarijanizma, ekologije i feminizma. Većina kurdskih političkih skupina nada se skorom ostvarenju svoje države, oni u području Rojave preskočili su ideju nacionalne države i uspostavili progresivni sistem koji nazivaju demokratski konfederalizam. Glavni tvorac te političke ideje je Abdullah Ocalan, a glavni stupovi ideje su feminizam i ekologija.
Autonomna regija Rojava, u obliku u kojem postoji za vrijeme pisanja ovog teksta, predstavlja jednu od rijetkih svijetlih točaka nastalih nakon izbijanja građanskog rata u Siriji. Agenti sirijskog režima napustili su područje još 2011. godine nakon što se pokazalo da su za državni režim Kurdi iz tog područja puno manje opasni nego li opozicija, umjerena ili tvrdokorna. Unatoč velikom neprijateljstvu koje dolazi od strane svih njezinih susjeda, Rojava je uspjela zadržati neovisnost i prikazati, iako zanemareno od strane velike većine zapadnih medija, da se tamo upravo provodi nevjerojatan demokratski eksperiment. Osnovane su lokalne skupštine, politička tijela odgovorna za donošenje odluka, vijeća skupština biraju se pažljivo vodeći računa o etničkoj ravnoteži. U svakoj općini tri najviša dužnosnika su Kurd, Arap i Armenac, a barem jedan od tri dužnosnika mora biti žena. Postoje i ženska vijeća i vijeća mladih. Do sada smo već svi čuli i za nešto što nevjerojatno podsjeća na naoružane skupine Mujeres Libres (Slobodne Žene iz španjolske revolucije), feminističku vojsku, kurdske milicije YJA, koje su odgovorne za provođenje velikog postotka borbenih operacija protiv snaga Islamske države.
Teško je za povjerovati da je takav sustav, pogotovo na tom području, uvelike ostao ignoriran ne samo od strane zapadnih medija nego i od strane zapadne ljevice. Razlog tomu može se naći u činjenici da stranka PYD zapadnog Kurdistana radi u savezu s Turskom radničkom strankom (PKK), pokretom koji se od kraja sedamdesetih nalazio u sukobu s Turskom, članicom NATO saveza. PKK je od strane NATO saveza, SAD-a i Europske unije službeno proglašen terorističkom organizacijom. Dok ih zapadni ljevičari otpisuju kao staljiniste, u stvarnosti, današnji PKK ni izdaleka ne podsjeća na lenjinističku organizaciju kakva je u svojim počecima bio. PKK je od svog osnutka prošao internu evoluciju, a njezin vođa Abdullah Ocalan, trenutno služi zatvorsku kaznu u jednom turskom zatvoru, intelektualno preobraćenje koje je dovelo do potpune promjene njegovih ciljeva i taktike.
PKK je proglasio kako više ni ne pokušava stvoriti kurdsku državu, umjesto toga, inspiriran vizijom Murray Bookchina, usvojena je vizija libertarijanskog municipalizma, a Kurdi su pozvani na stvaranje slobodnih, samoupravljajućih zajednica, baziranih na principima direktne demokracije, koje će se povezati preko državnih granica koje će s vremenom postati beznačajne. Tako će kurdska borba postati model globalnog pokreta prema istinskoj demokraciji, kooperativnoj ekonomiji i postupnom otapanju zastarjelog modela nacionalne države. Od 2005. godine PKK, inspiriran zapatističkim modelom meksičkih pobunjenika, proglasio je unilateralno primirje s Turskom i počeo se koncentrirati na napore u razvoju demokratskih struktura na područjima koja već kontrolira.
Napuštanjem sukoba s Kurdima, sirijski režim dao je kurdskim radikalnim elementima priliku za provođenjem takvog eksperimenta na velikom području. Autoritarni element je i dalje prisutan, osnovane su skupštine i popularne milicije, državno vlasništvo predano je na upravljanje radničkim zadrugama i sve to već se četvrtu godinu održava unatoč napadima ISIL-a, al-Nusra fronta i sličnih militanata. Rezultat spada pod svaku definiciju društvene revolucije. Njihovi napori primijećeni su, ako već ne u zapadnom svijetu, a onda barem na Bliskom istoku, pogotovo nakon što su snage zapadnog Kurdistana uspjele probiti prolaz kroz teritorij ISIL-a prema planini Sinaj i osloboditi tisuće zarobljenih civila. Njihovo djelovanje proslavljeno je širom regije, no na stranicama zapadnih medija Europske unije i SAD-a, još uvijek je marginalizirano. Divljaci iz ISIL-a vratili su se s američkim oružjem zaplijenjenim u osvojenim iračkim vojnim bazama, i pokušali osvojiti glavni grad regije Rojava, sad već legendarni Kobani, mjesecima su ga držali u okruženju dok su pri tome, postoje brojni dokazi, od svjedočanstava do videozapisa, dobivali pomoć od strane Turske. Ipak, nisu uspjeli, Kobane je slobodan, a regija Rojava i njezine političke formacije nastavljaju s provođenjem najprogresivnijeg političko društvenog eksperimenta kojim se današnje doba može pohvaliti.
I dok se hrabrost i prkos Kurdskih vojnikinja iz Kobanija uspjela naći na svjetskim naslovnicama, istima je promaklo senzacionalističko objavljivanje informacije da je ženama Rojave pošlo za rukom uspostavljanje još jednog revolucionarnog koraka, izglasavanja Uredbe jednakosti, koja ženama jamči prava unutar obitelji i društva. Njihov aktivni vojni angažman omogućio im je da ozbiljno uzdrmaju tradicionalnu ulogu spolova, ali je i promijenio tradicionalne poglede koji revoluciju i politiku vide kao isključivo muške poslove. Uredba jednakosti još je jedan oblik otpora kurdskih žena prema Islamskoj državi.
Stranka PYD 10. studenog izdala je Uredbu o jednakosti koja ne samo da jamči već i uvjetuje "Sudjelovanje žena u donošenju zakona, pravo na posao, na plaću, na razvod i pravo na nasljeđivanje, te uključuje volju žena u zakonodavstvo". Uredba jednakosti "Pretpostavlja prava žena na sudjelovanje u političkim strankama i obnašanje svih vrsta političkih funkcija". U definiranju principa jednakosti u Uredbi se nalazi trideset stavki kojima se uspostavlja ravnopravnost spolova na svim društvenim, političkim i ekonomskim razinama. Najznačajnije, suprotstavlja se patrijarhalnom mentalitetu u javnom i privatnom životu, kriminalizira se poligamija, prisilan brak i brak u ranoj dobi, ali se zabranjuju i zločini iz časti po kojima su zemlje Bliskog istoka poznate.
"Stupanj napretka u svakom društvu povezan je s aktivnom ulogom žena i njihovim sudjelovanjem u izgradnji i razvoju društva. S tim ciljem i u osiguranju zaštite njihova identiteta, postizanju slobode i prava žene su pristupile borbi. Od sada na dalje žene ne pristaju na marginalizaciju. Pokret koji ih oslobađa nepobjediva je nužnost u borbi protiv svih vrsta opresije i nasilja", stoji u početnim riječima Uredbe.
Uredba o jednakosti direktno se suprotstavlja šerijatskom zakonu i naišla je na neodobravanje konzervativnih vjerskih vođa koje predstavljaju nezanemariv dio iračkog Kurdistana, društva čije vrijednosti su podjednako bazirane na religiji kao i na tradiciji. U posljednjih nekoliko godina u Kurdistanu je često izbijala nasilna borba između konzervativnih i progresivnih snaga. Odnosi spolova bili su u središtu ove borbe. Slična stvar došla je od izražaja kada je parlament iračkog Kurdistana u lipnju 2011. godine izglasao Obiteljski zakon. Od trenutka njegova usvajanja naišao je na brojne izazove u svojoj primjeni.
Mnoge kurdske žene vide Uredbu o jednakosti kao politički program za status i ulogu žena u društvu i na političkoj pozornici na području širem od područja 'tajne revolucije' Rojave.
PYD, sestrinska stranka ljevičarske PKK, pokušava uvesti stvarni angažman žena u politici i revoluciji. Stranka broji veliki broj žena u svojim redovima, a Uredba o jednakosti pokazatelj je društveno političkog napretka koji je ostvarila. Ipak, za ostvarivanje progresivnog duha izraženog u Uredbi biti će potreban stalni napor samih žena. Kurdske žene na domaćoj fronti suočene su s jednako žestokom bitkom. Dok će neki vjerski vođe ulagati sva sredstva u osporavanju oslobađanja žena iz njihovih tradicionalnih uloga i podčinjenog statusa koji se nalazi u srži njihove islamističke ideologije, u koncu će biti na samim ženama i njihovim političkim saveznicima da osvoje pobjedu u bitci za ravnopravnost spolova, osobnih sloboda i ljudskih prava Kurdistana.
-
jastuk1
#39493 Re: Sirija
Sve to stoji što si napisao, ali nema šanse da će im dozvoliti državnost bilo gdje. Proglašenje Iračkog Kurdistana nezavisnim bi značilo raspad Iraka, a to sile ne žele. Ni pod razno. Da žele do sad bi ga sporazumno podjelile. Kao i samu Siriju uostalom.Kikibombona wrote: ...
E sad, jedino ako sile budu bacile kartu da žele da naprave raspadanje Irana - u tom slučaju mogu iskoristiti Iračko-Iranske Kurde kao faktor borbe za raspadanje Irana, pa kad im Kurdi odrade Iran, e onda možda mogu očekivati da dobiju neku nezavisnost kao nagradu. A da Perzijaneri dozvole raspadanje svoje države - tako što mislim da nećemo gledati. Prije će izgurati sve Kurde iz Irana, nego što će dozvolit da im se Iran raspadne.
Znači, neka nezavisna Kurdska država je eventualno moguća ako im Kurdi odrade raspadanje Irana. Sve ostalo je vapidno romantičarenje.
- Kikibombona
#39494 Re: Sirija
Kakav crni Iran?jastuk1 wrote:Sve to stoji što si napisao, ali nema šanse da će im dozvoliti državnost bilo gdje. Proglašenje Iračkog Kurdistana nezavisnim bi značilo raspad Iraka, a to sile ne žele. Ni pod razno. Da žele do sad bi ga sporazumno podjelile. Kao i samu Siriju uostalom.Kikibombona wrote: ...
E sad, jedino ako sile budu bacile kartu da žele da naprave raspadanje Irana - u tom slučaju mogu iskoristiti Iračko-Iranske Kurde kao faktor borbe za raspadanje Irana, pa kad im Kurdi odrade Iran, e onda možda mogu očekivati da dobiju neku nezavisnost kao nagradu. A da Perzijaneri dozvole raspadanje svoje države - tako što mislim da nećemo gledati. Prije će izgurati sve Kurde iz Irana, nego što će dozvolit da im se Iran raspadne.
Znači, neka nezavisna Kurdska država je eventualno moguća ako im Kurdi odrade raspadanje Irana. Sve ostalo je vapidno romantičarenje.
Irak je vjestacka tvorevina. Kurdi ce proglasiti nezavisnost sasvim sigurno i u tome ih Arapi zaustaviti ne mogu. Ne mogu im nista. I tako ces dobiti dvije prirodne drzave, jednu kurdsku i jednu arapsku.
Coolov jaro zbori nesto

-
cbrt
#39495 Re: Sirija
Kiki je pravi fašista i kao takav i podržava sumanutu fašističku Asadovu diktaturu...znači, to je ta količina stereotipa i površnosti...Kikibombona wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... 83999.htmlwalter kurtz wrote:Kiki duze bi ja i ti opstali u islamskoj drzavi nego vecina ovih licemjera sto je prizeljkuju
- insomnia78
#39496 Re: Sirija
Arapi stvaraju ujedinjenu vojsku za borbu protiv sirenja šiitskog/iranskog uticaja i borbu protiv Daesha, nemoj misliti da se ne mogu okrenuti protiv Kurda sutraKikibombona wrote:Kakav crni Iran?jastuk1 wrote:Sve to stoji što si napisao, ali nema šanse da će im dozvoliti državnost bilo gdje. Proglašenje Iračkog Kurdistana nezavisnim bi značilo raspad Iraka, a to sile ne žele. Ni pod razno. Da žele do sad bi ga sporazumno podjelile. Kao i samu Siriju uostalom.Kikibombona wrote: ...
Irak je vjestacka tvorevina. Kurdi ce proglasiti nezavisnost sasvim sigurno i u tome ih Arapi zaustaviti ne mogu. Ne mogu im nista. I tako ces dobiti dvije prirodne drzave, jednu kurdsku i jednu arapsku.
Coolov jaro zbori nesto![]()
-
jastuk1
#39497 Re: Sirija
Why, that's some pure hogwash!Kikibombona wrote:
Kakav crni Iran?
Ne možeš dobiti raspadanje Iraka na samo dva dijela! Šta je s tobom?
I mnoge države su vještačke tvorevine, PA ŠTA??? Arapi ih u proglašenju nezavisnosti ne mogu zaustaviti sve i da hoće. Kurde najviše zaustavlja njihov bajni prijatelj Izrael. I ti misliš da će im moćnici dati nezavisnost prije no što im nešto debelo ne odrade. Ja sam ti rekao šta je cijena da bi se eventualno mogli ulizati moćnicima da razmatraju nezavisnost. Ne padaju kruške nezavisnosti s neba, već ih valja zaraditi.
Ne vrišti Britney džabe u spotu Work B**ch... Zasuči rukave, rascjepaj Iran, pa onda pošalji zamolnicu. ha ja
A i zapadne naftne firmetine koje su se uspostavile u Iračkom Kurdistanu nipošto neće dozvoliti nezavisnost Kurdistana jer bi izgubile puno više zarade zbog sigurno većih poreza u eventualno nezavisnom Kurdistanu. ha ja, još jednom!!!
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#39499 Re: Sirija
kurdistan može samo da se pripoji turskoj i to im je najbolje u životu
ako ih turska bude htjela
kada ih arapi i perzijanci načepe zajedničkim snagama biće turska help please
ako ih turska bude htjela
kada ih arapi i perzijanci načepe zajedničkim snagama biće turska help please
-
cbrt
#39500 Re: Sirija
Izgleda da Asadu dolaze sve teži dani
Last edited by cbrt on 29/03/2015 23:24, edited 1 time in total.