Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
skupljac_zeljeza

#39426 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skupljac_zeljeza »

Dope_Man wrote: 06/11/2023 08:36 E sad i otvoreno ljudi priznaju da su za hamasovce... bravo.
Dokle god se više bavimo posljedicama nego uzrocima....
"Ako se ne pozabavimo ovim osnovnim uzrocima, onda možete ubiti borce, ali ne možete ubiti uzrok. Pod ruševinama ovih uništenih zgrada pojavit će se još jedna grupa odlučnija i motiviranija da učini ono što je učinio Hamas", tvrdi kraljica Rania.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kral ... /231106014
HelaS

#39427 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HelaS »

Hajvan wrote: 06/11/2023 09:49
hareSLO wrote: 06/11/2023 08:41
elSaik wrote: 06/11/2023 07:58 Kad vidim (između ostalih) snimak kako čovjek u rukama drži i mazi mrtvog jednogodisnjeg sina koji je ubijen od strane Izraela, ne da sam na strani Palestinaca nego sam na strani Hamasa. Pa šta se očekuje od nekog kada izgubi sve? Meni da ubiju dijete tako, poljubio bih ženu i otišao se priključiti Hamasu. Za sta da živim poslije toga, mogu samo gledati da povedem u smrt sa sobom nekog od njih.

Ko god na bilo koji način opravdava/brani/racionalizira ovo što Izrael radi je saučesnik u zločinu.
Tvoje nebuloze će strašno pomoći palestini, isto kao i tekbiranje na podrškama po BiH.

Nego izađi ispred bošnjaka i pozovi palestince u bošnjačke domove i tako im pomozi, ili idi pa brani palestinu sa ramom isakom i šerifom patkovićem.
A sta tebe boli qrac iz Slo za stanje bosanske nacije?
Javljaju se ovdje, slično pišu i misle, skoro svi dijasporci, najviše iz USA, ali i iz Austrije, itd.
To čim je Zapada vidjelo, sve bezosjećajno postalo, imperijalistički, a zapravo pokondireno :-)
apsidejzi

#39428 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

HelaS wrote: 06/11/2023 09:06
apsidejzi wrote: 06/11/2023 09:00 Mozda su kruske i jabuke za tebe ali za mene je mrtav brazilac = mrtav palestinac. Nebitno jel ga ubio kartel il izrael. Ljudsko bice je ubijeno. No ja sam dovoljno samosvjestan i samokritican da priznajem sam sebi da me boli klinac za sve njih, dokle god nije neko moj. Ne moralisem o nekim ubijenim zato sto su trenutno u zizi medijske javnosti. Jedina razlika mene i tebe je sto ti padas na medijsku propagandu. I sam kazes "najpraceniji" sukob. Da mediji prate ratove kartela onda bi pricao o tome i brinuo bi se o ubijenim meksikancima.

Ja sam iskren i prema tebi i prema sebi. Zaboli me i za ukrajince, i ruse, i palestince i izraelcane ali i za brazilce. Platonski bih zelio mir u svijetu ali ne mislim nista uraditi da zaustavim ratove. Kao ni ti. Samo ti neces sebi to da priznas. Zelis gajiti sliku sebe kao nekog altruiste i pacifiste, no kad zagrebes ispod povrsine, vidis da i tebe isto tako zaboli za mnoge zrtve mnogih ratova koje mediji ne prate. Ne prate mediji rat saudijske arabije i jemena. Svaki dan ginu i u jemenu. I dalje ljudi ginu u Siriji. Iran je upravo donio odluku da protjera 5 miliona Afganistanaca iz drzave. Sve su to ljudske patnje i za sve njih te boli klinac samo zato sto nisu "najpraceniji" dogadjaji. Ja idem samo korak dalje. Zaboli me klinac i za ove sto ih mediji prate :)
Kolega, ti ovdje lupetaš k'o nov Maksim :-)

Inače, ti takav, za čovječanstvo, uključujući i "tvoje", najbolje je da ne brineš ni za koga. Ne trebaš, nema koristi.... Ponekad moraš napraviti razgovor i sa psihologom, možda će ti pomoći.
Rodila mama sebi elokventnog sina. Steta sto ga nije naucila da izrazi svoju misao pa da ga i drugi razumiju. Nek si ti stavio palestinsku zastavu u avatar i sebe ubijedio kako si im nesto pomogao na taj nacin.
Hajvan

#39429 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hajvan »

HelaS wrote: 06/11/2023 09:54

Tvoje nebuloze će strašno pomoći palestini, isto kao i tekbiranje na podrškama po BiH.

Nego izađi ispred bošnjaka i pozovi palestince u bošnjačke domove i tako im pomozi, ili idi pa brani palestinu sa ramom isakom i šerifom patkovićem.
Javljaju se ovdje, slično pišu i misle, skoro svi dijasporci, najviše iz USA, ali i iz Austrije, itd.
To čim je Zapada vidjelo, sve bezosjećajno postalo, imperijalistički, a zapravo pokondireno :-)
Ma ok je to

Svak ima pravo na misljenje, al pisi o temi
Al takvi uglavnom moralisu o tom kako i nakoji nacin, mi sto zivimo ovdje, treba da mislimo i djelujemo
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#39430 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hilmija frlj »

elSaik wrote: 06/11/2023 07:58 Kad vidim (između ostalih) snimak kako čovjek u rukama drži i mazi mrtvog jednogodisnjeg sina koji je ubijen od strane Izraela, ne da sam na strani Palestinaca nego sam na strani Hamasa. Pa šta se očekuje od nekog kada izgubi sve? Meni da ubiju dijete tako, poljubio bih ženu i otišao se priključiti Hamasu. Za sta da živim poslije toga, mogu samo gledati da povedem u smrt sa sobom nekog od njih.

Ko god na bilo koji način opravdava/brani/racionalizira ovo što Izrael radi je saučesnik u zločinu.

Mi podržavamo da Palestinci ostanu tamo gdje su oduvijek bili. Oni koji podržavaju Izrael u ubijanju i protjerivanju Palestinaca nek ih primaju u svoje domove.
skrbavi-admin

#39431 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skrbavi-admin »

baska hareslo - umjesto radman grlić :mrgreen:
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#39432 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hilmija frlj »

skrbavi-admin wrote: 06/11/2023 10:13 baska hareslo - umjesto radman grlić :mrgreen:
Ka'em ti ja, forum vrvi poskocima i škriparima. Valjda lijepo vrijeme, šta li.
hareSLO

#39433 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hareSLO »

Kao što napisah, turska odradila sinaj, egipat podržava isto, saudi isto dakle ono što ostane ide na sinaj.

Ambasador Egipta u BiH za Klix.ba: Rješenje je van Gaze, a ono je nezavisna palestinska država

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amba ... /231103076
Dope_Man

#39434 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dope_Man »

hareSLO wrote: 06/11/2023 10:51 Kao što napisah, turska odradila sinaj, egipat podržava isto, saudi isto dakle ono što ostane ide na sinaj.

Ambasador Egipta u BiH za Klix.ba: Rješenje je van Gaze, a ono je nezavisna palestinska država

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amba ... /231103076
Procitaj intervju a ne samo naslov:
Kategorički smo odbacili bilo kakve pokušaje likvidacije palestinske stvari na štetu palestinskog naroda i naroda zemalja regije ili raseljavanja palestinskog naroda izvan svoje zemlje na bilo koji način, jer je to teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin.
Egipat nit ih zeli na Sinaju, nit bi tek tako dao dio teritorije. On govori o nezavisnoj palestinskoj drzavi na postojecoj teritoriji gdje zive.
hareSLO

#39435 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hareSLO »

Dope_Man wrote: 06/11/2023 10:55

Egipat nit ih zeli na Sinaju, nit bi tek tako dao dio teritorije. On govori o nezavisnoj palestinskoj drzavi na postojecoj teritoriji gdje zive.
samo uživaj i promatraj.

jer ovo ide onako kako je zamišljeno i svi učestvuju u istoj namjeri, od turske, amerike, evrope itd, a cilj je pobiti što više palestinaca a ostatak na sinaj.

Izrael uopšte ne gleda na palestince da su jedan dio hrišćani tj pravoslavni a drugi muslimani a među palestincima ima i jevreja, za izrael nema sumnje da ih sve pobit treba, uskoro idu tzv humana preseljenja.

sinaj srce palestine
leki hz

#39436 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by leki hz »

Palestinci neće da idu iz svoje zemlje. To i jeste cilj Izraela, da raseli Palestince i da se više nikad ne vrate.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#39437 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Truba »

Image

+ 2 zbodena vojnika u jeruzalemu
cvrčak_na_hedonizmu

#39438 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

apsidejzi wrote: 06/11/2023 09:00
canvra888 wrote: 06/11/2023 01:25
Eh pa u tome i jest razlike između tebe i mene. Ja osuđujem nevino ubijanje civila, baš kao što i osuđujem agresiju Rusije na Ukrajinu, jer je jasno ko je krivac u tom ratu. I ne, kod mene nije samo razlog te neke interesne strane za BiH, za koju, iskreno, mislim da je malo prenapuhana. Da se odnosi na nas, svakako da odnosi, ali ne mislim da je u tolikoj mjeri koliko pojedini tvrde. Dakle, čim sam informisan dovoljno o nečemu, nije mi problem da osudim nečiju tiraniju prema nekome, a tiranija Izraela kroz decenije prema Palestincima je općepoznata.
Bas kao sto je tebi svejedno sto je 200.000 brazilaca poginulo za godinu dana, i sto je izginulo meksikanaca ne zna im se broj... tako je i meni svjedno za palestince.
Kruške i jabuke sad... Namjerno i jesam spomenuo Ukrajinu i Rusiju, jer je uz masakr Izraelaca nad Palestincima najpraćeniji sukob trenutno.
Mozda su kruske i jabuke za tebe ali za mene je mrtav brazilac = mrtav palestinac. Nebitno jel ga ubio kartel il izrael. Ljudsko bice je ubijeno. No ja sam dovoljno samosvjestan i samokritican da priznajem sam sebi da me boli klinac za sve njih, dokle god nije neko moj. Ne moralisem o nekim ubijenim zato sto su trenutno u zizi medijske javnosti. Jedina razlika mene i tebe je sto ti padas na medijsku propagandu. I sam kazes "najpraceniji" sukob. Da mediji prate ratove kartela onda bi pricao o tome i brinuo bi se o ubijenim meksikancima.

Ja sam iskren i prema tebi i prema sebi. Zaboli me i za ukrajince, i ruse, i palestince i izraelcane ali i za brazilce. Platonski bih zelio mir u svijetu ali ne mislim nista uraditi da zaustavim ratove. Kao ni ti. Samo ti neces sebi to da priznas. Zelis gajiti sliku sebe kao nekog altruiste i pacifiste, no kad zagrebes ispod povrsine, vidis da i tebe isto tako zaboli za mnoge zrtve mnogih ratova koje mediji ne prate. Ne prate mediji rat saudijske arabije i jemena. Svaki dan ginu i u jemenu. I dalje ljudi ginu u Siriji. Iran je upravo donio odluku da protjera 5 miliona Afganistanaca iz drzave. Sve su to ljudske patnje i za sve njih te boli klinac samo zato sto nisu "najpraceniji" dogadjaji. Ja idem samo korak dalje. Zaboli me klinac i za ove sto ih mediji prate :)
Dobro, nekoliko puta si potvrdio da si bezosjecajan i da te boli qurac. Nisi jedini, ta bescutnost je zabrinjavajuca mozda i za kakve strucne pomoci. Razmisli.

Dalje, cim pises to sto pises nisi bio u BiH za vrijeme agresije ili nisi bio ni u planu. Da si bio razumio bi. Ko kaze da je bio i da ga boli qurac laze ko pas ili ga ne zanimaju tamo neki muslici sto ih ubijaju.

Za kraj, pises na temi da te boli qurac a onda obje strane zoves katilima, takodjer pises kako te boli qurac i za medije koji to prate. Skaces sam sebi usta. Ako te ne zanima sto pises na temi ? Il je ideja relativizirati zlocine u rasplinuti temu.

Ima vas nekolicina na temi, tacno se najezim kada procitam napisani post.
konami666

#39439 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konami666 »

Bravo hamasovac
Dope_Man wrote: 06/11/2023 08:36 E sad i otvoreno ljudi priznaju da su za hamasovce... bravo.
Ma ima ih sto priznaju od početka a sve kofol niko nije za hamas.
konami666

#39440 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konami666 »

HelaS wrote: 06/11/2023 09:54

Pa i Bosna teži tom istom zapadu.
Dozer

#39441 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dozer »

Ovdje je toliko vidljiva zapadnjacka mantra kojoj su podlegli mnogi, i koji radi toga uopste ne vide realnost i istorijsko cinjenicno stanje.

Ne podrzavam terorizam na bilo koji nacin, ali - da li je necija borba za slobodu, metodama koje su im jedine dostupne (gerila/partizanstvo) zaista terorizam? Jeste, ali samo ukoliko to tako okarakterisu oni koji su prije toga napali, i decenijama tlacili one koji su onda nekad naknadno odlucili da se brane na svaki dostupni nacin.

Hajde da malo pretrkeljamo istoriju.... Zar za Amere nisu bili teroristi svi koji su na bilo koji nacin bili protiv njih? Naravno da jesu. Pri tome, Ameri su bili ti koji su dosli u njihove zemlje, napali njih, a onda ih nazivali teroristima.

Zar to nije bio isti slucaj i s nacistima? Napali su pola svijeta, i gdje god su dosli branioce su nazivali teroristima.

Identicna stvar je i u Palestini. Jevreji dosli i poceli otimati zemlju Palestincima, i praviti svoju drzavu Izrael. To sto je Palestina do tad bila pod imperijalistickom (okupatorskom) jurisdikcijom GB, apsolutno ne mijenja nista u cinjenici da je to bila palestinska zemlja. A kako su Jevreji to radili? Pa valjda to svi znamo - protjerivanjem, silom, ubijanjem, terorisanjem.
Ovo sto sad rade Jevreji Palestincima samo je kulminacija 7 decenija postepenog tlacenja. Da sve bude tragicnije - licemjerne USA, GB i ostala zapadnjacka imperijalisticka klika - stoje uz Jevreje, i cak im pomazu. Da li ih to cini saucesnicima u zlocinu? Naravno da - da. Ovo dole je sad klasicni UZP protiv palestinskog naroda, i to s velikim elementima genocida.
Last edited by Dozer on 06/11/2023 13:22, edited 1 time in total.
splinter

#39442 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by splinter »

Dozer wrote: 06/11/2023 13:05 Ovdje je toliko vidljiva zapadnjacka mantra kojoj su podlegli mnogi, i koji radi toga uopste ne vide realnost i istorijsko cinjenicno stanje.

Ne podrzavam terorizam na bilo koji nacin, ali - da li je necija borba za slobodu, metodama koje su im jedine dostupne (gerila/partizanstvo) zaista terorizam? Jeste, ali samo ukoliko to tako okarakterisu oni koji su prije toga napali, i decenijama tlacili one koji su onda nekad naknadno odlucili da se brane na svaki dostupni nacin.

Hajde da malo pretrkeljamo istoriju.... Zar za Amere nisu bili teroristi svi koji su na bilo koji nacin bili protiv njih? Narvno da jesu. Pri tome, Amri su bili ti koji su dosli u njihove zemlje, napali njih, a onda ih nazivali teroristima.

Zar to nije bio isti slucaj i s nacistima? Napali su pola svijeta, i gdje god su dosli branioce su nazivali terosistima.

Identicna stvar je i u Palestini. Jevreji dosli i poceli otimati zemlju Palestincima, i praviti svoju drzavu Izrael. To sto je Palestina do tad bila pod imperijalistickom (okupatorskom) jurisdikcijom GB, apsolutno ne mijenja nista u cinjenici da je to bila palestinska zemlja. A kako su Jevreji to radili? Pa valjda to svi znamo - protjerivanjem, silom, ubijanjem, terorisanjem.
Ovo sto sad rade Jevreji Palestincima samo je kulminacija 7 decenija postepenog tlacenja. Da sve bude tragicnije - licemjerne USA, GB i ostala zapadnjacka imperijalisticka klika - stoje uz Jevreje, i cak im pomazu. Da li ih to cini saucesnicima u zlocinu? Naravno da - da. Ovo dole je sad klasicni UZP protiv palestinskog naroda, i to s velikim elementima genocida.
:thumbup:
Potpisujem sve od slova do slova, osim zadnje rečenice.
Ovo nisu elementi genocida, ovo je GENOCID koji se upravo dešava pred očima cijeloga svijeta, a na koji dio svijeta žmiri na jedno, a drugi dio na oba oka.
Stabilizator

#39443 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Stabilizator »

splinter wrote: 06/11/2023 13:26
Dozer wrote: 06/11/2023 13:05 Ovdje je toliko vidljiva zapadnjacka mantra kojoj su podlegli mnogi, i koji radi toga uopste ne vide realnost i istorijsko cinjenicno stanje.

Hajde da malo pretrkeljamo istoriju.... Zar za Amere nisu bili teroristi svi koji su na bilo koji nacin bili protiv njih? Narvno da jesu. Pri tome, Amri su bili ti koji su dosli u njihove zemlje, napali njih, a onda ih nazivali teroristima.

Zar to nije bio isti slucaj i s nacistima? Napali su pola svijeta, i gdje god su dosli branioce su nazivali terosistima.

:thumbup:
Potpisujem sve od slova do slova, osim zadnje rečenice.
Ovo nisu elementi genocida, ovo je GENOCID koji se upravo dešava pred očima cijeloga svijeta, a na koji dio svijeta žmiri na jedno, a drugi dio na oba oka.
Teror je postala jedna manipulativna rijec koja se koristi u svrhu licnih interesa i stavova.
geoxx

#39444 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by geoxx »

Na pocetku je narativ bio da ne treba Palestince izjednacavati sa Hamasom.

Vise to ne treba ponavljati jer na ovoj temi ulazimo o fazu u kojoj ce biti opceprihvaceni stav da su Hamasovci djeca cvijeca, pa otud i ko zna koja usporedba sa partizanima iz ww2.

Boze ti sacuvaj.
apsidejzi

#39445 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 06/11/2023 12:44 Dobro, nekoliko puta si potvrdio da si bezosjecajan i da te boli qurac. Nisi jedini, ta bescutnost je zabrinjavajuca mozda i za kakve strucne pomoci. Razmisli.
Meni ne treba strucna pomoc jer sam ja iskren sam prema sebi za razliku od vas koji trebate istu jer ste u stanju omalovazavati jedne zrtve a zaliti druge. Ja na forumu ne procitah da je nekome zao jevreja koje su hamasovci masakrirali 7/10 i to je bolesno i za strucnu pomoc. Mnogo vise nego ovo moje.
Dalje, cim pises to sto pises nisi bio u BiH za vrijeme agresije ili nisi bio ni u planu. Da si bio razumio bi. Ko kaze da je bio i da ga boli qurac laze ko pas ili ga ne zanimaju tamo neki muslici sto ih ubijaju.
Bio u BiH i prezivio rat. Ne valja ti teorija.
Za kraj, pises na temi da te boli qurac a onda obje strane zoves katilima, takodjer pises kako te boli qurac i za medije koji to prate. Skaces sam sebi usta. Ako te ne zanima sto pises na temi ? Il je ideja relativizirati zlocine u rasplinuti temu.
Nije. Ideja je pokazati obe strane i zlocine koje cine i gledati na iste objektivno koliko se moze. Ja nisam opterecen religijom i jedna strana mi nije draza od druge. Licno smatram da su obe strane ukrivu i da su glupe sto ratuju u ime nepostojeceg boga. Ovako ja vidim stvari: Jednog jutra Hamas je krenuo u akciju ubijanja jevreja. Nije nista najavio, niko nista nije znao. Samo su uletili i ubili na stotine ljudi. Razumijem da imaju historiju sukoba, ali ova zadnja akcija je mucka, hinjska i cilj je bio ubiti sto je moguce vise jevreja. Nakon toga, Izrael je javno objavio da ce uci u jedan dio Gaze i preporucio svim stanovnicima da se isele iz njega. Cekali su dvije sedmice i krenuli u akciju. Nazalost, svi palestinci se nisu iselili i imamo dosta zrtava izmedju ostalog i djece. Tu se mogu postaviti dva pitanja: 1) Zasto se neko nije preselio u drugi dio Gaze? 2) Zasto Izrael nije poceo nasumicno bacati granate po Gazi kao sto je Hamas ubijao nasumicno jevreje?

Ja sam svjestan da je tebi ova tema osjetljiva jer djelis s njima vjersku liniju. No cinjenica je i dalje da je broj izraelskih zrtava velik, ali nije ni blizu veliki koliki bi bio da su uradili isto kao Hamas.

Prema tome, ja ne relativiziram. Ja gledam realno i bez vjerskih predrasuda. To nije za psihijatrije.

I treba da se jezis jer mi izazivamo tvoj svjetonazor. Nije problem u nama nego u tebi. Ti si sa predrasudama.
Bosanski_kralj

#39446 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

Posebna vrsta su ovi "objektivni" i "neutralni".

To mi koji smo protiv zločina Izraela smo neobjektivni i pristrasni. :-)
alijagoro

#39447 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

Cini mi se da Izraelu ne ide bas najbolje,cim su se upalili ovoliko forumasi da brane isti.
Bosanski_kralj

#39448 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

alijagoro wrote: 06/11/2023 14:03 Cini mi se da Izraelu ne ide bas najbolje,cim su se upalili ovoliko forumasi da brane isti.
Dok se IDF fali kad unište jedan tunel, znaš koliko je sati.

Kako Izraelu i ne ide baš najbolje, očekujem direktno uključivanje Amerike u ovo sve.
alijagoro

#39449 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

Bosanski_kralj wrote: 06/11/2023 14:00 Posebna vrsta su ovi "objektivni" i "neutralni".

To mi koji smo protiv zločina Izraela smo neobjektivni i pristrasni. :-)
I samo jedno te isto verglaju,misim na ove objektivne i neutralne.
1Dante1

#39450 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by 1Dante1 »

apsidejzi wrote: 06/11/2023 13:47
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 06/11/2023 12:44 Dobro, nekoliko puta si potvrdio da si bezosjecajan i da te boli qurac. Nisi jedini, ta bescutnost je zabrinjavajuca mozda i za kakve strucne pomoci. Razmisli.
Meni ne treba strucna pomoc jer sam ja iskren sam prema sebi za razliku od vas koji trebate istu jer ste u stanju omalovazavati jedne zrtve a zaliti druge. Ja na forumu ne procitah da je nekome zao jevreja koje su hamasovci masakrirali 7/10 i to je bolesno i za strucnu pomoc. Mnogo vise nego ovo moje.
Bio u BiH i prezivio rat. Ne valja ti teorija.
Nije. Ideja je pokazati obe strane i zlocine koje cine i gledati na iste objektivno koliko se moze. Ja nisam opterecen religijom i jedna strana mi nije draza od druge. Licno smatram da su obe strane ukrivu i da su glupe sto ratuju u ime nepostojeceg boga. Ovako ja vidim stvari: Jednog jutra Hamas je krenuo u akciju ubijanja jevreja. Nije nista najavio, niko nista nije znao. Samo su uletili i ubili na stotine ljudi. Razumijem da imaju historiju sukoba, ali ova zadnja akcija je mucka, hinjska i cilj je bio ubiti sto je moguce vise jevreja. Nakon toga, Izrael je javno objavio da ce uci u jedan dio Gaze i preporucio svim stanovnicima da se isele iz njega. Cekali su dvije sedmice i krenuli u akciju. Nazalost, svi palestinci se nisu iselili i imamo dosta zrtava izmedju ostalog i djece. Tu se mogu postaviti dva pitanja: 1) Zasto se neko nije preselio u drugi dio Gaze? 2) Zasto Izrael nije poceo nasumicno bacati granate po Gazi kao sto je Hamas ubijao nasumicno jevreje?

Ja sam svjestan da je tebi ova tema osjetljiva jer djelis s njima vjersku liniju. No cinjenica je i dalje da je broj izraelskih zrtava velik, ali nije ni blizu veliki koliki bi bio da su uradili isto kao Hamas.

Prema tome, ja ne relativiziram. Ja gledam realno i bez vjerskih predrasuda. To nije za psihijatrije.

I treba da se jezis jer mi izazivamo tvoj svjetonazor. Nije problem u nama nego u tebi. Ti si sa predrasudama.
Ne gledas realno vec spinujes situaciju da bi je prilagodio svom narativu. Koliko god pokusavao, ne mozes obrisat sta se desavalo prije 7.10. jer time brises citav kontekst. Imali su sukoba ali Hamas 7.10... to moze odgovarat samo nekom ko naginje na izraelsku stranu, koliko god tvrdio da je non-biased. Ne mozes visedecenijsko tlacenje i nepravdu nad palestinskim narodom svest pod recenicu ”pa eto imali su sukoba i prije.” To je hinjaluk.
Locked