Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#39351 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Ali Kemal wrote:
Skijaš wrote:Kada će i ko u Vitezu činiti 90 % stanovništva ? U Kiseljaku ? U Stocu ? U Glamoču ? U Srebrenici ? U Brčkom ? U Jajcu ? U Novom Travniku ? U Gornjem Vakufu ? U Busovači ? U Žepču ? U Bosanskom Petrovcu ? Eto, nabrojao sam samo opštine sa 30 % i kusur manje brojnog naroda (a kojeg naroda, zavisi od mjesta do mjesta). Značajna je i lista gdje je to demografsko šarenilo manje izraženo ali ipak postoji, odnosno gdje postoji taj dvocifreni procenat manje brojnog ali ipak prisutnog stanovništva, to su recimo Prozor, Odžak ili Bratunac i takvih opština ima još. Odnosno, ako neprijatelji države, u nedostatku muda, budu čekali na demografsku homogenizaciju teritorije, neka planiraju moguću realizaciju svojih planova tamo negdje za pola vijeka. A do tad ko živ, ko mrtav.
Strasno je imati ovakav pogled na narod sa kojim zivis. Kao da su svi divljaci i jedva cekaju da se pokolju.
Sta te briga ima li negdje 20, 30 ili 40% Bosnjaka. Slijedeci tu logiku svi bi se Bosnjaci trebali davno iseliti iz RS.
Sta znaci 90% stanovnistva? Cim ima nekoga preko 10% odmah ce da rade barikade i slicno? Sumanuto totalno :skoljka:
Demografsku šarolikost spominjem jer je to prepreka rješenju koje promovišeš. Granice među našim narodima je nemoguće povući.
Ali Kemal

#39352 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Skijaš wrote:
Ali Kemal wrote:Treci entitet rjesava i taj problem
Oni koji promovišu uspostavu Trećeg trebaju prvo ponuditi svima prihvatljiv model podjele, pa tek onda objašnjavati šta su prednosti uspostavljanja Trećeg.
Prije svega to nije nikakva podjela u smislu raspade se drzava, prije svega na taj nacin bi se konacno zavrsilo sa manupulacijama prilikom izbora. Hrvati da izaberu koga oni hoce pa bio to onda Sejdic ili Finci ili kriminalac Covic.
Prednost je da bi se preskocila jedna prepreka ka integraciji u EU, sto bi automatski predstavljalo i umanjivanje znacaja entiteta. Predaje se dio suvereniteta EU, zakoni jednaki, demokratija, ekonomija ide naprijed itd.
To je cilj, a ne kako se ovde lazno predstavlja da bi to bilo kao unistenje Bosnjaka kao naroda. Nidje veze, unistenje sva tri naroda sigurno slijedi daljim padom standarda, da ne kazem rahat patnjom.
Ttreba to u novi bosanski rijecnik stavit :D
Ali Kemal

#39353 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Zelenkapica wrote: Kemale.... :D

Haj nam reci koji ti je nick na hercegbosanskom forumu? :-)

I kada cemo te sunetiti? :D
:shooo:
Skijaš

#39354 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Ali Kemal wrote:
Skijaš wrote:
Ali Kemal wrote:Treci entitet rjesava i taj problem
Oni koji promovišu uspostavu Trećeg trebaju prvo ponuditi svima prihvatljiv model podjele, pa tek onda objašnjavati šta su prednosti uspostavljanja Trećeg.
Prije svega to nije nikakva podjela u smislu raspade se drzava
Prvo, kakve to veze ima sa napisanim ? I drugo, na osnovu čega to tvrdiš ? Na osnovu Dodikovih javno iznesenih tvrdnji da traži saveznike za otcjepljenje ?
Ali Kemal

#39355 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Skijaš wrote:Prvo, kakve to veze ima sa napisanim ? I drugo, na osnovu čega to tvrdiš ? Na osnovu Dodikovih javno iznesenih tvrdnji da traži saveznike za otcjepljenje ?
Kako nema veze kada se to tumaci kao da je sudnji dan.

Sad zbog Dodika koji je tu od danas do sutra treba se ekonomski unistit i blokirati pristup kao EU.
Jesi li ti za EU ili nisi? Sta ti je vaznije kvalitetan zivot ili borba za teritoriju koja ulaskom u EU postaje besmislena sama po sebi, kao i entiteti, tako da ko zaista razmislja o dobrobiti obicnog covjeka ne treba da plasi ljude na takav nacin.
Danguba

#39356 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote: Jedino realno rjesenje u ovom slucaju, a ti misli sta hoces.
Tebi je vazno da Bosnjaci poklope sto vise teritorije, a meni je vazno da svaki stanovnik BiH bez obzira na naciju zivi sto bolje. Uopste mi nije vazno ko sta drzi, ako se ima para. Sa parama dolazi i demokratija i ljudska prava i sve ostalo.
Ti sve gledas prije svega kao pripadnik svog plemena, a ne kao pojedinac.
Kokuzima je svako kriv i za sitnu lovu su u stanju svasta da urade.
pa sta bosnjaci i bosanci nastoje?
ukinimo i entitete i kantone...i onako nije bitno gdje ko zivi i sta je poklopio
baxul

#39357 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by baxul »

kakve veze količina entiteta ima sa EU integracijama :-)
Alfons Kauders

#39358 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Hafis wrote:
madner wrote:Potpuno je svejedno, dok nema Fahre, nista od zdogovora.

Kako bih ti to objasnio, nema prostora za neke ustupke, niti previse volje.
Onda vam je do lidera. Ne misle vam dobro.
Sta da ti kazem, kada Cova uvijek odbije dobru ponudu da bi dobio vise i nista ne nauci, mislim da smo dobro prosli kakvih lidera sve ima. :D

Reci mu da fino prihvati ono sto sam mu predlozio neki dan i da ga necemo puno po zatvoru gonjat. :D
Hafis i potraga za Novim Babom... serija sa 20 sezona...
Ali Kemal

#39359 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote:
Tebi je vazno da Bosnjaci poklope sto vise teritorije, a meni je vazno da svaki stanovnik BiH bez obzira na naciju zivi sto bolje. Uopste mi nije vazno ko sta drzi, ako se ima para. Sa parama dolazi i demokratija i ljudska prava i sve ostalo.
ukinimo i entitete i kantone...i onako nije bitno gdje ko zivi i sta je poklopio
Ne bi trebalo biti, ali dovoljno je citati ovaj forum pa vidjeti da je itekako bitno za vecinu raje. Stalno se spominju procenti i slicno.
Dobro je da si spomenuo Bosance. Sebe smatram Bosancem, i kao takvom mi je svejedno u kom cu entitetu da zivim, jer svaki je moj, ali pod uslovom da zivim dobro. Bilo ko ko uspije da obezbjedi dobar standard, podigne ekonomiju, zaposli ljude, pokrene se proizvodnja ima moj glas, a ovi lopovi koji opljackase sve pod krinkom borbe za nacionalna prava nece nikada dobiti moju podrsku.
Takodje mora se spomenuti olako davano drzavljanstvo ljudima koji niti su rodjeni u BiH, niti su njihovi roditelji rodjeni u BiH. Nisu cak ni ozenjeni BiH drzavljanima, pa to nema nidje na svijetu. Jos se bave kriminalom i naravno politikom, postase vodje jos, a nidje veze sa Bosnom :izet:
Ali Kemal

#39360 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

baxul wrote:kakve veze količina entiteta ima sa EU integracijama :-)
A heboga mish, pa Sejdic - Finci je iskljucivo problem Federacije i odnosa Bosnjaka i Hrvata.
Poslije hiljada postova se mora to objasnjavat :-)
Alfons Kauders

#39361 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Ali Kemal wrote:
Danguba wrote:
Ne bi trebalo biti, ali dovoljno je citati ovaj forum pa vidjeti da je itekako bitno za vecinu raje. Stalno se spominju procenti i slicno.
Dobro je da si spomenuo Bosance. Sebe smatram Bosancem, i kao takvom mi je svejedno u kom cu entitetu da zivim, jer svaki je moj, ali pod uslovom da zivim dobro. Bilo ko ko uspije da obezbjedi dobar standard, podigne ekonomiju, zaposli ljude, pokrene se proizvodnja ima moj glas, a ovi lopovi koji opljackase sve pod krinkom borbe za nacionalna prava nece nikada dobiti moju podrsku.
Takodje mora se spomenuti olako davano drzavljanstvo ljudima koji niti su rodjeni u BiH, niti su njihovi roditelji rodjeni u BiH. Nisu cak ni ozenjeni BiH drzavljanima, pa to nema nidje na svijetu. Jos se bave kriminalom i naravno politikom, postase vodje jos, a nidje veze sa Bosnom :izet:
Kemo sine sta ti je? :D
baxul

#39362 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by baxul »

Ali Kemal wrote:
A heboga mish, pa Sejdic - Finci je iskljucivo problem Federacije i odnosa Bosnjaka i Hrvata.
SF je problem bosne i hercegovine :wink:
Alfons Kauders

#39363 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Ali Kemal wrote:
kakve veze broj entiteta ima sa presudom sejdic - finci? :D
ILVIIR

#39364 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

hizo ramidovic wrote:
Ali Kemal wrote: Treci entitet rjesava i taj problem, ali izgleda bolje vako, nema pomoci, vrijeme prolazi uzalud, idealno za zagovarace rahat patnje 8)
ti si uvijek imao genijalno rjesenje za sve ovozemaljske patnje ljudi u bih: treci entitet.
nesto poput supereliksira za vjecni i zdravi zivot...osim ekonomije, izgleda da ti i medicina ide pravo...
ja ozbiljno mislio ovaj ali kemal ironican..
kad ti spomenu medicinu, pade mi na pamet kafetin, koji takodjer ima neke slicne moci, da lijeci sve bolesti i probleme..
mada treci lijeci bas SVE probleme!
Alfons Kauders

#39365 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

ILVIIR wrote:
hizo ramidovic wrote:
Ali Kemal wrote: Treci entitet rjesava i taj problem, ali izgleda bolje vako, nema pomoci, vrijeme prolazi uzalud, idealno za zagovarace rahat patnje 8)
ti si uvijek imao genijalno rjesenje za sve ovozemaljske patnje ljudi u bih: treci entitet.
nesto poput supereliksira za vjecni i zdravi zivot...osim ekonomije, izgleda da ti i medicina ide pravo...
ja ozbiljno mislio ovaj ali kemal ironican..
kad ti spomenu medicinu, pade mi na pamet kafetin, koji takodjer ima neke slicne moci, da lijeci sve bolesti i probleme..
mada treci lijeci bas SVE probleme!
lijeci i heroin... boli te kurac za sve, i entitete, i legitimne predstavnike, i religiju, politiku, sport...

more im drug fahro sredit robu ako ne prodje treci... a tu su i oni iz sda, sto pricaju o paketicima sa susjedom Zikom
Styling

#39366 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Danguba wrote:
pa ti nemoj raHat patit... :D

a Estonovka donijela vrecu nista i opet punu vratila... :roll:
Ako je hanuma htjela pojesti ćevape sa Čaršije mogli smo joj poslati DHL-om 10 u čitav da džaba ne dolazi i ne bihuzuri narod.
daddy-kool

#39367 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Ali Kemal wrote:Sta ti je vaznije kvalitetan zivot ili borba za teritoriju koja ulaskom u EU postaje besmislena sama po sebi, kao i entiteti, tako da ko zaista razmislja o dobrobiti obicnog covjeka ne treba da plasi ljude na takav nacin.
Zaista onda ne vidim šta će nam uopšte entiteti, svejedno sve ide u eu.
daddy-kool

#39368 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Ali Kemal wrote:

S-F neće više biti prepreka na putu prema EU, definiše se novi pristupni put. S-F kada se steknu uslovi.
Danguba

#39369 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

daddy-kool wrote:
Ali Kemal wrote: A heboga mish, pa Sejdic - Finci je iskljucivo problem Federacije i odnosa Bosnjaka i Hrvata.

S-F neće više biti prepreka na putu prema EU, definiše se novi pristupni put. S-F kada se steknu uslovi.
znaci, Hafiz ide u ladicu do daljnjeg... :D
Styling

#39370 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

daddy-kool wrote:
Ali Kemal wrote:

Meni se čini da će ovi u Evropi gledati da nas prime navrat-nanos.
Danas mi je rekao jedan američki diplomata koji je prisustvovao razgovorima, da ih je Evropa totalno razočarala, da je totalno nemoćna da bilo šta uradi i da će se Amerika morati aktivnije uključiti u kompletan problem.
vivaldi

#39371 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Styling wrote:Meni se čini da će ovi u Evropi gledati da nas prime navrat-nanos.
ma nece nas primiti navat nanos jer mi tamo ovakvi ne pripadamo ni po jednom kriterijumu niti mozemo opstati - nama evropa moze znaciti zbog nekih dzabnih para i guzovace i nista drugo.

u tom slucaju, ako hoce a cisto sumnjam, lakse im je da za nas opet pocnu organizovati donatorske konferencije i otpisivati dugove jer ako nas prime preko reda kakvu bi to poruku poslalo drugim zemljama koje se pate ko i mi?
Styling

#39372 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

vivaldi wrote:
Styling wrote:Meni se čini da će ovi u Evropi gledati da nas prime navrat-nanos.
ma nece nas primiti navat nanos jer mi tamo ovakvi ne pripadamo ni po jednom kriterijumu niti mozemo opstati - nama evropa moze znaciti zbog nekih dzabnih para i guzovace i nista drugo.

u tom slucaju, ako hoce a cisto sumnjam, lakse im je da za nas opet pocnu organizovati donatorske konferencije i otpisivati dugove jer ako nas prime preko reda kakvu bi to poruku poslalo drugim zemljama koje se pate ko i mi?
Meni se čini da se niko ne pati kao mi, niko nema ovakav besmislen ustroj i mogućnoti raznih blokada, kakave postoje kod nas.
daddy-kool

#39373 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote: ma nece nas primiti navat nanos jer mi tamo ovakvi ne pripadamo ni po jednom kriterijumu niti mozemo opstati - nama evropa moze znaciti zbog nekih dzabnih para i guzovace i nista drugo.
Upravo tako. Kako S-F sada nije moguće urediti, neće ljudi glavom kroz zid. Neće nas primiti ni za 10 godina, ali da vrijeme ne bi uludo prolazilo, fokusiraće se na provedive reforme, sve do stvaranja novog političkog ambijenta u kojem će postojati uslovi za dogovor oko S-F. Realno ko zna, to može biti i za 10 godina.

Iz susjedstva:

http://www.klix.ba/vijesti/eu-integraci ... /140312106
Prijedlog Hrvatske za novu EU strategiju prema BiH

Fundamentalna logika novog pristupa je u uslovnoj ponudi za članstvo u Evropskoj uniji - stepen napretka BiH u integracionom procesu bi trebao biti direktno povezan sa napretkom unutrašnje politike i efikasnosti administracije.

...

Dinamika tog procesa bi omogućila pokretanje reformi i osigurala osviještenost javnosti kada je u pitanju agenda EU. Obzirom na okolnosti, logično je pretpostaviti da će proces trajati duži vremenski period. Sve aktivnosti bi također trebalo koordinirati sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Ovaj pristup bi sadržavao dva paralelna procesa - posebno uređen pristupni proces za BiH BiH se suočava sa posebnim okolnostima, uključujući komplikovanu noviju historiju. Umjesto da se rješavanje ovih problema smatra preduvjetom za početak pristupnog procesa, proces bi trebalo da se gleda kao način za rješavanje individualnih prepreka.

Evropska komisija bi trebala imati vodeću ulogu u kreiranju novog pristupnog procesa, koji bi omogućio BiH poseban kandidatski status. Poseban je zbog posebnih okolnosti i izazova koji bi se rješavali na terenu, kao i zbog posebnog sadržaja ponude EU.
Odobravanje posebnog statusa kandidata BiH bi građanima osiguralo veći stepen sigurnosti po pitanju evropske budućnosti zemlje, što bi konačno ohrabrilo građane da pojačaju pritisak na političke lidere.

...

Također bi uključivao definiranje komunikacijskih kanala između BiH i Evropske komisije. Pitanja kao što su mogući ustavni izazovi, izborni zakon i implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", kojima se zemlje inače bave u poglavljima 23 i 24, bi mogli biti dio šireg procesa koji bi doveo do budućeg članstva u EU.
Danguba

#39374 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

daddy-kool wrote:
vivaldi wrote: ma nece nas primiti navat nanos jer mi tamo ovakvi ne pripadamo ni po jednom kriterijumu niti mozemo opstati - nama evropa moze znaciti zbog nekih dzabnih para i guzovace i nista drugo.
Upravo tako. Kako S-F sada nije moguće urediti, neće ljudi glavom kroz zid. Neće nas primiti ni za 10 godina, ali da vrijeme ne bi uludo prolazilo, fokusiraće se na provedive reforme, sve do stvaranja novog političkog ambijenta u kojem će postojati uslovi za dogovor oko S-F. Realno ko zna, to može biti i za 10 godina.

Iz susjedstva:

http://www.klix.ba/vijesti/eu-integraci ... /140312106
Nema od ovoga nista. Estonova je morala nesto da kaze i obeca ALI bez konkretnih poteza ova zemlja ne moze ici dalje.
Dodik nas sve ceka da blokira koordinaciono tijelo insistirajuci i da se entiteti nesto pitaju.

Da bi ova zemlja mogla ici dalje EU mora odblokirati ''blokade'', uvesti sankcije politicarima koji opstruisu europski put drzave...bez toga, ostaju nam igre bez granica iliti rahat patnja.

oh, da...pa to je ona stara kurva...
Styling

#39375 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Jataganac wrote:U ovom trenutku najveci problem je Davor Stier i njegovo lobiranje, to jeste ucjenjivanje Bosnjaka. To se mora sasijeci u korijenu. Eno neki dan predlozio da Turska vodi svoju politiku prema BiH po uzoru na EU. :-) Drugim rijecima, da prestanu podrzavati Bosnjake. Nemam pojma o kakvoj EU politici spram BiH govori, jer clanice imaju razlicita misljenja.

Takoder su mi smijesni ovi "Bosnjaci" poput Ali Kemala i Stylinga.
Smiješan si i ti meni, ovako u prvom postu osuđuješ ljude koje ne znaš, ali kome je to bitno.
Locked