Sta se moglo smatrati gradom u ta doba? Utvrdjena gradina, burg, koju su podizali feudalci, oko kojeg se "razvijao" zivot, zanatlije, trgovista, vjerski objekti itd. Vrhbosna je bila zupa, koja je sa jos nekoliko cinila jezgro bosanske drzave. A ja znam za hodidjeda od tih starih utvrda (mislim da je pripadala Pavlovicima, bosanskim feudalcima). Oko kosevskog potoka je bilo trgoviste, tamo oko blazuja su nadjeni ostaci crkve iz tog period. Moglo binse reci da je imalo neku formu grada u tom srednjevjekovnom smislu.drug_profi wrote: ↑15/02/2025 01:14 Ako je bila crkva i ako je tu sjedio vrhbosanski biskup, onda sigurno nije bilo selo.
A i da jeste, svaki grad je nastao sa prvom kućom.
Kako god, turski osvajac nas je unazadio i odvojio od našeg europskog naslijeđa.
I dan kad je palo Jajce i kralj pogubljen, trebao bi se obiljezavati kao sto obiljezavamo crne tacke u historiji.
Dan grada je davno određen i opsteprihvacen kao 6.april i ne vidim razlog da se to mijenja.
Prije Isa bega je bilo naselje sa crkvom, Zivjeli ljudi.
Besmisleno je insistirati da je on osnovao grad.
Za osmanlije se ne slazem, samo iz razloga jer su donijeli islam ( meni licno vazno, drugima ne i postujrm). Za Dan grad a se slazsm da treba ostati 6ti.