Kikibombona wrote:Kareem Abdul wrote:Idlib je zauzet iz jednostavnog razloga što tamo vojska nije imala nikakvu potporu u narodu niti motivaciju za borbu.
Zar nije znakovito da su sunitski džihadisti zauzeli čitav Idlib koji ima preko 130.000 ljudi u par dana a ne mogu ništa u Fuahu i Karfrayi koji su u odnosu na Idlib dva malo veća sela?
Samo što je u tim šiitskim selima narod spreman na borbu do posljednjeg dok je u Idlibu vojska bila spremna na bježaniju do posljednjeg. Da su se barem ukopali kako treba ovo im se nebi desilo.
Ko ima imalo mozga, a pri tome je nepristrasan i slobodouman, doci ce do ovakvog zakljucka.
Jedina druga moguca varijanta je priprema za 'sirijski Dejton'. Ko misli da posjete evropskih parlamentaraca i izjave Kerija nisu koordinisane, mnogo je naivan. E sad, zasto posjete i izjave, to ce nam vrijeme reci....
Ne znam. Nekako mi to ne zvuči nalogičnije. Jer da se radi o nekakvom Daytonu to bi podrazumijevalo razmjenu teritorija i pregovore. Ovdje je jedina strana koja ima mogućnost pregovaranja Sirijski režim jer su oni jedina kohezivna sila na terenu. Drugi nema tko pregovarat.
Sirijska Nacionalna Koalicija(priznati kao jedini "ispravni" pobunjenici od strane zapada) nema nikakvu mogućnost implementirati bilo kakve dogovore na terenu jer ne kontroliraju ništa.
Ako i pristanu na nekakav dogovor oni prvo moraju ubijediti Islamski Front, Džebatun Nusru i ostale organizacije koje su van njihove kontrole da također pristanu na takve dogovore jer upravo oni čine nekih 90 % svih opozicijskih snaga po jačini i utjecaju ako se isključi Islamska Država koja kontrolira otprilike pola Sirije.
Od toga naravno neće biti ništa.
Ako već pričamo o razmjeni teritorija u sklopu dogovora ja tu nikakvu razmjenu ne vidim. Vidim samo da Sirijska vojska u posljednje vrijeme gubi grad za gradom a ništa pritome ne osvaja osim u onih par pokušaja oko Allepa i Damaska u kojem već 80 i neki put napadaju Jobar a ne mogu se pomjeriti niti metra. Tamo gdje su i nešto napravili su glavni bili Hezbollah i Rep. Garda točnije postrojbe koje su sektaški nastrojene ili su popunjene šijama i alevitima.
Po meni pad Idliba nije proizvod nikakvog dogovora već čiste nesposobnosti Sirijske vojske koja u tri godine kontrole nije bila u stanju iskopati par rovova oko grada koji je čitavo vrijeme praktički na prvoj crti i činjenice da stanovništvo Idliba nije htjelo Sirijsku vojsku u tom gradu.
Koji su tome razlozi ja ne znam. Ili je vojska bila sastavljena od alevita pa je presudilo sektaštvo ili su možda bili isključivo suniti u pitanju pa je također presudili sektaštvo jer se dotični nisu htjeli boriti protiv drugih sunita a od kojih su mnogi lokalci.
Uglavnom sve mi se više čini da je ovaj rat u Siriji ipak u dobroj mjeri sektaški jer su jedine motivirane jedinice ipak one koje sastavom naginju nekoj sekti. Mislim da tu nema nekog prevelikog nacionalnog zajedništva i ponosa. Barem ne kod Sirijske vojske.