Sirija

Locked
Maystor

#39301 Re: Sirija

Post by Maystor »

Kareem Abdul wrote:Idlib je zauzet iz jednostavnog razloga što tamo vojska nije imala nikakvu potporu u narodu niti motivaciju za borbu.

Zar nije znakovito da su sunitski džihadisti zauzeli čitav Idlib koji ima preko 130.000 ljudi u par dana a ne mogu ništa u Fuahu i Karfrayi koji su u odnosu na Idlib dva malo veća sela?

Samo što je u tim šiitskim selima narod spreman na borbu do posljednjeg dok je u Idlibu vojska bila spremna na bježaniju do posljednjeg. Da su se barem ukopali kako treba ovo im se nebi desilo.
U principu - tačno. Činjenica je da se stanovnici Idliba nisu htjeli boriti. Pa dobro, eto im nusra i "demokratija".

Meni sve ovo liči na crtanje neke nove karte Sirije. Možda uskoro ugledamo Dayton za Siriju.

Image
Kikibombona

#39302 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Kareem Abdul wrote:Idlib je zauzet iz jednostavnog razloga što tamo vojska nije imala nikakvu potporu u narodu niti motivaciju za borbu.

Zar nije znakovito da su sunitski džihadisti zauzeli čitav Idlib koji ima preko 130.000 ljudi u par dana a ne mogu ništa u Fuahu i Karfrayi koji su u odnosu na Idlib dva malo veća sela?

Samo što je u tim šiitskim selima narod spreman na borbu do posljednjeg dok je u Idlibu vojska bila spremna na bježaniju do posljednjeg. Da su se barem ukopali kako treba ovo im se nebi desilo.
Ko ima imalo mozga, a pri tome je nepristrasan i slobodouman, doci ce do ovakvog zakljucka.

Jedina druga moguca varijanta je priprema za 'sirijski Dejton'. Ko misli da posjete evropskih parlamentaraca i izjave Kerija nisu koordinisane, mnogo je naivan. E sad, zasto posjete i izjave, to ce nam vrijeme reci....
Avetinho

#39303 Re: Sirija

Post by Avetinho »

sarajevoxxxx wrote:Hadi Abdella u oslobođenom Idlibu

Image
Vidi bradonja i ljudozdera.
Avetinho

#39304 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Maystor wrote:

U principu - tačno. Činjenica je da se stanovnici Idliba nisu htjeli boriti. Pa dobro, eto im nusra i "demokratija".

Meni sve ovo liči na crtanje neke nove karte Sirije. Možda uskoro ugledamo Dayton za Siriju.

Image
Bravo majstore. To je sudbina koju je Siriji prije pet godina napisao Ass-sadista licno.
Lincoln-Burrows

#39305 Re: Sirija

Post by Lincoln-Burrows »

Imaju li kakve snimke gdje narod Idliba oduševljeno dočekuje oslobodioce?
Arteta

#39306 Re: Sirija

Post by Arteta »

Avetinho wrote:
Bravo majstore. To je sudbina koju je Siriji prije pet godina napisao Ass-sadista licno.
Assad pisao nesto o Al Qaedi i terorizmu?
Challenger__

#39307 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:U principu - tačno. Činjenica je da se stanovnici Idliba nisu htjeli boriti. Pa dobro, eto im nusra i "demokratija".
Da su za Nusru, ne bi se evakuisali zajedno sa sirijskom vojskom nego bi ovaj proxy-šljam dočekali u Idlibu. Za Nusru i "demokratiju" su se opredjelili evropski politički mediokriteti, uključujući i našeg "slučajnog prolaznika" koji je zajedno sa klempavim Davatogluom prostituisao našu tragediju (Srebrenicu) u korist imaginarne sirijske "opozicije" da bi bio na "liniji".

Evropa se u startu opredjelila za Nusru i Nusre, a građani Idliba su digli ruke tek nakon 4 godine rata.
Možda... Možda.

_____

Rampage, :thumbup:
Juliuscezar

#39308 Re: Sirija

Post by Juliuscezar »

Bilo bi mi drago zbog sirijskog naroda da se potpise neki "Dayton" ali tesko puno je igraca i vrelih glava.
Avetinho

#39309 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Arteta wrote:
Avetinho wrote:
Assad pisao nesto o Al Qaedi i terorizmu?
Ma sta pisao, hapsio, mucio po kazamatima, ubijao, i bombe po gradovima istresao, u ime ocuvanja sirijskog bratstva i jedinstva.
Avetinho

#39310 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:
Maystor wrote:U principu - tačno. Činjenica je da se stanovnici Idliba nisu htjeli boriti. Pa dobro, eto im nusra i "demokratija".
Da su za Nusru, ne bi se evakuisali zajedno sa sirijskom vojskom nego bi ovaj proxy-šljam dočekali u Idlibu. Za Nusru i "demokratiju" su se opredjelili evropski politički mediokriteti, uključujući i našeg "slučajnog prolaznika" koji je zajedno sa klempavim Davatogluom prostituisao našu tragediju (Srebrenicu) u korist imaginarne sirijske "opozicije" da bi bio na "liniji".

Evropa se u startu opredjelila za Nusru i Nusre, a građani Idliba su digli ruke tek nakon 4 godine rata.
Možda... Možda.

_____

Rampage, :thumbup:
Nisu se "evakuisali" s vojskom. Valjda i sam znas da je nemoguce evakuisati grad sa +100,000 stanovnika preko noci. Stanovnistvo su Ass-sadisti davno pohapsili, pobili, ili su pobjegli u izbjeglistvo prije nego li ih Ass-sadisticki mrak pojede.
sarajevoxxxx

#39311 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Idlib...
Image

Image
DuckZz

#39312 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Challenger__ wrote: Da su za Nusru, ne bi se evakuisali zajedno sa sirijskom vojskom nego bi ovaj proxy-šljam dočekali u Idlibu. Za Nusru i "demokratiju" su se opredjelili evropski politički mediokriteti, uključujući i našeg "slučajnog prolaznika" koji je zajedno sa klempavim Davatogluom prostituisao našu tragediju (Srebrenicu) u korist imaginarne sirijske "opozicije" da bi bio na "liniji".
Koji si ti lažov to je za nepovjerovat, kako ne kontaš da forum nije twitter. Kolka ti je plata de i mene ubaci bogati, savoxx nešto odbija stalno vjerovatno mu iz Maoče ne dozvoljavaju partnera

https://www.youtube.com/watch?v=UdDjmdsl_UM
https://www.youtube.com/watch?v=3kUaN8a5sXg
https://www.youtube.com/watch?v=9D_6Gps9lwk
https://www.youtube.com/watch?v=30CWRzx5JNc
https://www.youtube.com/watch?v=fGfY2qZoxs8
Challenger__

#39313 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

DuckZz wrote:Koji si ti lažov to je za nepovjerovat, kako ne kontaš da forum nije twitter. Kolka ti je plata de i mene ubaci bogati, savoxx nešto odbija stalno vjerovatno mu iz Maoče ne dozvoljavaju partnera
Slušaj me provincijalni mangupe... Tvoji istomiišljenici (sa'vox i kompanija) na ovoj temi pišu da se građani PET DANA EVAKUIŠU IZ IDLIBA, a ti mene nazivaš lažovom. Što njih ne nazivaš tako? Zato što si njihov. Istomišljenik. Ti si isto što i sa'vox, a ne "nepristrasan" forumaš kako se presmješno želiš predstaviti. Ti si lažov.

Hajde, evo ti "opozicije" u Idlibu, uživaj.
Avetinho

#39314 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:
DuckZz wrote:Koji si ti lažov to je za nepovjerovat, kako ne kontaš da forum nije twitter. Kolka ti je plata de i mene ubaci bogati, savoxx nešto odbija stalno vjerovatno mu iz Maoče ne dozvoljavaju partnera
Slušaj me provincijalni mangupe... Tvoji istomiišljenici (sa'vox i kompanija) na ovoj temi pišu da se građani PET DANA EVAKUIŠU IZ IDLIBA, a ti mene nazivaš lažovom. Što njih ne nazivaš tako? Zato što si njihov. Istomišljenik. Ti si isto što i sa'vox, a ne "nepristrasan" forumaš. Ti si lažov i smutljivac, onaj sa dna kace.

Celo, ti si davno izgubio kredibilitet, a narocit je bezobrazluk s tvoje strane druge zvati lazovima.

Moram li te podsjecati na fascinantne razne "vijesti" koje si ovdje plasirao, od popunjenosti kapaciteta na krimskim plazama, do ruskog iskrcavanja na Jemen.

Ne mogu vjerovat da ovaj lik jos ima obraza nekog drugog nazivati lazovom.
Last edited by Avetinho on 28/03/2015 17:30, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#39315 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

14 režimskih vojnika ispod ruševina koji se nisu htjeli predati nakon ulaska opozicionara u Idlib, većina su poginuli neki su još uvijek živi.

https://www.facebook.com/video.php?v=10 ... =2&theater
sarajevoxxxx

#39316 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Slavlje stanovnika Binša nakon oslobađanja Idliba:

Image
moke_31

#39317 Re: Sirija

Post by moke_31 »

Challenger__ wrote:
Slušaj me provincijalni mangupe... Tvoji istomiišljenici (sa'vox i kompanija) na ovoj temi pišu da se građani PET DANA EVAKUIŠU IZ IDLIBA, a ti mene nazivaš lažovom. Što njih ne nazivaš tako? Zato što si njihov. Istomišljenik. Ti si isto što i sa'vox, a ne "nepristrasan" forumaš kako se presmješno želiš predstaviti. Ti si lažov.

Chelli, nakon ovakvog "nalupavanja" argumentima ja bih se odjavio sa foruma i izbriso nick zauvijek :D
DuckZz

#39318 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Sirijska vojska i NDF zauzeli selo Bugadiy na istoku Homsa.
Također je Sirijska vojska zauzela rimski lokalitet u okolini Ghab Plaina na sjeveru Hame, nakon sukoba sa pobunjenicima koji su se povukli.

Mediji Sirijske vojske uvijek po starom.
"Situacija u Idlibu nije loša, teroristi su malo napredovali ali vojska je već zauzela vecinu grada"
Image

I tako dalje
Image
Avetinho

#39319 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DuckZz wrote:Sirijska vojska i NDF zauzeli selo Bugadiy na istoku Homsa.
Također je Sirijska vojska zauzela rimski lokalitet u okolini Ghab Plaina na sjeveru Hame, nakon sukoba sa pobunjenicima koji su se povukli.

Mediji Sirijske vojske uvijek po starom.
"Situacija u Idlibu nije loša, teroristi su malo napredovali ali vojska je već zauzela vecinu grada"
Image

I tako dalje
Image
Cekaj sad ce pocet prica kako su Ass-sadidisti krenuli u ofanzivu zauzimanjem benzinskih pumpi i lubenica pod suncobranom.
Kareem Abdul

#39320 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

Kikibombona wrote:

Ko ima imalo mozga, a pri tome je nepristrasan i slobodouman, doci ce do ovakvog zakljucka.

Jedina druga moguca varijanta je priprema za 'sirijski Dejton'. Ko misli da posjete evropskih parlamentaraca i izjave Kerija nisu koordinisane, mnogo je naivan. E sad, zasto posjete i izjave, to ce nam vrijeme reci....
Ne znam. Nekako mi to ne zvuči nalogičnije. Jer da se radi o nekakvom Daytonu to bi podrazumijevalo razmjenu teritorija i pregovore. Ovdje je jedina strana koja ima mogućnost pregovaranja Sirijski režim jer su oni jedina kohezivna sila na terenu. Drugi nema tko pregovarat.

Sirijska Nacionalna Koalicija(priznati kao jedini "ispravni" pobunjenici od strane zapada) nema nikakvu mogućnost implementirati bilo kakve dogovore na terenu jer ne kontroliraju ništa.
Ako i pristanu na nekakav dogovor oni prvo moraju ubijediti Islamski Front, Džebatun Nusru i ostale organizacije koje su van njihove kontrole da također pristanu na takve dogovore jer upravo oni čine nekih 90 % svih opozicijskih snaga po jačini i utjecaju ako se isključi Islamska Država koja kontrolira otprilike pola Sirije.
Od toga naravno neće biti ništa.

Ako već pričamo o razmjeni teritorija u sklopu dogovora ja tu nikakvu razmjenu ne vidim. Vidim samo da Sirijska vojska u posljednje vrijeme gubi grad za gradom a ništa pritome ne osvaja osim u onih par pokušaja oko Allepa i Damaska u kojem već 80 i neki put napadaju Jobar a ne mogu se pomjeriti niti metra. Tamo gdje su i nešto napravili su glavni bili Hezbollah i Rep. Garda točnije postrojbe koje su sektaški nastrojene ili su popunjene šijama i alevitima.

Po meni pad Idliba nije proizvod nikakvog dogovora već čiste nesposobnosti Sirijske vojske koja u tri godine kontrole nije bila u stanju iskopati par rovova oko grada koji je čitavo vrijeme praktički na prvoj crti i činjenice da stanovništvo Idliba nije htjelo Sirijsku vojsku u tom gradu.

Koji su tome razlozi ja ne znam. Ili je vojska bila sastavljena od alevita pa je presudilo sektaštvo ili su možda bili isključivo suniti u pitanju pa je također presudili sektaštvo jer se dotični nisu htjeli boriti protiv drugih sunita a od kojih su mnogi lokalci.

Uglavnom sve mi se više čini da je ovaj rat u Siriji ipak u dobroj mjeri sektaški jer su jedine motivirane jedinice ipak one koje sastavom naginju nekoj sekti. Mislim da tu nema nekog prevelikog nacionalnog zajedništva i ponosa. Barem ne kod Sirijske vojske.
Challenger__

#39321 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Mislim da tu nema nekog prevelikog nacionalnog zajedništva i ponosa
Ideja zajedništva je prepreka interesima "zapadne" geopolitike i njene energetske geopolitike. Zato se ta ideja ruši, sistematski: vojno, ekonomski, politički, medijski, sektaški, u direktnom i posrednom (proxy) nastupanju. Sile dezintegracije djeluju ubjedljivije a najranjivije su rubne (Idlib, Dara) provincije.

Zato nema mjesta čuđenju kada dođe do posustajanja.
Kareem Abdul

#39322 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

sarajevoxxxx wrote:Idlib...
Image

Image
Evo i videa.

https://www.youtube.com/watch?v=G5L5KEnABAQ

2:16 :D :D :D :D
Kikibombona

#39323 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Kareem Abdul wrote:
Ne znam. Nekako mi to ne zvuči nalogičnije. Jer da se radi o nekakvom Daytonu to bi podrazumijevalo razmjenu teritorija i pregovore. Ovdje je jedina strana koja ima mogućnost pregovaranja Sirijski režim jer su oni jedina kohezivna sila na terenu. Drugi nema tko pregovarat.

Sirijska Nacionalna Koalicija(priznati kao jedini "ispravni" pobunjenici od strane zapada) nema nikakvu mogućnost implementirati bilo kakve dogovore na terenu jer ne kontroliraju ništa.
Ako i pristanu na nekakav dogovor oni prvo moraju ubijediti Islamski Front, Džebatun Nusru i ostale organizacije koje su van njihove kontrole da također pristanu na takve dogovore jer upravo oni čine nekih 90 % svih opozicijskih snaga po jačini i utjecaju ako se isključi Islamska Država koja kontrolira otprilike pola Sirije.
Od toga naravno neće biti ništa.

Ako već pričamo o razmjeni teritorija u sklopu dogovora ja tu nikakvu razmjenu ne vidim. Vidim samo da Sirijska vojska u posljednje vrijeme gubi grad za gradom a ništa pritome ne osvaja osim u onih par pokušaja oko Allepa i Damaska u kojem već 80 i neki put napadaju Jobar a ne mogu se pomjeriti niti metra. Tamo gdje su i nešto napravili su glavni bili Hezbollah i Rep. Garda točnije postrojbe koje su sektaški nastrojene ili su popunjene šijama i alevitima.

Po meni pad Idliba nije proizvod nikakvog dogovora već čiste nesposobnosti Sirijske vojske koja u tri godine kontrole nije bila u stanju iskopati par rovova oko grada koji je čitavo vrijeme praktički na prvoj crti i činjenice da stanovništvo Idliba nije htjelo Sirijsku vojsku u tom gradu.

Koji su tome razlozi ja ne znam. Ili je vojska bila sastavljena od alevita pa je presudilo sektaštvo ili su možda bili isključivo suniti u pitanju pa je također presudili sektaštvo jer se dotični nisu htjeli boriti protiv drugih sunita a od kojih su mnogi lokalci.

Uglavnom sve mi se više čini da je ovaj rat u Siriji ipak u dobroj mjeri sektaški jer su jedine motivirane jedinice ipak one koje sastavom naginju nekoj sekti. Mislim da tu nema nekog prevelikog nacionalnog zajedništva i ponosa. Barem ne kod Sirijske vojske.
Pregovaracka pozicija pobunjenika je izuzetno losa. Sirijska vojska je bila u ofanzivi na svim frontovima, pobunjenici nisu kontrolisali nijedan veci grad. Sada imaju Idlib i istoimenu provinciju kao svoje uporiste. Pregovaracka pozicija je sada znatno bolja. Jos ako pritisnu, ako se ISIL bude raspadao pa preuzmu njihov teritorij, eto ozbiljne pregovaracke strane sirijskoj vladi. I kod nas u BiH je bio slican slucaj. Prvo se oslabila VRS da bi se lakse privolila na bolne kompromise.... Kada je ABiH krenula dalje od onog sto su svjetski igraci zamislili, rekli su im da stanu.

Moguce da je i u slucaju Sirije pao neki dogovor izmedju Amerike, Saudije i Turske sa jedne strane, te Rusije i Irana sa druge. Saudi su mogli dati instrukcije svojim igracima na terenu, Iranci svojim..... Lakse je Asadu u slucaju Dejtona javnosti objasniti da su teroristi zauzeli Idlib, nego da im je mirovnim ugovorom poklonjen.

Naravno, uopste ne mora znaciti da je ovako.... Idlib je jako uporiste vjerskih ekstremista. Moguce da je narod Idliba jednostavno naklonjen vjerskim fanaticima. SAA je svako karina od vojske... Mozda je to presudilo, nesposobnost.... U narednim danima i mjesecima ce sve biti dosta jasnije....
asurbanipal

#39324 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:Pad Sirije u ruke ekstremista je Libija 2. To su, ali bukvalno, milioni novih izbjeglica. Gdje će ići te izbjeglice? U izrael? U SAD? Ne nego u zemlje Evrope, odnosno EU.

I onda dođe lik iz Francuske i bunca o win-win situaciji.

I onda će cmizdriti kada im pukne bomba u samoposluzi ili podzemnoj. Sam pao, sam se ubio.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#39325 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

bjež ba
Ove teme sirija, jemen, egipat, isil, rusija,ukrajina gore od traviana

gasim internet tri dana minimalno
Locked