nije da se ne trudeEvropski parlament danas će glasati o godišnjem izvještaju o napretku Turske (a izvještaj sadrži i amandman zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana Odbora za vanjsku politiku) kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.
Stier je u raspravi istaknuo kako je Turska je iznimno važna zemlja za Evropsku uniju, posebice za države članice poput Hrvatske koje, zbog svog položaja i uloge u izgradnji nove arhitekture mira u jugoistočnoj Evropi, žele računati na pozitivan turski doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva Evropske unije u tom dijelu kontinenta.
"Turska je pokazala takvu sposobnost devedesetih godina, kada je tijesno sarađivala sa Zagrebom i Zapadom u stabilizaciji i prekidu sukoba u Bosni i Hercegovini", rekao je Stier te dodao kako i danas turska diplomatija naglašava svoj interes u afirmaciji mira u jugoistočnoj Evropi i spremnost za saradnju s državama Evropske unije u postizanju tog cilja.
Međutim, Stier je izrazio nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike koje idu u suprotnom smjeru, a koje prema njegovom mišljenju, više aludiraju na stvaranje neke turske sfere interesa na području bivšeg Otomanskog carstva.
"Mislim ovdje na izjave premijera Erdogana nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, kada je rekao kako je njegova pobjeda jednako važna za Istanbul kao i za Sarajevo, za Bejrut kao i za Izmir, za Damask kao i za Ankaru, za Ramallu i Jerusalem kao i za Diyarbakir. Ili, kada je u intervju za Oslobođenje 2012. izjavio kako mu je Alija Izetbegović prije smrti ostavio Bosnu u amanet", pojasnio je Stier evropskim zastupnicima.
"To sasvim sigurno nije bila poruka u evropskom duhu. To nije ponašanje koje se očekuje od države koja želi izgraditi Evropu slobodnih i ravnopravnih, a ne novih vazala i oživljavanja starih imperijalnih sfera utjecaja. Budućnost BiH je Evropska unija, a ne povratak u Otomansko carstvo", naglasio je Stier.
Za kraj je pozdravio činjenicu da se u ovoj rezoluciji poziva Tursku da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi i koordinira s EU, odnosno s visokom predstavnicom i državama članicama Evropske unije.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Alfons Kauders
#39276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- ILVIIR
#39277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cekaj.. ja vise nikako ne kontam.. je li mister jes kvazi bosnjak ili kaze otvoreno da je srbih/hrvat..madner wrote:Mister Yes je valjao gluposti u ovom stilu od dana jedan. Samo nije bio ovako ofiran.
kao da sam negdje procitao, da je to nebojsans?!?!
- madner
#39278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zaboravljas da je Srbija u procesu pridruzivanja. RS nema nista protiv EU, dok se nadleznosti ne diraju. Zato i ovo debilno tijelo za kordinaciju koje opet postavlja stvari kao da smo jebena konfederacija.
Neko je zamislio da posto odje zive tri etnije, bilo bi normalno da imaju tri prostora za sebe i zajednici labavi nivo iznad.
Nije niko javio Sejfudinu Tokicu da se i to moze desiti ako se polarizuje popis.
Neko je zamislio da posto odje zive tri etnije, bilo bi normalno da imaju tri prostora za sebe i zajednici labavi nivo iznad.
Nije niko javio Sejfudinu Tokicu da se i to moze desiti ako se polarizuje popis.
- ILVIIR
#39279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nikad je pretjerano. mislim kad bi bilo koji narod presao "kriticnu masu" (=moja slobodna procjena) od nekih 75% i sve ove mogucnost opstrukcija (kantoni, entiteti,..) nestanu. TAD DA. tad ce ova tema umrijeti..Alfons Kauders wrote:mali problem s tim razmisljanjem... nikakvi ustupci nece biti dovoljni... nikad... sto kaze seln, kad bi se sveo bosnjakistan na njivu od 10 dunuma kod visokog, to opet ne bi bilo dovoljno... nista osim potpunog unistenja drzave i bioloskog unistenja naroda nece biti dovoljno... a vjerovatno ni to, i tada bi imali neki problemStyling wrote:Uopste nisu gluposti. Samo treba napraviti otklon i hladne glave o svemu razmisliti. Svi smo mi za funkcionalnu drzavu u okviru postojecih granica, gdje bi drzavna vlast imala vlast i kontrolu na cijeloj teritoriji i gdje bi svi gradjani bili ravnopravni. Ali, to jednostavno nije tako i nece nikada biti tako, jer se RS nikada nece odreci samostalnosti koju su postigli a Hrvati ce koristiti svaku priliku da svojim glasovima blokiraju bilo kakav napredak. To im je omogucio Ustav.vee-jay wrote:Malo me nervira to sto ne znam svrhu ovih propagadnih postova. Sta se krije iza ovih pet-sest forumasa koji danonocno sjede na ovoj temi pisuci o BiH kao "nemogucoj zemlji" koju treba razvaliti? Nije ideologija, nisu izbori a nije ni para. Tajming je veoma los, ustvari karavani su vec davno davno prosli. Da li je stvarno rijec o gluposti?
Ideja o odvajanju nije nista novo, o tome se tiho govori vec duze vrijeme, a nedavni dogadjaji i blokiranje donosenja svakog moguceg zakona koji bi na poveo naprijed je dokaz da je ovakvo stanje jednotavno neodrzivo.
Trebali bismo samo imati iste arsine kada se prica o ovim pitanjima. Vecina gradjana BiH podrzava pravo Katalonije da se odvoji od Spanije jer su ih mrski Spanci silom pripojili, podrzava se i Skotska koja zeli da se izdvoji iz Ujedinjenog kraljevstva jer su u finansijskom ropstvu, ali se Srbima i Bosnjacima (koji to zele) osporava svako pravo da se izdvoje iz drzavne zajednice u koju su nasilu gurnuti, bez svoje volje, od strane medjunarodne zajednice i lokalnih politicara koji su bili nemocni da se odupru pritisku.
Jasna je ljubav prema domovini, i potrebna je, ali da li je ta domovina, u ovim granicama, ovako nefunkcionalna i nakaradna, vrijedna nase buducnosti i buducnoti nase djece?
zato su mi ove teme zabavne
-
hizo ramidovic
#39280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
u bosanskoj masini prisutne su tri vrste materijala i svaki se trosi...koji materijal je najtvrdji i najduratniji, vidjet cemo....Banksy wrote:Bojim se da potcjenjuješ zamor materijala u Bošnjaka, mada bih voljela da si u pravu.hizo ramidovic wrote: posto su nakon dana i dana guslanja i supljiranja, hektolitara brlje i kilograma slanine i speka, kloniranja i laznog predstavljanja, pojedini genijalci fenomenalno i briljantno zakljucili da je kljuc opstanka i podjele bih u rukama bosnjaka, i kako je i vise nego jasno da bosnjaci na tu podjelu nikad (ali bas nikad) nece pristati, postavlja se pitanje smisla dalje rasprave o ovoj temi....
najmanje opcija imaju bosnjaci, oni nemaju rezervnu domovinu ni neku drugu maticnu drzavu. jednostavno su, silom prilika, prisiljeni da se na sve moguce nacine, bore za ovu zemlju.
- madner
#39281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mister Yes je jedini pravi Bosnjak odje. Razmislja Bosnjacki.ILVIIR wrote:cekaj.. ja vise nikako ne kontam.. je li mister jes kvazi bosnjak ili kaze otvoreno da je srbih/hrvat..madner wrote:Mister Yes je valjao gluposti u ovom stilu od dana jedan. Samo nije bio ovako ofiran.
-
Itakoto
#39282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Davor Stier, HDZ, clan Evropskog Parlamenta.
Nije da se ne slazem sa Gosp. Stierom ali ko o cemu...
Nije da se ne slazem sa Gosp. Stierom ali ko o cemu...
- Alfons Kauders
#39283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sin ustaskog cuvara konc logora iz argentineZelenkapica wrote:Ovaj Stier je predpostavljam neki Skutor iz Hrvatske? Nemogu vjerovati da se neki Nijemac upustava u ovakvu pricu?Alfons Kauders wrote:nije da se ne trudeEvropski parlament danas će glasati o godišnjem izvještaju o napretku Turske (a izvještaj sadrži i amandman zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana Odbora za vanjsku politiku) kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.
Stier je u raspravi istaknuo kako je Turska je iznimno važna zemlja za Evropsku uniju, posebice za države članice poput Hrvatske koje, zbog svog položaja i uloge u izgradnji nove arhitekture mira u jugoistočnoj Evropi, žele računati na pozitivan turski doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva Evropske unije u tom dijelu kontinenta.
"Turska je pokazala takvu sposobnost devedesetih godina, kada je tijesno sarađivala sa Zagrebom i Zapadom u stabilizaciji i prekidu sukoba u Bosni i Hercegovini", rekao je Stier te dodao kako i danas turska diplomatija naglašava svoj interes u afirmaciji mira u jugoistočnoj Evropi i spremnost za saradnju s državama Evropske unije u postizanju tog cilja.
Međutim, Stier je izrazio nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike koje idu u suprotnom smjeru, a koje prema njegovom mišljenju, više aludiraju na stvaranje neke turske sfere interesa na području bivšeg Otomanskog carstva.
"Mislim ovdje na izjave premijera Erdogana nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, kada je rekao kako je njegova pobjeda jednako važna za Istanbul kao i za Sarajevo, za Bejrut kao i za Izmir, za Damask kao i za Ankaru, za Ramallu i Jerusalem kao i za Diyarbakir. Ili, kada je u intervju za Oslobođenje 2012. izjavio kako mu je Alija Izetbegović prije smrti ostavio Bosnu u amanet", pojasnio je Stier evropskim zastupnicima.
"To sasvim sigurno nije bila poruka u evropskom duhu. To nije ponašanje koje se očekuje od države koja želi izgraditi Evropu slobodnih i ravnopravnih, a ne novih vazala i oživljavanja starih imperijalnih sfera utjecaja. Budućnost BiH je Evropska unija, a ne povratak u Otomansko carstvo", naglasio je Stier.
Za kraj je pozdravio činjenicu da se u ovoj rezoluciji poziva Tursku da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi i koordinira s EU, odnosno s visokom predstavnicom i državama članicama Evropske unije.al et
Ko je taj Stier?
ILVIIR - martinez je nebojsans
raja ovdje nesto ko fol diskutuje s njim, mada bi bilo bolje da malo procitaju sta pise po drugim forumima
-
Itakoto
#39284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Stier was born into a Croatian expatriate family in Argentina—his paternal grandfather was a colonel in the Ustaše who left for South America after World War II.[2] Stier returned to Croatia in 1996 and worked as a diplomat in Washington and Brussels. He was also a foreign policy adviser to Ivo Sanader.[
- ILVIIR
#39285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sta podrazumjevas pod "maksimalistickim zahtjevima" pojedinih naroda?Bodkin wrote:ma jebo trolove. svako koga imaginarni lik na forumu ubijedi u bilo sta nije dobar u glavu. ali ono sto je cinjenica da kod nas ni jedan od tri naroda nece biti zadovoljan. nikad. znaci svi se moraju pomalo sageti. ono sto danas imamo je zatezanje jer bi svi da se ispune maksimalisticki zahtjevi. e pa ne ide to tako. mislim ide, ali onda cemo nastaviti da tonemo ida se zaduzujemo kao sad. i da budemo supak evrope. i kosovo ce nas prestici za koju godinuLBVIEW wrote:Svakako, ali ne radi se tu samo o Bosnjacima.Bodkin wrote:smijesno kako ljudi misle da ce stranci ici na ruku samo bosnjacima i kontra srbima i hrvatima. i to da ce nametati nesto u danasnje vrijeme mira. presmijesno.
Ovaj podforum je u zadnje vrijeme preplavljen likovima koji Bosnjacima porucuju kako nemaju alternativu i kako
moraju prihvatiti ultimatum "stolnih" i "stozernih" jer iza ovih k'o biva stoji EU sve sa Piculom,Ruzom i onim Stieglerom.![]()
Ta euforija se nije stisala ni kad je Fule totalno fulio prilikom zadnje posjete BiH, i kad je popio takav politicki samar i dozivio takvo ponizenje od sestorke iz krcmekoje ovi ozbiljnom politicaru ne bi ni u snu smjeli prirediti. Medutim, trecerazrednom politicaru Fuli-izaslaniku EU-ekonomskog diva a politickog patuljka kako 90-tih tako i danas, se to moze prirediti, pr'cenik je prvi(a ko bi drugi
) uveo tu praksu, a petorka nastavila "utabanom stazom".
(mislim da se nazalost uglavnom porede jabuke sa kruskama, zato me interesuje)
-
hizo ramidovic
#39286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
npr. separatisti smatraju da je bosnjacki maksimalisticki zahtjev da im u podjeli drzave pripadne 27% teritorije (umjesto sadasnjih cca 25%)ILVIIR wrote: sta podrazumjevas pod "maksimalistickim zahtjevima" pojedinih naroda?
- ILVIIR
#39287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cudi me da ovaj komentar nije od stajlingaMister Yes wrote:
Ovo zaista vrijedi pogledati. Kakve noge, kakva ljepota. WOW![]()
- ILVIIR
#39288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
eh sto me nasmija, bas ti hvalaAspekt wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nije tacno . Evo ja im ne osopravam da se izdvoje . Natovarite traktore sa video rekorderima i tv koje ste maznuli 92- 96 , podmazite opanke i pravac Srbija . Nadam se da cete voziti preko minskih polja . Sa sobom povedite i te tvoje,, Bosnjake ,,koji su nasilu ugurani u BiH bas kao Katalonci
![]()
![]()
![]()
dakle povedite Bakira , Cerica , Radoncica , tihica ( samo Tihica stavite na malo bolje mjesto u traktoru i stavite mu jastuk pod glavu jer on je jako bolestan . Razbolio se od silne zelje da se oslobodi nametnute BiH
![]()
![]()
![]()
ps Nadam se da ce traktor u kojem ces biti ti uspjesno izbjeci minska polja jer imam zelju da se s tobom i dalje dopisujem . Pisati ces mi kako si snasla u novoj -staroj domovini , zemlji Srbiji , u koju si ugurana .Na silu . A posto si tamo ugurana , trazi entitet pa odcjepljenje . Pa se pripoji Bosni . Pa cemo skupa na cevape u zemlji u kojoj niko nije na silu uguran .
ipak ovo sa minskim poljima (pored ovih novih autoputeva) nije fino od tebe
-
hizo ramidovic
#39289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
...kao i uvodjenje serijataZelenkapica wrote:Bosnjacima danas vec pripada 51% teritorije. Nas maximalisticki zahtjev je unitarna Bosna uz jako prisustvo Turske i drugih Islamskih zemalja.hizo ramidovic wrote:npr. separatisti smatraju da je bosnjacki maksimalisticki zahtjev da im u podjeli drzave pripadne 27% teritorije (umjesto sadasnjih cca 25%)ILVIIR wrote: sta podrazumjevas pod "maksimalistickim zahtjevima" pojedinih naroda?
- Styling
#39290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Lijepi strah. Drz' se Evropo, eto janjicara.Alfons Kauders wrote:nije da se ne trudeEvropski parlament danas će glasati o godišnjem izvještaju o napretku Turske (a izvještaj sadrži i amandman zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana Odbora za vanjsku politiku) kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.
Za kraj je pozdravio činjenicu da se u ovoj rezoluciji poziva Tursku da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi i koordinira s EU, odnosno s visokom predstavnicom i državama članicama Evropske unije.al et
-
daddy-kool
#39291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Velim ja mijenjaće se stvari, samo neće biti po volji EU.Styling wrote:Lijepi strah. Drz' se Evropo, eto janjicara.Alfons Kauders wrote:nije da se ne trude
http://www.klix.ba/vijesti/bih/jonathan ... /140312048
- Styling
#39292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sada ce Uncle Sam u punom zamahu zavrtati ruke ovdje. Eto promjene ustava i ukidanja entiteta.daddy-kool wrote: Velim ja mijenjaće se stvari, samo neće biti po volji EU.
- ILVIIR
#39293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
zvucis kao komsic, kada hvali fahru na face-umadner wrote:Mister Yes je jedini pravi Bosnjak odje. Razmislja Bosnjacki.ILVIIR wrote:cekaj.. ja vise nikako ne kontam.. je li mister jes kvazi bosnjak ili kaze otvoreno da je srbih/hrvat..madner wrote:Mister Yes je valjao gluposti u ovom stilu od dana jedan. Samo nije bio ovako ofiran.
-
daddy-kool
#39294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Styling wrote:Sada ce Uncle Sam u punom zamahu zavrtati ruke ovdje. Eto promjene ustava i ukidanja entiteta.daddy-kool wrote: Velim ja mijenjaće se stvari, samo neće biti po volji EU.
Prema njegovim riječima, niko u američkoj ambasadi nije identificirao kao mogući način da se ide dalje, ukidanje entiteta ili kantona.
"S druge strane, mi smo vrlo praktični ljudi i ono što nas interesuje jeste da napravimo institucije u ovoj zemlji koje će odgovarati i odgovornije se ponašati prema potrebama i zahtjevima građana”, pojasnio je Hill.
- ILVIIR
#39295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hvala na informaciji.Alfons Kauders wrote:
sin ustaskog cuvara konc logora iz argentine
ILVIIR - martinez je nebojsans
raja ovdje nesto ko fol diskutuje s njim, mada bi bilo bolje da malo procitaju sta pise po drugim forumima
znam nebojsu sa drugih foruma. ko ne poznaje njega sa drugih foruma, preporucujem obavezno da se informise. moram priznati da imam osjecaj da ovi ostali forumi "izumrli" i da je dosta sljama bas iz tog razloga doslo (organizovano?) na ovaj forum.
ovdje zesca akcija.
- madner
#39296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidis da je bio u pravu, fakat Fahru nisu zanimali upravni odbori i sitne malverzacije. Scepan mali ili nista.ILVIIR wrote:zvucis kao komsic, kada hvali fahru na face-umadner wrote:Mister Yes je jedini pravi Bosnjak odje. Razmislja Bosnjacki.ILVIIR wrote:
cekaj.. ja vise nikako ne kontam.. je li mister jes kvazi bosnjak ili kaze otvoreno da je srbih/hrvat..
-
Bodkin
#39297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Styling wrote:Sada ce Uncle Sam u punom zamahu zavrtati ruke ovdje. Eto promjene ustava i ukidanja entiteta.daddy-kool wrote: Velim ja mijenjaće se stvari, samo neće biti po volji EU.
- Mister Yes
#39298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Banksy wrote: Pa onda, u slučaju da se protesti ponove, ne piše nam se dobro?
Znala sam ja da ću se na koncu vratiti SDP-u ...
- Styling
#39299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislio ti, ne mislio, neces znati sta vas je snaslo. Samo dok opozicija pobijedi u RS-u u oktobru.Bodkin wrote:Styling wrote:Sada ce Uncle Sam u punom zamahu zavrtati ruke ovdje. Eto promjene ustava i ukidanja entiteta.daddy-kool wrote: Velim ja mijenjaće se stvari, samo neće biti po volji EU.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/jonathan ... /140312048od ponedeljka ja mislim
- Mister Yes
#39300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Alfons Kauders wrote: to je problem s nemirima kakve smo imali prije mjesec dana... ok socijalni bunt, ok bacanje parola i prizivanje tita, ali postoji granica... kad se pocne rusiti sistem umjesto vlasti, to je za mene granica... prosli put je nismo presli, a sljedeci put ko zna