madner wrote:Banksy wrote:madner wrote:
Dakle, problem je bosanski nacionalizam, koji ne moze da se odvoji od 100% BiH. Uz to nema dovoljno sovinizma u njemu ili ustavnog uredjenja da dodje do izrazja da bude nepodnosljiv.
Zato su Srbi sada presli na ideju da Bosnjaci adaptiraju ideju Velike Srbije sa pocetka 80ih.
Veliki Bosnjakistan.
Ideja je uvijek živa, nemaju šta ''prelaziti na ideju''. Pitanje je isto kao i prije 20 godina: šta će (ali nakon genocida, 100 000 mrtvih i 20 godina postratne more) odgovoriti Bošnjaci?
Naravno da imaju sta preci. Do 2006 je ideja bila negirati BiH i traziti neki naci da se dodje do scenarija Kipra. To su jos par puta testirali, ali svaki put je odgovor MZ bio da od toga nema nista. Nazovimo tu strategiju referendum.
Ova druga strategija je malo perfidnija, gdje se ide na to da se kroz sistem sistem dovede do toga da najveci narod odluci da ne moze ziviti skupa.
ovdje se slazem... skontali su da od direktne konfrontacije nema nista, odnosno da bi ista dovela do novog rata i problema sa MZ (vjerovatno malih problema, ali nebitno - presla bi MZ preko toga bez problema, kao i 1992)
druge opcije su se valjale godinama... mnogi su ocekivali da ce se bosnjaci radikalizirati u politickom smislu - nisu, nema nista od desnice koja bi pravila glupe poteze, cak je i haris prno u shishu nakon 100% prica... nadali su se i molili da ce se pojaviti vise vjerskih fanatika koji bi im sluzili kao pokrice, tek tu su se zajebali, valjda vjerujuci u svoju propagandu - prosjecni bosnjo, cak i onaj koji se identifikuje kao musliman, previse voli sljivu i klempu... opcija trojanskih ili tornjackih konja nece upaliti, jer je ipak tesko naci ljude koji ce sebi i svojim porodicama potpisti smrtnu presudu
(albanci su tako pregovarali u rambujeu... ameri im ponudili sve i svasta, uz par ogranicenja... vodja delegacije rekao ja ovo ne smijem prihvatiti - ubice me moji)
sad im je jedina nada da sami bosnjaci, kroz servirane price o nemoguce skupim kantonima, pristanu na tu pricu... ali slabo i to ide, jer problem nije u kantonima vec u lopovluku
otuda i sve vise frustracija... odigrali su skoro sve karte, ulozili svu lovu... a niko ni da trepne