Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gray

#3926 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

johntra wrote:
Gray wrote:
Ako pod tibra mislite na novu otoku, i treća lamela (B) je rasprodata, ona se sada završava, a radi se četvrta (lamela C - ona je tek dva sprata iznad zemlje), možda u njoj ima neprodatih stanova.
Ima dosta još stanova po piku, jeste da se radi o preprodaji, ali ima stanova...hoće agencije da se ugrade...a nekako mi baš nerealno zvuči da je Tibraš prodao baš sve stanove...

Ja kada sam kupovao prošle godine ostalo je još samo 10-ak stanova u B lameli, ne znam za A.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3927 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Code: Select all

http://source.ba/clanak/Haris/431344/Nicu-novi-objekti-i-zgrade--Otoka-postaje-novo-elitno-sarajevsko-stambeno-naselje
:zoka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3928 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

kako oni smiju onu muziku koristiti na portalu
ja kad stavim neki audio u video izbrišu mi :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3929 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

"Niču" novi objekti i zgrade: Otoka postaje novo elitno sarajevsko stambeno naselje

koliko pogreški u samo jednom naslovu

ovako treba :D

Niču novi objekti i "zgrade": "Otoka" postaje novo "elitno" sarajevsko "stambeno" naselje
neki

#3930 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Gray wrote:
johntra wrote:
Gray wrote:
Ako pod tibra mislite na novu otoku, i treća lamela (B) je rasprodata, ona se sada završava, a radi se četvrta (lamela C - ona je tek dva sprata iznad zemlje), možda u njoj ima neprodatih stanova.
Ima dosta još stanova po piku, jeste da se radi o preprodaji, ali ima stanova...hoće agencije da se ugrade...a nekako mi baš nerealno zvuči da je Tibraš prodao baš sve stanove...

Ja kada sam kupovao prošle godine ostalo je još samo 10-ak stanova u B lameli, ne znam za A.
Prodaju stanove kooperanti i podizvođači koji su ih dobili u kompenzaciju za izvršene radove, na drugi način ne bi godinama naplatili radove..
bambinas

#3931 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bambinas »

Pozdrav

Moze li mi neko, ko je imao slicno iskustvo, reci sta je bolje: postojecu staru kucu renovirati i prosiriti ili rusiti i graditi novu? Sta je bolje zbog para i papira?
Haris.ba

#3932 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

bambinas wrote:Pozdrav

Moze li mi neko, ko je imao slicno iskustvo, reci sta je bolje: postojecu staru kucu renovirati i prosiriti ili rusiti i graditi novu? Sta je bolje zbog para i papira?
Otiđi u općinu i pitaj hoće li ti priznati rentu sa staroga objekta (a najvjerovatnije neće). To podrazumjeva da plaćaš novu rentu za novi objekat. I to su najveći troškovi u odnosu na rekonstrukciju. Ali, ako se radi o baš starom objektu, ako se hoće rekonstrukcija dobro obaviti - može isplatnije biti srušiti i praviti novo.

Nabavi kakvoga građevinara, statičara i arhitektu i izvedi na lice mjesta, reci šta hoćeš - i nek ti izračuna. Radi se o investiciji koja može narasti hladno na 100 milja. Da bi sačuvao tih 100 milja - plati ljude nek ti urade po opcijama koje tražiš projekat sa ciframa.

I šta ti znači stara kuća. Od čerpića?
Ned071

#3933 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ned071 »

bambinas wrote:Pozdrav

ako imas papire za staru kucu, placat ces razliku u kvadratima rentu. naravno prije toga trebas uraditi projekat, urbanisticku i ostalo...
bambinas

#3934 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bambinas »

Nije u pitanju cerpic vec puna cigla. Kuca je gradjena 40tih, manja je ali njen trenutni polozaj i gabariti ne odgovara bas onome sto bi volili dobiti na kraju. Ali ako bi renoviranje bilo bas jeftinije, onda bi mijenjali svoje "zelje" naspram polozaja kuce. A ako je novogradnja i renoviranje tu negdje i u novcu i vremenski, onda bi radije rusili pa gradili po onome kako smo zamislili.

Kuca ima 1 sprat a mi bi dizali jos 1 sprat i potkrovlje.
Excello

#3935 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Excello »

Zna li neko cijene kvadrata za ovu zgradu: http://panoramasole.ba/projekti/bolnicka/

Pretpostavljam nesto oko 4K :D :-D
orinoco

#3936 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by orinoco »

Excello wrote:Zna li neko cijene kvadrata za ovu zgradu: http://panoramasole.ba/projekti/bolnicka/

Pretpostavljam nesto oko 4K :D :-D
Treba iskoristiti svaki slobodan prostor zelenih površina za izgradnju zgrada, naročito u centru grada. Šta piše u regulacionom za ovu lokaciju?
Ned071

#3937 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ned071 »

bambinas wrote:Nije u pitanju cerpic vec puna cigla. Kuca je gradjena 40tih, manja je ali njen trenutni polozaj i gabariti ne odgovara bas onome sto bi volili dobiti na kraju. Ali ako bi renoviranje bilo bas jeftinije, onda bi mijenjali svoje "zelje" naspram polozaja kuce. A ako je novogradnja i renoviranje tu negdje i u novcu i vremenski, onda bi radije rusili pa gradili po onome kako smo zamislili.

Platicete rentu za sprat i potkrovlje nakon sto dobijete urbanisticku na osnovu novog projekta...
hostapler

#3938 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by hostapler »

bambinas wrote:Nije u pitanju cerpic vec puna cigla. Kuca je gradjena 40tih, manja je ali njen trenutni polozaj i gabariti ne odgovara bas onome sto bi volili dobiti na kraju. Ali ako bi renoviranje bilo bas jeftinije, onda bi mijenjali svoje "zelje" naspram polozaja kuce. A ako je novogradnja i renoviranje tu negdje i u novcu i vremenski, onda bi radije rusili pa gradili po onome kako smo zamislili.

Ako bi isli sa tim da na postojecu kucu (kod renoviranja) nadogradjujete jos jedan sprat i potkrovlje,mislim da bi vam jeftinije bilo da srusite sve i iz temelja pravite novo i onda sve lijepo po svom.
Ako bi kuca ostala u sadasnjoj velicini,onda idite na renoviranje.
tutku

#3939 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tutku »

Ima li neko ikakvih info oko zgrada u izgradnji u blizini OS Malta, tek sam neki dan primijetio zgrade..
Val978

#3940 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Val978 »

kiki-miki wrote:
dadoka84 wrote:
kiki-miki wrote:Zašto se Nina stanovi ne mogu uknjižiti?
Koji nina stan?

Na Stupu
Ja sam u Nina stan zgradi na Stupu, kod crkve; uknjizila bez problema ljetos, regulisala struju, vodu...
Maybach

#3941 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Maybach »

[quote="Excello"]Zna li neko cijene kvadrata za ovu zgradu: http://panoramasole.ba/projekti/bolnicka/

Pretpostavljam nesto oko 4K :D :-D[/quote

Obzirom da ce mi to biti najblize moguce komsije,mislim da je 4 minimum.
Haris.ba

#3942 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

smrdim/vijest/kako-se-gradi-u ... sta-238459
Kako se gradi u Sarajevu: Spavaonice bez vrtića, parkova i parkirališta
Autor: E. Hadžimejlić

Iz dana u dan u Sarajevu niče sve veći broj “zgradurina“ čiji vlasnici teže ka tome da na što manjem prostoru izgrade što veću zgradu sa što više stanova i da naravno zarade što više.

Kako će budućim stanarima biti u tom stambenom prostoru i oko njega, to njih ne zanima.

Ne razmišljaju investitori o tome da će mladi bračni parovi danas-sutra postati roditelji i da njihova djeca neće imati gdje da se igraju jer parkova ni zelenih površina nema, neće imati gdje da idu u vrtić jer za izgradnju vrtića nije ni predviđen prostor, te se privatnicima pruža prilika da u poslovnim prostorima ili stanovima otvaraju privatne vrtiće i na kraju ta djeca neće imati gdje ići u školu, jer ni gradnja škole nije predviđena.

Jedno od takvih naselja je i Tibra na Stupu u Sarajevu. Klasični primjer neukusnog građenja, pohlepe i želje za zaradom. Na mnogo toga žale se njeni stanari, ali najglasniji bi trebali biti roditelji djece koja nemaju nikakvog sadržaja u svom najbližem okruženju.

Opasnost za njihovo normalno kretanje predstavlja i veliki broj automobila bez adekvatnog parkinga, pa se pješaci moraju mimoilaziti sa automobilima i otvoriti “četvere oči“ da ne stradaju.

Amela Omeragić-Pilav sa svojom porodicom u naselju Tibra živi od oktobra 2010. godine. Majka je dvije djevojčice kojima tokom njihovog odrastanja u ovom naselju nedostaje igralište, vrtić i škola.

- U Tibri uglavnom žive mladi bračni parovi sa djecom. Kada smo se doselili, bilo je obećanja da će se u blizini graditi škola, ali do danas ništa od toga. Tako da su roditelji prinuđeni djecu u školu voditi na Ilidžu ili u druge škole koje baš i nisu blizu naselja. Naša starija kćerka ide u školu na Čengić Vili jer je ta škola u blizini gdje radimo suprug i ja – pojašnjava Omeragić-Pilav.

Ističe kako u blizini nema državnog vrtića već samo privatni, koji je i skuplji, te mlađu djevojčicu čuva nana.

- S obzirom na to da smo kupili ovaj stan, mi ostajemo u ovom naselju, a i ne volimo mijenjati sredine. Ali zbog drugih roditelja voljela bih da se nešto ubrzo promijeni – kazala je Omeragić-Pilav.

I Selma Ataş, majka trinaestomjesečnog djeteta, živi u Tibrinoj zgradi, ističe da nije zadovoljna jer nema škole, zelenih površina, parka.

- Ovdje smo podstanari i ako bi bili u budućnosti ispunjeni uslovi, moja porodica bi ostala da živi ovdje. Moj najveći problem je što nemamo zelenila, dolazi ljeto, a to znači da dijete trebam voditi na Alipašino Polje u park. Također, bilo bi nam lakše kada bismo imali poštu, jer sada režije plaćamo na Ilidži – navodi Ataş.

Skoro dvije i po godine tu živi i Merjem Hercegovac sa suprugom i djetetom od 17 mjeseci. Kaže kako je čula da će se graditi škola, ali da nema pomaka po tom pitanju.

- Znam da imaju dva vrtića, izgledaju mi kao da su veoma dobro opremljeni ali moje dijete ne ide, pa ne znam. S obzirom na to da nema parka, mi idemo u Centar Safet Zajko – zaključila je Hercegovac.

Iako mnogi “bježe“ od kupovine nekretnina na Alipašinom Polju, ipak oko njih ima dovoljno zelenila za djecu i za rekreaciju odraslih, na Dobrinji i Pejtonu, također.
Evo jedan tekst kao prilog komentarisanju novogradnje u Sarajevu.

Jeko skontao ko je obećao školu ili vrtić? Investitor, općina..

I postoji li ijedan novinar u državi koji će pitati kupca stana - što si kupio stan gdje nema škole ili zelenila?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3943 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Imaju li izbora?

Sarajevo Tower ce tek biti cirkus :izet:
Haris.ba

#3944 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote:Imaju li izbora?

Imaju izbora sve dok moraju svojom rukom potpisati ugovor o kupovini stana. Nije Tibraš došao i bajonetom natjerao da potpišu.

Haj da su dobili džabane stan. Pa džabane, džabane. Ljudi platili. Digli kredite.

Smiješno pričati.
peepeep

#3945 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by peepeep »

Haris.ba wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Imaju li izbora?

Imaju izbora sve dok moraju svojom rukom potpisati ugovor o kupovini stana. Nije Tibraš došao i bajonetom natjerao da potpišu.

Haj da su dobili džabane stan. Pa džabane, džabane. Ljudi platili. Digli kredite.

Smiješno pričati.
Kod nas se sve radi logikom - svi su krivi sem mene. Kad kupuje, ne razmišlja o najbitnijim stvarima nego gleda daj što više za što manje para. A znaš dobro onu staru: koliko para, toliko i muzike.
kockica_kockica

#3946 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kockica_kockica »

Cim vjetar pocne puhati u kupatilu gdje je ona nesretna ventilacija se cuje zvuk kao da nesto lupka. Toliko glasno da nocu ide na zivce.

Zna li neko zasto se to desava? I kako da se rijesim tog masiranja mozga?
neki

#3947 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

kockica_kockica wrote:Cim vjetar pocne puhati u kupatilu gdje je ona nesretna ventilacija se cuje zvuk kao da nesto lupka. Toliko glasno da nocu ide na zivce.

Zamjeni ventilator...to sto lupa je vjerovatno povratna klapna. A možes je probati i skinuti
kockica_kockica

#3948 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kockica_kockica »

neki wrote:
kockica_kockica wrote:Cim vjetar pocne puhati u kupatilu gdje je ona nesretna ventilacija se cuje zvuk kao da nesto lupka. Toliko glasno da nocu ide na zivce.

Zamjeni ventilator...to sto lupa je vjerovatno povratna klapna. A možes je probati i skinuti
Hvala ti. Moram naci nekog da mi to skine zamjeni ili vec sta god treba jer me izludi.

Odvrnula skinula to sto je lupkalo... vise ne lupka... Hvala ti jos jednom
vješalica

#3949 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vješalica »

Haris.ba wrote:
Evo jedan tekst kao prilog komentarisanju novogradnje u Sarajevu.

Jeko skontao ko je obećao školu ili vrtić? Investitor, općina..

I postoji li ijedan novinar u državi koji će pitati kupca stana - što si kupio stan gdje nema škole ili zelenila?
da ti ne citiram prilog
upravo o ovome sam govorila na jednoj drugoj temi (saobraćajnice) s tim da sam u diskusiju uvela nelegalnu gradnju i posljedice na tu temu

dakle riječ je o neplanskoj i nelogičnoj gradnji koja uništava kvalitet života u gradu kao i sam grad u svakom pogledu
a vidi čuda legalna je

doduše kod nas su izgleda ista mjerila kod legalne i nelegalne gradnje
dođeš na isto....
Nepass

#3950 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Sinoc bio na tv neki predstavnik mz stup 2. Bune se jer je planirano jos zgrada da se pravi i spominje da je prije 50g obecana skola tom naselju. Imaju problem sa odvozom smeca iz tibre, kanalizacija izljeva jer su citavu zgradu samo spojili na postojece cjevi sto nije dovoljno itd itd
Post Reply