Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
belaj_cura

#3926 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by belaj_cura »

LieToMe wrote:Nego jel neka od vas isla na komisiju u Kumrovec? Dragi bi trebao sutra mjesto mene da ode na komisiju da mi produze bolovanje (u nedjelju istekla 42 dana) pa ne znamo ni gdje, ni na koji sprat, ni treba li se ranije najaviti nesto? Ako neko zna proceduru help
sprat je treci... ima salter Medicine rada, treba da se prijavi sa knjizicom i uputnicom za Komisiju. ( komsija pocije da radi od 7, 30 h - tako pise, al ne mora da se pojavljuje prije 7, 45h ) samo nek ponese sa sobom nalaz spec. ginekologa, nece ga nista puno pitati...
Arminaa

#3927 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Interesuje me kada ste vi poceli kupovati stvari za bebaca? U 31. sam sedmici, jos uvijek nista nisam kupila, sve nesto kontam rano je za kupovinu. Kako mi je prva bebica, uzmite u obzir da ja nista nemam, moram sve kupiti pa sam na slatkim mukama.
Sta uzeti da se beba iznese iz bolnice, da li AS-nosiljku, znate na sta mislim ili onu platnenu nosiljku, samo su mi one jako ruzne? :-)
CherryLips

#3928 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Uh ja pocela kupovati od negdje petog mjeseca,mi cemo aBd bebaca iznijeti u AS..:)
CherryLips

#3929 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Nego gdje ste kupovale grudnjake za dojenje i one jastucice/uloske,kako se vec zovu? Pretpostavljam da su bolji pamucni od onih vatenih...?? I ako je neko mislio traziti one klix gacice u DM-u,nema ih vec vise od mjesec dana..
LieToMe

#3930 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

belaj_cura wrote:
LieToMe wrote:Nego jel neka od vas isla na komisiju u Kumrovec? Dragi bi trebao sutra mjesto mene da ode na komisiju da mi produze bolovanje (u nedjelju istekla 42 dana) pa ne znamo ni gdje, ni na koji sprat, ni treba li se ranije najaviti nesto? Ako neko zna proceduru help
sprat je treci... ima salter Medicine rada, treba da se prijavi sa knjizicom i uputnicom za Komisiju. ( komsija pocije da radi od 7, 30 h - tako pise, al ne mora da se pojavljuje prije 7, 45h ) samo nek ponese sa sobom nalaz spec. ginekologa, nece ga nista puno pitati...
E super, hvala puno na savjetu. Ma spakovala sam mu ja knjizicu, uputnicu za komisiju, zadnji nalaz Divanovica i Nakasa, na oba pise strogo mirovanje, gyniprali,apaurini... i na Divketovom zadnjem nalazu (od petka) pise da se grlic smanjio na 1 cm i obavezno mirovanje 2 sedmice pa kontrola.
Moja mi je doktorica opste prakse rekla da nece biti nikakvih problema da suprug ode i odnese nalaze samo mi nije znala reci gdje u kumorovec tj koji sprat.

Hvala jos jednom :kiss:
otherside

#3931 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

i mi smo bebu iznijeli u AS ali ako bude sitnija beba ponesite par pelena ili neku tanju dekicu da malo popunite ono udubljenje. sitne bebe nekako upadnu u AS.
belaj_cura

#3932 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by belaj_cura »

ja sam u 34. sedmici.. pocela sam da kupujem oko 20 neke sedmice .. usput neplanski sam kupovala, ako nesto vidim slatko i na snizenju.. tako da sam polako sabrala "svega".. kad kupujem, gledam uzrast 0-12 mjeseci.. za uzrast 0-3 mjeseca sam najmanje kupila, jer citam iskustva drugih majki, koje kazu da bebice to brzo izrastu..
bebu planiram da iznesem u onoj plasticnoj nosiljki, koja se moze da koristi u autu.. a onu platnenu ne planiram da kupujem.. iskreno, ne zna dal je to dobra odluka, tu vise imaju iskustva mama koje vec imaju djecu :-D :)
otherside

#3933 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

grudnjaci za dojilje - lisca.
odlicni su. kupila sam samo dva a koristim ih i sada za drugu bebu. znaci iste grudnjake koje sam nosila i dok sam dojila prvu bebu. i uopce se nisu razvukli niti izgubili svoju funkciju u bilo kom pogledu.
dodatna prednost je sto su i relativno cvrsti pa i grudi imaju dobar suport. sto ce reci, necete nakon dojenja biti razocarani njihovim "novim" izgledom :D
LieToMe

#3934 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

CherryLips wrote:Nego gdje ste kupovale grudnjake za dojenje i one jastucice/uloske,kako se vec zovu? Pretpostavljam da su bolji pamucni od onih vatenih...?? I ako je neko mislio traziti one klix gacice u DM-u,nema ih vec vise od mjesec dana..
Ja sam skontala da su mi najprakticniji ovi sportski grudnjaci, vidjecemo jesam li sta fulila :D sto se tice jastucica, ja sam kupila one papirne dm-ove ali sam onda vidjela silikonske aventove (dodje 3 para) oko 28 KM (imas u BBI-ju u beby centru i u Merkatoru) ako imas kupon za popust utorkom mozes ustediti oko 3 KM. Mislim da su ti silikonski bolji od platnenih (iako imas i takve aventove) jer u ova 3 para dodje i jedan par koji sluzi kao skupljanje mlijeka, i ima par koji ima ventilacijske otvore ako neko ima problema sa upaljenim bradavicama. Nije mi puno para a kontam da je dobra stvar pa cu uzeti te.
Sto se tice gacica posto ja imam izrazene bokove sve koje sam gledala su lafo jedna velicina i po meni premale pa sam zahvaljujuci otherside u apoteci u merkatoru na Socijalnom kupila mrezaste gacice (dodje 5 pari oko 10 KM) i odlicne su, ja sam probala u 7om mjesecu trudnoce i navukla ih preko stomaka :lol: cisto da testiram. Kontam uzeti jos jedan paket (imas velicine S, M i L).
Arminaa

#3935 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Tako drage moje, samo pisite svoja iskustva, a ja cu ih primijeniti. Danas odoh po te gacice u mercator, jos mi nisu najjasniji ti jastucici za dojilje :? , a sto se tice grudnjaka za dojilje, otherside, koji broj da kupim, meni rece ona sestra na vjezbama da grudi pravo narastu prilikom dojenja, kako da znam koji broj uzeti, da mi ne bude mali ili veliki, sad sam na broju 90-95 B zavisno od modela? Prava sam neznalica :shock:
funeral blues

#3936 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

A kakve su to klix gaćice? Ja sam još veća neznalica, nemam pojma ni o čemu :cry:
otherside

#3937 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Arminaa wrote:Tako drage moje, samo pisite svoja iskustva, a ja cu ih primijeniti. Danas odoh po te gacice u mercator, jos mi nisu najjasniji ti jastucici za dojilje :? , a sto se tice grudnjaka za dojilje, otherside, koji broj da kupim, meni rece ona sestra na vjezbama da grudi pravo narastu prilikom dojenja, kako da znam koji broj uzeti, da mi ne bude mali ili veliki, sad sam na broju 90-95 B zavisno od modela? Prava sam neznalica :shock:
e vidis, mislim da mnoge zene ovdje grijese. ovaj prvi broj je obim trake grudnjaka koja ide ispod korpica a slovo govori o dubini korpica. ja sam prije trudnoce nosila 75B. tokom trudnoce sam se "popravila" :D na 75C a grudnjak za dojilje je 80D. dakle, nece se obim ispod grudi (brojka) previse povecati ali korpice ce ti trebati za dva broja vece.
ovo je jako bitno za zene koje su cvrsto odlucile da doje a ipak ne zele totalno izgubiti izgled svojih grudi.
cvrst, odgovarajuci grudnjak (meni je ovaj liscin takav i absolutno sam zadovoljna) dobro drzi uvecane i ne zaboravimo, prilicno teske grudi tako da im onemogucava istezanje i neminovno spustanje koje se desi vecini zena koje ne koriste grudnjak tokom dojenja (tvrde da im je tako lakse) ili koriste neadekvatne, tanke, grudnjake koji ne pridrzavaju grudi.
a da, ovi liscini grudnjaci su naravno, pamucni, bez ikakvih zica ili savova koji mogu praviti pristisak.
sto se tice jednokratnih gacica, one su najcesce mrezaste, pamucne i koriste se u okolnostima kad neces da unistis svoje rublje :D postporodjajni period ti je bas takva prilika :wink:
safran

#3938 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Arminaa wrote:Tako drage moje, samo pisite svoja iskustva, a ja cu ih primijeniti. Danas odoh po te gacice u mercator, jos mi nisu najjasniji ti jastucici za dojilje :? , a sto se tice grudnjaka za dojilje, otherside, koji broj da kupim, meni rece ona sestra na vjezbama da grudi pravo narastu prilikom dojenja, kako da znam koji broj uzeti, da mi ne bude mali ili veliki, sad sam na broju 90-95 B zavisno od modela? Prava sam neznalica :shock:
Jastučići su jedno a ovo Aventovo što LTM spominje su silikonske školjkice za zaštitu bradavica - nekome su samo korisne a nekome spasonosne - npr . ako se razviju ragade. Samo bih preporučila da pogledate i Medelline prije nego ih kupite - meni su bile bolje od Aventovih. Koštale su tako 20-ak KM.
Za grudnjake za dojenje - Liscini su stvarno super ali ja nikad nisam našla broj za sebe (predtrudnički C na D :oops: ). Blizu OB ima prodavnica Intimo nešto - tamo prema onom nakrcanom parkingu - tu je bilo grudnjaka za dojilje različitih veličina. Nisu bili loši. I što reče otherside - brojevi su ti obim ispod grudi a slova veličina korpe. Na primjer, kad pročitam tvoj broj zaključujem da imaš široka leđa i male (.)(.) a to vjerovatno nije tako. Dakle, krojački metar u ruke, izmjeri se ispod grudi, izmjeri obim grudi i odi na Lisca web stranicu i pronađi izračun veličina. Na taj broj koji dobiješ dodaj broj veći obim i broj veću korpu i to bi trebalo biti to.
otherside

#3939 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

medela rulz :D
najbolje izdajalice i prateca oprema :D
sjooo safran sto si ti slikovita kad su sike u pitanju (.) (.) :D
btw, meni su ove skoljkice za grudi bile neprocjenjive.
safran

#3940 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

mislim da sam od dubokoumne prepisala :lol:
btw gdje je ona - tretman joj je bio u petak čini mi se, danas valjda kući - šta se izležava, ufatiće kake boleščure u bolnici.
EDIT: sjetih se, valjda neću pokusati ovu šalu :( nadam se da je sve OK
otherside

#3941 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

safran wrote:mislim da sam od dubokoumne prepisala :lol:
btw gdje je ona - tretman joj je bio u petak čini mi se, danas valjda kući - šta se izležava, ufatiće kake boleščure u bolnici.
danas je dojehala kuci koliko sam ja upoznata.
puna je dozivljaja o cimerkama :lol:
ja sam joj prognozirala curicu koja ce joj skakati po glavi, dosta joj je jedno mirno dijete :D
btw, curica joj ima kila k'o moja nakon mjesec dana - 4300 :D
joj ubice me kad vidi ovo :run:
radenska

#3942 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Jel se to dubokoumna porodila :D Potpuno sam neupucena
Nego kako vi spavate sad u trecem trimestru. Obicno se zene zale da ne mogu spavati a ja ko medo, samo dekicu nosam za sobom. Najgore mi po noci jer na boku spavam, ujutro kad se probudim cijeli me stomak boli, ni ne okrenem se. Valjdda nije bebici ruzno.
A onaj bris uredan hvala Bogu :-D
safran

#3943 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Spavala dugo i nezaboravno - i sad se sa sjetom sjećam tog vremena.
Potklocaj stomak nekim jastukom - ako si planirala kupovati onaj za dojenje sad je pravo vrijeme - odličan je za potklocati stomak.
putujucidzindas

#3944 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

evo meni stoje ove avent skoljkice, jedva nesto malo koristene - stavljala ih par dana dok nisam skontala da mi ne trebaju :lol: :lol:
ako se kome ne gadi :D , a trebaju mu, rado cu da ih ustupim
mishmish

#3945 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mishmish »

pozdrav zene! bila sam neki dan na pregledu, 18+5 dana, u subotu bilo ravno 19 sedmica. prije 3 sedmice kad sam bila na pregledu, beba je bila super, na dobrom mjestu, namjestila se bas kako treba. to je naravno bilo nakon 2 mjeseca mirovanja radi kontrakcija. ipak, nije to bilo cijelo vrijeme strogo mirovanje, hodala sam laganini, nista pretjerano, ali eto. onda sam pocela raditi, valjda sam se vratila u svoj stari tempo (koji po mom misljenju nije prebrz, ali me kritikuju), i sada se beba spustila skroooz nisko :sad: ne znam sta joj je, materica se fino prosirila, ima mjesta dovoljno, doktorica kaze da se bea razvija sasvim fino. ali ipak, sva se skupila, sakrila se, koljena joj na glavi haman!
ali nekako mi je doktorica zvucala konfuzno, eto kao mozes raditi, ali uspori. a sva zabrinuta. onda sam joj rekla kako imam nesto dana godisnjeg, nekih 5 dana, kaze idealno, lezi, odmori, to je najbolje! na nalazu preporuka mirovanje, ali nije mi rekla da idem na bolovanje. apaurin 2 puta dnevno, primila injegciju progesterona, ali nisam sigurna sta da radim. jel to toliko nisko da moram da lezim strogo da mirujem, jel dovoljno 5 dana odmora i apaurina da se beba vrati na mjesto, jel ozbiljna situacija ili nije :? izasla sam iz ordinacije totalno konfuzna, prepadnuta, nista mi nije bilo jasno, kasnije pitam muza jel on ista shvatio, on je mozda i gori od mene bio :-) ne znam, sta da radim...
putujucidzindas

#3946 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

odes kod jos nekog doktora, a do tad uspori
belaj_cura

#3947 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by belaj_cura »

odmori kao sto ti je receno, pa za 5 dana na kontrolu.. :-D ja bi tako..
radenska

#3948 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma vala i ovim doktorima se ide precesto. Moja mama otisla dva puta pa se ja rodila sa 5200 gr :D a mene narucuje svakih 15 dana. To znaci da cu do kraja trudnoce otici jos barem 5 puta na redovni ultrazvuk.
Alhemicarkaa

#3949 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

mishmish, otvori bolovanje, miruj kako znaš i umiješ. Ipak si na pola trudnoće, ti moraš izdržati još toliko, da je bar osmi mjesec. Govorim ti iz iskustva, ja sam i prokrvarila, primala terapiju i mirovala do 9. mjeseca, onda sam se opet dala u skitnju.
beautyfool

#3950 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

mishmish pa ako ti je dr. rekla da mirujes, miruj, ako nemoras da radis i mozes otvoriti bolovanje onda ti je prece da lezis u kuci i da mirujes, nego da radis i da se nesto iskomplikuje.

Beba se treba spustiti tek pri kraju trudnoce, dakle blizu poroda a ti si jako daleko od poroda, tako da ti je sad najbitnije da brines o bebi i o sebi, da tu trudnocu izneses do kraja.
Post Reply