Mozemo li mi koji smo na poslu to negdje poslusati ili procitati? Ili ako ti nije mrsko u kratkim crtama prepricati. Hvalaultima_palabra wrote:Krešićev govor danas je bio stvarno nadahnut
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Dasi
#3926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Zox
#3927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pored ovih gluposti za dzamije, glave i emira, u neku ruku se slazem sa saturnom. Ako baziras kampanju na promjenama, a onda se utalis upravo sa onima koji vec hejbet godina ne dozvoljavaju te promjene, ako pobijedis na izborima a neki od najomrazenijih eksponenata iz proslosti UZNAPREDUJU, onda se bojim da si ti prvi koji dokazujes da je promjena nemoguca. Nije pitanje (u stvari JESTE, ali nije OSNOVNO pitanje) ima li multietnicka stranka ikakav legitimitet u politickom kontekstu u kojem je OBAVEZNO (tako se cini) biti dio ove ili one etnicke struje. Pitanje je da li je prevazilazenje TOGA stvarna promjena koja nam treba, ili nam treba prevazilazenje kleptokratske strukture vlasti?
- Zox
#3928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da budem precizniji: Denis Zvizdic.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#3929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bas lijepo..e sad nam reci s kim je to SDP mogao koalirati kad narod 20 godina glasa za iste, da ne kazem svoje?Zox wrote:pored ovih gluposti za dzamije, glave i emira, u neku ruku se slazem sa saturnom. Ako baziras kampanju na promjenama, a onda se utalis upravo sa onima koji vec hejbet godina ne dozvoljavaju te promjene, ako pobijedis na izborima a neki od najomrazenijih eksponenata iz proslosti UZNAPREDUJU, onda se bojim da si ti prvi koji dokazujes da je promjena nemoguca. Nije pitanje (u stvari JESTE, ali nije OSNOVNO pitanje) ima li multietnicka stranka ikakav legitimitet u politickom kontekstu u kojem je OBAVEZNO (tako se cini) biti dio ove ili one etnicke struje. Pitanje je da li je prevazilazenje TOGA stvarna promjena koja nam treba, ili nam treba prevazilazenje kleptokratske strukture vlasti?
- Been
#3930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel mi može neko dati link sa spiskom ministara u novoj vladi koji je maloprije objavljen u Dnevniku FTV-a-
-
Nezbilj
#3931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
uprati li ko ovu novu listu vlade fbih?
- ultima_palabra
#3932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad bilo na dnevniku... rekao je da on ima najveću odgovornost u svemu. Da on svom hrvatskom narodu želi dobro, i da neće Hrvati ni građani Federacije biti taoci ucjena i ultimatuma onih koji misle da moraju biti u vlasti.Dasi wrote:Mozemo li mi koji smo na poslu to negdje poslusati ili procitati? Ili ako ti nije mrsko u kratkim crtama prepricati. Hvalaultima_palabra wrote:Krešićev govor danas je bio stvarno nadahnut
- Better Man
#3933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Doslo je konacno vrijeme da se obracuna sa svima onima koji su godinama rusili i podrivali ovu zemlju! Krenulo je sa HDZ-ovima, a sutra ce i sa ostalima i da onda konacno imamo BiH kakva je oduvjek bila, a to je cjelovita i jedinstvena u kojoj niko nece se osjecati manje vrijednim na bilo kom djelu njene teritorije. Evo eskluzivno potvrdjeni su predsjednik i podpredjednici Federacije!
- Zox
#3934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo mi se nimalo ne svidja. Isto kao ti "svoji" prepadaju svako svoje "stado" da ce ih oni drugi napasti ako ne glasaju za "svog" pastira, tako ispade da i Sdp nema nikakvog izbora, a samim tim i nikakvu odgovornost, za iduce cetiri godine, "jer narod svakako glasa za svoje".plain vanilla wrote:
Bas lijepo..e sad nam reci s kim je to SDP mogao koalirati kad narod 20 godina glasa za iste, da ne kazem svoje?
Zasto su onda izlazili na izbore? Zasto nisu ostali opozicija, i to JAKA opozicija.
- Alfons Kauders
#3935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jok, i mene zanima... mislim da ima nekih izmjena u odnosu na prijedlogeNezbilj wrote:uprati li ko ovu novu listu vlade fbih?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
daj svega ti, šta znači opozicija? to je ono što koriguje stavove pozicije, tako nekako. kako? snagom argumenta. a vidimo koliko snaga argumenta u našoj državi vrijedi ovih dana...Zox wrote:
Ovo mi se nimalo ne svidja. Isto kao ti "svoji" prepadaju svako svoje "stado" da ce ih oni drugi napasti ako ne glasaju za "svog" pastira, tako ispade da i Sdp nema nikakvog izbora, a samim tim i nikakvu odgovornost, za iduce cetiri godine, "jer narod svakako glasa za svoje".
Zasto su onda izlazili na izbore? Zasto nisu ostali opozicija, i to JAKA opozicija.
-
Nezbilj
#3937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ono što sam upratio je da je za premijera predložen Nermin Nikšić, ministra poljoprivrede Jerko Ivanović...da je SDP dobio premijera + 7 ministarskih mjesta, SDA 5 ministara a HPS-NSRB 4 ministra. Ostao je i Desnica Radivojević, onda čini mi se i onaj Trhulj. sad se sjetih da rekoše i Adil Osmanović.. Znači:Been wrote:Jel mi može neko dati link sa spiskom ministara u novoj vladi koji je maloprije objavljen u Dnevniku FTV-a-
Nermin Nikšić - premijer
Jerko Ivanović - poljoprivreda
Desnica Radivojević
Trhulj - saobračaj
Adil Osmanović
Last edited by Nezbilj on 17/03/2011 20:01, edited 2 times in total.
- Bosnolog
#3938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SDP je bio u situaciji da bira od ponudenog stranacko koalicionog izbora,nikome nije ogranicavano niti uslovljavao koaliciona vlast osim prhvatanja programske platforme,To ti je kao kada sastavljas ekipu za takmicenje u ulozi selektora,....Dobar dio koji bi da igraju su igrali medusobno su se dogovorili i zele da reprezetacija izgubi utakmice cak su spreni da daju i autogolove a svoju zamjenu ne zele prihvatiti jer kako kazu samo oni imaju pravo igrati dok svo vrijem razvaljuju ekipu i za to jos bivaju enermno placeni,....plain vanilla wrote:Bas lijepo..e sad nam reci s kim je to SDP mogao koalirati kad narod 20 godina glasa za iste, da ne kazem svoje?Zox wrote:pored ovih gluposti za dzamije, glave i emira, u neku ruku se slazem sa saturnom. Ako baziras kampanju na promjenama, a onda se utalis upravo sa onima koji vec hejbet godina ne dozvoljavaju te promjene, ako pobijedis na izborima a neki od najomrazenijih eksponenata iz proslosti UZNAPREDUJU, onda se bojim da si ti prvi koji dokazujes da je promjena nemoguca. Nije pitanje (u stvari JESTE, ali nije OSNOVNO pitanje) ima li multietnicka stranka ikakav legitimitet u politickom kontekstu u kojem je OBAVEZNO (tako se cini) biti dio ove ili one etnicke struje. Pitanje je da li je prevazilazenje TOGA stvarna promjena koja nam treba, ili nam treba prevazilazenje kleptokratske strukture vlasti?
SDP iman je imao nezahvalnu ulogu probrati sa onim sto ima n raspolaganju da napravi ukusno jelo razlicitih pekavih gurmana medu kojima je najveci broj onih koji zele da im jelo zagori ili se prospe ali su spremni cak i nasuti ogromnu kolicinu soli da svima presjedne ista i tako ostanu gladni optuzujuci glavnog kuhara za to sto nisu vecerali,.....
- Zox
#3939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ok, pa sta ce sad sa, recimo, Zvizdicem na celu Predstavnickog doma? Ja nisam glasao za SDP, ja sam glasao PROTIV Zvizdica.Chmoljo wrote:daj svega ti, šta znači opozicija? to je ono što koriguje stavove pozicije, tako nekako. kako? snagom argumenta. a vidimo koliko snaga argumenta u našoj državi vrijedi ovih dana...Zox wrote:
Ovo mi se nimalo ne svidja. Isto kao ti "svoji" prepadaju svako svoje "stado" da ce ih oni drugi napasti ako ne glasaju za "svog" pastira, tako ispade da i Sdp nema nikakvog izbora, a samim tim i nikakvu odgovornost, za iduce cetiri godine, "jer narod svakako glasa za svoje".
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#3940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
i sta onda? da laju na mjesec? da bace sve glasove?Zox wrote:Ovo mi se nimalo ne svidja. Isto kao ti "svoji" prepadaju svako svoje "stado" da ce ih oni drugi napasti ako ne glasaju za "svog" pastira, tako ispade da i Sdp nema nikakvog izbora, a samim tim i nikakvu odgovornost, za iduce cetiri godine, "jer narod svakako glasa za svoje".plain vanilla wrote:
Bas lijepo..e sad nam reci s kim je to SDP mogao koalirati kad narod 20 godina glasa za iste, da ne kazem svoje?
hvala im sto nisu otisli u opoziciju
-
Nezbilj
#3941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
.
Last edited by Nezbilj on 17/03/2011 20:03, edited 1 time in total.
-
Nezbilj
#3942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nermin Nikšić - premijerNezbilj wrote:evo kolko se mogu sjetiti spomenuli su slijedeće:Nezbilj wrote:Been wrote:Jel mi može neko dati link sa spiskom ministara u novoj vladi koji je maloprije objavljen u Dnevniku FTV-a-
Desnica Radivojević - ?
Trhulj - saobračaj
Adil Osmanović - ?
Last edited by Nezbilj on 17/03/2011 20:04, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#3943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
i ja sam glasao protiv ovih stvari koje gledamo na TV-u danas, pa ih opet moram gutati. i sva sila argumenata je na mojoj strani, ali opet je tako kako je.Zox wrote:
Ok, pa sta ce sad sa, recimo, Zvizdicem na celu Predstavnickog doma? Ja nisam glasao za SDP, ja sam glasao PROTIV Zvizdica.
šta ćeš sa Zvizdićem? nećeš ništa. ako si glasao, tražićeš od svojih predstavnika da štiti tvoja prava. ako te iznevjere, biraj druge.
zamisli, neki smrad se provuko u politici
što se SDP-a tiče, i koalicije sa nekim malim strančicama i slično, tu se pokazuje sve ono od čega pati i naš narod, licemjerje i pasivnost. čeka se da drugi inicira neke stvari da bi se kasnije moglo tražiti više nego što mu pripada. klasičan mentalni sklop, našeg nekog hipotetičkog sugrađanina koji mašta o poslu u državnoj službi...
- Zox
#3944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Iskreno, ja i ovom klapanju usima sto se "neko provukao" vidim licemjerje naseg naroda. Ok, Sdp nije "nas" u nacionalnom smislu, ali opet masa ljudi guta nebuloze jer su "nasi" u smislu bosanci, ili "transverzalni". Na kraju, dodje mu na isto. Nema odgovornosti, samo pripadnost. Jebo to.Chmoljo wrote:i ja sam glasao protiv ovih stvari koje gledamo na TV-u danas, pa ih opet moram gutati. i sva sila argumenata je na mojoj strani, ali opet je tako kako je.Zox wrote:
Ok, pa sta ce sad sa, recimo, Zvizdicem na celu Predstavnickog doma? Ja nisam glasao za SDP, ja sam glasao PROTIV Zvizdica.
šta ćeš sa Zvizdićem? nećeš ništa. ako si glasao, tražićeš od svojih predstavnika da štiti tvoja prava. ako te iznevjere, biraj druge.
zamisli, neki smrad se provuko u politicinezamislivo...
![]()
hajd, ba
![]()
što se SDP-a tiče, i koalicije sa nekim malim strančicama i slično, tu se pokazuje sve ono od čega pati i naš narod, licemjerje i pasivnost. čeka se da drugi inicira neke stvari da bi se kasnije moglo tražiti više nego što mu pripada. klasičan mentalni sklop, našeg nekog hipotetičkog sugrađanina koji mašta o poslu u državnoj službi...
-
hercegovac_pravi
#3945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ČOVIĆ I DODIK “OPALILI ŠAMAR” MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Četvrtak, 17 Ožujak 2011 13:07
SARAJEVO - Već nekoliko godina neki nadobudni lideri u BiH spremali su se jednom lupiti šakom po stolu i pred robusnim i svemoćnim američkim diplomatima u BiH odbiti poviti kralježnicu.
Demonstraciju političkih mišića u srijedu su predstavili možda ne istodobno, ali zasigurno uigrano i dobro sinkronizirano predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik. Onaj prvi je došao na noge moćnom američkom diplomatu Rodericku Mooru i zalupio vrata svim mogućim kompromisnim rješenjima i dogovoru s nepomirljivim političkim protivnikom Zlatkom Lagumdžijom, liderom SDP-a. Onaj drugi “uskočio” je ciljano rezolutnim odbijanjem zahtjeva supervizora za Brčko, Moorea, da se pismeno očituje i zajamči da odustaje od toga teritorija za svoj entitet. Nezapamćeno je kada je američka administracija u jednoj zemlji dobila tako dva snažna politička šamara, kao što je prvi zamjenik visokoga predstavnika Roderick Moore to dobio u srijedu u Sarajevu i Brčkom.
Politička moć
Autoritet najmoćnije svjetske vojne sile je debelo narušen i poljuljan. Da se razumijemo, pregovori između HDZ-a BiH i SDP-a su bili unaprijed osuđeni na propast i to već onoga dana kada je lukavi Dragan Čović pod svoje skute prigrabio naivnoga “spasitelja” svoje stranke, nekada ljutog protivnika Božu Ljubića. Predsjednik “devedesetke” je oživio već pokopanoga predsjednika HDZ-a BiH i dao mu krila da krene u obranu, za svoju stranku, svih hrvatskih pozicija u izvršnoj vlasti u entitetu i državi.
Vjerovalo se da je Moore moćan i sposoban natjerati lidere dvaju HDZ-ova i “platformaše” da korektno raspodjele te, ionako jadne, poluge u federalnoj vlasti. Treba otvoriti javnosti oči i kazati kako je Čoviću najmanji interes u svim razgovorima bio popraviti položaj Hrvata i deblokirati proces uspostave vlasti. On se nadmetao s Lagumdžijom oko raspodjele financijske i političke moći u entitetu praveći početnu poziciju za vlast na razini države.
Čović je ucjenjivao svoje političke sugovornike zahtjevima da se iz svih kombinacija oko buduće vlasti izbace Lijanovići i HSP. Pa, treba znati kako je nisko i na vrlo ružan način prije nekoliko dana u OHR-u govorio o HSP-u kao radikalnoj stranci ustaške tradicije i ideologije. Svađao se o minornim pozicijama, primjerice, o ministru zdravstva FBiH. Lagumdžija je to mjesto namijenio doktoru Mesihoviću, sinu nekada utjecajnog Čovićevog stranačkoga šefa Munira Mesihovića, dok je lider HDZ-a BiH tu poziciju obećao svome doktoru. Ili, ono što javnost još manje zna, a što je još sramotnije, svi pričaju kako se Čović grčevito bori više za srpske pozicije u federalnoj vlasti nego za hrvatske.
Funkcioniranje vlasti
Razlog je jednostavan, želi udomiti Gavrila Grahovca, dojučerašnjega ministra kulture, s kojim je u sjajnim odnosima i kojeg je već jednom spasio od nasrtaja Harisa Silajdžića. Ono što je najbitnije znati jest da su u vlast i ušla oba HDZ-a, svejedno takva Vlada niti čelništvo FBiH nikada ne bi normalno funkcionirali. Svi se ugledni politički analitičari slažu, bilo bi to uzaludno gubljenje još četiri godine. Jasno je da niti Zlatko Lagumdžija nije nimalo nevin, ali niti naivan.
On ne vjeruje Sulejmanu Tihiću i ponajviše zbog toga mu i nije bilo pretjerano stalo vidjeti Čovićeve kadrove u vlasti. Tihić i Čović bi se brzo prisabrali i napravili politički tal nauštrb SDP-a, zato je u svakom slučaju za Lagumdžiju daleko sretnija kombinacija s Jurišićem i Lijanovićima i zbog toga je bio tako uporan i odan “četvorci” koja je potpisala njegovu platformu. On ima šansu zagospodariti većim bh. entitetom, kao što su to punih 20 godina zajedno radili HDZ BiH i SDA.
Današnji masovni prosvjedi studenata i izmanipuliranih udruga i mogući nastavak blokade formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH bit će očajnički, loši, politički potezi gubitnika i nastavak promašaja samozvanih političkih stratega. Američka administracija ne voli gubiti. Srijeda je bio dosta težak dan za Rodericka Moorea, no, on ima oružje za uzvratiti i neće se dugo čekati da nekoga zaboli glava zato što je i pomislio provoditi silu nad najjačom svjetskom silom.
Piše: D. Stešević
- Been
#3946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam primjetio nijedno ime sa USK u vladi.... Ponovo !
- Been
#3947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Halimović nije prihvatio..zagazaga wrote:negdje sam cula da ce SDP dobiti zdravstvo, kulturu, energetiku, boracka pitanja......Nezbilj wrote: Nermin Nikšić - premijer
Desnica Radivojević - ?
Trhulj - saobračaj
Adil Osmanović - ?izbjeglice i povratak.....tako nesto
Sanjin Halimovic-razvoj i poduzetnistvo USK-sadašnji nacelnik Sanskog Mosta
SDP ima zdravstvo, pravdu, energetiku, obrazovanje..
-
Nezbilj
#3948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta je s finansijama?Been wrote:Halimović nije prihvatio..zagazaga wrote:negdje sam cula da ce SDP dobiti zdravstvo, kulturu, energetiku, boracka pitanja......Nezbilj wrote: Nermin Nikšić - premijer
Desnica Radivojević - ?
Trhulj - saobračaj
Adil Osmanović - ?izbjeglice i povratak.....tako nesto
Sanjin Halimovic-razvoj i poduzetnistvo USK-sadašnji nacelnik Sanskog Mosta
SDP ima zdravstvo, pravdu, energetiku, obrazovanje..
- Chmoljo
#3949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zox wrote:
Iskreno, ja i ovom klapanju usima sto se "neko provukao" vidim licemjerje naseg naroda. Ok, Sdp nije "nas" u nacionalnom smislu, ali opet masa ljudi guta nebuloze jer su "nasi" u smislu bosanci, ili "transverzalni". Na kraju, dodje mu na isto. Nema odgovornosti, samo pripadnost. Jebo to.
ma jarane, šega si mi, ko malac kojem ne dodaju loptu, pa neće više da igra sa rajom
- RIZVA
#3950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
finansije opet hrvati uzeli