Kakva HVO u kakanjskoj opcini? To je bila, po medjunarodnom pravu, paravojna formacija koju bi legalni organi svake drzave po svim pozitivnim pravnim normama morali razoruzati.Lincoln-Burrows wrote:
Ti meni govoriš o mome putu do Kiseljaka preko RS i uvjeravaš me da sam otišao svojom voljom.
Pisao sam o tome prije ali neću više o tome, želim okrenuti tu stranicu, zaboraviti.
Samo jedno da kažem, prije ulaska ABiH u Ričicu t.j. Bjelaviće prije toga nije bilo ispaljenog
metka između ABiH i HVO u kakanjskoj općini. Poslije tog dana sve se promijenilo i nije nikada
nepravda ispravljena i neće. Također na drugoj strani i Stolac s time što su se u Stolac Bošnjaci vratili,
nisam tu da umanjim ničiji zločin.
To sto su Hrvati svoju sudbinu vezivali uz paravojne strukture je drugi par rukava i razloge za to znas vjerovatno bolje od nas.
Da li postoji (i u cemu je) razlika izmedju HVO u kakanjskoj opcini i recimo VRSK u kninskoj opcini (sa pravnog stanovista).
E sada sto se povratka tice, opet te upucujem na rahmetli Franju Pekara. Bosnjaci su se vracali na svoja predratna ognjista (uprkos opstrukcijama lokalnih vlasti pa i dijela vlastitog vodstva) jer im nacionalni ciljevi nisu bili homogenizacija i etnicka koncentracija na odredjenom prostoru.
Sto se Hrvata a pogotovo Srba tice, postoje pisani programski ciljevi stvaranja etnicki cistih teritorija ekskluzivno za njih gdje za druge jednostavno nije predvidjeno postojanje.
Recimo kod Srba (onih koji su slijedili SDS i skupstinu srpskog naroda, a takvih je vecina) jedan od programskih ciljeva je bio da se fizicki odvoje od drugih naroda. Sada, tamo gdje su vecina ili gdje su to vojno mogli, protjerivali su druge naroda. Tamo gdje to nisu mogli nije bilo druge nego da svojevoljno napuste te teritorije (imas video snimke kako se napusta Sarajevo). Slicne ideje i programske ciljeve je imao i Franjo Pekar (ima i o tome obimna dokumentacija).
I sada bi vi tu fakturu ispostavili Bosnjacima? Idi begaj.