Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
Mirza007

#3926 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

Lincoln-Burrows wrote:

Ti meni govoriš o mome putu do Kiseljaka preko RS i uvjeravaš me da sam otišao svojom voljom.
Pisao sam o tome prije ali neću više o tome, želim okrenuti tu stranicu, zaboraviti.

Samo jedno da kažem, prije ulaska ABiH u Ričicu t.j. Bjelaviće prije toga nije bilo ispaljenog
metka između ABiH i HVO u kakanjskoj općini. Poslije tog dana sve se promijenilo i nije nikada
nepravda ispravljena i neće. Također na drugoj strani i Stolac s time što su se u Stolac Bošnjaci vratili,
nisam tu da umanjim ničiji zločin.
Kakva HVO u kakanjskoj opcini? To je bila, po medjunarodnom pravu, paravojna formacija koju bi legalni organi svake drzave po svim pozitivnim pravnim normama morali razoruzati.
To sto su Hrvati svoju sudbinu vezivali uz paravojne strukture je drugi par rukava i razloge za to znas vjerovatno bolje od nas.
Da li postoji (i u cemu je) razlika izmedju HVO u kakanjskoj opcini i recimo VRSK u kninskoj opcini (sa pravnog stanovista).
E sada sto se povratka tice, opet te upucujem na rahmetli Franju Pekara. Bosnjaci su se vracali na svoja predratna ognjista (uprkos opstrukcijama lokalnih vlasti pa i dijela vlastitog vodstva) jer im nacionalni ciljevi nisu bili homogenizacija i etnicka koncentracija na odredjenom prostoru.
Sto se Hrvata a pogotovo Srba tice, postoje pisani programski ciljevi stvaranja etnicki cistih teritorija ekskluzivno za njih gdje za druge jednostavno nije predvidjeno postojanje.
Recimo kod Srba (onih koji su slijedili SDS i skupstinu srpskog naroda, a takvih je vecina) jedan od programskih ciljeva je bio da se fizicki odvoje od drugih naroda. Sada, tamo gdje su vecina ili gdje su to vojno mogli, protjerivali su druge naroda. Tamo gdje to nisu mogli nije bilo druge nego da svojevoljno napuste te teritorije (imas video snimke kako se napusta Sarajevo). Slicne ideje i programske ciljeve je imao i Franjo Pekar (ima i o tome obimna dokumentacija).
I sada bi vi tu fakturu ispostavili Bosnjacima? Idi begaj.
Lincoln-Burrows

#3927 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Lincoln-Burrows »

Škobo Habu wrote: Ja uopšte ne ulazim u suštinu tvoje lične tragedije, jer sam i sam prebacio jednu takvu preko glave.

No, uprošteno kazano, nisu vojnici A BiH, teško naurožani došli pred hrvatske kući i dali Hrvatima pola sata za uzmanje najosnovniji stvari i da napuste svoja ognjišta, već su te iste kuće zatekli već praznim. U onim u kojima su nekoga i zatekli to su bile starije osobe.
Ja govorim o samom pojmu etničkog čišćenja i da li je ono postojalo.
U Kaknju je bila drugačija situacija, tamo su se tenzije već odavno prenosile sa prostora Srednje Bosne. U Kaknju je već bilo obostranih tenzija i provokacija, a koliko znam kakanjski HVO nije bio uopšte bezazlen, upravo su oni, čini mi se, u nekom selu prema Kreševu pobili bošnjačke civile.
Sa druge strane, lično znam, da je Hrvatima koji su živjeli na dijelu olovske i zavidovaćke opštine tadašnji HVO izdao zapovjest, odnosno organizovao operaciju prebacivanja iz hrvatski sela u Vareš.
Treba spomenuti da su Bošnjaci iz sela Kamenskog, kad su to čuli, vratili sve Hrvate iz Magulice, i javno im obećali da će oni garantovato svojim životima za njih. Tako je i bilo. Niti jedna hrvatska kuća u selima Magulica, Stojčići, Jelaške, Maoča i Stipin Han nije dirnuta. Crkve nisu ni pipnute. Sve je to lako provjeriti.
Ta sela koja si nabrojao nisu u općini Kakanj i vjerujem ti da je tako.
Crkva u Borovici je sravnjena sa zemljom.
BAK-eV

#3928 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BAK-eV »

Hrvati su i prije, i za vrijeme i poslije rata sistematski radili na humanom preseljenju.
Negdje jeste bilo zločina i zastrašivanja od strane Bošnjaka.
Ali ako ćemo pošteno onda su krivci za nestanak 400 hiljada Hrvata iz Bosne
50% Velikosrbi
40% Velikohrvati
10% Bosnjaci tj njihove politike.
I to se i danas nastavlja.
HDZ hoce pola Federacije kao entitet i aktivno radi sa Srbima na tome u svim segmentima.
Smail Aga Cengic

#3929 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Smail Aga Cengic »

Kolinda wrote:Ratatatatatatata,ratatatatatatata, pa Bog vas pomogao što je s vama djeco draga.
Manite se rata.
Što ima novo sa novim Izbornim zakonom.
Po meni bez povratka na Dayton i 50% vlasti ni pod razno ne pristati naravno uz uvjet da Hrvat bira Hrvata...
Mislis Hrvat bira HDZ? Valjda smo to dosad shvatili da Hrvati iz ostalih stranaka ne mogu proci kao Hrvati?
Kolinda

#3930 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

Smail Aga Cengic wrote:
Kolinda wrote:Ratatatatatatata,ratatatatatatata, pa Bog vas pomogao što je s vama djeco draga.
Manite se rata.
Po meni bez povratka na Dayton i 50% vlasti ni pod razno ne pristati naravno uz uvjet da Hrvat bira Hrvata...
Mislis Hrvat bira HDZ? Valjda smo to dosad shvatili da Hrvati iz ostalih stranaka ne mogu proci kao Hrvati?
Dobro jutro Tesla ,preskočio si zadnjih 150 stranica pdf-a i sad opet HDZ=Hrvat ....
BAK-eV

#3931 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BAK-eV »

Smail Aga Cengic wrote:
Manite se rata.
Kako to ostvariti, da Hrvat bira Hrvata ako su izbori tajni.
Smail Aga Cengic

#3932 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Kolinda wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
Manite se rata.
Dobro jutro Tesla ,preskočio si zadnjih 150 stranica pdf-a i sad opet HDZ=Hrvat ....
Ja se samo brinem da se Gagiju Cirilici ne otimaju ovcice...
Smail Aga Cengic

#3933 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

BAK-eV wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
Manite se rata.
Pa Gagimja izabrati dozivotno?
BAK-eV

#3934 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BAK-eV »

Moze li neko stvarno objasniti, šta je tu pogrešno, da Bošnjaci glasaju za hrvatske kandidate, kad oni automatski dobijaju vlast nad svima pa i nad Bošnjacima.
Zar ne bi bilo onda ok recimo, da Hrvat bira samo Hrvata ali, da taj Hrvat nema nikakve ovlasti nad Bošnjacima.
Kad ga vec ne smiju birati, onda on ne smije da im bude vlast.
ultima_palabra

#3935 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by ultima_palabra »

Papa Franjo: Bolje je biti ateista nego licemjerni kršćanin
A jest se ovaj papa Hercegovcima navalio na kosti... prvo Medjugorje pa ovo :zoka:
dale cooper

#3936 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by dale cooper »

ultima_palabra wrote:
A jest se ovaj papa Hercegovcima navalio na kosti... prvo Medjugorje pa ovo :zoka:
Jel' labud na aparatima? :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#3937 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ultima_palabra wrote:
Ovaj papa je i moj papa iako sam musliman jer šalje univerzalne poruke. Koliko takvih što opisuje papa ima kod Bošnjaka.
Hafis

#3938 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

BAK-eV wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
Manite se rata.
Vrlo lako. Samo ispoštovati odluku US.
Da ne bih sada po stoti put ponavljao, ja smo i uvaženi kolega @Kolinda na nekoliko prethodnih stranica ovoga pdf-a više nego stručno i objektivno izložili cjelokupan problem, raščlanili odluku US i naveli moguću metodologiju provedbe izbora, koja bi zadovoljila odluku Suda.
E sad što su ovi prašinari (koji uzgred izgleda žive na ovoj temi, pa bi im shodno tomu trebalo naplaćivati neku taksu) naprznili i udrobili kojekakvih gluposti nevezanih s temom, pa će biti malo teže uočiti te naše, moram biti malo neskroman, ali doista stručne ekspertize.
BAK-eV

#3939 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BAK-eV »

Hafis wrote: Vrlo lako. Samo ispoštovati odluku US.
Da ne bih sada po stoti put ponavljao, ja smo i uvaženi kolega @Kolinda na nekoliko prethodnih stranica ovoga pdf-a više nego stručno i objektivno izložili cjelokupan problem, raščlanili odluku US i naveli moguću metodologiju provedbe izbora, koja bi zadovoljila odluku Suda.
E sad što su ovi prašinari (koji uzgred izgleda žive na ovoj temi, pa bi im shodno tomu trebalo naplaćivati neku taksu) naprznili i udrobili kojekakvih gluposti nevezanih s temom, pa će biti malo teže uočiti te naše, moram biti malo neskroman, ali doista stručne ekspertize.
Zasto bi Bosnjaci pravili zakon, koji njima ništa bolje ne donosi???
Škobo Habu

#3940 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Lincoln-Burrows wrote:
Ta sela koja si nabrojao nisu u općini Kakanj i vjerujem ti da je tako.
Crkva u Borovici je sravnjena sa zemljom.
Ni ne tvrdim da jesu.

Govorim o tome da nisu svugdje bili isti obrazci ratovanja. Sa kakanjske strane je bilo sasvim drugačije što se tiče sukoba i međusobnih žrtava.
Poznato mi je šta se dešavalo u Borovici i Kopjarima. Sa druges trane, u rejonu 2. korpusa, naprimjer u Vijaci, crkvu je štitila vojna policija. Sačuvali su i imovinu Hrvata onoliko koliko su mogli od pljačke i pustošenja, jer je teško bilo zaustaviti gladnu svjetinu u trenutcima kada je vreća brašna bila 500 njemački maraka.
Razlog zato jeste u činjenici da je bilo daleko manje tenzija između HVO i ABiH na tom prostoru. Nakon Stupnog Dola lako se moglo desiti da se nad Hrvatima olovske i zavidovačke opštine naparavi odmazda, ali srećom su mudre glave spriječile tako nešto.
Ja posve razumijem i strah među Hrvatim tada, jer je bilo dosta dezinfomacija koje su kolale, pa su ljudi u strahu jednostavno gledali kako spasiti goli život, no na sreću se to nije desilio.
Mirza007

#3941 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

Sve sto Bosnjaci treba da prihvate je da se izborni zakon iz PC prekopira u FBiH.
Svi sretni i zadovolji:
- ispostovana odluka ustavnog suda
- Hrvatima je ocito taj zakon nesporan
- u skladu sa prijedlozima strukturnog dijaloga i harmoniziranja zakonodavstva na drzavnom nivou
i mirna Bosna.
zenit dozic

#3942 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zenit dozic »

Sta kaze avisaga ispostovati odluku ustavnog suda :lol:
Pa koju su to oni odluku tog istog suda ispostovali :-)
Licemjerstvo na nivou.
Moze do izbora, a onda opet majorizacija.
Plakacete vi za baketom i proklinjati vrijeme kad ste ga handrili :thumbup:
Kolinda

#3943 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

zenit dozic wrote:Sta kaze avisaga ispostovati odluku ustavnog suda :lol:
Licemjerstvo na nivou.
Sine dragi ali izbora NEMA (provjeri kako stoji Mostar nakon odluke US ) .
Nije problem izborni to će samo od sebe doći nego se nasekirah danas na Ilidži , što je ono ljudi nemožeš više utegnuto žensko vidjeti uz put , sve neki čaršafi po ženama majkemi sam se razočarao , do Konjica katastrofa ali Konjičanka je popravila sve propušteno brrrr srce mi stade ....
BAK-eV

#3944 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BAK-eV »

Licemjerstvo na nivou.
To stoji.
Županija, bošnjacki jezik u vecinski hr kantonima umjesto bosanskog, neustavna obilježja po javnim institucijama u hr vecinskim kantonima...
Prvo to ispostaviti, pa onda sjesti i dogovarati ovu zadnju presudu. I to po principu, ja tebi ti meni - recimo luku u Neumu.
and

#3945 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by and »

Kolinda wrote:
Licemjerstvo na nivou.
Nije problem izborni to će samo od sebe doći nego se nasekirah danas na Ilidži , što je ono ljudi nemožeš više utegnuto žensko vidjeti uz put , sve neki čaršafi po ženama majkemi sam se razočarao , do Konjica katastrofa ali Konjičanka je popravila sve propušteno brrrr srce mi stade ....
da vidiš para ispod čaršafa.
pravi turisti, potroše za dan ko vi za deceniju na jadranu u vikend turama :oops:
Kolinda

#3946 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

and wrote:
Kolinda wrote:
Licemjerstvo na nivou.
pravi turisti, potroše za dan ko vi za deceniju na jadranu u vikend turama :oops:
Ne bi rekao da su turisti jedino ako su poliglote pa u obilasku uz put nauče Bosanski ...
zenit dozic

#3947 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zenit dozic »

Kolinda wrote:
Licemjerstvo na nivou.
Ajde kolinda idi eklaj. Ti ces pricat o izboru.
Samo cekaj majorizaciju :izet: pa opet kme kme
Kolinda

#3948 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

Odheklano ne se sekirati....Nego nije mi jasno gdje nestade u pozdravu nepoznatim osobama "dobar dan " ,sve odreda merhaba ,selam ....
Jesu sad ti pozdravi dio bosanskog jezika ili čisto ušlo u naviku ,ovo ozbiljno pitam ...
Smail Aga Cengic

#3949 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

and wrote:
Kolinda wrote:
Licemjerstvo na nivou.

:D hahaha popravio si mi dan, ismijah se kao kreten
spreca

#3950 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ovaj papa je i moj papa iako sam musliman jer šalje univerzalne poruke. Koliko takvih što opisuje papa ima kod Bošnjaka.
Papu za hrvatskog clana predsjednistva :lol: .....doba dobar Francek :D
Post Reply