Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
channel10

#3926 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Black swan wrote:ne valja ba polozaj zgrade soba sunca ne vidi
ljeti dvije deke isto ko zimi
bude temperatura bas za srcani i curenje nosa
Pa bjezi odatle ako ikako mozes dok si jos zdrav.

Epeco hvala na linku i cujemo se za koji mjesec u vezi 12LTCA (ona je cini mi se do -20). Koliko je sad sa ugradnjom?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3927 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

jašta ću
jedva skucko mjesto pod suncem :D
channel10

#3928 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Bitno je da si skucko, a sad prodaj i kupi na suncanijem mjestu i rijesen problem. Jedino ako nije kredit u pitanju, pa onda valja trpiti.
Truba

#3929 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

skuckali su drugi ja samo koristim :mrgreen:
:lol:
kvaka je u tome
prema legendi
stanovi za dise prije rata...u pol gradnje postali stanovi za sitnu buraniju
nije sredjeno grijanje, izolacija...sve sfusereno
jos pride ne valja krov od rata i sjeverna strana
Truba

#3930 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

hladno??? a? :mrgreen:
starii

#3931 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

Black swan wrote:hladno??? a? :mrgreen:

ne inverter odrzava stabilnih 22 :)
Truba

#3932 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

meni je to hladno

oko 25 mi vruce

grijacu ja i u sestom mjesecu
Truba

#3933 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

meni je to hladno

oko 25 mi vruce

grijacu ja i u sestom mjesecu
Distortion

#3934 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Uselio sam u novi stan u kojem je prijasnji vlasnik iskljucio grijanje. Planiram kupiti inverter i eventualno dva konvektora. Stan je 64 m2, sastoji se od velike sobe u kojoj je kuhinja 26m2, djecija soba 12m2, spavaca 12m2 te kupatilo 5 m2 a u sredini je hodnik 7 m2.
Vertikale centralnog grijanja, 5/4" cijevi su u velikoj i spavacoj sobi te tri u kupatilu I placa se naravno pausal cca 16 KM.
Ako neko moze da dadne savjet rado cu saslusati.

Ciljam na Gree modele, mozda Hansol ili U Crown (zavisno od budzeta).
Stan ima novu pvc stolariju.
rovac13

#3935 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja bi pozurio potrazit fujitsu leca 07 ili 09......na rasprodaji je jer je izasao novi model te standard serije.......kosta 800-850 km........dvije kostaju nesto slicno kao jedna gree hansol. 12.......a gree kinez a fujitsu jspanac.........onda mozda konvektor i ne treba.....ili treba samo jedan.........tim bolje jer konvektor trosi bar 4 puta vise nego klima
Distortion

#3936 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Hvala na preporuci za Fujitsu, razmislit cu svakako o tim opcijama.

Svjestan sam da s jednim inverterom necu rijesiti kompletan stan od 63 m2. Bitno mi je da rijesim taj problem grijanja koji je u Zenici evidentan. Najveca povrsina je kao sto sam rekao je ta dnevna soba s kuhinjom 26 m2 iz koje se ide u hodnik iz kojeg se takodjer ulazi u djeciju i spavacu sobu te kupatilo.
Bitno je i to da su cijevi (vertikale za koje se placa pausal a fino ugriju) u dnevnoj, spavacoj i kupatilu.
Dal je bolja varijanta 1 inverter 12tka + 2 Altis Ecobost konvektora za te dvije sobe po 12 m2 ili?
Vremena imam za odluku jer je daleko sezona grijanja ali se treba spremit.
nexteen

#3937 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Podrzavam preporuku @rovcaaa .. Fujitsu LEC je dobra klima , i ako uzmes 2x07LEC ne bi trebalo da imas problema .. Evo ti podaci za 07LEC , tu mozes videti na kojoj spoljnoj i kojoj unutrasnjoj se sta ocekuje od nje ..

http://www.dodaj.rs/f/3o/ru/3i6LtAqN/07lec-tabela.png

Primera radi , unutrasnja temp 20c , na -15c spoljne , daje 2.14kw sa potrosnjom od 1.03kw .. znaci sa 2x07LEC mozes maximalno dobiti 4.3kw toplote , ali ovo je maximalno duvanje i to treba uzeti u obzir .. snaci ces se vec sa tabelom .. i mislim da ti je ovo puno bolja kombinacija od tih konvektora :)
lerdi

#3938 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lerdi »

Ima li kakva preporuka za kvalitetan inverter? Treba mi za nekih 30-tak kvadrata stana sa novom stolarijom i solidnom izolacijom.
rovac13

#3939 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

lerdi wrote:Ima li kakva preporuka za kvalitetan inverter? Treba mi za nekih 30-tak kvadrata stana sa novom stolarijom i solidnom izolacijom.
Mitsubishi fh25ve.........fujitsu 09 ltc.......toshiba daisekai 13.........izmedju ostalih odlicnih uredjaja
lerdi

#3940 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lerdi »

rovac13 wrote:
lerdi wrote:Ima li kakva preporuka za kvalitetan inverter? Treba mi za nekih 30-tak kvadrata stana sa novom stolarijom i solidnom izolacijom.
Mitsubishi fh25ve.........fujitsu 09 ltc.......toshiba daisekai 13.........izmedju ostalih odlicnih uredjaja
Znaš li možda okvirno koja je cijena ovih uređaja i ko je kod nas zastupnik?
rovac13

#3941 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ovo su top modeli koji su malo skuplji.....al ti nisi naveo cijenu tako da pretpostavljam da trazis nesto bas dobro........mitsubishi radi otus ali je povoljnije u jelic .....fujitsu radi top frigo bio je link ovdje nedavno,potrazi........imas google.ba......u hrvatskoj je mitsubishi jeftiniji od fujitsu......tako da se isplati i to dovest
Distortion

#3942 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

nexteen wrote:Podrzavam preporuku @rovcaaa .. Fujitsu LEC je dobra klima , i ako uzmes 2x07LEC ne bi trebalo da imas problema .. Evo ti podaci za 07LEC , tu mozes videti na kojoj spoljnoj i kojoj unutrasnjoj se sta ocekuje od nje ..

http://www.dodaj.rs/f/3o/ru/3i6LtAqN/07lec-tabela.png

Primera radi , unutrasnja temp 20c , na -15c spoljne , daje 2.14kw sa potrosnjom od 1.03kw .. znaci sa 2x07LEC mozes maximalno dobiti 4.3kw toplote , ali ovo je maximalno duvanje i to treba uzeti u obzir .. snaci ces se vec sa tabelom .. i mislim da ti je ovo puno bolja kombinacija od tih konvektora :)
Ja koliko sam shvatio pojedince koji su pricali o kW u odnosu na kvadraturu stana, omjer je m2/10=kw. Ako je stan 63 m2, znaci da meni treba 6,3 kW grijanja da bih zagrijao stan koji kao sto sam rekao ima odredjeno pausalno grijanje zbog prolaska vertikalnih cijevi kroz 3 od ukupno 5 prostorija (jedino u hodniku 7m2 i djecijoj 13m2 s tim da su u kupatilu tri vertikalne cijevi koje su vise nego dovoljne za grijanje istog a mozda i hodnika.

Rovac, jel ti meni preporucujes ove dvije 07 za grijanje spavace 12m2 i djecije 13 m2 ili sta? Najveca prostorija koja je i najbitnija, u kojoj se najvise boravi iu kojoj su kuhinjski elementi je 26 m2 i za nju moram imati inverter koji ce grijati tu prostoriju i eventualno u produzetku hodnik jer je hodnik u sredini i iz njega se ulazi u sve prostorije.
nexteen

#3943 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Preporuceno ti je da uzmes 2x07LEC za ceo stan a ne za po jednu sobu .. Znaci ti pored njih imas cevi koje prolaze kroz stan , tako da neki deo toplote dobijas od njih , ostatak bi ti pokrile te dve klime , e sad zavisno od rasporeda prostorija , gleda se pozicija postavke .. Za tako nesto najbolje bi bilo da ovde postavis nacrt stana , jer kod klima ti je najbitnije da ih postavis kako treba tj da imaju dobru poziciju , jedna bi ti isla u dnevnu sigurno a pitanje je za drugu , zato je potreban nacrt .. To sto ti mislis da ti je potrebno 100w/m2 , to ne mora da znaci da je tako , ti zivis u stanu a ne u kuci , a i svaki objekat je prica za sebe , bez obzira sto smo i ti i ja u stanu , nasi stanovi nisu isti .. A naravno i nase potrebe , neko greje na 20-21c i to mu je dovoljno , dok sam ja recimo skontao da meni ispod 23c ne pase nikako , mozda nocu dok se spava , i to ne ispod 21c .. Pa onda koliko unutrasnjih uredjaja imas , koliko ljudi zivi u stanu , koliko ko puta luftira , ma hiljadu je tu cuda .. Onda jos jedna stavr kod montaze , moras znati da Fujitsu klime , kad dostignu zeljenu temp u prostoriji , smanjuju duvanje iako si ti postavio na maximum .. Zato je potrebna dobra postavka , a i zato sto se topao vazduh zabija iznad ragastoa , pa je svaka naredna prostorija nesto hladnije , kod dobro izolovanih stanova je to minimlano , i obrnuto .. Aj ti postavi skicu stana , sa upisanom kvadraturom tj merama , ako nije problem .. Mislim da je to jedini nacin da dobijes sve sto ti treba :)

Naravno , ako si skeptik , i ako mislis da ti je malo 2x07 , uzmes jednu 12-ku i jednu sedmicu i to je to .. Imas za nekih 61.000 Fujitsu Asyg12LLCC

Fujitsu ASYG12LLCC

Pdesign KWh 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
na -7c daje 2,83kw sa COP 2,38
na -15c daje 3,00kw sa COP 2,10
na +7c daje 4,00kw sa COP 3,54

Fujitsu ASYG12LMCA

Pdesign KWh 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2,60kw sa COP 1,91
na +7c daje 4,00kw sa COP 3,92
rovac13

#3944 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

U svedskoj gdje upravo sjedim...cijelu kucu oko 100m2 zagrijava jedna mitsubishi 25ica popularno devetka.

To je u bosni ljudima nezamislivo.

Znaci da vam niko ne moze sa foruma izracunat vase toplotne gubitke pa da vam preporuci tacnu snagu.

Ako je stolarija nova izolacija fina stan u pitanju jos imas te cijevi koje te dogrijavaju.........pretpostavka je da dvije fujitsu 07 leca sve to fino zagriju.

Kao sto rece naxteen treba malo snimit prostor ......kao i sa svakim grijanjem
Aurea Mediocritas

#3945 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Aurea Mediocritas »

Nedostatak invertera su velika početna ulaganja i buka pri radu. Ipak se čuje taj zvuk, a pogotovo je neugodno ljudima kojima to smeta kad treba spavati. Konvektori troše više struje, ali nema buke i prihvatljiva su početna ulaganja. Mozda nije loša ideja probati jednu zimu sa dva-tri konvektora a onda, ako to nije dovoljno, investirati dodatno u inverter. U oba slučaja: ako je loša toplotna izolacija (Naročito prozori), sva priča o uštedi i ekonomičnosti pada u vodu.
rovac13

#3946 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Meni su konvektori najgora varijanta......trose isto kao i grijalica od 20-30km a skuplje od grijalice i po 10 puta.......samo na osnovu fancy izgleda i nekakve zablude o ustedi.....koju niko nije dokazao.

O ustedi je situacija jasna.......ono sto konvektor potrosi 200km struje za mjesec.....tu inverter potrosi 40-60km.......kakva god izolacija bila trose 4-5 puta manje.

Vezano za buku.......imate specifikaciju citajte o tome......sve pise.......evo upravo gdje sjedim grije fd25vabh ali zvuk ne postoji........izasao sam vani da cujem vanjsku i moram skoro uho naslonit da cujem da radi.......ovdje nije haman ni 10stepeni vani
Distortion

#3947 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Svakako sam htio da postavim tlocrt stana jer je bitan raspored soba. Ovo je tlocrt stana iz susjedne zgrade a te zgrade su manje vise sve iste sa istim stanovma. Stan je preuredjen, kuhinja je sad po novom djecija soba (ako Bog da kada dodju djeca) jer smo kupovinom stana srusili ostavu koja se naslanjala na balkon i uzeli cca 1,5m2 balkona. Tim smo prosirili dnevnu sobu sa 23 na 26 m2 i opet imamo balkon 3m2 (bio je oko 5m2) koji je zagradjen (vanjska i unutrasnja pvc stolarija petokomorna nova). Po novom razmjestaju u velikoj sobi gdje boravimo imamo kuhinju po mjeri sa trpezarijskim stolom. Sve ostalo je ostalo isto, komotno predsoblje iz kojeg se ulazi u sve sobe.
Da vas ne buni, po novom razmjestaju ulaz u dnevnu iz hodnika prvi desno je ostao isti, dok su druga vrata (moglo se ulaziti iz kuhinje u dnevnu sobu prije ostave) zazidana kao i vrata od ostave da bi se dobio taj ugao za kuhinju u velikoj sobi.
Nemojte da vas buni kvadratura spavace i djecije (po tlocrtu kuhinje koja to vise nije), spavaca je 12,09 m2 a djecija soba 12,50 m2 ali je spavaca uvucenija pa se djecija cini da je manja a nije.

Nadam se da sada imate jasniju sliku rasporeda soba. Inace, komsije kazu da je ta spavaca toplija jer je u sredini zgrade.

Image
Aurea Mediocritas

#3948 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:Meni su konvektori najgora varijanta......trose isto kao i grijalica od 20-30km a skuplje od grijalice i po 10 puta.......samo na osnovu fancy izgleda i nekakve zablude o ustedi.....koju niko nije dokazao.

O ustedi je situacija jasna.......ono sto konvektor potrosi 200km struje za mjesec.....tu inverter potrosi 40-60km.......kakva god izolacija bila trose 4-5 puta manje.

Vezano za buku.......imate specifikaciju citajte o tome......sve pise.......evo upravo gdje sjedim grije fd25vabh ali zvuk ne postoji........izasao sam vani da cujem vanjsku i moram skoro uho naslonit da cujem da radi.......ovdje nije haman ni 10stepeni vani
Da ne bude zabune, i ja smatram da je inverter vjerovatno najekonomičnije rješenje dugoročno gledano. Ne znam detalje o cijenama takvih uređaja, ali pretpostavljam da se za kvalitetan inverter sistem za grijanje stančića cca 40-tak kvadrata treba izdvojiti minimalno 2000KM a za vece kvadrature i više. Činjenica je da se isti sistem može koristiti i za hlađenje ljeti pa je i to prednost invertera.
Drvosjeca iz Dejcica

#3949 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Aurea Mediocritas wrote:
rovac13 wrote:Meni su konvektori najgora varijanta......trose isto kao i grijalica od 20-30km a skuplje od grijalice i po 10 puta.......samo na osnovu fancy izgleda i nekakve zablude o ustedi.....koju niko nije dokazao.

Da ne bude zabune, i ja smatram da je inverter vjerovatno najekonomičnije rješenje dugoročno gledano. Ne znam detalje o cijenama takvih uređaja, ali pretpostavljam da se za kvalitetan inverter sistem za grijanje stančića cca 40-tak kvadrata treba izdvojiti minimalno 2000KM a za vece kvadrature i više. Činjenica je da se isti sistem može koristiti i za hlađenje ljeti pa je i to prednost invertera.
Manje, daleko manje. Ne moraš uzeti top Mitsubishi ili Toshiba model, recimo dobar Kinez sasvim dobro obavlja svoj posao za 1290KM sa instalacijom za 40m2.
Aurea Mediocritas

#3950 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Pa to su sad vec prihvatljivije cijene.
Post Reply