Znaš sam kakve je sve VAG imao problem sa prvom generacijom TSI/TFSI motora. Nema skoro sa kojim nije bio problem unutar 100 tisuća kilometara. I to mislim na ozbiljan problem.Seawolf wrote: Karoq sa 1.0 TSI 115 PS motorom je poručio neko iz moje obitelji, pa ću, kada stigne, izvjestiti kakav je.
Što se tiče 1.5 TSI, mislim da bi trebao biti sasvim O.K. Vidjet ćemo kakav će biti u usporedbi sa Renaultovim TCe 1.33 / Mercedesovim M 282, prema kojima, ipak, gajim veće simpatije.
Ono što mene zanima je kakav je Fiatov 1.4 MultiAir najveće snage 170 PS, koji se ugrađuje u ovdje danas puno spominjani Jeep Compass.
Koliko sam upratio, taj motor sa tim vanjskim performansama (170 PS) se ugrađuje još samo u Fiat 124 Spider, pa me jako interesuje kakav je u Compassu, sa 9-stepenim ZF automatikom i sa pogonom na sva 4 točka.
Znam konkretno primjere sa 1.4 TSI twinchargerom. Znam i sa "običnim" TSI koji ima samo turbinu. Onaj od 125 KS u prošloj generaciji A3. Unutrar 100 000 km kvar od preko 1000 eura na motoru.
Problem 1.5 TSI sa 130 KS. 350 bara GDI kojega još nitko nije koristio na veliko serijskom motoru. I VTG na benzincu što nije uobičajeno.
Čini mi se na 150 KS varijanti da je twin-scroll.
Renault 1.3 TCe kao i stariji 1.2 koristi dosta scavenginga. Jako pametan rad dual VVT sutava. Nešto je Fiat grupacija koristila na 1750/1.8 TBi motoru. To je razvijano u suradnji sa Boschom. Uvjet je GDI i Dual VVT. Pegla se turbo rupa jako efikasno uz manju cijenu koštanja proizvodnje. Jer ne moraš imati VVL, twin scroll turbine, itd.
Što se Fiatovog 1.4 turbo MultiAir tiče on je vidio dosta upotrebe što sa 140 što sa 170 KS. Potonji je išao od Giuliette pa sve sada do Compassa. Padaju mi na pamet još MiTo, Renegade i 500X sa baš tom verzijom. MultiAir je jako osjetljiv na kakvoću ulja i to se mora paziti.
No Fiat sada povlači taj motor. Dolazi novi 1.3 ili točnije 1.33. To znači da ćemo vidjeti i novi 1.0 sa 3 clindra na toj bazi.