Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
530i wrote:Ta priča je niđe veze.
Koristiš ulje koje je propisano za taj motor, nekim od vw standarda tipa 505.00 ili 507.00 (lupam).
5W40 bi trebala biti po pravilu kvalitetnija ulja od 10w40 i ako ona ispunjavaju uvjete koji su preporučeni za taj motor onda ga sipaš dok motor se ne potroši...kad se potroši mijenjaš ili popravljaš motor. Te preporuke nakon 100 hiljada da se mijenja ulje su proizvod gluposti od strane mehaničara i majstora...možda je to važilo prije 50 godina, ali danas sigurno ne.
Preporuka je officijelnog servisa skoda, zbog kvitete goriva koja je do 30% losije u odnosu na gorivo npr njemacka, austrija. Preporuka skode za nase trziste....ako oni lazu i ja lazem. Iz tog razloga ja ovdje i pitam raju zaisljenje sto je to tako.
To znaci kad se uporedi kvaliteta goriva Evropa i mi,skracivanje servisnih intervala ... i izracuna i preracuna, kod nas gorivo ne samo da je skupo vec je i preskupo
Ne radim u škodinom servisu, nego igrom slučaja imam iskustva sa više novih škoda kupljenih ovdje...citirao sam ranije šta piše u servisnoj knjižici. Moja ti je preporuka da sipaš neko pošteno 5w40 ulje koje ispunjava normu navedenu u servisnoj knjižici. Izbjegavaj verzije za dizele i longlife, jer ti to ne treba. I da mijenjaš jednom godišnje ili na maksimalno 10.000 km.
Nije uopšte velika razlika u cijeni da bi se o tome i pričalo...
Na tom 10w40 ulju imaju veću zaradu i to je jedini razlog što to preporučuju...može ono i u motor poput tvog (1.4 16v atmosferski benzin), neće napraviti štetu, ali ima i daleko kvalitetnijih i boljih ulja - u razredu 5w40...razlika u cijeni jednog servisa je 10-20 maraka maksimalno, a nije valjda problem to platiti.
530i wrote:Ne radim u škodinom servisu, nego igrom slučaja imam iskustva sa više novih škoda kupljenih ovdje...citirao sam ranije šta piše u servisnoj knjižici. Moja ti je preporuka da sipaš neko pošteno 5w40 ulje koje ispunjava normu navedenu u servisnoj knjižici. Izbjegavaj verzije za dizele i longlife, jer ti to ne treba. I da mijenjaš jednom godišnje ili na maksimalno 10.000 km.
Na tom 10w40 ulju imaju veću zaradu i to je jedini razlog što to preporučuju...može ono i u motor poput tvog (1.4 16v atmosferski benzin), neće napraviti štetu, ali ima i daleko kvalitetnijih i boljih ulja - u razredu 5w40...razlika u cijeni jednog servisa je 10-20 maraka maksimalno, a nije valjda problem to platiti.
Naravno da nije problem, ne pitam to zbog cijene, pitam to zbog kvalitete za moj auto.
Nećeš imati nikakvih problema, podrazumijeva se da mijenjaš i filter ulja uvijek. Zamijeni to 10w40 ulje (ako ti je već nasuto u motor) nakon 7500km i vozi bez brige.
530i wrote:Nećeš imati nikakvih problema, podrazumijeva se da mijenjaš i filter ulja uvijek. Zamijeni to 10w40 ulje (ako ti je već nasuto u motor) nakon 7500km i vozi bez brige.
Naravno radim mali servis, zamjenu svega sem filter goriva.. mada i to nije beg da se zamjeni, ali to se mjenja u vecim intervalima.
530i wrote:Ne radim u škodinom servisu, nego igrom slučaja imam iskustva sa više novih škoda kupljenih ovdje...citirao sam ranije šta piše u servisnoj knjižici. Moja ti je preporuka da sipaš neko pošteno 5w40 ulje koje ispunjava normu navedenu u servisnoj knjižici. Izbjegavaj verzije za dizele i longlife, jer ti to ne treba. I da mijenjaš jednom godišnje ili na maksimalno 10.000 km.
kod mene na seatu isti motor 1.4 16v 2001. g. naljepnica na haubi ima za 5w40 odnosno full sintetiku... a vlasnik prije sipao 10w40... i mjenjao ga na 5-6 hiljada...
bitanga_sa_otesa wrote:kakve veze ima ulje s cestom i gorivom? joj supljare
Više prašine, niže prosječne brzine, više sumpora i nečistoća u gorivu, više hladnih startova po pređenom km. Sve to brže razara ulje, ima modernih motora sa senzorom onečišćenja, a mnogi imaju senzor dilutacije, kao i brojač hladnih startova, koji šalje ranije na zamjenu ulja.
Više prašine, niže prosječne brzine, više sumpora i nečistoća u gorivu, više hladnih startova po pređenom km. Sve to brže razara ulje, ima modernih motora sa senzorom onečišćenja, a mnogi imaju senzor dilutacije, kao i brojač hladnih startova, koji šalje ranije na zamjenu ulja.
A gdje se to dodiruju ulje i gorivo u motoru, pa da imamo direktnu zavisnost jedno od drugog?
A gdje se to dodiruju ulje i gorivo u motoru, pa da imamo direktnu zavisnost jedno od drugog?
Meni su jedne prilike priĆali da se sretnu u cilindru, mooožda ćak i u karteru. Sad ako su lagali mene, i ja lažem vas.
bitanga_sa_otesa wrote:slagali su te...... kuda prasina dodje u karter? ima neka rupa?kuda gorivo dodje u karter? ima rupa u klipu?
Prašina kroz filter zraka, gorivo pored karike i zaptivke ventila. Nema 100 % filtriranja i zaptivanja, zato se i mijenja ulje. Zato ulje i poprimi karakterističnu boju i hemijski sastav se promijeni nakon eksploatacije.