Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Nekako s proljeća

#3926 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Image
Ramzess Veliki

#3927 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Kataklinger wrote:Ne znam zašto sam toliko zapeo, ali eto zanima me. Na 2:01 su dva kadra gdje leže ljudi:

Image

Joj lika i puškice ... baš će sa njom uzvratiti vatru ... :lol: :lol: :lol:
Dozer

#3928 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Busi i ona, ne brini ;)
Zuji k'o i sve drugo :D
Nekako s proljeća

#3929 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Gledano iz pravca grada, neboder sa kojeg se moglo djelovati u pravcu Vrazova- AP dzamija je drugi-bliži Miljacki. Tamna vertikalna linija predstavlja njegovu jednu polovinu.
Image

Broj spratova je 16 (x 2,5 metra + 18x 20 cm ab ploče +visina visokog prizemlja od 3,5 metara+ dio visine od krovnog dijela od 2.5 metara ) ili oko 50 metara. Po današnjem stanju nebodera, najuočljiviji tragovi ''krpljenja'' na njegovoj fasadi su u području 9-tog sprata sa čela, i rupe od direktnih pogodaka na bočnom dijelu nebodera, u području 14-tog i 16-tog sprata.
Image

Današnje stanje nebodera ima tragove antisnajperskog djelovanja sa čela u području 9-tog sprata kada se broji od vrha ka dnu. To bi značilo da je moguća visina sa koje je snajperista djelovao oko 20 do 23 metra. Sa ove pozicije je , kako oštećenja pokazuju, imao dobar pregled i bočne strane preko Miljacke (tzv aleja snajpera). Jer neboder sa čela ima ''ispupčenje'' od najviše 1 metra, koji počinje tačno uz lijevu stranu smeđe vertikalne linije što ide duž cijelog nebodera. Za djelovanje u pravcu centra grada mu je trebala i odlična vremenska vidljivost, od kraja proljeća do sredine jeseni. Za bočno djelovanje to već nije bio nužan uvjet, zbog blizine.
Image
Image
PM72

#3930 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pucali su sa prvog bijelog nebodera na raskrsnicu kod Higijenskog.Sa kojeg sprata i ugla - nemam pojma samo znam da je jednog našeg policajca pogodio u butinu a stajao je negdje oko knjižare.Nakon toga smo izbjegavali stajati na mjestima sa kojeg se vidio bijeli neboder.

P.S.sa tog nebodera je februara 1996 ispalio kumulativnu minu iz RB-a na tramvaj kad je kretao sa stanice pred američkom ambasadom i tada je poginula jedna žena a troje ranjeno.
trambusek88

#3931 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trambusek88 »

Vidi se i vrh prvog nebodera. Postavljao sam jednom ovaj skrinšot pa je nestao kad se dodaj.rs ugasio.
Image
Last edited by trambusek88 on 26/01/2016 23:44, edited 1 time in total.
PM72

#3932 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

nije se smjelo baš puno razgledati i tumačiti jel puca sa krova prvog ili sa sedmog jal devetog sprata drugog bijelog nebodera.Znam samo da nije mnogo gađao jer se vjerovatno bojao naših sa izvršnog vijeća.
Ripicipi

#3933 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ripicipi »

trambusek88 wrote:Vidi se i vrh bijelog nebodera. Postavljao sam jednom ovaj skrinšot pa je nestao kad se dodaj.rs ugasio.

EDIT: Čuj mene bijelog, hoću reći prvog
Image
Po ovoj slici, normala je mogao pucati i sa jednog i sa drugogo nebodera.
trambusek88

#3934 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trambusek88 »

Nekako s proljeća wrote:Ma jašta je, opasnost je dolazila iz pravca nebodera sa Grbavice.
Ako se ne varam, trenutak kad se metak ukazuje u kadru, ispravite me ako griješim.
Image
Kataklinger

#3935 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kataklinger »

Slika koju je postavio trambusek88, dokazuje da se vidi i bijeli neboder ali pod kojim uslovima? Očito je sa slike da je ovo zumirano, pa je donja margina ove slike negdje u zraku i zato se vidi i vrh prvog nebodera. Kada bi fotograf slikao sa asfalta, tj, ovaj kadar kakav jest bi se spustio niže a zgrade bi se malo "podigle" iz perspektive fotografa i samim tim bi zgrada Parlamenta zaklonila vrh prvog nebodera.

Otprilike nekako ovako?

Image

A što se tiče ovog za metak u kadru, kad se već raspravljalo da prvo metak pogodi metu pa se čuje zvuk, ovdje se jasno vidi i čuje da je zvuk brži za neko vrijeme nego metak, pod uslovom da je ovo metak. I onda opet moje pitanje, ako bi se hipotetički, pucalo s neke veće udaljenosti, i ako se prije čuje pucanj nego što metak doleti do mete, postoji li neka mogućnost da metak profula metu (recimo da je meta čovjek), ako se on u trenutku pucnja trzne od straha i dovoljno brzo pomjeri za nekoliko cm u stranu?
Seawolf

#3936 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Kataklinger wrote:...
A što se tiče ovog za metak u kadru, kad se već raspravljalo da prvo metak pogodi metu pa se čuje zvuk, ovdje se jasno vidi i čuje da je zvuk brži za neko vrijeme nego metak, pod uslovom da je ovo metak. I onda opet moje pitanje, ako bi se hipotetički, pucalo s neke veće udaljenosti, i ako se prije čuje pucanj nego što metak doleti do mete, postoji li neka mogućnost da metak profula metu (recimo da je meta čovjek), ako se on u trenutku pucnja trzne od straha i dovoljno brzo pomjeri za nekoliko cm u stranu?
Koji god da je kalibar korišten, ako je gađano sa daljine od 970 do 1.050 m, zrno je dolijetalo za kraće vrijeme nego što je trebalo zvuku da dođe do te lokacije.

Čak i ako se zrno u trenutku dolijetanja do lokacije između Vrazove i knjižare Veselin Masleša, kretalo podzvučnom brzinom, a vjerovatno nije, s obzirom na preciznost pogodaka, zvuk pucnja je do te daljine stizao nakon između 2,85 i 3,1 sekundi, a zrnu je, u zavisnosti od kalibra i mase zrna trebalo između 1,6 i 2,4 sekunde.
Dozer

#3937 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ripicipi wrote:
trambusek88 wrote:Vidi se i vrh bijelog nebodera. Postavljao sam jednom ovaj skrinšot pa je nestao kad se dodaj.rs ugasio.

EDIT: Čuj mene bijelog, hoću reći prvog
Image
Po ovoj slici, normala je mogao pucati i sa jednog i sa drugogo nebodera.
Na ovoj slici je malo nejasno odakle je tacno slikano... Meni se cini da je ovo uslikano s neceg izdignutog od zemlje, na bar 3-4 m, a onda i zumirano. Samim tim je tacan ugao u odnosu na najnizu tacku, tj. tlo/zemlju/asfalt, prilicno pogresan u odnosu na ugao stijelca.
Vjerujte mi na rijec - s prvog nebodera nikako nisu mogli vidjeti taj dio oko Vrazove. ;)
Dozer

#3938 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Seawolf wrote:
Kataklinger wrote:...
Koji god da je kalibar korišten, ako je gađano sa daljine od 970 do 1.050 m, zrno je dolijetalo za kraće vrijeme nego što je trebalo zvuku da dođe do te lokacije.

Čak i ako se zrno u trenutku dolijetanja do lokacije između Vrazove i knjižare Veselin Masleša, kretalo podzvučnom brzinom, a vjerovatno nije, s obzirom na preciznost pogodaka, zvuk pucnja je do te daljine stizao nakon između 2,85 i 3,1 sekundi, a zrnu je, u zavisnosti od kalibra i mase zrna trebalo između 1,6 i 2,4 sekunde.
Tacno tako. Puscano zrno na tu daljinu nikako ne moze stici sporije od zvuka. Logicno, ako ne rikosetira od nesto ili ne prodje kroz neku prepreku usput.
Brzina zvuka je 340 m/s (1224 km/h), a pocetna brzina puscanog zrna, recimo nekog koje se koristi za snajperske puske, tipa relativno najslabijeg u kalibru WIN.308, je od 806 m/s za najteze zrno, 11g.(2902 km/h) do 940 m/s za najlaksu verziju od 8 g.(3384 km/h). Znaci, ovo zrno u startu ide skoro 2,5x brze od zvuka.
U bilo kojoj varijanti snajperskih metaka jacih od .308, ovo je jos brze.

A ovo sto se cuje na 900-1000m, tj. kod Vrazove ili kod knjizare V. Maslesa, nije zvuk pucnja koji se desio na neboderu, pa stigao ovamo, nego je to zvuk probijanja zvucnog zida koji to zrno "vuce" za sobom.
Oni koji nisu imali prilike cuti metak koji stize na daljinu vecu od 600m, mozda su imali priliku cuti avion koji probija zvucni zid. To je ista stvar, samo sto je zvuk koji proizvede avion daleko jaci i vise lici na eksploziju, dok je zvuk puscanog zrna piskav, ostar i kratak, sto je i logicno jer je masa aviona daleko veca od mase puscanog zrna.
Nekako s proljeća

#3939 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image

Naravno, drugi neboder je bliži Miljacki za polovinu svoje širine, u odnosu na prvi neboder. A kako se to odražava na ugao i pravac djelovanja, evo i ova fotografija to može da dočara.
Dozer

#3940 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Jooooo dobre koteeeee :D
Ka'ce rat ?! :lol: :lol: :lol:
dudlov

#3941 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by dudlov »

danas sam htio uslikati taj pravac ali je bila magla. stao sam kod knjižare i vidi se procjep izmedju skupštine i vlade bih. po mojoj nekoj ocjni, mogao je šicati skroz do knjižare bivše veselin masleša, čak i raskrsnicu kod higijenskog da pokrije vatrom (onaj dio uz postavljene kontejnere kuda se pretrčavalo).
Dozer

#3942 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Mogao je, ali s drugog, ne prvog nebodera.
A ne trudi se da sad gledas od V. Maslese - nista neces vidjeti jer je procjep pokrio spic SCC-a. Procjep i mali dio nebodera se sad mogu vidjeti eventualno iz srednje i desne trake, i to samo na jednom kratkom dijelu pored zgrade preko puta V. Maslese.
Nekako s proljeća

#3943 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Kataklinger wrote:Slika koju je postavio trambusek88, dokazuje da se vidi i bijeli neboder ali pod kojim uslovima? Očito je sa slike da je ovo zumirano, pa je donja margina ove slike negdje u zraku i zato se vidi i vrh prvog nebodera. Kada bi fotograf slikao sa asfalta, tj, ovaj kadar kakav jest bi se spustio niže a zgrade bi se malo "podigle" iz perspektive fotografa i samim tim bi zgrada Parlamenta zaklonila vrh prvog nebodera.

Otprilike nekako ovako?

Image

Pokušaj skinuti snimak sa 3:59.
Kataklinger

#3944 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kataklinger »

Na 3:59 je vrh drugog nebodera u liniji sa vrhom zgrade Skupštine, a prvi se i ne vidi, jer je snimak sa tla. I kako video ide dalje, tj. kako se snimatelj približava Skupštini, to se njen vrh više izdiže u odnosu na snimatelja, a vrh drugog bijelog nebodera "spušta".
Upravo ono što je i Dozer rekao, frame koji si prethodno postavio djeluje kao da je iz zraka.
Nekako s proljeća

#3945 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Od 35:01 pa na dalje, imaš čitavu kritičnu dionicu ... vidi možeš li šta iskoristiti.
Dozer

#3946 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Evo ga, 3:59. To je to. To je i taj pravac i nivo na koji se pucalo. Mislim da je ovdje jasno da se s prvog nebodera nije pucalo jer se ovaj dio uopste s njega ne vidi,, nego je to radjeno s drugog nebodera i kroz procjep izmedju Skupstine i I.V..
Cak i ako se odmaknemo jos nazad, prema knjizari V. Maslesa, prvi neboder se opet ne vidi jer je uvucen lijevo, iza zgrade Parlamenta. Moguce je da se vidi sami gornji vrh, ivica nebodera, ali to bi onda znacilo da je taj snajper morao biti na krovu, sto 100% znam da nije, jer je I.V. dosta vise od nebodera i taj jadnik ne bi uspio prezivjeti ni 0,2 sec :D
Plus, ovo je snimak iz desne trake, a pogoci su bili na trotoaru pored lijeve, i jos 50-ak metara iza ovog snimka, a to se tu vidi jedino s nebodera koji je vidljiv na ovoj slici - dakle, drugog.

Image
Silvester071

#3947 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Silvester071 »

Pratim temu, interesantnih postova, rat sam kao klinac proveo u Sarajevu, inace izbjeglica sa Grbavice.
Interesuje me odakle su nasi snajperi djelovali sa I.V, sa obzirom da su i oni vjerovatni pokrivali tu zgradu sto artiljerijom sto snajperima?
Gledam slike I.V, izbuseno sa svih strana :sad:
Pozz domovini 8-)
Kataklinger

#3948 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kataklinger »

Mene interesuje šta je bilo s tim Grbavičkim snajperistima koji su pucali po civilima? Jesu li ukinuti do reintegracije? Ako su neki preživjeli, da li su kasnije procesuirani, na bilo koji način? Jesu li se neki izvukli, pa se danas slobodno kreću po BiH? Ili se čak uvalili u državne institucije?

Ima li kakvih "zanimljivih" događaja vezanih za hapšenja, ubistva tih jadnika sa snajperima? Npr. da su nekog bacili sa zgrade i slično? Obzirom da su djelovali po nedužnom narodu, i ono najgore, po djeci, šta god da se kaže protiv njih, nije neljudski niti grijeh. Sjeme im se zatrlo!
zigson

#3949 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by zigson »

Kataklinger wrote:Mene interesuje šta je bilo s tim Grbavičkim snajperistima koji su pucali po civilima? Jesu li ukinuti do reintegracije? Ako su neki preživjeli, da li su kasnije procesuirani, na bilo koji način? Jesu li se neki izvukli, pa se danas slobodno kreću po BiH? Ili se čak uvalili u državne institucije?

Ima li kakvih "zanimljivih" događaja vezanih za hapšenja, ubistva tih jadnika sa snajperima? Npr. da su nekog bacili sa zgrade i slično? Obzirom da su djelovali po nedužnom narodu, i ono najgore, po djeci, šta god da se kaže protiv njih, nije neljudski niti grijeh. Sjeme im se zatrlo!
Pisalo se o svemu tome ranije na ovoj temi, potrazi, kreni od prve stranice.
Dozer

#3950 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Jes' nas'o dje ce zbrisat :lol: :lol: :lol:
Post Reply