iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
novikorisnik

#3926 Re: iPhone - All about

Post by novikorisnik »

Meni je poslo za rukom 5.0 vratiti na 4.3.5, mada, iz nekog razloga, ni tada ga nisam mogao otkljucati sa gevey karticom.
Baseband je bio 4.11-nesto, dok je drugi 4.10 mogao da se otkljuca. (drugi nikad nije bio na 5.0).
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#3927 Re: iPhone - All about

Post by Miro Spiro »

Ne znam koji je baseband ali je zakljucan na HT i koristi se sa njihovom karticom.Provjeriti cu pa javim. Inace su rekli da moram da imam sacuvane SHSH fajlove da bo mogao da uradim downgrade.
Big Ben

#3928 Re: iPhone - All about

Post by Big Ben »

Pozdrav!

Nakon 8 (ugodnih) mjeseci provedenih na Android platformi, odlučio sam da probam nešto novo i nabavio iPhone 4 (bijeli - 16GB). Već više od pola godina imam iPod Touch 4th Gen i iOS mi se od tada činio kao jako dopadljiv OS. Moram napomenuti da sam do sada koristio HTC Desire HD i da mi je cijelo Android iskustvo bilo jako pozitivno, možda čak i najviše zbog HTC-ovog profesionalnog i kvalitetnog pristupa.

Prelaskom na iOS i iPhone, međutim, pojavile su se mnoge dileme. S tim u vezi, već dva dana "kuburim" ovdje na forumu i pokušavam shvatiti sve te termine, procese i finte koje su važne prilikom kupovine iPhone-a.

Da skratim: brat mi je preko nekog tipa (kojem se bijeli nije sviđao, a i nije baš upućen u hardware/software) nabavio iPhone 4 od 16GB. Sam telefon je kao nov. Na njemu ništa nije bilo od app-ova, ne vide se uopće tragovi korištenja...dobio sam samo telefon, ostala oprema mi stiže za vikend (u slučaju da me pitate za kojeg providera je vezan uređaj). Moj buraz, koji se inače jako dobro razumije u mobitele, sa sobom je (za svaki slučaj) ponio i Gevey Sim i sim cutter. Nakon što je "skratio" SIM karticu, probali smo je staviti direktno u iPhone (bez Gevey-a).

iPhone je odmah našao signal BH Mobile-a! Obojica smo bili itekako iznenađeni. Sad me zanima, da li ovo znači da je telefon fabrički otključan???

U Settings-ima o telefonu piše sljedeće:

Verzija 4.3.5 (8L1)
Operater Carrier 10.0
Model MC604DN
Modem Firmware 04.10.01

Mislim, da je telefon iz Njemačke (ako išta znači?!).

Guglao sam dosta sinoć o ovome, ali bih ipak volio da čujem iskustva i mišljenje mojih sugrađana...iz prve ruke je ipak najbolje! ;-)

Termini poput: jailbreak, redsnow, snowbreeze, baseband su, iskreno, za mene novi, jer se nikad time nisam (poza)bavio. Ipak, jedno znam sigurno - jailbreak me ne zanima, ali se pitam da li je možda moj uređaj jailbreakovan?! Na njemu nisam mogao pronaći ni cydiu, ni redsnow...ili ne znam gdje trebam tražiti?! Kako mogu znači jel' jailbreakovan? :-?

Kada sam telefon spojio na komp, iTunes mi je odmah ponudio da instaliram iOS 5.0 što bih i volio uraditi, ali se jednostavno isprepadam kada pročitam ove priče oko zaključavanja telefona, zadržavanja basebanda (WTF??? :-) ), backup SHSH, downgrade-a...itd, itd. Ne bih nešto da zeznem, pa bih volio da čujem Vaše mišljenje o ovome.

Unaprijed Vam se svima zahvaljujem na konstruktivnim savjetima i sugestijama, a prije svega na razumijevanju za novog člana u Apple porodici! :thumbup:
Duge

#3929 Re: iPhone - All about

Post by Duge »

Big Ben wrote:Pozdrav!

Nakon 8 (ugodnih) mjeseci provedenih na Android platformi, odlučio sam da probam nešto novo i nabavio iPhone 4 (bijeli - 16GB). Već više od pola godina imam iPod Touch 4th Gen i iOS mi se od tada činio kao jako dopadljiv OS. Moram napomenuti da sam do sada koristio HTC Desire HD i da mi je cijelo Android iskustvo bilo jako pozitivno, možda čak i najviše zbog HTC-ovog profesionalnog i kvalitetnog pristupa.

Prelaskom na iOS i iPhone, međutim, pojavile su se mnoge dileme. S tim u vezi, već dva dana "kuburim" ovdje na forumu i pokušavam shvatiti sve te termine, procese i finte koje su važne prilikom kupovine iPhone-a.

Da skratim: brat mi je preko nekog tipa (kojem se bijeli nije sviđao, a i nije baš upućen u hardware/software) nabavio iPhone 4 od 16GB. Sam telefon je kao nov. Na njemu ništa nije bilo od app-ova, ne vide se uopće tragovi korištenja...dobio sam samo telefon, ostala oprema mi stiže za vikend (u slučaju da me pitate za kojeg providera je vezan uređaj). Moj buraz, koji se inače jako dobro razumije u mobitele, sa sobom je (za svaki slučaj) ponio i Gevey Sim i sim cutter. Nakon što je "skratio" SIM karticu, probali smo je staviti direktno u iPhone (bez Gevey-a).

iPhone je odmah našao signal BH Mobile-a! Obojica smo bili itekako iznenađeni. Sad me zanima, da li ovo znači da je telefon fabrički otključan???

Verzija 4.3.5 (8L1)
Operater Carrier 10.0
Model MC604DN
Modem Firmware 04.10.01

Guglao sam dosta sinoć o ovome, ali bih ipak volio da čujem iskustva i mišljenje mojih sugrađana...iz prve ruke je ipak najbolje! ;-)

Termini poput: jailbreak, redsnow, snowbreeze, baseband su, iskreno, za mene novi, jer se nikad time nisam (poza)bavio. Ipak, jedno znam sigurno - jailbreak me ne zanima, ali se pitam da li je možda moj uređaj jailbreakovan?! Na njemu nisam mogao pronaći ni cydiu, ni redsnow...ili ne znam gdje trebam tražiti?! Kako mogu znači jel' jailbreakovan? :-?

Kada sam telefon spojio na komp, iTunes mi je odmah ponudio da instaliram iOS 5.0 što bih i volio uraditi, ali se jednostavno isprepadam kada pročitam ove priče oko zaključavanja telefona, zadržavanja basebanda (WTF??? :-) ), backup SHSH, downgrade-a...itd, itd. Ne bih nešto da zeznem, pa bih volio da čujem Vaše mišljenje o ovome.

Unaprijed Vam se svima zahvaljujem na konstruktivnim savjetima i sugestijama, a prije svega na razumijevanju za novog člana u Apple porodici! :thumbup:
Koliko ja vidim ti imas fabricki otkljucan iPhone, ali necu da kazem 100% da ne bi mene krivio ako krene nesto po zlu :D
Sto se tice jailbreak-a, bez njega neces moci stavljati krekovane aplikacije niti imati druge pogodnosti koje nudi cydia. Jailbreak (JB) se radi pomocu redsn0w-a. Imas dvije vrste JB, untethered i tethered. Tethered JB znaci da svaki put kada restartujes ili ugasis iPhone, moras da ga palis pomocu kompjutera odnosno pomocu redsn0w-a. Untethered JB mozes da palis bez kompjutera ali on je moguć samo do FW verzije 4.3.3. Trenutno jos nije izasao untethered JB za iOS5.
Sn0wbreeze je program za JB pomocu kojeg pravis custom firmware da bi sacuvao baseband (modem firmware). Ali posto ti imas fabricki otkljucan iP tebi to nije potrebno.
Ako nemas cydia-u onda nije JB.
Posto ti ne zelis JB slobodno uradi update na iOS5. Ali jos malo na internetu provjeri dali ti je fabricki otkljucan pomocu modela
Chuckie

#3930 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Postoji untethered JB za iOS5 old bootrom na 3Gs.

http://www.isrbija.net/showthread.php/2 ... -(USPESNO)
Duge

#3931 Re: iPhone - All about

Post by Duge »

Chuckie wrote:Postoji untethered JB za iOS5 old bootrom na 3Gs.

http://www.isrbija.net/showthread.php/2 ... -(USPESNO)
Naravno da postoji, ali mi ovdje pricamo o iP4
Big Ben wrote:... odlučio sam da probam nešto novo i nabavio iPhone 4 (bijeli - 16GB). .
Chuckie

#3932 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Pardon, mislio sam da pricas u globalu. :thumbup:
novikorisnik

#3933 Re: iPhone - All about

Post by novikorisnik »

Big Ben wrote:Pozdrav!

Verzija 4.3.5 (8L1)
Operater Carrier 10.0
Model MC604DN
Modem Firmware 04.10.01

Ako nema cydia onda je sigurno fabricki otkljucan, jer za unlock (otkljucavanje sima) treba cydia ili gevey.
Posto je i 4.3.5. i 5.0 tethered jailbreak, ja bih na tvom mjestu uradio upgrade na 5.0.
Ako neces da se peglas sa problemima kod restarta, ostavi telefon na 5.0 i nemoj raditi jailbreak. Strpi se sa igricama dok ne izadje untethered jailbreak (da ga mozes restartovati bez problema) bar dok se ne ustelis i uzivaj :)
amidzazeher

#3934 Re: iPhone - All about

Post by amidzazeher »

Evo za one sto su vikali kako je iPhone njesra jer nema potporu za flash!!

LINK

Ili je ovo mozda trebalo na Android temu :D
Valjda ce napokon ovi Apple hejteri shvatiti da Apple ide najmanje 5 godina ispred svih sa vizijama i idejama

E jos da je SJ docekao pa da se svima ono grohotom u lice nasmije :D
Big Ben

#3935 Re: iPhone - All about

Post by Big Ben »

Duge wrote:
Koliko ja vidim ti imas fabricki otkljucan iPhone, ali necu da kazem 100% da ne bi mene krivio ako krene nesto po zlu :D
Sto se tice jailbreak-a, bez njega neces moci stavljati krekovane aplikacije niti imati druge pogodnosti koje nudi cydia. Jailbreak (JB) se radi pomocu redsn0w-a. Imas dvije vrste JB, untethered i tethered. Tethered JB znaci da svaki put kada restartujes ili ugasis iPhone, moras da ga palis pomocu kompjutera odnosno pomocu redsn0w-a. Untethered JB mozes da palis bez kompjutera ali on je moguć samo do FW verzije 4.3.3. Trenutno jos nije izasao untethered JB za iOS5.
Sn0wbreeze je program za JB pomocu kojeg pravis custom firmware da bi sacuvao baseband (modem firmware). Ali posto ti imas fabricki otkljucan iP tebi to nije potrebno.
Ako nemas cydia-u onda nije JB.
Posto ti ne zelis JB slobodno uradi update na iOS5. Ali jos malo na internetu provjeri dali ti je fabricki otkljucan pomocu modela
Hvala puno na informacijama. Bilo je veoma poučno! :thumbup:

Ako mogu biti još malo dosadan i iskoristiti priliku da ispitam još neke stvari, prije nego se bacim na avanturu zvanu "iOS5". Hipotetički gledano, šta bi tačno moglo krenuti po zlu? :)

Šta bi, recimo, bilo kada bih uradio update na iOS5, a telefon mi ne "uhvati" signal naše mreže? Da li bih onda mogao uraditi neki softverski downgrade?! Ako da, da li je potrebno da nešto prvo backup-ujem? Čuo sam za termin SHSH, ali ne znam tačno šta znači.

Hvala unaprijed na pomoći.

Pozzz :thumbup:
novikorisnik wrote:
Ako nema cydia onda je sigurno fabricki otkljucan, jer za unlock (otkljucavanje sima) treba cydia ili gevey.
Posto je i 4.3.5. i 5.0 tethered jailbreak, ja bih na tvom mjestu uradio upgrade na 5.0.
Ako neces da se peglas sa problemima kod restarta, ostavi telefon na 5.0 i nemoj raditi jailbreak. Strpi se sa igricama dok ne izadje untethered jailbreak (da ga mozes restartovati bez problema) bar dok se ne ustelis i uzivaj :)
Hvala na pomoći. :thumbup:
Negdje sam pročitao da se može uraditi jailbreak za otključavanje, pa se onda izbrišu ti šejtanski programi poput cydie, itd. :D
Na taj način, briše se, kao, trag jailbreakovanja. Da li je i to moguće? :zoka:
Duge

#3936 Re: iPhone - All about

Post by Duge »

Big Ben wrote: Hvala puno na informacijama. Bilo je veoma poučno! :thumbup:

Ako mogu biti još malo dosadan i iskoristiti priliku da ispitam još neke stvari, prije nego se bacim na avanturu zvanu "iOS5". Hipotetički gledano, šta bi tačno moglo krenuti po zlu? :)

Šta bi, recimo, bilo kada bih uradio update na iOS5, a telefon mi ne "uhvati" signal naše mreže? Da li bih onda mogao uraditi neki softverski downgrade?! Ako da, da li je potrebno da nešto prvo backup-ujem? Čuo sam za termin SHSH, ali ne znam tačno šta znači.

SHSH su ti Appleovi potpisi koji u neku ruku i sluze tome da bi onemogucili downgrade. Svaka verzija FW ima svoj potpis i svaki put kada uradis update vise ne mozes uraditi downgrade regularno. Da bi spasio SHSH moras uraditi JB. Cydia-a spasi SHSH na svoje servere pa tako kada radis downgrade jednostavno pomocu jednog programcica, klix, preusmjeris da iTunes trazi SHSH na cydia serverima. Kada uradis update FW odmah se i uradi update basebanda za koji nije moguce downgrade. Tebi to ne treba da interesuje jer imas fabricki otkljucan iP. I kod mene je fabricki otkljucan iP i on je na iOS5 sa tethered JB i radi odlicno. Ne znam sto si protiv JB, ali eto.
Big Ben wrote: Negdje sam pročitao da se može uraditi jailbreak za otključavanje, pa se onda izbrišu ti šejtanski programi poput cydie, itd. :D
To nije moguce. Jailbreak nije otkljucavanje. Jailbreak je poptuno legalna stvar, kao i Cyidia i mnogi drugi programi koji se intaliraju preko nje, ali instaliranje krekovanih aplikacija je ilegalno. Ti i da imas zakljucan iP ne bi mogao software-ski da ga otkljucas vec samo pomocu Gevey-a.
febo_acm

#3937 Re: iPhone - All about

Post by febo_acm »

Uh kako si to loše pročitao... :D Ako hoćeš da otključaš iPhone (uradiš JB i dobiješ cydiu), ako hoćeš da ukloniš tragove JB, onda uradiš restore.
Big Ben

#3938 Re: iPhone - All about

Post by Big Ben »

Duge wrote:
Big Ben wrote: Hvala puno na informacijama. Bilo je veoma poučno! :thumbup:

SHSH su ti Appleovi potpisi koji u neku ruku i sluze tome da bi onemogucili downgrade. Svaka verzija FW ima svoj potpis i svaki put kada uradis update vise ne mozes uraditi downgrade regularno. Da bi spasio SHSH moras uraditi JB. Cydia-a spasi SHSH na svoje servere pa tako kada radis downgrade jednostavno pomocu jednog programcica, klix, preusmjeris da iTunes trazi SHSH na cydia serverima. Kada uradis update FW odmah se i uradi update basebanda za koji nije moguce downgrade. Tebi to ne treba da interesuje jer imas fabricki otkljucan iP. I kod mene je fabricki otkljucan iP i on je na iOS5 sa tethered JB i radi odlicno. Ne znam sto si protiv JB, ali eto.
Big Ben wrote: Negdje sam pročitao da se može uraditi jailbreak za otključavanje, pa se onda izbrišu ti šejtanski programi poput cydie, itd. :D
To nije moguce. Jailbreak nije otkljucavanje. Jailbreak je poptuno legalna stvar, kao i Cyidia i mnogi drugi programi koji se intaliraju preko nje, ali instaliranje krekovanih aplikacija je ilegalno. Ti i da imas zakljucan iP ne bi mogao software-ski da ga otkljucas vec samo pomocu Gevey-a.
Duge, hvala ti puno. Dosta toga je sada mnogo jasnije! :thumbup:
Mislim da ću probati da nabacim regularno iOS5. Ako šta krene po zlu, doći ću ovdje da plačem.
Nadam se da ćeš za mene imati neki plan B!? ;-)

A, ko zna?! Možda se i ja nekad upustim u avanturu zvanu "jailbreak". :evil:
AMD wrote:Uh kako si to loše pročitao... :D Ako hoćeš da otključaš iPhone (uradiš JB i dobiješ cydiu), ako hoćeš da ukloniš tragove JB, onda uradiš restore.
Hvala na info. Nikada se detaljnije nisam bavio Apple-ovim proizvodima (do sada), pa nastojeći da sve shvatim, nerjetko pobrkam lončiće. ;-)
Duge

#3939 Re: iPhone - All about

Post by Duge »

Big Ben wrote:
Duge, hvala ti puno. Dosta toga je sada mnogo jasnije! :thumbup:
Mislim da ću probati da nabacim regularno iOS5. Ako šta krene po zlu, doći ću ovdje da plačem.
Nadam se da ćeš za mene imati neki plan B!? ;-)

A, ko zna?! Možda se i ja nekad upustim u avanturu zvanu "jailbreak". :evil:
Ma odmah nabaci iOS5 i JB. Vjeruj mi nije nista komplikovano, par klikova :D
Ady88

#3940 Re: iPhone - All about

Post by Ady88 »

Isplati li se uzeti ocuvan iPhone 3G, Baseband 05.13.04 za 250KM sa svom opremom?
Chuckie

#3941 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Bolje da ideš na 3Gs, razlika nebo i zemlja.
Ady88

#3942 Re: iPhone - All about

Post by Ady88 »

Chuckie wrote:Bolje da ideš na 3Gs, razlika nebo i zemlja.
Ok, isplati li se onda uzeti 3GS za 370KM imam i tu ponudu?
Chuckie

#3943 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Zašto da ne, pripazi na modem firmware ili ti baseband ako je zaključan.
novikorisnik

#3944 Re: iPhone - All about

Post by novikorisnik »

Ady88 wrote:Isplati li se uzeti ocuvan iPhone 3G, Baseband 05.13.04 za 250KM sa svom opremom?
Za:
- cijena
- cinjenica da imas apple proizvod :)

Protiv:
- prastari model
- spor
- ne moze iOS 5 na njemu
- nisi "IN" :)
- mozes se slobodno iskljuciti sa svih foruma i tema o ajfonima, jer o 3G nema vise tema :)

Salu na stranu... Dobar je to telefon za (relativno) sitne pare. Moze navigacija, mnoge (jos uvijek) aktuelne igrice...itd.
Jedini problem ce ti biti, sto ces, ako volis novitete i onda probas neciju cetvorku, pasti u ocaj i reci, sto nisam skuckao jos para pa makar uzeo 3GS, jer je drasticna razlika.
Et'.
frankwhite

#3945 Re: iPhone - All about

Post by frankwhite »

Ady88 wrote:
Chuckie wrote:Bolje da ideš na 3Gs, razlika nebo i zemlja.
Ok, isplati li se onda uzeti 3GS za 370KM imam i tu ponudu?
isplati ako je ocuvan i ako nije mijenjan display ili nesto slicno veliko:D
Ady88

#3946 Re: iPhone - All about

Post by Ady88 »

Ma ni sam ne znam vise sta da uzmem, treba mi telefon koji je jednostavan i da "drzi" bateriju makar 3 dana :D nisam nikakav zahtjevan korisnik, ponekad bi instalirao neku aplikaciju i to je to. iPhone mi je oduvijek zelja, trenutno imam HTC Diamond ali smece ne drzi ni 2 dana bateriju, imao sam dosta dobrih ponuda za ostale mobitela ali odlucio sam se za iPhone. Nista onda, ganjat cu taj 3GS pa nekad preci na cetvorku posto znam o kakvoj spravici se radi ali nema se para za toga jos :mrgreen:
Kupujem preko pika ovaj 3GS, zanima me sta trebam gledati prilikom kupovine, hvala unaprijed?

Ovaj kontam uzeti, nije valjda fino ispao na slikama a ima i naljepnice naprijed i nazad pa izgleda losije:

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/2010135/iphone-3gs-32gb/
Chuckie

#3947 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Samo izbjegavaj model sa 6.15 modem firmwareom :D jer je osakaćen.

Traži baseband do 05.13.04.
Ady88

#3948 Re: iPhone - All about

Post by Ady88 »

Chuckie wrote:Samo izbjegavaj model sa 6.15 modem firmwareom :D jer je osakaćen.

Ovaj link sto sam stavio cini mi se da je 05.13.04 :) najgore je ovako preko pik-a kupovati, nikad ne znas sta uzimas, a nemam nikog od poznanika da prodaje 3gs :-?
Duge

#3949 Re: iPhone - All about

Post by Duge »

Ady88 wrote:
Chuckie wrote:Samo izbjegavaj model sa 6.15 modem firmwareom :D jer je osakaćen.

Ovaj link sto sam stavio cini mi se da je 05.13.04 :) najgore je ovako preko pik-a kupovati, nikad ne znas sta uzimas, a nemam nikog od poznanika da prodaje 3gs :-?
Ako je fabricki otkljucan onda te nije briga za baseband, a ako nije ne uzimaj ako je iznad 05.13.04
alenthekiller

#3950 Re: iPhone - All about

Post by alenthekiller »

evo update-ovo sam 5.0.1, 4s jeste brze bateriju trosio od 4 ali sad skoro 2 sata pricam sa sirijem, iGo navigaciju koristim, igram igrica, i stvarno manje bateriju trosi :D A ovaj siri je ludilo, pitam sta misli o Samsungu, kaze moje misljenje uopste nije bitno, onda koji je najbolji telefon kaze ''Ti se salis, zar ne?'' Ludilo opste :D
Post Reply