Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ommadawn

#3926 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Jesen 2003. Dosao ja u posjetu svojima u Sarajevo.
Ja i rodjak stojimo na praznom taxi-standu na Otesu. Ubrzo stize jedan taxi, stari Mercedes w123, Sarajevo-Taxi, ne bas najbolje ocuvan ali se i ne raspada. Za volanom neki cica. Sjedamo u taxi, rodjak ce do gimnazije na Ilidzi, ja cu do Skenderije. Dok se vozimo razgledam unutrasnjost. Stari radio-kasetofon, mislim da je takav od pocetka u njemu. Radio-stanica marke Iskra. Nemam nista protiv jer sam ljubitelj starih auta, w123 mi je drag iz nekih licnih razloga. Taksista vozi sasvim solidno, suti, ne prica mnogo ako ga nesto ne upitam. Dolazivsi na cilj, pratim uredno, zahvalim se i to je to.

U povratku, uzimam Zuti taxi odmah ispred Hidrogradnje. Staje mi Passat, lik sa izgledom Juke Prazine. Krecemo polako i ja cekam da upali taksimetar. Ne desava se nista. Kod Skenderije mi rece "Jarane, posh´o je guzva u gradu sada (bilo je oko 16:00) haj´mo mi gore preko Lukav´ce, pa onda preko Aerodroma i et´ te zacas si na Otesu". Odgovaram "Ne, idemo kroz grad!" "Sho jarane, pa znas kaka je guzva necemo stici do Otesa do shes´ sati" "Nema veze, ne zurim, ne ceka me cura. Reci mi, radi li ti ovaj taksimetar? Ako ne radi da izadjem.."
Udara se po glavi, kao zaboravio, zali se na umor i pali taksimetar. Pali i radio-kasetofon, na njemu Folk-hitovi ali srecom se kaseta zaguzvala. Psuje on, ne moze je sad ni izvaditi... Uzima zguzvanu kutiju Drine, da zapali ali ni tu nema srece. Ocito mu je dan po kurcu ali sta se moze. Vlada guzva.
Negdje kod Holiday Inna guzva polako prestaje i on komentarise:
"Ovo se ko malo otcepi, ha?"
"Eto vidis..."
"A ti nisi odavdje je li?"
"Po cemu to zakljucujes?"
"Po govoru"
"I jesam i nisam, zavisi"
"Zivis negdje van?i"
"Ja zivim, starci su mi ovdje" (aha, aha)
"Aha. Pa sha radish tamo?"
"Studiram" (how yes no)
"Sta studiras ako nije tajna?"
"Marketing" (ekonomsko propagandni program)
"Kako ide?"
"Dobro" (ko Eurokrem po kriski)
"Mislish se vracat ovamo?"
"Ne znam" (gdje cu u p.m.)
"Ne vracaj se, poslusaj mene. Nadji neki posao, ozeni neku trebu za papire, boli te q-rac. Sta ces ovdje?"
Sutim i ne govorim nista. On se razvezao o autima, o Arapima, vehabijama, seljacima, Slovencima, kako nas mrze...
Uglavnom, stigavsi na odrediste, platim mu uredno i upitam ga "Koliko bi me izaslo da nisi upalio taksimetar i da smo isli preko Lukavice"
"Je li to mislis da b´te ja zajeb´o"
"Mislim"
"Joj jarane majke ti je li ti ja licim na nekog takvog papka"
"Nije bitno. Koliko sam duzan? (vadim pare iz dzepa i platim) U redu, evo ti jos marka i po, popij kafu i odmori se i razmisli o danasnjem danu. Dobio bi i pet maraka baksisa da me nisi pokusao zajebati. Ovako, evo ti pride marka i po da ne kazes da sam skrti dijasporac" i zatvorim vrata.
JThomas

#3927 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

ja mislim da sam znao vozača žutog taxija sa izgledom juke prazine :D ako je to taj - jedan od urnebesnijih klošara i probisvijeta koje sam u životu upoznao, i rahmetli je...a bio je i on u švedskoj.
Ommadawn

#3928 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Pricao mi je da bio u Sloveniji i da je tamo radio. Mozda je bio i u Svedskoj. Neka pociva u miru u svakom slucaju...

Inace, nisam imao nekih vecih problema sa taxistima u Sarajevu. Dobar dio njih bili su uglavnom prijatni i gledao sam da im uvijek dam baksis. Smatram da je glupost generalizirati sve taksiste ukoliko naletis na dvojicu-trojicu papaka koji usput hoce da te prevare. S druge strane, treba razumjeti i ljude koji se bave ovim poslom. Nije bas lako raditi sa svakakvim ljudima, pazeci pri tom i na katastrofalan saobracaj koji vlada. Naravno, nije to opravdanje da se ponasas kao kreten.

Prije nekoliko godina uzmem taksi sa zeljeznicke stanice do Bara na Stupu. Covjek koji me vozio u bordo Seat Toledu bio je pravo prijatan i usluzan. Pricali smo o svemu a on je pri tome pazio da vozi sasvim solidno, bez ikakvog naglog ulijetanja, krsenja pravila ili brze voznje. Primjer taksiste kako se treba ponasati.

Sa aerodroma nisam uzimao taxi, ali sam jednom cekao da mi dovezu auto iz rent-a-cara i par njih mi se ponudilo da me povezu na sta sam im se zahvalio i rekao da nema potrebe jer cekam auto. No cekajuci tako, cuo sam njihov razgovor kako imaju stelu za dobar auto-radio, gume, felge, televizor, mobitel - onako sanerska prica.
Eborg

#3929 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

Vozio sam se u Mostaru taxijem neki dan. Nemaju starta u pravom smislu ali je minimalna voznja 2 KM (stoji taj iznos a pocne otkucavati preko tek kada se taj iznos "potrosi"). Inace vozi 1 km=1 KM. Je li to jeftinije nego u Sarajevu onda ili isto?
mirzet87sa

#3930 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Eborg wrote:Vozio sam se u Mostaru taxijem neki dan. Nemaju starta u pravom smislu ali je minimalna voznja 2 KM (stoji taj iznos a pocne otkucavati preko tek kada se taj iznos "potrosi"). Inace vozi 1 km=1 KM. Je li to jeftinije nego u Sarajevu onda ili isto?
Isto. Jedino je kod nas 1.5start, sto opet dodje jeftinije od 2km + glavni grad
Eborg

#3931 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

Da, ali kod njih se za tih početnih 2 KM mozes voziti 2 kilometra a kod nas 500 metara.
mirzet87sa

#3932 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Da, ali kod nas se mozes voziti i kilometar, a kod njih moras 2 tj. ti rece da cijena ne moze ici ispod 2km. Mada mi nisu jasni ti mentalni sklopovi koji uzimaju taxi radi 500m, jedino u slucaju nuzde
drug_profi

#3933 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

mirzet87sa wrote:Da, ali kod nas se mozes voziti i kilometar, a kod njih moras 2 tj. ti rece da cijena ne moze ici ispod 2km. Mada mi nisu jasni ti mentalni sklopovi koji uzimaju taxi radi 500m, jedino u slucaju nuzde
Sta, to ti neda izac dok ne prodje 2 kilometra? :D
Pa nece te kod nas taxo ni uzeti za 500 metara osim ako nisi invalid a on merhametli. Moju mater nisu htjeli voziti, osim par njih sa standa na otoci. Zena na stakama, sa cekerom sa pijace, hoce do kuce taksijem...jok...
mirzet87sa

#3934 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

drugi profil wrote:
mirzet87sa wrote:Da, ali kod nas se mozes voziti i kilometar, a kod njih moras 2 tj. ti rece da cijena ne moze ici ispod 2km. Mada mi nisu jasni ti mentalni sklopovi koji uzimaju taxi radi 500m, jedino u slucaju nuzde
Sta, to ti neda izac dok ne prodje 2 kilometra? :D
Pa nece te kod nas taxo ni uzeti za 500 metara osim ako nisi invalid a on merhametli. Moju mater nisu htjeli voziti, osim par njih sa standa na otoci. Zena na stakama, sa cekerom sa pijace, hoce do kuce taksijem...jok...
Ma jok, nece ti naplatit ispod 2KM :D Hahahah dobar fazon, vozaj se 2km u krug
Eborg

#3935 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

Čim sjedneš taksimetar otkuca 2 KM pa na tebi je hoćeš li izaći nakon 100 metara ili 2 kilometra. I taksimetar stoji na 2 KM dok se taj iznos "ne potroši", npr. meni je tek nakon 3-4 minute vožnje prešlo na 2.10 KM, 2.20 KM itd.
mirzet87sa

#3936 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Eborg wrote: Čim sjedneš taksimetar otkuca 2 KM pa na tebi je hoćeš li izaći nakon 100 metara ili 2 kilometra. I taksimetar stoji na 2 KM dok se taj iznos "ne potroši", npr. meni je tek nakon 3-4 minute vožnje prešlo na 2.10 KM, 2.20 KM itd.
Ista cijena ko i ovdje, mozda par feninga razlike
Eborg

#3937 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

Na duzim voznjama vjerovatno da, na ovim kratkim bas i ne.
Dead Man Walking

#3938 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dead Man Walking »

E bas ce te u Sarajevu voziti kilometar, pogotovo ovi iz SA Taxija. :D
Eborg

#3939 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

A jebi ga, nekad je zurba, stara osoba, puno stvari i sta vec ne. Razumijem ove sa standova ali ove "u prolazu" bas i ne.
Ommadawn

#3940 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova na svijetu koji nema autobusku liniju aerodrom-centar. Putnici koji stignu na aerodrom prepusteni su na milost i nemilost taksista pa ce nerijetko stranac biti iznenadjen astronomskim cijenama taksi usluga.
Po jutrasnjem izvjestaju Radio Sarajeva ministar za saobracaj KS Jusuf Bubica izjavio je kako je ta linija nerentabilna te da bi za odrzavanje takve trebala donacija koju oni nemaju. Cudno, da cudnije ne moze biti...
Eniac

#3941 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eniac »

Ommadawn wrote:Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova na svijetu koji nema autobusku liniju aerodrom-centar. Putnici koji stignu na aerodrom prepusteni su na milost i nemilost taksista pa ce nerijetko stranac biti iznenadjen astronomskim cijenama taksi usluga.
Po jutrasnjem izvjestaju Radio Sarajeva ministar za saobracaj KS Jusuf Bubica izjavio je kako je ta linija nerentabilna te da bi za odrzavanje takve trebala donacija koju oni nemaju. Cudno, da cudnije ne moze biti...
Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova koji nema mnogo stvari koje bi jedan glavni grad trebao imati. A to sto ministar govori ti je iustracija odnosa vlasti prema onima o kojima bi trebali voditi racuna i zasto nam je ovako kako nam je.
Ommadawn

#3942 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Eniac wrote:
Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova koji nema mnogo stvari koje bi jedan glavni grad trebao imati. A to sto ministar govori ti je iustracija odnosa vlasti prema onima o kojima bi trebali voditi racuna i zasto nam je ovako kako nam je.
Znam ali je to tesko nekim ljudima objasniti. Problem nastane kad ja pocnem pricati sa mojim rodjakom, koji je usput Sarajlija i veliki lokalpatriota, o svim nedostatcima Sarajeva kao glavnog grada i grada uopste. Onda bivam optuzen da mrzim Sarajevo, sto naravno nije istina jer kritikovati i ukazivati na nedostatke nije mrznja. I nije to samo u Sarajevu - u cijeloj BiH je "tako kako je", da ne govorim o regionu ex-Yu.
The BEN10

#3943 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The BEN10 »

Ommadawn wrote:Znam ali je to tesko nekim ljudima objasniti. Problem nastane kad ja pocnem pricati sa mojim rodjakom, koji je usput Sarajlija i veliki lokalpatriota, o svim nedostatcima Sarajeva kao glavnog grada i grada uopste. Onda bivam optuzen da mrzim Sarajevo, sto naravno nije istina jer kritikovati i ukazivati na nedostatke nije mrznja.
Kritika je besplatan savjet. Za pametna insana...
xamp

#3944 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by xamp »

Ommadawn wrote:Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova na svijetu koji nema autobusku liniju aerodrom-centar. Putnici koji stignu na aerodrom prepusteni su na milost i nemilost taksista pa ce nerijetko stranac biti iznenadjen astronomskim cijenama taksi usluga.
Zar nema autobus sto vozi svaki sat do Hotel Evropa i kosta 6KM ili su ukinuli i to?
drug_profi

#3946 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

e vidi ti to, sta su oni smislili.
Nece da uklone ilegalce radi ko zna kakvih talova, ali ce zato da glume da rade svoj posao i prebace krivicu na gradjane....
seoBIH

#3947 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3948 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Chmoljo »

:lol:

ne možemo se *ebat po autima, i ubiveni ustajalom pivom iz Sloge moramo gledati je li neko ilegalan ili legalan. :lol:

šta je sljedeće? moramo zavariti escajg da se ne odnese i ne proda u staro željezo?

otpala mu ruka ko je za ovo glasao.
OldMayor

#3949 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by OldMayor »

Ovo za odbijanje voznje mi se svidja.

Samo kako to funkcionise u praksi. Mislim odbije mi voznju i ja zovnem drota i onda se ubjedjuj...
drug_profi

#3950 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Inspekciju mislim da trebas zvati.
A onda dok to dodje, pa i kad dodju ti onda vidis da ces prije ti fasovat kaznu nego on...
Post Reply