Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3926 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pici »

NAKON SASTANKA
|
Ponovo letjele flaše ka automobilu Dragana Čovića, ima povrijeđenih i privedenih

:shock: de .BA ljudi smo nismo ercegovci... doktora nauka flasama :roll: blasfemija a obeco vam je da ce te raditi ako zelite...uzas
pici

#3927 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pici »

kapa dole ovim erama... nisu ko bOsnje, za 400 KM ce se i naguzit ako treba... nedaju 3000milje i tHočka :thumbup:
stakasa

#3928 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

moa wrote:
stakasa wrote:Ja mislim da daba spekulisete, niko nece Aluminij kupit jer nema racunice za to.
U Svedskoj postoji jedna fabrika koja proizvodi primarni aluminij
https://rusal.ru/en/about/50/
Kubal u Sundsvallu. I nju su Rusi kupili prije 15 - 20 godina. Prvo Glencore za marku pa onda Rusi od Glencorea. Ali su morali uloziti oko 200 miliona eura da zadovolje ekoloske norme. Fabrika se nalazi na nesaljenom sjeveru koji obiluje strujom iz hidroelektrana i najveci je poslodavac u toj oblasti. Zaposlenih je 450 a godisnja proizvodnja 130 tona, znaci ko Aluminij ali sa duplo vecim brojem zaposlenih. I ovako sredena, ova fabrika je stalno na rubu isplativosti.
Mozda je jos vazno napomenuti da polovica proizvodnje ide za potrebe svedske industrije a pola se izvozi.
I Kubal uvozi bauxit isto kao i Aluminij, znaci imaju struju i dobru volju
Imamo i mi jedtinu radnu snagu, blizu luka, dobra inftastruktura do luke... radit ce se dole opet ali za 1000-1400 prosjek
Apartmani ce ti tu bit i golf tereni, eto vidiced
jajara

#3929 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

veoma zanimljiv dan. vidit cemo za par dana ko ce se radovat. bosna ili hercegovina
L u c i f e r

#3930 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by L u c i f e r »

Ja sam odmah rekao da ljudi zele da rade.
Drago mi je da smo to rascistili.

Problem rijesen.
Slucaj adaktiran.

Katanac na temu.
Fala lijepo i domindzenja.
155_mm

#3931 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

znaci saznali smo sta je razlog gasenja aluminija.

stozernik covic mislio da ovi nece da rade pa kao da se ne muce na silu.
L u c i f e r

#3932 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by L u c i f e r »

155_mm wrote:znaci saznali smo sta je razlog gasenja aluminija.

Obican nesporazum.
Desava se...
Last edited by L u c i f e r on 11/07/2019 18:34, edited 1 time in total.
pici

#3933 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pici »

jajara wrote:veoma zanimljiv dan. vidit cemo za par dana ko ce se radovat. bosna ili hercegovina
pici

#3934 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pici »

Image

odo popit pivu uz kuHan krompir... selam :bih:
daddy-kool

#3935 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

L u c i f e r wrote:

Obican nesporazum.
Desava se...
Svi će biti vraćeni na posao.
Osim onog izdajnika što je pocijepao člansku HDZ.
On mora u Njemačku.
daddy-kool

#3936 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

jajara wrote:veoma zanimljiv dan. vidit cemo za par dana ko ce se radovat. bosna ili hercegovina
Ko će se radovati što je ugašen Aluminij i haman bezrazložno uništena elektroliza. :?
Samo da je neko Čoviću ranije rekao da ovi žele raditi ... :-)
155_mm

#3937 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

"Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za
rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade Republike Hrvatske", mišljenja je Grabar-Kitarović.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kolinda ... /190711133

zena kaze da zeli da vjeruje. pa vjeruj zeno draga. ko ti brani.
jajara

#3938 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

daddy-kool wrote:
Ko će se radovati što je ugašen Aluminij i haman bezrazložno uništena elektroliza. :?
pa ima ih na ovom forumu nemoj da moram vadit quotove umoran sam
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3939 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by sime_cipol »

Možda je ovo bio fol samo da bi na nas racun dobili novi pogon za elektrolizu :D
costacurta

#3940 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by costacurta »

Hercegovina naravno.
Za propast Aluminija krivi su migranti, ISIL, bošnjaci, Sarajevo.
Herecegovci su samo htjeli da rade, srećom imate Čovića koji je to otkrio na vrijeme, spasio kombinat, Hercegovinu, Hrvate.
Eno i Kitarevićka traži detaljno izvješće o krahu Aluminija. Mene raduje kad čitam komentare da vidim koliko su Hrvati frustrirani na....... ali pazi ne oslovljavaju vas sa "Hrvati iz Hercegbosne" već Hercegovina holding...... :lol:
L u c i f e r

#3941 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by L u c i f e r »

daddy-kool wrote:
L u c i f e r wrote:

Obican nesporazum.
Desava se...
Svi će biti vraćeni na posao.
Osim onog izdajnika što je pocijepao člansku HDZ.
On mora u Njemačku.
Pa naravno.
I onoga koji je flasom gadjao Poglavnika.

"Radnici su poručili da opcija stečaja ne dolazi u obzir jer bi to značilo definitivan kraj nekadašnjeg giganta."
Bolje je raditi do pemzie za 3 milje, nego otici u stecaj.

Briljantna zamisao, doista...
155_mm

#3942 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

jajara wrote:
daddy-kool wrote:
najvise ih ima u tvojoj glavi. i to je najveci rezultat bolesne propagande od strane covicevih medija.
horkesh

#3943 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by horkesh »

Tvrtko Milović:
GAŠENJE ALUMINIJA I PALJENJE ODGOVORNOSTI HDZ-a

U kapitalističkom društvu, kakvo smo sami odabrali, poduzeća mogu i propasti. U kapitalističkom društvu, kakvo smo sami odabrali, tržište je slobodno. Pad jednog poduzeća obično otvori neke druge, često bolje mogućnosti.

No, mi nismo normalno kapitalističko društvo. Gašenje Aluminija je nacionalna (hrvatska) tragedija u kojoj Hrvati vide "udar na život sam" a Bošnjaci izražavaju lažno suosjećanjem potičući nekakve hrvatske revolucije.

Nemam ambicije biti ekonomski analitičar poput sina bivšeg generala Armije BiH i bivšeg nadrealiste, pa upirati prstom u krivice za propast.
Ali ono što se može jeste analizirati odgovornost HDZa i njenog predsjednika pred čijim prostorijama demonstriraju bivši radnici Aluminija i građani.

A odgovornost je ogromna.

Prvo činjenice: nitko od hrvatskih ministara u vladi FBIH nije dao ni jednu suvislu inicijativu, prijedlog ili ideju kako spasiti Aluminij. Nitko od njih nije pokazao makar lažnu zabrinutost. Svi su se sakrili iza svojih nenadležnosti i kolege Nermina Džinića, koji, zastupajući interese svoje biračke baze - ne mari za Aluminij.

HDZovi ministri su glavnu riječ oko kapitalnog ekonomskog interesa Hrvata u BiH prepustili Fadilu Novaliću, koji je naprasno izgubio socijalnu empatiju i postao kruti kapitalist.

Tako je HDZ prepustio SDAu ulogu zaštitnika financijskih interesa FBIH i elegantno pokopano Aluminij. Dva spomenuta SDAovca su bila glavni pregovarački prodaje Aluminija Glencoru. HDZ ovaca nigdje.

Nije ih bilo ni onu večer kad su ih radnici pozvali da im se obrate...

A gdje je predsjednik?

Čović se upadljivo nije oglašavao oko Aluminija. Ne želi on reći da je priča propala, a ne može ni obećati spas. U oba slučaja raspada se aura svemoći koja se brižno gradi godinama. Realno, Čović je u ovoj priči nemoćan, što aluminijsku tragediju čini većom.

Istovremeno, bošnjački mediji pozivaju Hrvate da ruše baš HDZ iako je HDZ kriv najviše koliko i SDA. Time nesvjesno priznaju da HDZ ima legalitet nad hrvatskim narodom i hrvatskim resursima. Da nije tako, onda bi se za Aluminij tražila odgovornost hrvatskog člana Predsjedništva, a ne jednog od izaslanika u Domu naroda BiH.

Da, Čović predstavlja Hrvate i kao takav je odgovoran za kukavičko ponašanje hrvatskih ministara u vladi FBIH! Oni čine vladu FBIH i odgovorni su za rad vlade, a vlada FBIH je mogla u ovom mandatu spasiti Aluminij!

S obzirom da je sve nakaradno, onda gašenje Aluminija jeste tragično. Da smo zdravo kapitalističkom društvo onda bi se 900 sposobnih i vrijednih radnika brzo snašlo na slobodnom tržištu. Da nije sve ovako nakaradno, onda gašenje Aluminija ne bi bilo socijalno nego isključivo ekonomsko pitanje. Ne bismo raspravljali "šta će biti sa 900 ljudi" nego bismo analizirali koliki će biti pad industrijske proizvodnje i koliki to znači pad BDPa.
S obzirom da je sve ovako nakaradno, onda se tom padu BDPa i industrijske proizvodnje raduju oni koji žive od prikupljenih poreza, zaboravljajući da pad Aluminija ne može biti sam, i još manje će se ticati samo omražene Hercegovine.
tl;dr Krivi su Bošnjaci, SDA, Boris Šiber, bošnjački mediji... Je li kriv HDZ? Jeste, ali samo zato što, realno, nije mogao učiniti ništa, a maaalkice su krivi jer su prepustili Novaliću da pregovara.
Maraschino

#3944 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

Da ih nije Dragan priupitao ''zelite li da radite''? :D
SSemir

#3945 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SSemir »

nesto razmisljam...UZP elektroprivreda je zbog aluminijuma u ogromnim minusima (koliko sam skontao), kroz aluminijum su se naravno svjesno izvlacile pare i bogatile manjine...imam osjecaj da bi moglo doci do ujedinjenja elektroprivreda, pri cemu ce svi minusi i dugovi naravno pasti na teret te zajednicke nove elektroprivrede, a radi ravnopravnosti naroda, hdz ce preuzeti tu zajednicku elektroprivredu.
jajara

#3946 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

155_mm wrote:
najvise ih ima u tvojoj glavi. i to je najveci rezultat bolesne propagande od strane covicevih medija.
aj haubica umij se. svasta ce se izdesavat narednih dana nece ti dobro bit
horkesh

#3947 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by horkesh »

SSemir wrote:nesto razmisljam...UZP elektroprivreda je zbog aluminijuma u ogromnim minusima (koliko sam skontao), kroz aluminijum su se naravno svjesno izvlacile pare i bogatile manjine...imam osjecaj da bi moglo doci do ujedinjenja elektroprivreda, pri cemu ce svi minusi i dugovi naravno pasti na teret te zajednicke nove elektroprivrede, a radi ravnopravnosti naroda, hdz ce preuzeti tu zajednicku elektroprivredu.
Dugovi su preuveličani. EP HZHB je fakturisao Aluminiju struju po daleko većim cijenama od tržišne. Prošle godine je EP HZHB imala, čak i s nenaplaćenim potraživanjima od Aluminija, oko 20 miliona KM profita.

A jednoga dana, kad im se, kroz stečaj ili preuzimanje Aluminija, isplati barem dio tih dugova - ih, kakvih će tad bonusa i nagrada biti. Za prave ljude naravno ;-)
mO k3

#3948 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

jajara wrote:
daddy-kool wrote:
Koliko si oprao njemačkih guzica danas ? Ili si u Irskoj ganjas ovce ?
jajara

#3949 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

jel to bolje radit u bosni za 500 maraka nego prat njemacke guzice za 1800 eura?
mO k3

#3950 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

jajara wrote:jel to bolje radit u bosni za 500 maraka nego prat njemacke guzice za 1800 eura?
Pa bruto 1800 nije bas neka para budimo iskreni
Post Reply