Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
freelancerBIH

#3926 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:36, edited 1 time in total.
prelivoda

#3927 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

freelancerBIH wrote:Ekipa, brzinsko pitanje. Oni su meni jucer odstembiljali taj AMS 1035 i GPD 1051 obrazac i sad su mi rekli da to samo uplatim.
Mene samo zanima sta je moje jos da uradim poslije toga?? Jel se uplatnice nose na salter i jel se dobije neka potvrds da ssm platio u pisanoj formi od njih???

Oni tvrde ds onog momenta kad uplatim, dokaz su mi odstrmbiljan ams i gpd + uplatnica, ali im nesto ne vjerujem jer kako sam citao uplatntica se mora i proknjizit kod njih ako se ne varam?!

P.S. ono sto sam nacuo jucer je da oni jos nemaju taj ams 1035 u sistemu, ma sta god to znacilo, nesto sam skeptican?!
Odneseš na šalter, oni uzmu kopije uplatnica, i ovjere ti jedan primjerak AMS-1035 obrazca.
freelancerBIH

#3928 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
nekome

#3929 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Isprintaj sebi kopiju obrazca koji im predaješ i traži da ti udare pečat na tvoju kopiju. Ne znam zašto negdje traže uplatnice, ne ide to tako inače. Ali ovo nije inače. Svakako im ne daji sve uplatnice! Zadrži koju sebi.
Matris

#3930 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Da li je to samo za 2017? Ja sam platio za 2016 i 2017 po njihovom izvjestaju, za 2015 nisu nista. Koji period su tebi obracunali?
freelancerBIH

#3931 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
freelancerBIH

#3932 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:35, edited 1 time in total.
Junuz_Juka

#3933 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

freelancerBIH wrote:
Jeste a onda dobijes zatezne kamate + kazne + sudski troskovi + troskovi advokata > 10000 KM

Ne da mi se barkati s time vjeruj jer idem iz BiH uskoro, samo mi treba necija potvrda za ovo gore.
Zaletio si se. Mislim da bi njima bilo najdraže da svi ovakvi kao ti - plati i razguli iz BiH - ionako nećeš glasati za nas.
Matris

#3934 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Junuz_Juka wrote:
freelancerBIH wrote:
Jeste a onda dobijes zatezne kamate + kazne + sudski troskovi + troskovi advokata > 10000 KM

Ne da mi se barkati s time vjeruj jer idem iz BiH uskoro, samo mi treba necija potvrda za ovo gore.
Zaletio si se. Mislim da bi njima bilo najdraže da svi ovakvi kao ti - plati i razguli iz BiH - ionako nećeš glasati za nas.
Problem je sto neplacanje je rizik. Njihova dobra volja sto su uzeli 2017, u mom slucaju 2016 i 2017. Po zakonu kako oni tvrde mogli su od 2009. Plati ono sto traze i bjezi van. Nikad ne znas kad ce se sjetiti pogledati godine prije, ili naplatiti nesto po nekom drugom osnovu retroaktivno sto se nikad nikom nije naplacivalo.
Hajvan

#3935 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

Damir Nikšić wrote:MOJIM "SUBGRAĐANIMA"
Dok kleptonacionalistički režim ovih dana nastoji utjerati porez samozaposlenim najamnim radnicima, freelancerima, gastarbajterima sa stalnim boravkom u FBiH (koji, kako veli Porezna uprava, unose milione u zemlju - za razliku od narodnih dobročinitelja koji ih iznose na Švicarske račune), zbog čega ih ekonomske patriote nastoje kolektivno proglasiti neprijateljima bosanskohercegovačke kleptonacionalističke (tro)partijske države - na bosanskohercegovačko društvo kojim orgijaju ekstremistički desničarski mediji raspirujući vjerskonacionalnu mržnju i netrpeljivost, huškajući na bratoubilaštvo, pozivajući na progon i linč ciljanih građana i građanki, na eventualni elitocid progresivne inteligencije - niko iz dušebrižnih službi (na koje odoše novci poreznih obveznika) ne obraća pažnju.
Država nam je uvijek bila važnija od društva! Biće da smo zato tako često u prošlom vijeku imali priliku osvanuti u propalim državama koje su prethodno ostajale bez društava za koja su bile zadužene (u svakom smislu).
Slobodno, građansko, egalitarno i pluralno društvo (različitosti i jednakosti) u suštini ne bi trebalo biti toliko teško ostvariti jer mi svi individualno težimo slobodi, težimo da se ostvarimo, da budemo ako već ne "neko i nešto" u svojoj mahali, a ono barem ravnopravni ostalima ("nedam ispresebe"). Drugim riječima: niko ne želi biti "donji". Niko ne želi biti "građaninom drugog reda".
Pa ipak često jedni drugima "činimo ono što ne želimo da se čini nama", jer koja korist od svega što imamo, svih prava i sloboda u kojima uživamo ako svaka fukara uživa to isto? Važno je, stoga, ako ne "de jure", a ono "de fakto" uspostaviti nekakvu hijerarhiju da bi u slobodno vrijeme mogli "k'o prave hadžije" (tradicionalno?) kinjiti, diskriminirati i segregirati određenu grupaciju u društvu po određenoj osnovi i iz određenog razloga, zagorčavati im i omrznuti život, gurnuti ih na marginu, ispod praga siromaštva, ljudske egzistencije i dostojanstva (ako ne otvoreno i agresivno, a ono pasivno-agresivno) samo da bi se na nekom iskalili, na nekog istresli i nekom osvetili "za svu nepravdu" koju trpimo, ili pak ostvarili i dokazali svoju supremaciju, nadmoć, prevlast, šta li.
Želim zato iskoristiti priliku i podsjetiti na sve one prognane i preostale sugrađane drugog reda koji već duži period osjećaju da nisu dobrodošli, da nisu rado viđeni gosti u gradu u kojem su odrasli, u kojem su se školovali, proveli radni i životni vijek.
Htio bih pozdraviti sve nedužne civile koji su iz ovog ili onog razloga proglašavani izdajicama, dezerterima, neprijateljima, "ćafirima" i kao takvi prolazili kroz razne neugodnosti u Sarajevu za vrijeme i nakon rata.
Ne namjeravam im se ovdje javno izvinjavati jer ni sam ne spadam u grupu građana, civila, intelektualaca koja bi eventualno mogla nakon toliko godina i tolikih moralnih pridika svakom i svima, uputiti neku elektronsku "poruku u boci", neku pjesmu pomirenja i izvinjenja bivšim sugrađanima širom svijeta. Namjeravam samo skrenuti pažnju na ono što nam je zajedničko i što bi nas trebalo povezivati kao obične civilizovane civile u jednu solidarnu i uticajnu grupu, a to je da smo svi u nekoj mjeri i u nekoj prilici bili zlostavljani u toku i nakon rata od strane militantnih ekstremista i ultrakonzervativnih ultranacionalista (da ih tako najblaže nazovemo). Neko fizički, neko verbalno.
Zar ne bi zadaća istinskih intelektualaca, naročito progresivnih, trebala biti insistiranje na međusobnom razumijevanju, empatiji i solidarnosti svih onih koji su se ni krivi-ni dužni našli u sličnim situacijama i doživjeli neugodnosti i traume? Zar ne bi trebalo definisati i izolovati zajedničkog tlačitelja i potisnuti ga konačno iz javnog i političkog života: njega i njegovu zlostavljačku retoriku koja vrijeđa i zlostavlja zajedničku nam čovječnost i ljudsko dostojanstvo?
Ipak, ovom društvu kao da ratna trauma sama po sebi nije dovoljna tragična. Mi padamo u najgoru, najnezreliju i najiracionalniju krajnost gradeći u svojoj okolini hijerarhiju zlostavljanih po kojoj oni koji su više i gore zlostavljani imaju neko prećutno pravo iskaliti se na manje zlostavljane i "dozlostaviti" ih čineći valjda tako neku pravdu ili jednakost. Ta prećutno prihvatana pojava uvećava tragediju jer ne samo da zadržava i održava eho ratne traume unutar zajednice i društva, već predstavlja potpunu kapitulaciju zdravog razuma.
A ljudi jesu zlostavljani. Pogotovo povratnici. I to povratnici iste nacionalnosti. No oni o tome ne govore. Njihovo zlostavljanje se tretira gotovo kao "porodično nasilje". Štoćereći: "svoj svoga ne prijavljuje". ("Uinat dušmanima", pretpostavljam.)
Tolika udruženja građana, ali valjda propustih biti obaviješten u medijima (barem ne na njima svojstven i jednako pompezan način kao što prezentiraju i mnoge trivijalnije vijesti) da je jedno od građanskih udruženja odaslalo javno izvinjenje svojim sugrađanima za sve neugodnosti koje su im prouzrokovali, za sve one (često objektivno bezrazložno i bespotrebno) oštre i ružne kritike, optužbe i uvrede koje su u afektu uputili na pogrešnu adresu (takođe ratom unesrećenih nedužnih civila) samo radi toga što su ovi pripadali drugom narodu ili radi toga što su odbili učestvovati u bratoubilačkom ratu već su se opredijelili za izbjeglištvo.
Možda se to u jednom trenutku i desilo, samo što nije imalo odijeka - ne znam. Znam samo da do toga u današnjem multietničkom Sarajevu ne može doći. Ako hoćeš izvinjenje - stani u red! Svi smatraju da ga prvi moraju zatražiti i dobiti, a posljednji uputiti. I opet ta prokleta hijerarhija!
Očekujući zadovoljštinu i pravdu, mi posve zaboravljamo da neko negdje i od nas nešto (isto tako s pravom) očekuje. Nismo spremni ili sposobni prepoznati njihovu poziciju? Pa zašto onda gubimo vrijeme vjerujući da iko jeste?! Pogotovo ako te koji bi nam se kao trebali časno ispričati mi sami smatramo najgorima? ("Eto mi smo najbolji, pa opet nismo toliko dobri da to prvi uradimo, a oni daleko od toga da su bolji od nas.")
Zato bih, evo ja, kada niko drugi neće, ne zato što sam bolji već zato što sam oguglao na to da zbog ovakvih (nekom provokativnih) stvari budem "najgori", htio podsjetiti na sve one časne i počasne, a sada već i iščezle sugrađane drugog reda koji su vremenom postali žrtve možda ne "nebeskog", ali zato kleptonacionalističkog režima i njihovih sluga koji se predstavljaju predstavnicima tzv. "najbrojnijeg naroda u BiH", koji su bili kolateralna šteta stampeda bezobzirnih materijalističkih gmazova, najezde nezasitih i samopravičnih skakavaca što su im naprosto opuhali svu imovinu i nekretnine pomoću stranačkih veza i zavičajnih poznanstava u lokalnoj i drugim nivoima vlasti i službi.
"Neka im je vječna slava i hvala" na svemu onom čega vjerovatno u svojoj ličnoj i porodičnoj tragediji nisu previše svjesni, a to je da su učestvovali u formiranju jednog uistinu modernog, progresivnog, kosmopolitskog gradskog duha i formatiranju barem jedne gradske duše u jednom periodu važnom ne samo za moju generaciju, već i za samu istoriju grada.
U njima je, širom svijeta, svih ovih godina nastavilo živjeti Sarajevo koje jedva da preživljava danas u kotlini. (Svakog dana vagamo i razmišljamo da li da proglasimo njegovu kapitulaciju ili ne.)
No mnogi će spremno graknuti da ovo sve nije tačno, da je patetično, te da je Sarajevo najveći multietnički grad u BiH i šire.
E za njih imam spremno drugo poglavlje koje analizira goruću potrebu za održavanjem tog mita i još štošta pride.
Dakle:
(Nastavlja se)
Damir Nikšić wrote:Jedan od načina borbe protiv korumpirane vlasti i partijskim kartelima zarobljene države je građanski neposluh i odbijanje plaćanja poreza.
Slučaj oporezivanja najamnog rada je izvrsna prilika da se razmisli o našoj poreznoj politici i tome zašto bi iko davao novac državi ako on završava u džepovima "ortaka" koji su se obogatili na javnoj potrošnji i putem namještenih tendera.
Država uzima novac, ali ništa ne daje zauzvrat: Putevi nisu završeni. Javni prostori propadaju. Zdravstvo je na koljenima. Željeznice u dugovima... Davati novac partijskoj državi je bacanje novca na blagostanje parazitske i kriminalne nekolicine.
Zato mi moramo promijeniti vlast i zakone, model države, poreze.
Najamni, a naročito manuelni rad, se ne smije oporezivati istom stopom kao i dohodak ostvaren iznajmljivanjem nekretnine. Rad, pogotovo ako se radi o manuelnom, fizičkom, proizvođačkom, stvaralačkom, kreativnom radu mora imati daleko nižu stopu oporezivanja od ostalih.
Istovremeno, moramo uvesti porez na bogatstvo - i to pod hitno. Čak ni ovima iz EU nije jasno zašto i kako to da ga još uvijek nemamo.
Porezne olakšice za zapošljavanje samohranih majki, mladih žena koje će postati majke, hendikepiranih i osoba sa posebnim potrebama - sve je ove olakšice trenutna desničarska vlast bezobzirno i bezobrazno ukinula novim brutalnim i bespoštednim zakonima o oporezivanju.
Mi zahtijevamo isplaćivanje bruto dohodka. Želimo slobodu izbora, pravo slobode da raspolažemo svojim novcem.
4% za zdravstveno osiguranje želimo uplatiti privatnoj ordinaciji koju sami odaberemo jer ne znamo i nismo više sigurni da naš novac za zdravstvo uopšte dođe do onih kojima je namijenjen. Korumpirana partijska država nam ga krade iz očiju, a mi usluge koje smo unaprijed uplatili moramo opet privatno plaćati ako želimo preživjeti, spriječiti komplikacije koje bi nastale čekanjem ili liječiti ih.
Hoćemo bruto dohodak i mogućnost da sami uplaćujemo penzijsko osiguranje onima kojima vjerujemo. Ne želimo da ostajemo bez penzija zato što partije moraju isplaćivati svoje biračko tijelo i kupovati glasove.
Moramo odbaciti duplo oporezivanje. Moramo odbiti da plaćamo dva do tri puta istu uslugu: samo zato što država nije u stanju isporučiti svoju jer mi za ono što smo porezima već platili obično moramo da se obratimo privatnim agencijama. (Nakon što ti naplati reket, država nije u stanju zaštiti te od reketara koji takođe nastoji naplatiti reket, tako da moraš plaćati privatnog zaštitara da te zaštiti od reketara dok policija gleda kako da zaradi dodatni dohodak u radno vrijeme raznim ekstrakurikularnim aktivnostima na koja - u najmanju ruku - ne plaća porez.)
Ne želimo hraniti nehljebe i uhljebe. Državni posao ne bi trebao biti način rješavanja socijalnih i egzistencijalnih problema partijskih klijenata/članova i njihovih porodica-glasača.
Moramo rasteretiti i radnika i poslodavca glomaznog i nezajažljivog parazitskog državnog aparata i raznih kategorija "uvedenih u pravo" koji istu garnituru dovode na vlast pretpostavljajući sopstveni interes opštem društvenom interesu, inače odbijamo plaćati porez njihovoj državi i vlasti koju doživljavamo kao okupatorsku i nametnutu prevarom i kupovinom glasova.
Junuz_Juka

#3936 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

Matris wrote:
Junuz_Juka wrote:
freelancerBIH wrote:

Problem je sto neplacanje je rizik. Njihova dobra volja sto su uzeli 2017, u mom slucaju 2016 i 2017. Po zakonu kako oni tvrde mogli su od 2009. Plati ono sto traze i bjezi van. Nikad ne znas kad ce se sjetiti pogledati godine prije, ili naplatiti nesto po nekom drugom osnovu retroaktivno sto se nikad nikom nije naplacivalo.
Nije u pitanju neplaćanje, nego tražiš pojašnjenje pismenim putem. Na ovaj način dobit' ćeš na vremenu, a možda se u međuvremenu ova kompletna glupost zaustavi.
Ti postavljaš validna pitanja Poreznoj upravi, dakle javio si se, nisi pobjegao, i nisi rekao da nećeš da platiš. Nego tražiš pojašnjenje i Porezna uprava je dužna da ti odgovori.
Poziv od Porezne uprave ne znači da si dužan porez, nego te zovu da im pomogneš da utvrde tvoju poreznu obavezu. Drugim riječima, "sumnjaju" da bi mogao dugovati porez pa te zovu na razgovor, kako bi ti sam podnio poreznu prijavu.
Zato od početka govorim, javiti se isključivo pismenim putem, jer ovo što oni traže da se plati od 2015 nema nikakvog Zakonskog osnova. I svaki usmeni razogovor nema nikakve koristi.
Prema tome, dokle god traje pismeni razgovor između tebe i Porezne uprave - ne bi trebalo biti kazni, jer ti tražiš dodatna pojašnjenja koja su oni naveli u Pozivu.
Konačan ishod bi trebao biti ili da te oslobode poreza, tj. da ti se više nikada i ne jave, ili da ti izdaju RJEŠENJE i nalog za plaćanje. A RJEŠENJE još niko nije dobio - a da ga mogu izdati davno bi to uradili, ne bi se sigurno zamarali razgovorom sa frevRenserima :-D
high_volume

#3937 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by high_volume »

Koji je Vaš stav po pitanju čitave priče oko oporezivanja freelancera te argumenata jedne i druge strane?

Prof. Mehmed Jahić:

– Ono što je bitno našem narodu pojasniti je šta je freelancer. Kada se o tome priča, moramo koristiti bosanski, srpski ili hrvatski. Zato treba znati da su freelanceri oni koji rade u BiH, a svoje prihode naplaćuju iz inostranstva po smislu samostalne djelatnosti. Nije freelancer majka koja primi 100 KM ili 200 KM od sina iz inostranstva. Onda se u našim komentarima otišlo u krajnost. Želi se prikazati da svi prihodi građana iz inostranstva su oporezivi. Slanje novca porodici, rodbini i prijateljima nije oporezovano.

Ono što naš narod neće da razumije je da nije pravilnik koji naređuje primjenu, već zakon. Pravilnik može da pojasni, propiše proceduru, ali nije on taj koji određuje datum primjene zakona. Zakon je odredio datum, tako da nije tu gospoda naša upravu. Ako je zakon donesen 2009, onda se od tada primjenjuje. Ne treba čekati pravilnik koji će pojasniti detalje, ali i dalje su postojali računi na koje se može uplatiti. Zamislite jedno lice koje radi u BiH softverski posao i sa bh. firmom ima ugovor i naplati ga. Podliježe porezu jer je autorski ugovor, konstalting i plate se sve obaveze. Zamislite da je ta ista firma u SAD-u. Lice je rezident koje je radilo i naplatilo posao te opet mora platiti porez.

Kao što i ja platim porez u BiH za saradnju s nekom firmom, tako treba svako platiti i biti svjestan da se država čuva porezima, da treba platiti porez i kada novac dođe iz inostranstva. Ne treba se ljutiti i raspravljati da li je Poreska uprava upravu ili nije. Može biti s pravilnikom ili bez pravilnika, ali je zakon donesen. To nije retroaktivno već je samozakašnjelo. Tako nađeni prihod Poreska uprava može još samo dodatno oporezovati zateznom kamatom. To je sad tolerantno pa se kaže platite bez kamata, ali da neko zarađuje u inostranstvu preko konsalting ugovora ili bilo kod drugog samostalnog ugovora i ne plaća porez, a mi koji radimo u BiH plaćamo, to je nekorektno. http://biznis.ba/prof-mehmed-jahic-bank ... djelovati/
freelancerBIH

#3938 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:35, edited 1 time in total.
Matris

#3939 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Ja cisto ono iz idealistickih razloga bi sudjelovao u toj tuzbi.
Iz prakticnih razloga dvoumim se "don't throw good money after the bad money".
high_volume

#3940 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by high_volume »

freelancerBIH wrote:.. Ja sam vec odavno ionako planirao odlazak odavde jer sam znao sta nam se sprema, nije da nisam ocekivao ovako nesto. Kazem opet, ako zelimo neko pravo da "izganjamo", morat cemo svi kolektivnu tuzbu podnijeti protiv PU jer ovo sto zaista rade jeste nezakonito u najmanju ruku.

Medjutim samo kolektivnom tuzbom mozemo nesto postici, ali mislim da se to tek moze traziti tek nakon sto platimo...

U ovakvoj situaciji oni imaju sve moguce nacine da dodju do naplate, ma koliko god protivno razumu i nezakonita bila.

Dakle, ako zelite mozemo se svi kolektivno organizovati i pokrenuti tuzbu pa vidjeti sta ce biti, to je jedini nacin.
Samo nemoj zaboraviti ponijeti i klixov nick sa sobom, kad budeš odlazio, da možeš trolati na njemačkim forumima ili u državama u kojima možeš proći bez plaćanja poreza. Nelegalnih državnih poreza :lol:

I, kad budeš dobio odgovor, ti i kolektiv ti, nakon tužbe, budi ljubazan da nam pokažeš odgovor :D
Hajvan

#3941 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

high_volume wrote:
freelancerBIH wrote:.. Ja sam vec odavno ionako planirao odlazak odavde jer sam znao sta nam se sprema, nije da nisam ocekivao ovako nesto. Kazem opet, ako zelimo neko pravo da "izganjamo", morat cemo svi kolektivnu tuzbu podnijeti protiv PU jer ovo sto zaista rade jeste nezakonito u najmanju ruku.

Medjutim samo kolektivnom tuzbom mozemo nesto postici, ali mislim da se to tek moze traziti tek nakon sto platimo...

U ovakvoj situaciji oni imaju sve moguce nacine da dodju do naplate, ma koliko god protivno razumu i nezakonita bila.

Dakle, ako zelite mozemo se svi kolektivno organizovati i pokrenuti tuzbu pa vidjeti sta ce biti, to je jedini nacin.
Samo nemoj zaboraviti ponijeti i klixov nick sa sobom, kad budeš odlazio, da možeš trolati na njemačkim forumima ili u državama u kojima možeš proći bez plaćanja poreza. Nelegalnih državnih poreza :lol:

I, kad budeš dobio odgovor, ti i kolektiv ti, nakon tužbe, budi ljubazan da nam pokažeš odgovor :D
Takovim kao Vi, Damir Niksic je dao veoma iscrpan odgovor.

Uredjenim Njemackoj, Novom Zelandu, Velikoj Britanije , Australiji, Svedskoj, Irskoj, Kanadi- vrlo cu rado placati poreze.
Ovoj nazor odrzavanoj tvorevini, vrlo rado bih izbjegao.
high_volume

#3942 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by high_volume »

Hajvan wrote: Uredjenim Njemackoj, Novom Zelandu, Velikoj Britanije , Australiji, Svedskoj, Irskoj, Kanadi- vrlo cu rado placati poreze.

Ne zaboravi @nick :D I Damira, trebat će vam, da vam daje moralnu podršku, zna on to :D
begsoon1510

#3943 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

Jeste li pratili Fadila Novalića sinoć na Al Jaziri? Pa čovjek na pitanja o porezu za freelencere muca stalno, odgovori su mu skroz nepovezani, nejasni

Daje dojam da je i njega stid, šta pokušavaju provuć..
madner

#3944 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

To Damirovo je vrlo jeftin populizam. Pasao bi na forum, ako ti ne pase nesto reci da si revolucionar. :D
Hajvan

#3945 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

high_volume wrote:
Hajvan wrote: Uredjenim Njemackoj, Novom Zelandu, Velikoj Britanije , Australiji, Svedskoj, Irskoj, Kanadi- vrlo cu rado placati poreze.

Ne zaboravi @nick :D I Damira, trebat će vam, da vam daje moralnu podršku, zna on to :D
Drug, ja sam slobodan covjek i drzavljanin jedne uredjene drzave gdje placam porez…
To sto Vi imate problem sa tudjim misljenjem i mislite da nekog sekirate svojim trolovskim izjavama je samo Vasa stvar…
phillie

#3946 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by phillie »

https://www.zenicablog.com/nema-vise-iz ... u-imovine/

Ni prvo nisu rijesili, a otvaraju novi front :roll:
begsoon1510

#3947 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

phillie wrote:https://www.zenicablog.com/nema-vise-iz ... u-imovine/

Ni prvo nisu rijesili, a otvaraju novi front :roll:
Ali uporno izjavljuju da oporezuju freelencere, a u zakonu stoji da se oporezuju oni koji isplaćuju dohotke freelencerima. Uporno krše zakon.

Ako jedna takva državna istitucija, javno iz dana u dan krši zakon, šta očekivati od javni kompanija i privatni kompanija pa sve do običnog čovjeka.
nekome

#3948 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

...
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:51, edited 1 time in total.
begsoon1510

#3949 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

nekome wrote:
Treća opcija je registracija kao fizička osoba-iznajmljivač... uz evidentiranje gostiju kod Ureda za strance BiH i nadležne turističke zajednice.
Haha... moraš ići na 3 mjesta, sav prihod potrošiti na ganjanje papira, kopija, prevoza, utrošak vremena.
pa da, a oni će sjediti kao i uvijek i ništa ne raditi a zaradjivati dobre plate

žao mi je ove lijepe zemlje, što su se paraziti razno razni nasijali po njoj
madner

#3950 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Sve sami problemi, guzva na salteru velika i jbg 3 godine tako :D
Post Reply