Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
Lincoln-Burrows

#3926 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Lincoln-Burrows »

piupiu wrote:
ze kalanga wrote:piupiu

Gore od procenta nepismenih je procenat formalno pismenih koji ne obuhvata ovaj popis. A i podatak oko nepismenih je ukrašen. I takvih je više. To uostalom nije teško utvrditi na osnovu onih popisa iza sedamdesetih i osamdesetih...
Ma, čitav je taj dio o pismenosti i obrazovanju poražavajući.
Postotak nepismenih bi mogao lako biti veći, dovoljno je da
popisivač kontaktira samo jednu osobu u kućanstvu (pismenu) i
eto ti cijele pismene familije.
Uostalom i samo utvrđivanje pismenosti je na principu odgovora na pitenje: jesi li pimen/a?
Gojeni H

#3927 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Gojeni H wrote:
General War wrote:problem demokratije i jeste sto se glas jednog profesora i jednog ljaksea jednako cijeni...kako u VB tako i u ex Yu.
To nije problem demokratije vec tvoj licni. Ili bi prihvatio da zivis u diktaturi, ili da tvoj glas vrijedi manje od glasa doktora nauka ili operskog pjevaca?
Nije moj licni, ja nemam nikakvh problema sa demokratijom...problem mi je rezultat demokratije gdje se pita zatucani zivalj oko pitanja za koje nemaju pojma niti sta poslije....uostalom u BiH demokratija je pokazala stepen vise, izadjes na izbore i dobijes tipa koji niti prostim pogledom u brojke vidi se da nije pobjednik...ali eto CIA naredila.
Ponovo corak. Taj "zatucani zivalj" su takodje ljudska bica. Najlakse je okriviti narod, a ne onoga ko je trebao da obrazuje narod i da prezentira svoju ideju. Interesantno da na temama o drugim zemljama ovaj problem vveoma lako identifikujemo ali kod nas to nije slucaj.
piupiu

#3928 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

mO k3 wrote:
piupiu wrote:

Kako misliš "nećemo se promijeniti"? Ti kao da nisi čitao ovu temu. Kakvu multietničnost može živjeti i doživljavati neko u 100% etnički čistoj sredini? Ako uzmeš generacije rodjene od recimo 1985. - gdje su te generacije mogle učiti ili osjetiti multietničost? Te generacije su tokom svog odrastanja slušale samo o neprijateljima svoga naroda. Mene zanima koliko je djece i mladih, na primjer, putovalo s kraja na kraj BiH da vidi kako to izgleda tamo s druge strane i ko to tamo živi. Vjerujem da se radi o vrlo, vrlo malom broju.

Ovdje je bila hajka, ali bukvalno hajka na onog malog Antu što se pojavio u Perspektivi, hajka na dijete od 17 ili koliko mu je ono bilo godina, i to bjesomučna i bespoštedna, na dijete koje nije ni krivo, ni dužno što je odgojeno da ne predje Stari most gdje žive neki imaginarni 'oni'. Kako će on znati šta je tamo s druge strane ako ne vidi i ne iskusi? Pa se pisalo se o Antinoj bolesnoj monoetničnosti, a o svojoj rekaciji na istu - ništa. Nula bodova. A ta reakcija je bila jednako rječita. Jedva se dočekao dokaz koji nam daje pravo na našu agresivnost i stereotipe. To ti je taj obrazac danas.
Misliš da taj isti Ante neće svoju djecu učiti isto ??
Moguće. Ali nije to poanta - suština je da on nije imao priliku ni da nauči, ni da vidi, ni da osjeti drugačije - on je zarobljen geografski (ne smije preći na drugu stranu) i mentalno. I to je činjenično stanje za ogroman broj mladih u BiH.
Gojeni H

#3929 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

madner wrote:Snaga inkluzije Bosnjastva se moze jasno viditi po procentu nemuslimana koji se tako izjasnjavaju.
Koliki je procenat ateista medju Srbima i Hrvatima?
Connaisseur Karlin

#3930 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Upravo tako, a iz toga dalje slijedi razvrstavanje ovako: ako se u navedenom pitanju, koje je zajedničko za etniju i naciju, izjasniš samo nacionalno tj. upišeš u one kockice: bosanskohercegovačka, etnički te svrstaju, ili si sam sebe svrstao u ostale.... potpuno isto kao da si mađarske, češke ili neke desete manjinske nacionalnosti ili nekonstitutivne etničke pripadnosti. :-)

A mi se smatrajmo slobodno... u sebi i naglas, teoretski... kako god hoćemo - niko nam ne brani. :D

Eto, a ako griješim, ispravite me i napišite kako jest... fala.

sad u BiH postoji ketegorija: ETNICKE NACIJE :D

BiH je nedovrsena drzava!
Ma preslatki smo u svoj svojoj kreativnosti...

Vala, nisam se nadala baš ovolikoj pljuvačini po Bosancima i sprdnji sa bosanskim identitetom u sred Bosne.

To bi trebalo biti previše i za naše ''shvatanje'' apsurda, ali...očito nije. :-)

:triplefacepalm:
Ja sam ocekivala takve reakcije,jer sam vec dozivjela na ovoj temi :D

U BiH nema vise Bosanaca i Hercegovaca, jer se nijedna etnicka grupa vise ne izjasnjava tako.

:kiss:
Connaisseur Karlin

#3931 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

piupiu wrote:
mO k3 wrote:
piupiu wrote:

Kako misliš "nećemo se promijeniti"? Ti kao da nisi čitao ovu temu. Kakvu multietničnost može živjeti i doživljavati neko u 100% etnički čistoj sredini? Ako uzmeš generacije rodjene od recimo 1985. - gdje su te generacije mogle učiti ili osjetiti multietničost? Te generacije su tokom svog odrastanja slušale samo o neprijateljima svoga naroda. Mene zanima koliko je djece i mladih, na primjer, putovalo s kraja na kraj BiH da vidi kako to izgleda tamo s druge strane i ko to tamo živi. Vjerujem da se radi o vrlo, vrlo malom broju.

Ovdje je bila hajka, ali bukvalno hajka na onog malog Antu što se pojavio u Perspektivi, hajka na dijete od 17 ili koliko mu je ono bilo godina, i to bjesomučna i bespoštedna, na dijete koje nije ni krivo, ni dužno što je odgojeno da ne predje Stari most gdje žive neki imaginarni 'oni'. Kako će on znati šta je tamo s druge strane ako ne vidi i ne iskusi? Pa se pisalo se o Antinoj bolesnoj monoetničnosti, a o svojoj rekaciji na istu - ništa. Nula bodova. A ta reakcija je bila jednako rječita. Jedva se dočekao dokaz koji nam daje pravo na našu agresivnost i stereotipe. To ti je taj obrazac danas.
Misliš da taj isti Ante neće svoju djecu učiti isto ??
Moguće. Ali nije to poanta - suština je da on nije imao priliku ni da nauči, ni da vidi, ni da osjeti drugačije - on je zarobljen geografski (ne smije preći na drugu stranu) i mentalno. I to je činjenično stanje za ogroman broj mladih u BiH.
piupiu :thumbup:
exliberal-ex

#3932 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by exliberal-ex »

General War wrote:
maraccana wrote:

Ponovo, problem je do naroda, nema tu ništa naštimano.
Kako nema? Istina se otkriva kad jaganjci utihnu :D

Samo sto istinu niko netrazi u Bosni....svi samo gledaju koliko ima nasih vs anamo onih dok ostali mnogo vazniji podatci...ma jebes to ko ce to citat
madner

#3933 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:Snaga inkluzije Bosnjastva se moze jasno viditi po procentu nemuslimana koji se tako izjasnjavaju.
Koliko ja vidim - ima Bosnjaka ateista i agnostika.

Ali reci iskreno - da smo slucajno izabrali bosansko ime umjesto bosnjackog - da je tako Sabor intelektualaca odlucio i 25 godina se to ime promoviralo u skolstvu, medijima, politici,... - mislis li stvarno da bi bio nesto drugaciji procenat?

Popis ne pokazuje koliko ima Bosnjaka, Bosanaca,... - vec pokazuje koliko je onih koji nisu Srbi i Hrvati.

Njihov broj je isti bez obzira sta mi izabrali za sebe i koliko bili inkluzivni.
Ima, koliko je katolika i pravoslavaca?
Dok ce Bosancima jezik biti isti, no religija vjerovatno bez apsolutne vecine.

Da je vodio drugaciju politiku bio bi veci. Nije poenta Bosnjastva u Bosni inkluzija nego ogranicavanje od drugih, ma kakvi god ti drugi bili kada je bilo biti ili ne biti.

Dovoljno je pogledati kampanju. Bosnjak - bosanski - islam. Ovaj treci dio je taj koji jasno porucuje ko nije pozeljan.

Popis pokazuje koja je strategija Bosnjackog vodstva. Zato kazem da posto su dobili podrsku, treba sacekati sada rezultate.
Ja sam skeptican kada vidim kakve su prognoze davali za vanjskopoliticke dogadjaje u zadnjoj deceniji, no sta je tu je.
mirzaaa33

#3934 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mirzaaa33 »

Tomahawk11 wrote:
mirzaaa33 wrote:
Nije nigdje zapelo, koga briga za popis. Srbi se izjasnili kao Srbi, Hrvati kao Hrvati a kod nas problem. Samo što se problem svaljuje na Bosance, srpske špijune, podvale - što je glupost, a nimalo na druge strane. Da se malo objasni to onako kako jeste bilo, da se ljudima objasni historija bez mitologije tipa višemilenijskog bošnjaštva i milenija bosanskog jezika. Srbima se smijemo zbog takvih stvari.

Problem je što nismo ni do popisa imali dovoljno izgrađenu svijet o tome ko smo i šta smo, problem je i što su 93. usrali a nakon toga i nastavili sa sranjem po bošnjaštvu, po Bosancima i Hercegovcima i mogućnosti građenja identiteta u kojem bi bili i ateisti i kršćani i muslimani i svi koji žele, i što su se sami potrudili podijeliti narod koji je u biti isti ali Bošnjak mora malo bacati na nacionalistu, ne smije kontrirati masi, ne smije biti ateist, ne smije kritikovati a sve se te naziva izdajnicima kadgod zatreba.

Sva se poenta svela na to da okriviš Srbe, kako sad tako i kroz vijekove a nikako da se pogleda istini u oči.
KOja je to historija bez mitologije? Ukratko, ako moze.
Ko smo, po tebi onako? Bosanci? Muslimani? Ili?
Jedno je historija a drugo mitlogija i laži. Nije bilo Bošnjaka prije 3000 godina i nije bilo bosanskog prije 1000 godina. Sve su historije bez mitologije osim onih gdje pokušavaju slagati i ubaciti neosnovane mitove.

Ko smo mi? Ne znam, zavisi kako gledaš na to. Neki imaju romantičarske ideje o čistokrvnim Bošnjacima plave krvi unatrag par hiljada godina, neki hoće da nam identitet bude oko područja Bosne i Hercegovine, neki oko muslimanstva pa onda imamo Bošnjake od vardara do Triglava, neki bi da njeguju Bosnu a neki Osmanlije.
Važnije je šta ćemo biti i šta želimo biti, šta nam je najbolje. Znam da bošnjaštvo koje od sebe odbija sve nije najbolje. Najbolje bi bilo da možemo graditi bosanski identitet, bosansko hercegovački jer ima i Hercegovina koja mnogima komplikuje to. Sad možda nije realno ali ne mogu se oteti dojmu da smo imali tu šansu.

Što se mene tiče mogu fino živjeti i bez tog identiteta - bošnjačkog ili bosanskog.
mO k3

#3935 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

Ova priča o nepismenosti nikuda ne vodi i nije relevantna u ovome trenutku postoje drugi problemi o kojima ne bi trebali samo da pričate nego i da učinite nešto ....
Nepotizam , korupcija , qurac palac
Gojeni H

#3936 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

Novak20 wrote:Mene brine što diploma nije puno skupa i što se lako može do nje. :D
Nije ti ni ta blesava.
mO k3

#3937 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

Kuću sa stepenicama se nikada ne cisti od dole na gore , nego od gore na dole ...
madner

#3938 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

Gojeni H wrote:
Govorimo o inkluzivitetu.
To je mjerilo koliko Bosnjacki identitet predstavlja dovoljno sirok krug da se ljudi koji nisu na glavnoj osovini osjecaju kao takvi.
mO k3

#3939 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

@ piupiu
Nije da je moguće nego će biti tako , sjećam se toga i neka je bio predmet ismijavanja , u svemu tome neka se zahvali svoj roditeljima koji su ga tako odgojili
Gojeni H

#3940 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Gojeni H wrote: Ne, ali ocigledno drugacije vidis ono sto se desilo 90-ih na ovim prostorima.
Isto tako, izgleda da si bjezao sa casa kada smo ucili o nacional-romantizmu i stvaranju nacionalnih pokreta.
Isti ili slican jezik, slicni obicaji i igre, itd., nemaju veze sa nacionalnim identitetom. Koliko Bosnjaka treba da pogine da bi se to shvatilo?
Isto tako sto ti drugacije vidis sta se desilo sa srbima 40-45%...pa sta bi poslije rata? Sve sto ti govoris za bosnjake ti upravo prepricavas problem srba.
I jedni i drugi kratkovidi prema patnjama drugih...
Mislim da ne govorimo o istim stvarima.
Ali, kad si se vec dotakao te teme ... sta se desilo Srbima 1941-1945. god. sto se nije desilo Bosnjacima? Ja cu ti reci ... ukupni postotak ubijenih u ratu.
Bosnjaka najvise poslije Jevreja.

Moja prica je bila o negiranju necijeg identiteta. Ti se crvenis kao uvrijedjena mlada na komentare o Bosancima, nakon toga ispaljujuci metke zvane "nacija od '93" i slicne gluposti koje se prastaju onima koji se osjecaju porazenim.
Poenta je da neko ima identitet i nikakve cool i trendy gluposti to ne mogu promijeniti. Isto kao sto tvoji priporiteti ne moraju biti identicni mojim.
Connaisseur Karlin

#3941 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

pici wrote:jesul dozvoljeni sada mesani brakovi izmedju bOsnjaka i bOsanke il bOsanca i bOsnjakinje...
najbolji komentar na temi :lol: :kiss:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3942 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tomahawk11 »

mirzaaa33 wrote:
Jedno je historija a drugo mitlogija i laži. Nije bilo Bošnjaka prije 3000 godina i nije bilo bosanskog prije 1000 godina. Sve su historije bez mitologije osim onih gdje pokušavaju slagati i ubaciti neosnovane mitove.

Ko smo mi? Ne znam, zavisi kako gledaš na to. Neki imaju romantičarske ideje o čistokrvnim Bošnjacima plave krvi unatrag par hiljada godina, neki hoće da nam identitet bude oko područja Bosne i Hercegovine, neki oko muslimanstva pa onda imamo Bošnjake od vardara do Triglava, neki bi da njeguju Bosnu a neki Osmanlije.
Važnije je šta ćemo biti i šta želimo biti, šta nam je najbolje. Znam da bošnjaštvo koje od sebe odbija sve nije najbolje. Najbolje bi bilo da možemo graditi bosanski identitet, bosansko hercegovački jer ima i Hercegovina koja mnogima komplikuje to. Sad možda nije realno ali ne mogu se oteti dojmu da smo imali tu šansu.

Što se mene tiče mogu fino živjeti i bez tog identiteta - bošnjačkog ili bosanskog.
Pa nesto ne znam da smo imali sansu za gradjenje bosanskog ili jos bolje, bosanskohercegovackog identiteta. Za to su potrebni i Srbi i Hrvati, a ako cemo realno, oni koji su za tu ideju, u manjini su i kod jednih i kod drugih. Da bi to bila najbolja opcija za narod, definitivno. Ali, i sam kazes, ne treba zivjeti na bajkama, tako da, vratimo se u realnost.

Fino zivjeti....sta znaci fino zivjeti? Nisi gladan, zedan, mozda imas auto, krov nad glavom....porodica, djeca idu u skolu....mi smo zemlja koja moze po svemu biti nova Svicarska, imamo prirodni polozaj, prirodna bogatstva, klimu i pogane ljude. Ovo zadnje preteze sve sto imamo.
Sto je najgore, cak ni bosnjacki, srpski ili hrvatski korpus ne rade na jacanju u smislu da rade nesto pozitivno nego na muzenju sopstvenih ovaca zarad licnih interesa.
Ako cemo realno, Bosnjak/Srbin/Hrvat su kategorije koje u BiH nose dosta toga negativnog. Ipak, za razliku od nas Bosnjaka/Bosanaca, Srbi i Hrvati nemaju problem s tim. Drze se toga ko svetog slova.
Gojeni H

#3943 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Gojeni H wrote:
Govorimo o inkluzivitetu.
To je mjerilo koliko Bosnjacki identitet predstavlja dovoljno sirok krug da se ljudi koji nisu na glavnoj osovini osjecaju kao takvi.
Na tom planu se moze odraditi mnogo vise, istina.
Krivica nemogucnosti inkluzije Bosanaca u bosnjacki korpus je krivica i jedne i druge strane.
Jednoj su drugi bili crveni i sumnjivi, drugoj su prvi nedovoljno cool.
zavrzlama

#3944 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zavrzlama »

Strateski popis je pokazao da su probih snage sa preko 50 posto zauvijek ubile antibosanskim snagama nadu da mogu legalnim putem(referendumom na nivou bih) imati nadpolovicnu vecinu...znaci postepeno prihvacanje bih kao svoje drzave ili pusku pa u nelegalni secesiju jedino ostaje antibih strani....ovaj popis je ostavio i ogroman psiholoski pritisak na rusitelje bih... rahat patnja do 2021 i novih losih statisyika za mrzitelje bih,suzivota.....
Connaisseur Karlin

#3945 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

p206 wrote:Što je ovdje neko ubacio kosku da se oni koji su se izjasnili kao Bošnjaci i Bosanci svaðaju i sad uživa, a vi se levati gloðite.
etnonacionalisticka politika ,na koju su Bosanjci odlicno nasjeli , na zalost!
Connaisseur Karlin

#3946 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

mirzaaa33 wrote:Bosna je pala na isti nivo kao i Hercegovina, samo geografska odrednica ostala od nje.

ovo je surova istina :thumbup:
mirzaaa33

#3947 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mirzaaa33 »

Tomahawk11 wrote: Pa nesto ne znam da smo imali sansu za gradjenje bosanskog ili jos bolje, bosanskohercegovackog identiteta. Za to su potrebni i Srbi i Hrvati, a ako cemo realno, oni koji su za tu ideju, u manjini su i kod jednih i kod drugih. Da bi to bila najbolja opcija za narod, definitivno. Ali, i sam kazes, ne treba zivjeti na bajkama, tako da, vratimo se u realnost.

Fino zivjeti....sta znaci fino zivjeti? Nisi gladan, zedan, mozda imas auto, krov nad glavom....porodica, djeca idu u skolu....mi smo zemlja koja moze po svemu biti nova Svicarska, imamo prirodni polozaj, prirodna bogatstva, klimu i pogane ljude. Ovo zadnje preteze sve sto imamo.
Sto je najgore, cak ni bosnjacki, srpski ili hrvatski korpus ne rade na jacanju u smislu da rade nesto pozitivno nego na muzenju sopstvenih ovaca zarad licnih interesa.
Ako cemo realno, Bosnjak/Srbin/Hrvat su kategorije koje u BiH nose dosta toga negativnog. Ipak, za razliku od nas Bosnjaka/Bosanaca, Srbi i Hrvati nemaju problem s tim. Drze se toga ko svetog slova.
Pa bosanstvo bi odmah u početku skupilo barem jedan dio današnjih Srba, Hrvata i sve Bošnjake, uz Bosance i ostale. Dugoročno je to puno bolje nego ovo što sad imamo. Treba reći i ko je napravio ovu realnost, ko je uništio bajku - zagovornici ovog bošnjaštva.

Kad kažem fino živjeti ne mislim na ništa materijalno već ne osjećam potrebu da se dičim nekakvim bošnjaštvom, ne osjećam tu duhovnu glad za isticanjem tog identiteta ili šta će pisati u nekim dokumentima a piše Bošnjak. Neko ne može živjeti bez tgoa, važnije mu je od svega.

U duši sam samo Bosanac, Bosanac i Hercegovac i ništa drugo ne mogu biti.
Last edited by mirzaaa33 on 02/07/2016 16:31, edited 1 time in total.
General War

#3948 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

Gojeni H wrote:
Ponovo corak. Taj "zatucani zivalj" su takodje ljudska bica. Najlakse je okriviti narod, a ne onoga ko je trebao da obrazuje narod i da prezentira svoju ideju. Interesantno da na temama o drugim zemljama ovaj problem vveoma lako identifikujemo ali kod nas to nije slucaj.
Pogresno, samo nekoliko postova gore obrazlozio sam razliku od zatucanosti i neinformisanosti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3949 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tomahawk11 »

mirzaaa33 wrote:
Pa bosanstvo bi odmah u početku skupilo barem jedan dio današnjih Srba, Hrvata i sve Bošnjake, uz Bosance i ostale. Dugoročno je to puno bolje nego ovo što sad imamo.

Kad kažem fino živjeti ne mislim na ništa materijalno već ne osjećam potrebu da se dičim nekakvim bošnjaštvom, ne osjećam tu duhovnu glad za isticanjem tog identiteta ili šta će pisati u nekim dokumentima a piše Bošnjak. Neko ne može živjeti bez tgoa, važnije mu je od svega.

U duši sam samo Bosanac, Bosanac i Hercegovac i ništa drugo ne mogu biti.
Pa ne bi bas sve, upravo zbog onih zbog kojih imas kontrastav prema Bosnjastvu, oni ne bi bili za tu ideju.
Bosnjak, Srbin ili Hrvat ne bi trebale biti negativne odrednice kad vec ne moze Bosanac ili Bosanac i Hercegovac.
A nazalost se uglavnom koriste u te svrhe, u ogradjivanje u torove i isticanje animoziteta prema onim drugima.
Da je srece, bila bi tri konstitutivna naroda koja zajedno rade za opste dobro, za bolje sutra, a zajednicka odrednica bi ima bila da su svi Bosanci, jer dolaze iz Bosne.
Connaisseur Karlin

#3950 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

hAZNADAR wrote:
Edin H. wrote:
Po tebi Bosna i Hercegovina treba biti zajednica nekoliko drzava podjeljena po razlicitim identitetima?

Kakvi razliciti identiteti u BiH, postoji samo bosanski identitet. Isti jezik, ista fizionomija (dobro Ante iz Mostara se ne bi slozio, premda da se urade DNK poredjenja Ante bi bio donji), slicni obicaji - korida, uzivanje u turskoj glazbi, kola, baklje na utakmicama, jedino po cemu se razlikuju se razlikuju su vjere i vjerski obicaji. A cak ima i u tu slicnosti kako istoj pristupaju. Sto 99% ljudi u BiH vjeruje u suprotno je ipak njihov problem, vjerovali su ljudi i da je zemlja ravna i da postoje vjestice :oops:
Ante iz Mostara je Hercegovac a ne Bosanac. Njegovi sugradjani na istocnoj strani se takodjer ne poistovjecuju sa bosanstvom. Bosanski identitet je kulturoloski(cega sam i sam dio) i regionalni koji prestaje kod Ivan Sedla.

Tako da se za jugoslovenstvo naci drugi izraz. Ili neki drugaciji vid zajednistva koje je nazalost samo utopija.
Zemlju na okupu odrzava samo opasnost od rata i tijesna nadpolovicna vecina koja je jedino zeli.

Dzaba se trosi vrijeme na trazenje neke forme zajednistva i necega sto nas sve moze spojiti. Sa fasizmom nema kompromisa i u buducnosti BiH moze opstati samo uz pomoc preglasavanja, svih metoda, sirenja teritorija, lobiranja,.. i sl.
zar nisu nekad davno hercegovci bili bosanci :D
Locked