mirzaaa33 wrote:
Jedno je historija a drugo mitlogija i laži. Nije bilo Bošnjaka prije 3000 godina i nije bilo bosanskog prije 1000 godina. Sve su historije bez mitologije osim onih gdje pokušavaju slagati i ubaciti neosnovane mitove.
Ko smo mi? Ne znam, zavisi kako gledaš na to. Neki imaju romantičarske ideje o čistokrvnim Bošnjacima plave krvi unatrag par hiljada godina, neki hoće da nam identitet bude oko područja Bosne i Hercegovine, neki oko muslimanstva pa onda imamo Bošnjake od vardara do Triglava, neki bi da njeguju Bosnu a neki Osmanlije.
Važnije je šta ćemo biti i šta želimo biti, šta nam je najbolje. Znam da bošnjaštvo koje od sebe odbija sve nije najbolje. Najbolje bi bilo da možemo graditi bosanski identitet, bosansko hercegovački jer ima i Hercegovina koja mnogima komplikuje to. Sad možda nije realno ali ne mogu se oteti dojmu da smo imali tu šansu.
Što se mene tiče mogu fino živjeti i bez tog identiteta - bošnjačkog ili bosanskog.
Pa nesto ne znam da smo imali sansu za gradjenje bosanskog ili jos bolje, bosanskohercegovackog identiteta. Za to su potrebni i Srbi i Hrvati, a ako cemo realno, oni koji su za tu ideju, u manjini su i kod jednih i kod drugih. Da bi to bila najbolja opcija za narod, definitivno. Ali, i sam kazes, ne treba zivjeti na bajkama, tako da, vratimo se u realnost.
Fino zivjeti....sta znaci fino zivjeti? Nisi gladan, zedan, mozda imas auto, krov nad glavom....porodica, djeca idu u skolu....mi smo zemlja koja moze po svemu biti nova Svicarska, imamo prirodni polozaj, prirodna bogatstva, klimu i pogane ljude. Ovo zadnje preteze sve sto imamo.
Sto je najgore, cak ni bosnjacki, srpski ili hrvatski korpus ne rade na jacanju u smislu da rade nesto pozitivno nego na muzenju sopstvenih ovaca zarad licnih interesa.
Ako cemo realno, Bosnjak/Srbin/Hrvat su kategorije koje u BiH nose dosta toga negativnog. Ipak, za razliku od nas Bosnjaka/Bosanaca, Srbi i Hrvati nemaju problem s tim. Drze se toga ko svetog slova.