Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3926 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

dva milijuna glasova je nista
s obzirom na veličinu nacije od 330 milijuna slobodnih ljudi
čak i ako uzmemo u obzir samo glasače... opet je to mali postotak... nije to 15%

ako uzmemo obzir da se većina naprednih ljudi, homića te liberala :D
preseli iz nazadnih zemalja u kaliforniju i njujork
izborni zakon je pa i pošten
na kraju krajeva amerika je nastajala desetljećima pa i stoljećima stoga nije ni čudno da imaju takav zakon
koji štiti male zemlje koje su dale svoj suverenitet većoj državi
Point.

#3927 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

Pandakonda wrote:
Point. wrote:Ima li glupljeg izbornog sistema od ovog americkog? Kandidat dobije preko 2.800.000 glasova viska a zijani izbore.
To je isto kao da ja tebe šah matiram i ti kažeš "nisi dobio ja imam više figura" :-) Pristali su na takva pravila i to je to. Također tih 2.800.000 glasova su iz Californije gdje uopšte nema izbornog zakona gdje je glasao ko god je htio i koliko god puta je htio. Elektoralni koledz je dizajniran da se čuvaju interesi svih država jer ovako bi izbori bili riješeni u CA, TX, NY. Slažem se sa ježom da je jedina mana ovog sistema ta što ide po principu winner takes all, recimo Trump je Floridi dobio Clinton 49% - 47% ali je Trump ipak uzeo svih 29 elektoralnih glasova. Da je kako treba sistem onda bi recimo trump dobio 16 a Hillary 13.

Da bi se situacija promjenila potrebno je da 36 elektora promjeni svoj glas, a to nema šanse da se desi, mada kako su izbori prošli ništa me ne bi iznenadilo. Ali ako bi se to desilo drugi civilni rat bi bio na pomolu :-)
Vise sam za opciju da se samo glasovi racunaju, bez elektora. Pa mmoge druge mnogoljudnije zemlje imaju naprednije sisteme.
avetinja

#3928 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by avetinja »

KB9 wrote:i sta je bilo, rusi hakovali amere i postavili trampa? :lol:

pa da li je moguce da pojedini stvarno vjeruju u tu glupost? :-)
Al' su albanski hakeri stali u odbranu. :lol:

Kao da im je zaštita portala na nivou ovog foruma. :-) Smrdi priča, pa kako ćemo drugo nego na Ruse. ;-)

Prije mjesec dana čitam na internetu da je proročanstvo reklo da Trump neće biti predsjednik. Grah kaže, grah ne laže. :mrgreen:
GeeTnT

#3929 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GeeTnT »

cyprus wrote:Može li se desiti da kod Amerikanaca bude 'papaka'? :mrgreen:
Ta inovacija uvijek pali....
jeza u ledja

#3930 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Point. wrote:
General War wrote: Pa tako su napravljeni nekad davno jer se mislilo da javnost podlijeze dezinformacijama, pa eto elektori da daju zadnju rijec.
Ma znam al nije vise 1840 godina, dva miliona glasova ipak nije malo.
Tako su napravljeni nekad davno jer se mislilo da javnost podlijeze dezinformacijama. :wink: :wink:

Ima li boljeg primjera od ovog sad?
Pandakonda wrote:Slažem se sa ježom da je jedina mana ovog sistema ta što ide po principu winner takes all, recimo Trump je Floridi dobio Clinton 49% - 47% ali je Trump ipak uzeo svih 29 elektoralnih glasova. Da je kako treba sistem onda bi recimo trump dobio 16 a Hillary 13.
Tako je originalno i zamisljeno - znaci nigdje nije pisalo da winner-takes-all. Da se tako racuna, znaci kako je originalno zamisljeno, Trump ne bi pobijedio.

Ali hajde da je samo to. U zemlji u kojoj je kandidat jedne stranke dobio podrsku najvise ljudi, i u kojoj ima vise registrovanih glasaca te stranke - ne samo da je predsjednik predstavnik druge stranke, vec i u oba doma legislative druga stranka ima vecinu. :-)
Pandakonda

#3931 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Pandakonda »

It's Official: Clinton's Popular Vote Win Came Entirely From California
Number of states won:
Trump: 30
Clinton: 20

Number of electoral votes won:
Trump: 306
Clinton: 232

Ave. margin of victory in winning states:
Trump: 56%
Clinton: 53.5%

Popular vote total:
Trump: 62,958,211
Clinton: 65,818,318

Popular vote total outside California:
Trump: 58,474,401
Clinton: 57,064,530

http://www.investors.com/politics/comme ... alifornia/
jeza u ledja

#3932 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Pandakonda wrote:It's Official: Clinton's Popular Vote Win Came Entirely From California
Number of states won:

Popular vote total:

I jos jedan maestralno glup zakljucak. Fake news. :)

Cuj pobjeda dosla "u potpunosti" iz Kalifornije? :lol:

Mozes isto tako izbaciti Texas onda iz price.

Ponavljam, cinjenica je da kad bi se elektorski glasovi racunali proporcionalno, kako je predvidjeno ustavom, Trump ne bi pobijedio.

Njemu je pobjeda u elektorskim glasovima dosla vrlo tijesnom pobjedom u cetiri velike drzave.
Pandakonda

#3933 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Pandakonda »

jeza u ledja wrote:
Pandakonda wrote:It's Official: Clinton's Popular Vote Win Came Entirely From California
Number of states won:

Popular vote total:

I jos jedan maestralno glup zakljucak. Fake news. :)

Cuj pobjeda dosla "u potpunosti" iz Kalifornije? :lol:

Mozes isto tako izbaciti Texas onda iz price.

Ponavljam, cinjenica je da kad bi se elektorski glasovi racunali proporcionalno, kako je predvidjeno ustavom, Trump ne bi pobijedio.

Njemu je pobjeda u elektorskim glasovima dosla vrlo tijesnom pobjedom u cetiri velike drzave.
Mislim da je ovdje više poenta to da je njen popular vote došao iz Californije koja ima najgori izborni zakon gdje je glasao ko hoće i koliko puta hoće.( nema voter ID ) Tako da su ovi svi ilegalci koje Trump hoće da izbaci mogli glasati isto kao što mogu dobiti vozačku dozvolu.
jeza u ledja

#3934 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Jeste, u Californiji, jednoj od najmanje bitnih drzava u electoral college, milioni ilegalnih imigranata su pohrilili na izbore. :lol: Kako mozes vjerovati u takve gluposti? :-)
jefferson

#3935 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Jeste, u Californiji, jednoj od najmanje bitnih drzava u electoral college, milioni ilegalnih imigranata su pohrilili na izbore. :lol: Kako mozes vjerovati u takve gluposti? :-)
Nikad nemoj podcjeniti ljudsku glupost!
Pandakonda

#3936 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Pandakonda »

Bit će Rusi i ovo namjestili :-)
https://twitter.com/FoxNews/status/810976978920734720

#Breaking News: President-elect @realDonaldTrump has garnered the 270 #ElectoralCollege votes needed to become president.

Image
ST11

#3937 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ST11 »

Evo sada, kada je Trump brez sumnje izabran za predsjednika USA, me zanima, koliko onih glumaca, pjevaca i ostalih estradnih obozavaoca lika i dijela Hillary Clinton, koji su prije dva mjeseca na velika usta najavljivali preko drustvenih mreza, da ce napustiti Ameriku ako on pobjedi, ce zaista to uciniti. Vjerovatno mogu pogoditi broj onih, koji ce imati hrabrosti, da priznaju, kako su tek htjeli ispasti frajeri u uvjerenju, da Clinton ne moze izgubiti, a da su se sada pokakili i ostaju u Trumpland. Sve sjevernije od broja zero, ce me zaista iznenaditi.
Znam i unaprijed, da cu uzrokovati lavini rijeci objasnjenja kao "uzetih iz konteksta" i prikazivanja napisanog u drugacijem svjetlu, ako pitam one forumase, koji su to izjavljivali prije 8.11.2016, sta ce oni sada? Drzati rijec ili ... glumiti DeNira, L. Jacksona i Gagu?

Molim vas, nemojte me vrijedjati, samo pitam.
jefferson

#3938 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

ST11 wrote:Evo sada, kada je Trump brez sumnje izabran za predsjednika USA, me zanima, koliko onih glumaca, pjevaca i ostalih estradnih obozavaoca lika i dijela Hillary Clinton, koji su prije dva mjeseca na velika usta najavljivali preko drustvenih mreza, da ce napustiti Ameriku ako on pobjedi, ce zaista to uciniti. Vjerovatno mogu pogoditi broj onih, koji ce imati hrabrosti, da priznaju, kako su tek htjeli ispasti frajeri u uvjerenju, da Clinton ne moze izgubiti, a da su se sada pokakili i ostaju u Trumpland. Sve sjevernije od broja zero, ce me iznenaditi.
Znam i unaprijed, da cu uzrokovati lavini rijeci objasnjenja kao "uzetih iz konteksta" i prikazivanja napisanog u drugacijem svjetlu, ako pitam one forumase, koji su to izjavljivali prije 8.11.2016, sta ce oni sada? Drzati rijec ili ... glumiti DeNira, L. Jacksona i Gagu?

Oni svakako zive svugdje po svijetu. Niko nece otici a niko ence ni ostati. Tako nekako.
Tina Turner je svakako davno otisla, i ne vraca se.
jefferson

#3939 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

Pandakonda wrote:Bit će Rusi i ovo namjestili :-)
https://twitter.com/FoxNews/status/810976978920734720

#Breaking News: President-elect @realDonaldTrump has garnered the 270 #ElectoralCollege votes needed to become president.

Image
Kada bi ti razumio sta je koledz i kako funkcionise svima bi nam bilo lakse ovdje ovo pratiti.
Jebeni stereoidi kod tebe vladaju.
KB9

#3940 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KB9 »

avetinja wrote:

Al' su albanski hakeri stali u odbranu. :lol:

Kao da im je zaštita portala na nivou ovog foruma. :-) Smrdi priča, pa kako ćemo drugo nego na Ruse. ;-)

Prije mjesec dana čitam na internetu da je proročanstvo reklo da Trump neće biti predsjednik. Grah kaže, grah ne laže. :mrgreen:
ma samo klasicne paranoicne budale mogu povjerovat da je rusija nastimala amerima vodju drzave :-D
jao_situacije

#3941 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jao_situacije »

ovo je vjerovatno meni upućeno ? niti sam ja napisao da su rusi hakirali, niti sam napisao da je iko postavio trampa

američke službe tvrde da su ih hakirali, ja samo pokazujem da je dokazano da se može hakirati izborni proces
KB9

#3942 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KB9 »

jao_situacije wrote:

ovo je vjerovatno meni upućeno ? niti sam ja napisao da su rusi hakirali, niti sam napisao da je iko postavio trampa

američke službe tvrde da su ih hakirali, ja samo pokazujem da je dokazano da se može hakirati izborni proces
upuceno je svom narodu koji pada na silni klikbejt naslove i clanke po tom pitanju, no hard feelings :thumbup:
jao_situacije

#3943 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jao_situacije »

KB9 wrote:
jao_situacije wrote:

upuceno je svom narodu koji pada na silni klikbejt naslove i clanke po tom pitanju, no hard feelings :thumbup:
mislim da profesor doktor sa prinstona koji uživo pokazuje kako se hakira uređaj za glasanje i edvard snovden kojem je to bio posao svaki dan, znaju može li se hakirati, ili ne...
čak su zvaničnici potvrdili da uređaji nisu sigurni ali ih opet nisu zamijenili, a da li je bilo hakiranja, ili ne, ja nemam pojma a i nije da me brine nešto previše
njihova država njihovi izbori
Pandakonda

#3944 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Pandakonda »

jao_situacije wrote:

Vidi brate, Rusi nisu direktno hakirali izbore onako kako si ti one video klipove postavljao ili kako ljudi ovdje tvrde. Rusija se trenutno optužuje da je hakovala server od Clinton iz kojeg su došli mailovi za koje se može reći da su utjecali na Trumpovu pobjedu. Sve i da jesu Rusi hakirali mislim da narod ima pravo da zna o kakvom kandidatu se radi, ako opravdavaš Snowdena koji je objavio one informacija onda moraš opravdat i wikileaks što su objavili sadržaje tih mailova. Isto kao što su Trumpu našli klip prije 15 godina kad je rekao ono za žene.

Međutim Wikileaks navodno tvrdi kako nisu rusi hakirali nego da je neki doušnik iz demokrata sam dao informacije o mailovima koje je kasnije Wikileaks objavio.
jao_situacije

#3945 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jao_situacije »

Pandakonda wrote:
jao_situacije wrote:

Vidi brate, Rusi nisu direktno hakirali izbore onako kako si ti one video klipove postavljao ili kako ljudi ovdje tvrde. Rusija se trenutno optužuje da je hakovala server od Clinton iz kojeg su došli mailovi za koje se može reći da su utjecali na Trumpovu pobjedu. Sve i da jesu Rusi hakirali mislim da narod ima pravo da zna o kakvom kandidatu se radi, ako opravdavaš Snowdena koji je objavio one informacija onda moraš opravdat i wikileaks što su objavili sadržaje tih mailova. Isto kao što su Trumpu našli klip prije 15 godina kad je rekao ono za žene.

Međutim Wikileaks navodno tvrdi kako nisu rusi hakirali nego da je neki doušnik iz demokrata sam dao informacije o mailovima koje je kasnije Wikileaks objavio.
ja i ?
ja samo govorim da se izbori mogu hakirati i da je to pokazano u emisijama i na klipovima da su to radili hakeri stručnjaci profesori i tinejdžeri svako iz svojih razloga
tako da je tvrdnja da se izbori ne mogu hakirati neutemeljena
ko ih je hakirao, i da li ih je hakirao iko, ja ne tvrdim i nemam pojma
to tvrde njihove službe, a mene i ne interesira previše, ali bi trebalo amerikance da intersira
jeza u ledja

#3946 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

@ situacija, to za hakiranje aparata za glasanje nije dokazano, niti neko ozbiljno tvrdi da se desilo. Bar za sada.

Cijela prica oko Rusa se vrti oko hakiranja emailova ljudi u Demokratskoj stranci. Znaci raznih ljudi, od sefa stranke, pa do Clintonovih najblizih saradnika, pa sve do emailova same Hillary Clinton dok je bila MVP. Na osnovu toga se dalje sirila prica, od podmetanja Sandersu tokom kampanje, pa sve do sirenja drzavnih tajni preko neosiguranog servera. Svake sedmice smo slusali nove detalje. Na kraju je direktor FBI, samo 10 dana pred izbore, u potezu totalno bez presedana, objavio da se opet otvara istraga, da bi ne znam par dana pred izbore rekao da se ista zatvara. U medjuvremenu su milioni ljudi glasali (bar trecina ljudi glasa prije dana izbora). S obzirom na marginu pobjede u 3 kljucne drzave (23 hiljade. tj. 0.7% u Wisconsinu, 11 hiljada, tj. 0.3% u Michiganu, i 44 hiljade, tj. 0.7% u Pennsylvaniji, znaci ukupno manje od 80 hiljada glasova) moze se reci da je hakovanje emailova presudilo u korist Trumpa, te svi koji su u tome ucestvovali, a to ocigledno ukljucuje Ruse, Snowdena, dijelove FBI.

@ Pandakonda, kazes narod ima pravo da zna tajne emailove Clintonovih i onda poredis to sa javnim videom Trumpa. :lol: Da li je javnost imala pravo da sazna tajne emailove Trumpove kampanje ili uopste Trumpovih biznis dilova iz proslosti? Sta mislis na sta bi to licilo? Zasto Snowden i Rusi nisu hakovali njega?

Ha ja.

Inace, danas slusam komentare analiticara i odjeke WWI. Slika onog Mevluta iz Ankare i Gavrila Principa jedna pored druge. :roll: Ulazimo u jako nesigurno doba, samo ne znam ko je kome tu neprijatelj? Ne vidim kako borba protiv radikalnih islamista moze biti predmet tolike zabrinutosti. Prije bih rekao da se desava borba protiv globalizacije, liberalizacije i prije svega protiv multikulturalizacije (ako je to uopste rijec :D). No ni to ne vidim kao grandiozan problem bjelosvjetskih razmjera, mislim kao problem koji bi zapoceo rat izmedju velikih sila. Bar na papiru, Amerika, Rusija, Britanija i EU se polako ujedinjuju u zaokretu udesno, a protiv terorizma, a i migracija, ali izvan toga? Problem je mozda u tome sto u vrijeme kada nacionalizam preovladava, doci ce vrijeme kada ce se isti okrenuti protiv drugih, slicnih njima. Uvijek ce biti neko ko ce od trenda odstupati, ili nece biti dovoljno raspolozen za neke stvari, i onda ce se prst okrenuti prema njima. Mislim, nije da to predvidjam samo se toga plasim.

Daj boze da Trump ispadne novi Reagan, :-? ali to sad zvuci tako smijesno da se sam sebi smijem. :lol:
jeza u ledja

#3947 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

ST11 wrote:Evo sada, kada je Trump brez sumnje izabran za predsjednika USA, me zanima, koliko onih glumaca, pjevaca i ostalih estradnih obozavaoca lika i dijela Hillary Clinton, koji su prije dva mjeseca na velika usta najavljivali preko drustvenih mreza, da ce napustiti Ameriku ako on pobjedi, ce zaista to uciniti. Vjerovatno mogu pogoditi broj onih, koji ce imati hrabrosti, da priznaju, kako su tek htjeli ispasti frajeri u uvjerenju, da Clinton ne moze izgubiti, a da su se sada pokakili i ostaju u Trumpland. Sve sjevernije od broja zero, ce me zaista iznenaditi.

Ne znam ko je govorio da ce se odselit? Mozda jedan-dva forumasa u zajebanciji.
jeza u ledja

#3948 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Posto sad ponovo gledam rezultate, koji jos nisu konacni, cini se da je Jill Stein definitivno odigrala ulovu Ralpha Nadera i odnjela pobjedu Clintonovoj. U sve 3 kljucne drzave razlika izmedju Trump i Clinton je bila manja od glasova koje je dobila Stein.

U Wisconsinu, razlika izmedju Trumpa i Clinton je 23k glasova, Stein je dobila 31k.
U Michiganu, razlika izmedju Trump i Clinton je 11k glasova, Stein je dobila 51k.
U Pennsylvaniji, razlika je 44k, Stein je dobila 50k glasova.

Sa ove 3 drzave pobjednik bi bila Clinton.

Da li treba napomenuti kakve ce posljedice po sporazume o klimatskim promjenama i regulacije naftne i ugljene industrije imati cinjenica da je na celu drzave Trump, a ne Clinton?

Prije 16 godina, da nije bilo Nadera, predsjednik bi bio Gore, covjek koji je poslije svoj rad posvetio aktivizmu za zastitu planete od globalnog zagrijavanja, i ucinio vise na popularizaciji problema nego svi Nader ili njegova strankica.

Ovo samo sto se tice problema u vezi ekologije.
Da ne govorimo naravno da rata u Iraku vjerovatno ne bi bilo, a sa tim ni bar pola od problema koji su nastali kao direktna posljedica toga.

Good job Greens, good job!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: You've done it again. :kakoste:
:zid: :zid: :zid:
muzicar_iz_parka

#3949 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by muzicar_iz_parka »

jeza u ledja wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Vezano za vize u USA.
Program VWP ne znači apsolutno pravo državljanima tih država da putuju u USA, ima više kriterijuma po kojim izdavanje elektronske dozvole ESTA može po sadašnjim pravilima biti odbijeno.
Često ljudi koji su gubili pasoš budu odbijeni, ako potvrde postojanje krivičnih procesa u državama boravka, imaju slična ili ista imena kao osobe sa raznoraznih lista (kriminalci, teroristi, osumnjičena lica, itd.).
Često to pogodi ljude koji nemaju nikakve veze sa bilo kakvim crnim rabotama i ukoliko žele putovati u USA moraju podnijeti zahtjev za turističku vizu.
Vize se odobre, jer o njima odlučuju ljudi a ne filteri nekog programa.
Opet prema postojećim zakonima, američka granična policija može zabraniti ulazak svakome i pored posjedovanja turističke vize ili ESTA, mogu jednostavno malo pooštriti postojeće propise i eto belaja.
Na primjer mogu reci izgledas mi previse braon, haj ti nazad. :D :roll:

Meni je pitanje kako ce Britanca, Francuza i Njemca odbiti sa aerodroma na osnovu eventualnog dosijea sa krivicnim prijavama kradja ili slicno. Mislim mogu se jednostavno uvesti vize za sve, ali to bi pretpostavljam bio znacajan udar na ekonomiju, pogotovo sto bi se uveo reciprocitet.

No ta ideja muslimani vs nemuslimani, potencijalni teroristi na osnovu imena, boje koze ili drzave porijekla, jednostavno je nemoguca.
Dešavalo se ljudima da budu odbijeni zbog sličnosti imena ne isključivo sa teroristima nego i sa licima sa lista mafijaša i ostalih "bezbjednosno intersantnih" osoba.

Ako se želi naći način oni ga mogu, po samom američkom zakonu pravo na ulazak imaju samo rezidenti, ostalima to dođe kao privilegija, do njih je da li će ti je dati ili ne ako nisi amer. rezident.

Nije me dugo bilo pa tek sad odgovaram na post.
jeza u ledja

#3950 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ih jebote od kad je ovaj post :shock:

Moja poenta je bila u tome da je tesko razgraniciti izmedju opasnih i bezopasnih sa EU ili UK pasosem, ako ne postoji viza koja se rijesi unaprijed.
Post Reply