A možda su pojačane aktivnosti na potezu Afrin-Jarablus pa sve dole do Alepa samo pretekst novog turskog avanturizma.Maystor wrote:mislim da počinje mega-operacija deblokade područja Fua-Kafraja
Sirija vol. 2
- Challenger__
#3926 Re: Sirija vol. 2
-
sarajevoxxxx
#3927 Re: Sirija vol. 2
Pa i uposlenici u Mosulu i Faludži uredno dobivaju platu od federalne vlade u Bagdadu.Challenger__ wrote:SAA nije u neprijateljskom odnosu sa Kurdima, kako u Maksudu, tako u Afrinu. Šta više, sve dobjaju od vlade u Damasku (plate, penzije plus naoružanje i municiju) kao i ostali lojalisti Sirije.
Nema potrebe za netačnim paralelama.
- Mlohavi
#3928 Re: Sirija vol. 2
Za razliku od Kurda te "selefije" se bore protiv SAA, ISILa, te naravno Kurda a nerijetko se i izmedu sebe porokaju. Ako stvarno mislis Kurde predstaviti herojima jer ih ne moze poraziti neko ko je u tako usranoj situaciji, onda eto, heroji su, nadljudi, pa jos samo malo i bozanstvena bica kojima je feminizam glavna furka.Kikibombona wrote:
Sramota je da selefije ne mogu napraviti nista protiv Kurda u Alepu koji kontrolisu samo jedan kvart i koji su potpuno odsjeceni, opkopljeni neprijateljskim snagama sa svih strana...
Efrin je isto tako u groznoj situaciji, opkoljen sa svih strana, pa opet selefije ne mogu nista napraviti.
Kurdi u Siriji su mali narod. Ima ih oko 8% sto pokazatelj vise da je njihova borba herojska i da su ostvareni uspjesi pravi podvig.
To da je ovo u Maksudu okruzenje, mozes macku o rep.
Last edited by Mlohavi on 29/11/2015 23:46, edited 1 time in total.
- Challenger__
#3929 Re: Sirija vol. 2
Da, znam.sarajevoxxxx wrote:Pa i uposlenici u Mosulu i Faludži uredno dobivaju platu od federalne vlade u Bagdadu.
- Klavikula
#3930 Re: Sirija vol. 2
mogli bi Kurdi u Afrinu fasovati od pobunjenika.
pobunjenici sjeverno od Alepa nema s kim se nisu tukli i nije da se nisu pokazali, ovi zuti nisu do sad kamion metaka ispucali.
pobunjenici sjeverno od Alepa nema s kim se nisu tukli i nije da se nisu pokazali, ovi zuti nisu do sad kamion metaka ispucali.
- MMM1977
#3931 Re: Sirija vol. 2
Salik, ne odgovori ti ništa xxx-u a čovjek te fino pozvao na kahvu
Plašiš se nečega? 
- MMM1977
#3932 Re: Sirija vol. 2
Ne sekiraj se, sad će stići ona ženska brigada sa zajebanim pogledima. Ima da pobunjenici bježe glavom bez obzira.Klavikula wrote:mogli bi Kurdi u Afrinu fasovati od pobunjenika.
I čuo sam da se odigrala jedna nevidljiva borba, imaginarna FSA napala imaginarnu FSA.
- Kikibombona
#3933 Re: Sirija vol. 2
I Kurdi su imali okrsaj sa svakim.Mlohavi wrote: Za razliku od Kurda te "selefije" se bore protiv SAA, ISILa, te naravno Kurda a nerijetko se i izmedu sebe porokaju. Ako stvarno mislis Kurde predstaviti herojima jer ih ne moze poraziti neko ko je u tako usranoj situaciji, onda eto, heroji su, nadljudi, pa jos samo malo i bozanstvena bica kojima je feminizam glavna furka.
Selefije se zestoke bore samo sa SAA. Sa ISILom ozbiljniji front imaju samo u Alepu. Front duzine 20ak kilometara. Mada i taj front uglavnom miruje. Sa Kurdima se poklepaju ponekad.
SAA se zestoko lupa sa selefijama i ISILom, te ponekad sa Kurdima.
Pogledaj na mapi koliki front sa ISILom imaju Kurdi... Pokrivaju veliki teritorij, drze jedan kvart u Alepu i kanton Efrin koji je potpuno okruzen... a ima ih samo 8%...
https://en.wikipedia.org/wiki/Template: ... tailed_map
-
sarajevoxxxx
#3934 Re: Sirija vol. 2
Doduše zadnja 4 mjeseca nisu dobili platu.Ne zna se je li zbog krize ili je vlada krenula u konačni obračunChallenger__ wrote:Da, znam.sarajevoxxxx wrote:Pa i uposlenici u Mosulu i Faludži uredno dobivaju platu od federalne vlade u Bagdadu.
- Co0l
#3935 Re: Sirija vol. 2
Do sad nije bio ni jedan ozbiljan pokusaj zauzimanja Sejh Maksuda.Bilo je nekoliko carki i to je sve.U odnosu na drzge ofanive,to je nista.I ovo danas nije nista impresivno i ne vjerujem da ce biti pomaka na frontu.
I Kurdi nisu uopste tamo u okruzenju.Njihova pozicija u Alepu me podsjeca na HVO u nasem ratu.
I Kurdi nisu uopste tamo u okruzenju.Njihova pozicija u Alepu me podsjeca na HVO u nasem ratu.
-
sarajevoxxxx
#3936 Re: Sirija vol. 2
Kiki ti ili svjesno pišeš neistine ili zaista slabo poznaješ dešavanja.Kikibombona wrote:I Kurdi su imali okrsaj sa svakim.Mlohavi wrote: Za razliku od Kurda te "selefije" se bore protiv SAA, ISILa, te naravno Kurda a nerijetko se i izmedu sebe porokaju. Ako stvarno mislis Kurde predstaviti herojima jer ih ne moze poraziti neko ko je u tako usranoj situaciji, onda eto, heroji su, nadljudi, pa jos samo malo i bozanstvena bica kojima je feminizam glavna furka.
Selefije se zestoke bore samo sa SAA. Sa ISILom ozbiljniji front imaju samo u Alepu. Front duzine 20ak kilometara. Mada i taj front uglavnom miruje. Sa Kurdima se poklepaju ponekad.
Pogledaj na mapi koliki front sa ISILom imaju Kurdi... Pokrivaju veliki teritorij, drze jedan kvart u Alepu i kanton Efrin koji je potpuno okruzen... a ima ih samo 8%...
SAA nema uopste na jugu Haleba gdje su najžešće borbe. A u gradu Halebu manje-više linije miruju. U Džobaru, Zabadaniju, sve akcije izvode milicije.
I ono što pokušaju uraditi ili što su osvojili prvo izvedu stotinjak zračnih udara, kao sto je slučaj sa kotom Tell Seb'in kod Kuwejrisa koju su sa oko 200 zračnih udara bombardovali prije nego je pala.
- Challenger__
#3937 Re: Sirija vol. 2
Moguće.sarajevoxxxx wrote:Doduše zadnja 4 mjeseca nisu dobili platu.Ne zna se je li zbog krize ili je vlada krenula u konačni obračun
Inače, ja nemam potrebu da se pravim budala i da se, kao, snebivam oko jasnih stvari ili ispisujem dileme gdje ih nema/nemam. Hoću reći, savršeno mi je jasno da je tzv. "IS" konstrukt USA i satelita (Turska, KSA, Katar, Barzani) a ne plod herojske borbe mitskih heroja Ahiru-zemana. U tom smislu, stanovništvo tih teritorija, a nadasve velikih gradova kao što je Mosul su taoci velike globalne političke igre i bilo bi neljudski da ih je Bagdad odmah "skinuo sa spiska živih".
Da, trebali su da primaju plate/penzije i tu nema nikakve dileme.
Last edited by Challenger__ on 30/11/2015 00:16, edited 1 time in total.
- Challenger__
#3938 Re: Sirija vol. 2
EDIT: "IS" konstrukt USA i satelita ili kako ti voliš reći "poklon međunarodne zajednice".
- Mlohavi
#3939 Re: Sirija vol. 2
Od svih sukobljenih strana u Siriji, Kurdi su daleko najmanje ratovali, cinjenica. Da su imali okrsaje sa svakim vjerovatno, a sad koliko su ti okrsaji ustvari okrsaji a koliko puskaranja par idiota, molim da ostavis meni samom na procjenu, nemoj o tome.Kikibombona wrote:
I Kurdi su imali okrsaj sa svakim.
Sto se tice frontova prema ISILu, mislim da ja sad trebam povjerovati da na front Kurda prema ISILu, svakodnevno nasrcu stotine bradatih do zuba naoruzanih isilOVACA, dok na najaktivnijem front ISILa prema FSA(ovom duzine 20km), tokom vecih ofanziva svakodnevno psuju mater jedni drugima a na ostalim "manje ozbiljnim" igraju klisa?
- Kikibombona
#3940 Re: Sirija vol. 2
ISIL je iz svake bitke sa Kurdima izasao kao porazen.Mlohavi wrote:
Od svih sukobljenih strana u Siriji, Kurdi su daleko najmanje ratovali, cinjenica. Da su imali okrsaje sa svakim vjerovatno, a sad koliko su ti okrsaji ustvari okrsaji a koliko puskaranja par idiota, molim da ostavis meni samom na procjenu, nemoj o tome.
Sto se tice frontova prema ISILu, mislim da ja sad trebam povjerovati da na front Kurda prema ISILu, svakodnevno nasrcu stotine bradatih do zuba naoruzanih isilOVACA, dok na najaktivnijem front ISILa prema FSA(ovom duzine 20km), tokom vecih ofanziva svakodnevno psuju mater jedni drugima a na ostalim "manje ozbiljnim" igraju klisa?
Nusra i Ahrar Sham su iz svake bitke sa Kurdima izasli kao porazeni.
ISIL je razbio pobunjenike na velikom teritoriju za par sedmica. Uzimali su ima gradove od 100 000 stanovnika za dva na. SAA su isto tako pobijedili milion puta.
Nusra je uzela SAA bruku puta, ali su od Kurda svaki put izgubili.
To su cinjenice, a ostalo je mlaccenje prazne slame.
- Mlohavi
#3941 Re: Sirija vol. 2
Kolega forumas koji cini mi se stvarno dobro poznaje oruzja danasnjice kaze da ovo na snimku iznad nije s400, a ruska televizija ne kaze.
Nego, prema njemu valjda s400 samo u varijanti kad ga nosi dvoosovinska prikolica koju vuce troosovinski kamion, na linku uspod. Ako ko prepoznao na nekom od snimaka iz Sirije nek javi.
http://www.popsci.com/sites/popsci.com/ ... k=HxJrAfcS
Ako su ih stvarno postavili u Siriji, bez ikakve stvarne potrebe su Rusi dali onoj drugoj strani mogucnost da im testiraju perjanicu naoruzanja.
Last edited by Mlohavi on 30/11/2015 00:29, edited 1 time in total.
- Mlohavi
#3942 Re: Sirija vol. 2
Pa kazem ja, najjaci su Kurdi i sve su ih dole pobili.Kikibombona wrote:
ISIL je iz svake bitke sa Kurdima izasao kao porazen.
Nusra i Ahrar Sham su iz svake bitke sa Kurdima izasli kao porazeni.
ISIL je razbio pobunjenike na velikom teritoriju za par sedmica. Uzimali su ima gradove od 100 000 stanovnika za dva na. SAA su isto tako pobijedili milion puta.
Nusra je uzela SAA bruku puta, ali su od Kurda svaki put izgubili.
To su cinjenice, a ostalo je mlaccenje prazne slame.
- Challenger__
#3943 Re: Sirija vol. 2
Ko konkretno da testira? Imaš li ideju?Mlohavi wrote:Ako su ih stvarno postavili u Siriji, bez ikakve stvarne potrebe su Rusi dali onoj drugoj strani mogucnost da im testiraju perjanicu naoruzanja.
-
sarajevoxxxx
#3944 Re: Sirija vol. 2
I Irana to stalno zaboravljaš.Maliki je odgovarao Iranu, Iran ga i dan danas čuva. A u njegovo vrijeme je Mosul predat Isilu.A snažni jesu. Daleko najsnažnija vojna formacija ili strana u tom dijelu svijeta.Challenger__ wrote:Moguće.sarajevoxxxx wrote:Doduše zadnja 4 mjeseca nisu dobili platu.Ne zna se je li zbog krize ili je vlada krenula u konačni obračun
Inače, ja nemam potrebu da se pravim budala i da se, kao, snebivam oko jasnih stvari ili ispisujem dileme gdje ih nema/nemam. Hoću reći, savršeno mi je jasno da je tzv. "IS" konstrukt USA i satelita (Turska, KSA, Katar, Barzani) a ne plod herojske borbe mitskih heroja Ahiru-zemana. U tom smislu, stanovništvo tih teritorija, a nadasve velikih gradova kao što je Mosul su taoci velike globalne političke igre i bilo bi neljudski da ih je Bagdad odmah "skinuo sa spiska živih".
Da, trebali su da primaju plate/penzije i tu nema nikakve dileme.
-
sarajevoxxxx
#3945 Re: Sirija vol. 2
Iran, Amerika, Turska. Katar je nebitan. Mislim da su sve tri zemlje prihvatile tu igru oko Isila.
- Challenger__
#3946 Re: Sirija vol. 2
Maliki je bio nezgrapan, bahat i ponašao se kao slon u prodavnici stakla. On se, jednostavno, nije snašao u cijeloj priči. Ispao je nekompetentan. A što se tiče Irana, pa nema bolan teorije dragi Sa'vox da Iran učestvuje u stvaranje nečega što je direktna prijetnja njemu i njegovim saveznicima ili proxijima ako ti je draže.sarajevoxxxx wrote:I Irana to stalno zaboravljaš.Maliki je odgovarao Iranu, Iran ga i dan danas čuva. A u njegovo vrijeme je Mosul predat Isilu.A snažni jesu. Daleko najsnažnija vojna formacija ili strana u tom dijelu svijeta.
- Challenger__
#3947 Re: Sirija vol. 2
Katar je finansijski i medijski Nemezis tog projekta. Da ga je zastupala Al Arabia, sve bi palo u vodu za tri mjeseca.sarajevoxxxx wrote:Iran, Amerika, Turska. Katar je nebitan. Mislim da su sve tri zemlje prihvatile tu igru oko Isila.
USA, Turska, KSA (Bandar bin Sultan), Katar, mali glavonja Barzani.
Last edited by Challenger__ on 30/11/2015 00:46, edited 1 time in total.
- DuckZz
#3948 Re: Sirija vol. 2
Muhamed Baqer, pripadnik Hezbollaha, sin Šerijatskog lidera Hezbollaha, poginuo na jugu Aleppa.
U istom danu, u Libanonu je poginula njegova žena tokom prometne nesreće.

U istom danu, u Libanonu je poginula njegova žena tokom prometne nesreće.

-
sarajevoxxxx
#3949 Re: Sirija vol. 2
Isil nigdje nema liniju sa Iranom, zašto mu je prijetnja? Pa od njegovog nastanka protiv Isila su svi. Neprijatelj za poželjeti.Challenger__ wrote:Maliki je bio nezgrapan, bahat i ponašao se kao slon u prodavnici stakla. On se, jednostavno, nije snašao u cijeloj priči. Ispao je nekompetentan. A što se tiče Irana, pa nema bolan teorije dragi Sa'vox da Iran učestvuje u stvaranje nečega što je direktna prijetnja njemu i njegovim saveznicima ili proxijima ako ti je draže.sarajevoxxxx wrote:I Irana to stalno zaboravljaš.Maliki je odgovarao Iranu, Iran ga i dan danas čuva. A u njegovo vrijeme je Mosul predat Isilu.A snažni jesu. Daleko najsnažnija vojna formacija ili strana u tom dijelu svijeta.
Misliš da iranske službe nisu znale za scenario pada Mosula? Pa sami irački šiiti tvrde da je Mosul predat. Bila je ona komisija iračkog parlamenta to su njeni zaključci.Maliki bi uskoro trebao odgovarati zbog toga.
Turski konzul u Mosulu, i Maliki su odradili rovovski posao. Ostalo je istorija.
- Challenger__
#3950 Re: Sirija vol. 2
Naravno da su znali (Iranci) ali nisu mogli da spriječe njegov nastanak. Da ga podrže nema niti govora jer je taj konstrukt presjekao njihov "šiitski polumjesec" i ugrozio mezimce u Bagdadu i Damasku. Ne znam zašto Malikija guraš po svaku cijenu u tu priču. On se tereti za nesposobnost, za propušteno a ne za učinjeno, za saučesništvo. Iako je na kraju lanca i Barzani je dio ekipe oko turskog konzula.sarajevoxxxx wrote:Isil nigdje nema liniju sa Iranom, zašto mu je prijetnja? Pa od njegovog nastanka protiv Isila su svi. Neprijatelj za poželjeti.
Misliš da iranske službe nisu znale za scenario pada Mosula? Pa sami irački šiiti tvrde da je Mosul predat. Bila je ona komisija iračkog parlamenta to su njeni zaključci.Maliki bi uskoro trebao odgovarati zbog toga.
Turski konzul u Mosulu, i Maliki su odradili rovovski posao. Ostalo je istorija.
OK, složili smo se oko najbitnjih, USA i Turske a ostalo je kako kažeš - historija.