Deblokada Sarajeva???
-
Tromblon
#3926 Re: Deblokada Sarajeva???
Napadali 2 puta Kotorac. Prvi put uzeli valjda dio Gornjeg Kotorca. Drugi put ništa. Znam da je drugi put bilo baš žestoko i da se 4. napela pravo i da su neka pojačanja dolazila. Prvi napad bio u ljeto 92, a za drugi se ne sjećam.
@JoseMujica bi mogao više znati sigurno.
@JoseMujica bi mogao više znati sigurno.
- славянин
#3927 Re: Deblokada Sarajeva???
Vjerovatno su napravili gresaka to spominjes na doboju,malo sto sam ja citao iz literature pa bubam ono napametDozer wrote:Teren tu jeste ravan, ali upravo radi povecih praznih povrsina tada, to bas i nije bila najpametnija ideja. Pogotovo za oklope. Doboj je dobra tacka za poredjenje, i sam pocetak, kada su tenkovima krenuli preko ravnice. Poprzeni bili kao kobasice na rostilju.
Naravno pricam o vecem napadu sa 500 + vojnika i vecim brojem transportera i tenkova.
M84 su imale koliko znam i onu smjesu koju je vozac mogao da pusti u naftu kako bi se dao dimni zaklon , za t55 ce ne znam. Isto tako ne znam koliko je rasprostranjena bila upotreba dimnih mina za minobacace (inace ima fazon oko toga jer iste koriste fosfor pa ako se posada "zafrka" moze koristiti iste kao fosfornu municiju -tako sam cuo
i recimo ovo je... ekstra
Last edited by славянин on 29/08/2019 13:52, edited 4 times in total.
-
tempuser
#3928 Re: Deblokada Sarajeva???
Sve je to skola babinog ridjobradog trezordzije!Dozer wrote:Zasto je dijete vlasnik ja sam ti to vec odgovorio, ali ti si to, po obicaju, pomnozio s nulom. Klasicni ignorant koji samo prica o onom svom (iako je 100% pogresno i nakaradno), nista drugo niti cita, niti razumije, a cak i ako procita i razumije, opet se vrati na svoj supljak jer mu istina ne odgovaraCPT wrote: Gdje tacno sam ja pisao u hapsen i generalno se zbog poreza (pogotovo kafica) ne hapsi. Obicno se lokal zatvori i napise kazna al ok. Zasto je neformalni gazda kafane dijete od 9 godina drugo je pitanje...![]()
Koji pateticar...
Ko o cemu, vojska o skracenju, kurova i SDA o postenju, babin bradati podrumas o patriotizmu!
Kad ga cujem kad vazi o patriotizmu tacno bi svoju vojnu knjizicu ugurao u one zvalje lazljive podrumaske!
- Dozer
#3929 Re: Deblokada Sarajeva???
T55 je pustao dimnu zavjesu, a na koji nacin nemam ti pojma. Ne znam ni to za minobacace.
-
tempuser
#3930 Re: Deblokada Sarajeva???
Al kad citas trezordzijine sokolove pomislio bi da ih je SDA sve do jednog opremila i naoruzala!The 51st State wrote:za sokolje i naoruzanje, covjek musliman oficir iz rajlovca podijelio puske i srbima i nasima jer jedino tako bilo moguce, a da ga jna ne kokne i to se desilo krajem aprila ili pocetkom maja, svakako dobro doslo ali je i od ranije bilo nekih cijevi i sitne organizacije.
- славянин
#3931 Re: Deblokada Sarajeva???
Ima u t72 i m84 dugmence vozac, koje oslobodi smjesu u dovod goriva u motor tako da sagorijevanje proizvodi umjesto normalnog dima pocne da proizvodi gusti bijeli. A minobacacki projektili gresku sam rekao , ne dimni nego svijetleci oni - koriste fosfor u sebi i kaze se da cak i zapadne vojske varaju na upotrebi fosfora jer ako minobacaclija podesi upaljac da rokne na udar na svijetlecoj efekt je isti kao fosforno (zabranjeno punjenje) jer umjesto da sagori u zraku mina se rasprsi na zemlji sve sa zapaljenim fosforomDozer wrote:T55 je pustao dimnu zavjesu, a na koji nacin nemam ti pojma. Ne znam ni to za minobacace.
-
kiligonzales
#3932 Re: Deblokada Sarajeva???
Nisu bili ni tada dovoljno dobri, niti su bili najbolji u svemu, da jesu, drugaciju bi realnost gledali danas. Ako je tebi ovaj rezultat dobar, onda nek si ti meni ziv i zdrav.decembar2017 wrote:
kao sto sam i ranije naveo , kada kada bi kurva koja se prodaje za 10 KM moralisala o kurvi koja se prodaje za 1000 jer o tome se radi, ma koliko bila losa sda, lopovksa, nepostena, neorganizovana i sl niko se nije pokazao bolji, ni tada a ni danas. I to je zalosno, koliko samo vremena trosite da u ime jeftinih politickih poena blatitie sda a kada vas se pita da dadnete barem jedan primjer toga boljeg ...muk
Kurva je kurva, prodavala se za 10 ili 1000 maraka, tu razlike nema i jednoj i drugoj kad zavrsis posao stres ces spermu u lice ako ti je guzici cejf. Niti je ona postena, niti postoji bolja kurva, a i sam skontaj sta ti ovim zelim reci.
Da li su doprinos, medjutim ne da bi ga cjelokupnog pripisivali sebi i to je poenta sve nase price.
Budi ti SDAovac, mozda i bot njihov forumski, ne znam te, mozda nisi takav, pa necu da te komentarisem, a bome ni ti ne znas nas, samo ti mogu reci nama svima fali kao narodu objektivnosti, a ko od stranaka zivi ili je sam aktivni clan neke stranke, cesto bude neobjektivan po pitanju ocjene i procjene nase historije i svih tih momenata koji su prosli jer zive na sagradjenim mitovima svojih stranaka.
Meni nista lose, lopovsko, neposteno i neorganizovano ne moze biti dobro ili dovoljno dobro. Svakome pod obraz stane ono sto nosi sa sobom iz svoje kuce.
Oni blate sami sebe, time sto tolerisu pojedincima unutar same stranke da rade sta rade i tako godinama cutke haramom se pune, necu govoriti o promicanju islamskih vrijednosti i koketiranju sa islamskom zajednicom do te mjere da postaje blasfemija jer same njihove rijeci ne prate dijela koja govore i blasfemiji nama je bogom dano da budemo vlast i budzetlije, a vase stanje je odraz vase vjere, sto je cista laz ili svi vi muslimani koji niste SDA niste dovoljno dobri muslimani, pa makar iz dzamija ne mrdali i bili bolji i posteniji ljudi od njih, a oni sami nogom ne krocili u nju ni za dzumu. Kroz licnosti koje znam licno kao clanove SDA ili simpatizere mogu knjigu napisati o raskolu rijeci i dijela, te napraviti sistem skaliranja od losih ka boljim. I znas sta mene najvise ubi u tome sistemu nepravde nemoj na njega reci napadati on je nas. Kad je los los je i tu ne treba biti izuzetaka makar ti i brat rodjeni bio. Tu mi kao narod padamo i to je razlog naseg propadanja. Sutra ce nas biti vise van BiH nego u BiH bar radi takve politike i koja god stranka bila takvom, meni nece biti mila, a rat smo proveli u BiH i s njom prezivjeli najgore. Ovi su mi manje mili bas radi toga sto se kite simbolima vjere, patriotizma, drzave, a sami godinama cjede drzavu koliko god mogu i zloupotrebljavaju pomenuto za rad svoga interesa.
-
The 51st State
#3933 Re: Deblokada Sarajeva???
sumnjam da je vise od 20.000 cijevi u cijeloj BiH preko patriotske lige iliti SDA bilo distribuirano, no nemjerljiv je doprinos da se uopste uspostavila neka odbrambena struktura jer su se sve instititucije ili raspale ili bile pod kontrolom srba, tako da sda moze za to kupiti kredit ali nema smisla ikakav kredit kupiti jer je u principu obican covjek iznio rat, no to je njima na obraz sto opstu patriotsku stvar stranacki instrumentaliziraju,tempuser wrote:Al kad citas trezordzijine sokolove pomislio bi da ih je SDA sve do jednog opremila i naoruzala!The 51st State wrote:za sokolje i naoruzanje, covjek musliman oficir iz rajlovca podijelio puske i srbima i nasima jer jedino tako bilo moguce, a da ga jna ne kokne i to se desilo krajem aprila ili pocetkom maja, svakako dobro doslo ali je i od ranije bilo nekih cijevi i sitne organizacije.
- Dozer
#3934 Re: Deblokada Sarajeva???
Tacno tako Gonzales 
-
tempuser
#3935 Re: Deblokada Sarajeva???
Tacno, odnosno djelimicno tacno. Uspostavila se struktura i u I. Bosni gdje su Cengici i ostali SDA-ovi sokolovi ubili paru prodajuci oruzje za odbranu, pa im se ta struktura svejedno raspala bez ispaljenog metak, a pare ostale u dzepu! Ostalo potpisujem!The 51st State wrote:sumnjam da je vise od 20.000 cijevi u cijeloj BiH preko patriotske lige iliti SDA bilo distribuirano, no nemjerljiv je doprinos da se uopste uspostavila neka odbrambena struktura jer su se sve instititucije ili raspale ili bile pod kontrolom srba, tako da sda moze za to kupiti kredit ali nema smisla ikakav kredit kupiti jer je u principu obican covjek iznio rat, no to je njima na obraz sto opstu patriotsku stvar stranacki instrumentaliziraju,tempuser wrote:Al kad citas trezordzijine sokolove pomislio bi da ih je SDA sve do jednog opremila i naoruzala!The 51st State wrote:za sokolje i naoruzanje, covjek musliman oficir iz rajlovca podijelio puske i srbima i nasima jer jedino tako bilo moguce, a da ga jna ne kokne i to se desilo krajem aprila ili pocetkom maja, svakako dobro doslo ali je i od ranije bilo nekih cijevi i sitne organizacije.
- CPT
#3936 Re: Deblokada Sarajeva???
Gdje su ono i kako Cengici dobili oruzje?tempuser wrote:Tacno, odnosno djelimicno tacno. Uspostavila se struktura i u I. Bosni gdje su Cengici i ostali SDA-ovi sokolovi ubili paru prodajuci oruzje za odbranu, pa im se ta struktura svejedno raspala bez ispaljenog metak, a pare ostale u dzepu! Ostalo potpisujem!
- Dozer
#3937 Re: Deblokada Sarajeva???
Here we go again 
Mi ne znamo, reci nam ti.
- CPT
#3938 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa ti sigurno ne znas... Svi ostali bi trebali znati prije filozfiranja kako su ubili paru. Ono, bar priblizno. I da, sve je dokumentovano. Kako, gdje, koliko, koliko su platili, itd, itd...Dozer wrote:Here we go again
- Dozer
#3939 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa OK, fino rekoh da ne znam(o), i normalan odgovor bi bio da nam kazes. Posto znam da ces reci "od SDA", da skratimo pricu i samo nam reci - odakle je SDA dobila/nabavila to oruzje?
Napomena (o cemu ti sigurno nemas pojma): Svo tadasnje oruzje je bilo Made in YU by CZ, sto ce reci za potrebe JNA (jer tog oruzja nije bilo u slobodnoj prodaji), pa samim tim se nije ni radilo o uvozu iz Pakistana ili neke druge pm...
Bujrum.
Napomena (o cemu ti sigurno nemas pojma): Svo tadasnje oruzje je bilo Made in YU by CZ, sto ce reci za potrebe JNA (jer tog oruzja nije bilo u slobodnoj prodaji), pa samim tim se nije ni radilo o uvozu iz Pakistana ili neke druge pm...
Bujrum.
- CPT
#3940 Re: Deblokada Sarajeva???
Oruzje nije kupovala SDA vec Cengic kao pojedinac u ime Alije I. tj. BiH. Tako i pise na dokumentima.Dozer wrote:Pa OK, fino rekoh da ne znam(o), i normalan odgovor bi bio da nam kazes. Posto znam da ces reci "od SDA", da skratimo pricu i samo nam reci - odakle je SDA dobila/nabavila to oruzje.
Napomena (o cemu ti sigurno nemas pojma): Svo tadasnje oruzje je bilo Made in YU, sto ce reci za potrebe JNA (jer tog oruzja nije bilo u slobodnoj prodaji), pa samim tim se nije ni radilo o uvozu iz Pakistana ili neke druge pm...
Bujrum.
Jer opet nemas blage veze: oruzje koje su kupovali tj. kupovalo je dolazilo sve od Libije pa do Pakistana. Dolazilo je avionima, brodovima, itd, itd.
Last edited by CPT on 29/08/2019 14:51, edited 1 time in total.
-
90minut
#3941 Re: Deblokada Sarajeva???
bugarskaDozer wrote:Pa OK, fino rekoh da ne znam(o), i normalan odgovor bi bio da nam kazes. Posto znam da ces reci "od SDA", da skratimo pricu i samo nam reci - odakle je SDA dobila/nabavila to oruzje?
Bujrum.
-
Tromblon
#3942 Re: Deblokada Sarajeva???
Dokumentovano ti želim da ti ćengić, obojica, naprave brata, sestru, sina, kćerku... Poserem im se u usta balijska. Trebalo je onu staru mješinu izbušiti jedne prilike jebo svoju mamu oholu, bezobraznu, arogantnu i seljačku. Ja ne znam da li sam razgovarao sa večim krmetom u životu.CPT wrote:Pa ti sigurno ne znas... Svi ostali bi trebali znati prije filozfiranja kako su ubili paru. Ono, bar priblizno. I da, sve je dokumentovano. Kako, gdje, koliko, koliko su platili, itd, itd...Dozer wrote:Here we go again
- Dozer
#3943 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja te opet moram pitati, direktno - jesi ti fakat glup...?CPT wrote: Oruzje nije kupovala SDA vec Cengic kao pojedinac u ime Alije I. tj. BiH. Tako i pise na dokumentima.
Jer opet nemas blage veze: oruzje koje su kupovali tj. kupovalo je dolazilo sve od Libije preko Pakistana. Dolazilo je avionima, brodovima, itd, itd.
Pricamo o pocetku svega. Ja u Sarajevu, nekad do druge polovine '92, nikad nisam vidio ni jedno jedino oruzje koje nije bilo "ciganka" i da je bilo madjarski ili bugarski ili rumunski kalas... A i tada su bili toliko rijetki da se nisu mogli bas cesto vidjeti. Tek nakon otvaranja tunela poceli su se pojavljivati u vecem broju. I bili su kanta. Ispalis 2 uzastopna okvira, iskrivi im se cijev....
- CPT
#3944 Re: Deblokada Sarajeva???
Sad si vec poceo cjepakati u dane? A da pogledas datume na prvim fakturama? Vidjet ces da su sa kraja '91. Znam da ti sve znas al ok.Dozer wrote:Ja te opet moram pitati, direktno - jesi ti fakat glup...?CPT wrote: Oruzje nije kupovala SDA vec Cengic kao pojedinac u ime Alije I. tj. BiH. Tako i pise na dokumentima.
Jer opet nemas blage veze: oruzje koje su kupovali tj. kupovalo je dolazilo sve od Libije preko Pakistana. Dolazilo je avionima, brodovima, itd, itd.![]()
Pricamo o pocetku svega. Ja u Sarajevu, nekad do druge polovine '92, nikad nisam vidio ni jedno jedino oruzje koje nije bilo "ciganka" i da je bilo madjarski ili bugarski ili rumunski kalas...
Last edited by CPT on 29/08/2019 15:01, edited 1 time in total.
- Dozer
#3945 Re: Deblokada Sarajeva???
Da u "dokumentima" pise da se sva dijaspora mora fiknuti s petog sprata, da li bi se ti fikn'o...? Ja vjerujem da bi. Bez razmisljanja. Ipak tako kazu dokumenti...
Iskreno, nemam vise volje ni da se zajebavam s tobom i tvojim budalastinama. Lijepo smo ti se svi ismijali, dobar si kao klaun, i to je to. Haj vozdra.
- CPT
#3946 Re: Deblokada Sarajeva???
To nisi dokumenti BiH, SDA ili od Cengica. Dokumenti nisu nesto novo ili nepoznato. Ti to sigurno sve znas jer je javno objavljeno. Cak i pred parlamentarnim komisijama (ne mislim na BiH).Dozer wrote:
Da u "dokumentima" pise da se sva dijaspora mora fiknuti s petog sprata, da li bi se ti fikn'o...? Ja vjerujem da bi. Bez razmisljanja. Ipak tako kazu dokumenti...
-
Tromblon
#3947 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa ti si skroz lud. Sto posto. Čuj nisu zaradili prije rata? Znaš li ti sine koliko je kalaša prodano pp cijeni 1.000 - 2.000 maraka, a "proverenima" po 150 - 500? Pošto su hebenu metak cijenili? Koliko su pušaka prodali četnicima? Koliko je para tokom rata stiglo u Beč, a koliko zaista potrošeno za odbranu? I ranije sam ti govorio nemoj braniti neodbranjivo.CPT wrote:
Sad si vec poceo cjepakati u dane? A da pogledas datume na prvim fakturama? Vidjet ces da su sa kraja '91. Znam da ti sve znas al ok.U svakom slucaju da ponovimo pitanje? Gdje i kako su dobili oruzje? Da pomognem, dobili su ga na crno i to po jako paprenim cijenama. Da su se ubili parama, nisi. Pogotovo ne na pocetku. U jednom momentu nije mogao vise dobiti ni metka jer nije bilo gotovine pa je morao prodavacu morao ostaviti helikopter. Da nakon '93 nesto zalutalo, mozda. Vjerovatno. Ali ti to sve znas, jelte. Znas isto da je morao platiti fakture Fikreta Abdica. Da je ogromna kolicina placene robe ostala izvan BIH jer je trazio jeftiji izvor., itd, itd. itd....
- CPT
#3948 Re: Deblokada Sarajeva???
Znas koliko je placen kalas? Bar priblizno? Kao pomoc, u prosjeku je morao placati normalne cijene x 8. A cesto su mu nabili par mio duga, tek tako.... Jer se moze.Tromblon wrote:Pa ti si skroz lud. Sto posto. Čuj nisu zaradili prije rata? Znaš li ti sine koliko je kalaša prodano pp cijeni 1.000 - 2.000 maraka, a "proverenima" po 150 - 500? Pošto su hebenu metak cijenili? Koliko su pušaka prodali četnicima? Koliko je para tokom rata stiglo u Beč, a koliko zaista potrošeno za odbranu? I ranije sam ti govorio nemoj braniti neodbranjivo.CPT wrote:
Sad si vec poceo cjepakati u dane? A da pogledas datume na prvim fakturama? Vidjet ces da su sa kraja '91. Znam da ti sve znas al ok.U svakom slucaju da ponovimo pitanje? Gdje i kako su dobili oruzje? Da pomognem, dobili su ga na crno i to po jako paprenim cijenama. Da su se ubili parama, nisi. Pogotovo ne na pocetku. U jednom momentu nije mogao vise dobiti ni metka jer nije bilo gotovine pa je morao prodavacu morao ostaviti helikopter. Da nakon '93 nesto zalutalo, mozda. Vjerovatno. Ali ti to sve znas, jelte. Znas isto da je morao platiti fakture Fikreta Abdica. Da je ogromna kolicina placene robe ostala izvan BIH jer je trazio jeftiji izvor., itd, itd. itd....
- Dozer
#3949 Re: Deblokada Sarajeva???
Pise li u dokumentima po koliko su ih kupovali od Srba, a po koliko su ih prodavali svojoj raji? Ako to ne pise, jbg onda...
Ali, u tvom mozgu, to znaci da se to nije ni desavalo, jel' tako?
Ali, u tvom mozgu, to znaci da se to nije ni desavalo, jel' tako?
Last edited by Dozer on 29/08/2019 15:14, edited 1 time in total.
-
Tromblon
#3950 Re: Deblokada Sarajeva???
Znam iz prve ruke cijenu kalaša plus BK. Vrijeme: oktobar 1991. Zanima li te nabavna ili prodajna?CPT wrote:Znas koliko je placen kalas? Bar priblizno?Tromblon wrote:Pa ti si skroz lud. Sto posto. Čuj nisu zaradili prije rata? Znaš li ti sine koliko je kalaša prodano pp cijeni 1.000 - 2.000 maraka, a "proverenima" po 150 - 500? Pošto su hebenu metak cijenili? Koliko su pušaka prodali četnicima? Koliko je para tokom rata stiglo u Beč, a koliko zaista potrošeno za odbranu? I ranije sam ti govorio nemoj braniti neodbranjivo.CPT wrote: