Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Edouard

#3926 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

sherbett wrote:možda sam nova na pdf-u, al nisam nova u ovim raspravama
Prvo, nemam ništa protiv ateista. Rasprave po toj osnovi da jedni uvjeravaju kako Bog postoji, a drugi da ne postoji su besmislene. nemam ja dokaz da postoji, nema ni on da ne postoji. ali kad nemaju pojma pa idu pričati argumentima koji su naučene i priučene floskule, bez elementarnog znanja, to me nervira. i ne samo u temama o religiji.
Buduci da je stvoren na sliku Bozju i pozvan da upozna i ljubi Boga, covjek koji Boga trazi otkriva neke "putove" da bi dosao do spoznaje Boga.
Oni se nazivaju takodjer "dokazima za opstojnost Bozju", ne u smislu prirodoznanstvenih dokaza, vec u smislu "konvergentnih i uvjerljivih obrazlozenja" koja nam omogucuju doci do prave sigurnosti.
Ti "putovi" koji nas priblizuju Bogu imaju kao ishodisnu tacku stvorenje: materijalni svijet i ljudsku osobu.
hladan.preminger

#3927 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hladan.preminger »

Chagalj wrote: samo vici yes yes :-)

Ti se neobrazovaniji nego sam mislio.

This is science.

apsidejzi

#3928 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

hladan.preminger wrote:

This is science.

Jap. I onda se ovih deset proteina koji kod ostalih bakterija ima potpuno drugaciju ulogu SLUCAJNO udruzilo sa grupom od 40 ostalih proteina koji imaju potpuno drugacije uloge i onda ciribu ciriba napravila se flagela.

Savrseno logicno.
hladan.preminger

#3929 Re: Zašto je potrebna religija?

apsidejzi wrote:
Jap. I onda se ovih deset proteina koji kod ostalih bakterija ima potpuno drugaciju ulogu SLUCAJNO udruzilo sa grupom od 40 ostalih proteina koji imaju potpuno drugacije uloge i onda ciribu ciriba napravila se flagela.

Savrseno logicno.
Ne.
Logicno je da si ti pametniji i obrazovaniji od covjeka prema cijim se knjigama uci biologija u SAD-u i koji je vrhunski fakultetski profesor i naucnik.

Svakakvih idiota koji bi da osporavaju nauku. Nije ni cudo da je islamski svijet, izuzev onih obdarenih naftom, na niovu kozojeba i pedofila.
Ali Kemal

#3930 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Ovi protivnici evolucije ne mogu da shvate osnovnu stvar, a to je da se evolucija odvijala stotinama miliona godina, a ne u nekoliko dana u koliko je Bog stvorio svijet :D
Protivnici evolucije ne mogu da shvate da se evolucija jos uvijek odvija, kako kod covjeka, tako i kod svih ostalih zivih bica, medjutim za evoluciju nekoliko hiljada godina, koliko postoje tragovi ljudske istorije nije nista.
Mislim to je toliko jedan primitivan pogled na tako kompleksne stvari, pojednostavljen do najnizih granica, od strane ljudi koji nemaju osnovna znanja iz oblasti prirodnih nauka, biologije, kemije, fizike.

Najveci dokaz za postojanje Boga je argument, ti dokazi da ne postoji :lol:

Bog jedino simbolicno moze biti Priroda kojoj svi pripadamo, a tu vladaju prirodni zakoni po kojima se i odvija evolucija.

Medjutim to sve toliko nije ni bitno, da li je neko za evoluciju ili krecionizam, nego je bitno zasto se ljudi ubijaju zbog toga sto ne vjeruju onako kako propovjedaju odredjeni vjerski sluzbenici.
Ogroman broj ljudi je pobijen iskljucivo zbog pripadanja pogresnoj religiji ili odbijanja da pripadaju bilo kakvoj religije, i to sve od strane vjernika. U to ubrajam i vjernike u komunizam, koji su funkcionisali po potpuno istom sablonu kao i "regularni" vjernici.

Dakle da je religija odvojena od drzave, da ne propagira agresivnost prema pripadnicima druge religije ili ateistima, onda mi ne bi smetala, ali ovako je totalno porazna po BiH drustvo i razvoj. gdje su se cak nacije formirale iskljucivo na vjerskoj osnovi, od jednog naroda, istog jezika, mentaliteta i koji se kroz istoriju obavezno sukobljavao na vjerskoj osnovi, na kojoj se i dan danas zasniva zapisavanje teritorije i izgradnja nenormalnog broja vjerskih obekata, kada se ne gradi skoro nista drugo. Posljedica toga je i krst na Zlatistu i kriz iznad Mostara i ko zna sta ce sve jos da bude.
Objektivno dok je religija toliko jaka u BiH, nema sanse da ce da se normalizuje stanje i odnosi unutar BiH.
Da nema religije ne bi se imali oko cega tuci :oops:
Edouard

#3931 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

dustaban wrote:
Chagalj wrote:
dustaban wrote:a zapravo smo mi ateisti, kunem vam se bogom, blizi doticnom od ovih fanatika tipa Chagalj & Co!
:lol: :lol: :lol:

da Bog da ga svi bili fanatici ko ja. fanatik sto vjerujem u Boga i sto sam i diskusijama i pokusavam da to dokazem kroz argumente i dokaze, kako religijske tako i nereligijske dokaze.
U Boga vjeruje samo onaj ko nije rob religije !
U Boga vjeruje samo onaj ko nije rob religije
Dustabane duso (Dus-dus), jednom sam ti već citirao jednog profesora, filozofa, ateistu, što to on kazuje o odnosu vjerovanja i religijskog izraza.
"Teizam, naime, bez određenog religijskog izraza ne da nema mnogo, pa ni malo, nego uopće nema praktičkog smisla, jer vjerovati da bog postoji, da postoji transcendentno biće koje je stvorilo svijet, a ne znati ništa o njemu, o njegovim nakanama i njegovoj volji, o tome što ono od čovjeka očekuje, za osobno je djelovanje potpuno bezvrijedno. Vjerovanje u božju opstojnost, bez određenog religijskog izraza, po praktičkim konzekvencijama jednako je ateizmu. Stoga tek u konkretnom religijskom uobličenju navodne božje objave, postojanje boga dobiva svoj praktički smisao, jer od još neodređenog odnosa prema transcendentnom biću prerasta u sasvim određeni odnos prema svijetu." Milan Polić
nemezis

#3932 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
hladan.preminger wrote: Knjigu u šake pa uči. Nije forum mjesto za sticanje znanja kao ni youtube.
Nakon što prvo steknes potrebno znanje, tek onda ukoliko smatras da neke naucne spoznaje nisu tacne imas mogucnost da uradis ponudis svoje vlastito objasnjenje. To svoje objašnjenje moras da podvrgnes provjeri, experimentalnom ispitivanju itd. Kada sve to uspjesno prođeš mozes reci da si osporio današnju naučnu spoznaju. BTW tada ces psotati i drugi bosanac dobitnik nobelove nagrade iz oblasti prirodnih nauka.

PS. To nisu nikakvi roboti niti motori. Tako ih zovu samo puke neznalice.
To nisu nikakvi roboti niti motori.
e pa sto ga naucnici nazivaju motor
Evidence for symmetry in the elementary process of bidirectional torque generation by the bacterial flagellar motor
http://www.fbs.osaka-u.ac.jp/eng/events ... /evidence/

Department of Physics
Image
https://www.physics.ox.ac.uk/Berry/research/BFM/

The bacterial flagella motor.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10500848
nisu nikakvi roboti
Kinesin protein walking on microtubule .

Walk It Off, Motor Proteins!
http://www.science20.com/run_and_tumble ... r_proteins

"Kinesins are microrobots without AI-- if a misstep occurs, there’s no recovery sequence."
But Dr. Hancock’s group also envisions the use of kinesins for genuine microrobotic tasks.
Tako ih zovu samo puke neznalice
samo vici yes yes :-)
Isto kao sto pulsar "kuca". Da bi neuki narod imao približnu sliku o nečemu? :D
dustaban

#3933 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Edouard wrote:
dustaban wrote: U Boga vjeruje samo onaj ko nije rob religije !
Dustabane duso (Dus-dus), jednom sam ti već citirao jednog profesora, filozofa, ateistu, što to on kazuje o odnosu vjerovanja i religijskog izraza.
"Teizam, naime, bez određenog religijskog izraza ne da nema mnogo, pa ni malo, nego uopće nema praktičkog smisla, jer vjerovati da bog postoji, da postoji transcendentno biće koje je stvorilo svijet, a ne znati ništa o njemu, o njegovim nakanama i njegovoj volji, o tome što ono od čovjeka očekuje, za osobno je djelovanje potpuno bezvrijedno. Vjerovanje u božju opstojnost, bez određenog religijskog izraza, po praktičkim konzekvencijama jednako je ateizmu. Stoga tek u konkretnom religijskom uobličenju navodne božje objave, postojanje boga dobiva svoj praktički smisao, jer od još neodređenog odnosa prema transcendentnom biću prerasta u sasvim određeni odnos prema svijetu." Milan Polić
A ja cu reci sljedece:

"Vjerovanje u Boga bez univerzalne i sjedinjene religije, vec u funkciju jedne religije i religijskih podjela i pod izgovorom pravovjernosti... je ravno sotonizmu!"
(Dustaban, 07.10.2014. 21:00)
Ali Kemal

#3934 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

dustaban wrote:A ja cu reci sljedece:

"Vjerovanje u Boga bez univerzalne i sjedinjene religije, vec u funkciju jedne religije i religijskih podjela i pod izgovorom pravovjernosti... je ravno sotonizmu!"
(Dustaban, 07.10.2014. 21:00)
Paradoksi religije idu do krajnjih granica gdje pripadnici istog vjerovanja ubijaju jedni druge zbog minornih razlika, kao sto je medjusobno ubijanje katolika i pravoslavaca, katolika i protestanata, kao i kod muslimana gdje se nemilosrdno ubijaju suniti i shiiti.
Da ne spominjemo krscane i muslimane kad pocnu da se rokaju. Totalan jedan besmisao.

Zaista zamislimo da nema religije u Bosni. Rata nikada ne bi bilo, svi bi bili Bosanci, kao sto i jesu.
Beli_Orao

#3935 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Beli_Orao »

Ja samo ne razumem kakav to Kuran ovi ISIL-Teroristi citaju? Ocigledno da oni citaju neku satansku Knjigu ili stvarno pise u Kuranu da sve osim Muslimana treba pobiti i stvoriti Kalifat? Nisam Musliman pa me interesuje. Inace koji je razlok da pojedine Balije podrzavaju ISIL? Hvala unapred.
ZOCH

#3936 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by ZOCH »

Beli_Orao wrote:Ja samo ne razumem kakav to Kuran ovi ISIL-Teroristi citaju? Ocigledno da oni citaju neku satansku Knjigu ili stvarno pise u Kuranu da sve osim Muslimana treba pobiti i stvoriti Kalifat? Nisam Musliman pa me interesuje. Inace koji je razlok da pojedine Balije podrzavaju ISIL? Hvala unapred.

Beli orlovi (srp. Бели oрлови), poznati još i kao šešeljevci ili osvetnici bili su četnička paravojna formacija koja je sudjelovala u oružanim sukobima na teritorijima Hrvatske i BiH za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.[1][2]

Većina članova tih jedinica su se odredili kao četnici.[3]

Najstrašnije zločine činili su u Slavoniji, Kordunu i Istočnoj Bosni, a među najstrašnijima je paljenje 130 staraca, žena i djece u Višegradu[4] i pokolj 45 civila u Voćinu.[5][6][7][8] Bili su također aktivni tijekom bitke za Vukovar. U optužnici Vojislavu Šešelju se navodi da su ubili preko 250 civila u pokolju na Ovčari.[9]

Njihove formacije su bile aktivne i tijekom rata na Kosovu. Izvješća OESS-a govore da su zajedno s Arkanovim Tigrovima sudjelovali u progonu i ubojstvima Albanaca iz Peći.[10]

Haj ti nama prvo reci koje si ti knjige inace citao? Pa da nastavimo junace :D
Beli_Orao

#3937 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Beli_Orao »

ZOCH wrote:
Beli_Orao wrote:Ja samo ne razumem kakav to Kuran ovi ISIL-Teroristi citaju? Ocigledno da oni citaju neku satansku Knjigu ili stvarno pise u Kuranu da sve osim Muslimana treba pobiti i stvoriti Kalifat? Nisam Musliman pa me interesuje. Inace koji je razlok da pojedine Balije podrzavaju ISIL? Hvala unapred.

Beli orlovi (srp. Бели oрлови), poznati još i kao šešeljevci ili osvetnici bili su četnička paravojna formacija koja je sudjelovala u oružanim sukobima na teritorijima Hrvatske i BiH za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.[1][2]

Većina članova tih jedinica su se odredili kao četnici.[3]

Najstrašnije zločine činili su u Slavoniji, Kordunu i Istočnoj Bosni, a među najstrašnijima je paljenje 130 staraca, žena i djece u Višegradu[4] i pokolj 45 civila u Voćinu.[5][6][7][8] Bili su također aktivni tijekom bitke za Vukovar. U optužnici Vojislavu Šešelju se navodi da su ubili preko 250 civila u pokolju na Ovčari.[9]

Njihove formacije su bile aktivne i tijekom rata na Kosovu. Izvješća OESS-a govore da su zajedno s Arkanovim Tigrovima sudjelovali u progonu i ubojstvima Albanaca iz Peći.[10]

Haj ti nama prvo reci koje si ti knjige inace citao? Pa da nastavimo junace :D
Prijatelju zivota mi nemam ti ja veze sa Cetnicima niti sam uzeo ovaj nik zbog nekih formacija. Nista mi nije palo napamet pa sam uzeo Beli_Orao zbog toga sto naprimer srpsku reprezentaciju nazivaju tako.
fatamorgana

#3938 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:
fatamorgana wrote:
RNG_25 wrote:
Ili kad ateista počne sebi pripisivati znanje koje ne posjeduje. Niti može da posjeduje.
Za likove kao ti ko izgleda da ko nije musliman odmah je ateista .... :sax:
Ponovo, znanje koje ne posjeduješ niti možeš da posjeduješ.
Pa naravno kad me nisu poslali u mekteb, :wink:
apsidejzi

#3939 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

hladan.preminger wrote:
apsidejzi wrote:

Savrseno logicno.
Ne.
Logicno je da si ti pametniji i obrazovaniji od covjeka prema cijim se knjigama uci biologija u SAD-u i koji je vrhunski fakultetski profesor i naucnik.

Svakakvih idiota koji bi da osporavaju nauku. Nije ni cudo da je islamski svijet, izuzev onih obdarenih naftom, na niovu kozojeba i pedofila.
Mozda nisam obrazovan kao on ali nisam ni toliko glup da progutam svaku koju izgovori. Ja nisam rekao da ne postoji mehanizam po kojem se 40 proteina povezalo sa 10 te napravilo flagelu. Ja samo kazem da mi je tesko povjerovati u rijec SLUCAJNO koja se inputira od strane istog. Po meni je to slucajno isto onoliko koliko se ISIS SLUCAJNO zaustavio kada je dosao do granice sa Izraelom.

Ja ne vjerujem u slucaj. Sistem je suvise fino podesen da bi se stvari koje se desavaju objasnile slucajem. No ako ces ti vjerovati u slucaj, bujrum. Ono sto meni smeta kod ovakvih naucnika jeste to sto zloupotrebljavaju svoje znanje da sire nedokazivu teoriju slucaja.

Samo zato sto postoji prirodna zakonitost i uzrocno posljedicna veza to ne znaci da se pojava slucajno desava.
kerima1

#3940 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Chagalj wrote:
Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
Pa ja pricam o ulju od marihuane koje lijeci rak, a ti podmeces curokot i ulje njegovih sjemenki koje, navodno, takodjer lijeci rak. Ne kontam...
Muha nije znao za kanabis i njegova ljekovita svojstva, pa hajde da utrpamo ono sto jeste spomenuo i tako "potvrdimo" da je Muha ipak sve "znao"?
neznam koliko marihuana lijeci rak ali sigurno ima stete od nje sopzirom da se smatra opojnom drogom.

pa ti izaberi cime ces se liejciti curkutom ili marihuanom Image
Boze,Boze kad se pise,prica o cemu se nema poima 1 %
Kod raka najbolje pomaze ubijanje njegovih celija nekim otrovima,tako da tu marihuana dolazi u obzir milion puta bolje,nego curokot.Curokot da je tako ljekovit rak bi se istrijebio,samo bi se umiralo od starosti.
hrastov žižak

#3941 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

apsidejzi wrote:
hladan.preminger wrote:

This is science.

Savrseno logicno.
objasni ovu akrobatiku?
hladan.preminger

#3942 Re: Zašto je potrebna religija?

apsidejzi wrote: Mozda nisam obrazovan kao on ali nisam ni toliko glup da progutam svaku koju izgovori. Ja nisam rekao da ne postoji mehanizam po kojem se 40 proteina povezalo sa 10 te napravilo flagelu. Ja samo kazem da mi je tesko povjerovati u rijec SLUCAJNO koja se inputira od strane istog. Po meni je to slucajno isto onoliko koliko se ISIS SLUCAJNO zaustavio kada je dosao do granice sa Izraelom.

Ja ne vjerujem u slucaj. Sistem je suvise fino podesen da bi se stvari koje se desavaju objasnile slucajem. No ako ces ti vjerovati u slucaj, bujrum. Ono sto meni smeta kod ovakvih naucnika jeste to sto zloupotrebljavaju svoje znanje da sire nedokazivu teoriju slucaja.

Samo zato sto postoji prirodna zakonitost i uzrocno posljedicna veza to ne znaci da se pojava slucajno desava.

Koga boli neka stvar sta ti vjerujes? To prvo moras skontati. Nauka nije tacna zato sto neko u nju vjeruje ili ne vjeruje. To je mantra vjere.
Mislis da on nije u pravu, stvori svoju naucnu teoriju pa ga ospori.
Boldirano te u smislu nauke čini totalnim idiotom.

Pored toga, prof. Miller je posvećeni kršćanin.
apsidejzi

#3943 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

hladan.preminger wrote: Koga boli neka stvar sta ti vjerujes? To prvo moras skontati. Nauka nije tacna zato sto neko u nju vjeruje ili ne vjeruje. To je mantra vjere.
Mislis da on nije u pravu, stvori svoju naucnu teoriju pa ga ospori.
Boldirano te u smislu nauke čini totalnim idiotom.

Pored toga, prof. Miller je posvećeni kršćanin.
Profesor je rekao da je "evolutivni proces slijep" a ja mu to ne vjerujem jer znam da nauka to NIJE DOKAZALA nego da je to argument. Zasto mislis da ja nisam skontao kako naucni proces funkcionise? Upravo zato sto sam skontao dovodim u pitanje tezu o "slijepom evolutivnom procesu", jer je on sve osim sto je slijep. Druga je stvar sto se tebi ne svidja ideja o rukovodjenom evolutivnom procesu o kojem je Ibn Haldun, El-Esari, Ibn Sina i mnogi koji su zivjeli stotinama godina prije Darvina govorili.
hrastov žižak wrote:objasni ovu akrobatiku?
Hoce jezik kazat istinu koliko god se mozak opirao :)

U pravu si, u pitanju je akrobatika. Tu akrobatiku treba da objasni kolega jer on tvrdi da se 40 proteina, koji u razlicitim grupama imaju sasvim druge funckije u celiji, nakacilo na deset proteina koji imaju ulogu koju je profesor opisao da bi stvorili potpuno novu ulogu za celiju i to ne bilo kakvu ulogu nego ce napraviti prvu pokrentno zivo bice. Znaci, imas neku kucu na osami i onda se slucajno prozori pocnu pomjerati lijevo desno, pa se slucajno vrata pocnu otvarati i zatvarati pa onda crijep krene padati i ciribu ciriba kuca dobije motor i tockove. To je analogija koja se ovdje potura pod nauku kao muda pod bubrege.

A u pravu si, u pitanju je akrobatika, koju ces i ti vjerovatno ignorisati.
Chagalj

#3944 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

hladan.preminger wrote:

This is science.

siguran sam da nisi upoznat sa ovom temom cim taj video postiras jer Miller kaze da sekracioni sistem tipa tri ima tih 10 komponenata, ali nista ne govorim odakle su nastali onih ostalih 30 komponenata, a znas li zasto? siguran sam da neznas

Dr Scott Minnich of the University of Idaho, a world expert on the flagellar motor, disagrees with Scientific American. He says that his belief that this motor has been intelligently designed has given him many research insights. Minnich points out that the very process of assembly in the right sequence requires other regulatory machines.2 He also points out that only about 10 of the 40 components can possibly be explained by co-option, but the other 30 are brand new.
Brown, W., In the Beginning: compelling evidence for Creation and the Flood, 7th ed., Center for Scientific Creation, Arizona, USA, pp. 17–18, 2001.

znaci tih 10 koponenata i kojima on govori u sekracioni sistem tipa tri a ostalih 30 komponenata su potpuno novi, to znaci nigdje ih nema u drugim stvarima, jedino su u bakterijskim flagelama motorima, nigdje drugo, sto znaci da nisu evolvirali.
a i da su evolvirali da bi kroz evoluciju stvorio motor, moras imati evolvera, koji ce evolvirati u pravom smjeru, zaci to je evolucijski-kreacionizam. nemozes ocekivati od neinteligente prirode da stvara motore.

Znaci ja nisam protiv evolucije i nemam problema sa njoj dok god ona ima evolvera(Boga) koji ce je evolvirati u pravom smjeru, ali ovo samo vazi za zivotinjski svijet, a ne za ljude.
dustaban

#3945 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Ja u principu pozdravljam sve rasprave izmedju ateista-vjernika koje se bave pitanjima evolucije-kreacionizma, temama u rasponu od nastajanja univerzuma do molekula...

Ali nikako, ama bas nikako, ne mogu spojiti takav religijski hi-tec napor ka dokazivanju Boga, sa onim sto je religija napravila od Boga. Kako se neko moze istovremeno baviti flagellar motorima i... klati kurban ?!

:?: :!:
hladan.preminger

#3946 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote: siguran sam da nisi upoznat sa ovom temom cim taj video postiras jer Miller kaze da sekracioni sistem tipa tri ima tih 10 komponenata, ali nista ne govorim odakle su nastali onih ostalih 30 komponenata, a znas li zasto? siguran sam da neznas
Ma sta ti lupetas neznalico jedna? Nakopirao nekakvih textova sa neta i on sad pametan i prica o "sekracionim sistema".
"Ne znam" se pise odvojeno.
Pored toga, najvjerovatnije zbog nepoznjavanja Engleskog jezika, onaj video nisi ni razumio kako treba.

znaci tih 10 koponenata i kojima on govori u sekracioni sistem tipa tri a ostalih 30 komponenata su potpuno novi, to znaci nigdje ih nema u drugim stvarima, jedino su u bakterijskim flagelama motorima, nigdje drugo, sto znaci da nisu evolvirali.
Gdje to kaze? Pored toga sto si pokazao da si neznalica sad vidim i da si lazov što je najvjerovatnije posljedica znanja iz oblasti prirodnih nauka na nivou "amebe".

Reko sam ti da se znanje ne stice preko youtuba i ID pamfleta, a ti uporno dokazujes da si ignorant.
Dr Scott Minnich

Minnich is a proponent of intelligent design, and supports Michael Behe's thesis of "irreducible complexity" in bacterial flagella as evidence of intelligent design. Minnich testified in favor of the defendants in Kitzmiller v. Dover Area School District, a 2005 federal court case regarding the teaching of intelligent design at the high school level. At the trial, Minnich testified that he tested whether the bacterial flagella was irreducibly complex by mutating the genes that built the 35 required components of the structure. He testified that whenever the gene(s) for each of the 35 components were mutated, the bacterium lacked motility. Based on this scientific research, Miller opined that bacterial flagellum was irreducibly complex beyond the 35 essential components.

In 2004 Minnich and Stephen C. Meyer presented a paper to an engineering conference, the Second International Conference on Design & Nature, entitled "Genetic Analysis of Coordinate Flagellar and Type III Regulatory Circuits". The Discovery Institute lists this as one of its "Peer-Reviewed & Peer-Edited Scientific Publications Supporting the Theory of Intelligent Design". However, in his testimony for Kitzmiller v. Dover, Minnich admitted that the paper was minimally peer reviewed:

Q: And the paper that you published was only minimally peer reviewed, isn't that true?
A. For any conference proceeding, yeah. You don't go through the same rigor. I mentioned that yesterday. But it was reviewed by people in the Wessex Institute, and I don't know who they were.
BTW, ovdje moja rasprava s tobom prestaje jer ja nisam Don Qijote.
statixx

#3947 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Znaci ja nisam protiv evolucije i nemam problema sa njoj dok god ona ima evolvera(Boga) koji ce je evolvirati u pravom smjeru, ali ovo samo vazi za zivotinjski svijet, a ne za ljude.
Nemas, ali ona ima s tobom problema. Recimo sudeci po objavi, preci danasnjih zivotinja su one zivotinje koje su se nasle na Noinoj arki. To je, da prostis, obicna sprdancija.
Ali Kemal

#3948 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

O genetici raspravljaju ljudi koji nemaju znanje iz biologije na nivou osnovne skole i oni osporavaju naucnike :zid:
To je samo dokaz koliko religija zaglupi ljude :oops:
Chagalj

#3949 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

hladan.preminger wrote:
Chagalj wrote: siguran sam da nisi upoznat sa ovom temom cim taj video postiras jer Miller kaze da sekracioni sistem tipa tri ima tih 10 komponenata, ali nista ne govorim odakle su nastali onih ostalih 30 komponenata, a znas li zasto? siguran sam da neznas
Ma sta ti lupetas neznalico jedna? Nakopirao nekakvih textova sa neta i on sad pametan i prica o "sekracionim sistema".
"Ne znam" se pise odvojeno.
Pored toga, najvjerovatnije zbog nepoznjavanja Engleskog jezika, onaj video nisi ni razumio kako treba.

Gdje to kaze? Pored toga sto si pokazao da si neznalica sad vidim i da si lazov što je najvjerovatnije posljedica znanja iz oblasti prirodnih nauka na nivou "amebe".

Reko sam ti da se znanje ne stice preko youtuba i ID pamfleta, a ti uporno dokazujes da si ignorant.
Dr Scott Minnich

Minnich is a proponent of intelligent design, and supports Michael Behe's thesis of "irreducible complexity" in bacterial flagella as evidence of intelligent design. Minnich testified in favor of the defendants in Kitzmiller v. Dover Area School District, a 2005 federal court case regarding the teaching of intelligent design at the high school level. At the trial, Minnich testified that he tested whether the bacterial flagella was irreducibly complex by mutating the genes that built the 35 required components of the structure. He testified that whenever the gene(s) for each of the 35 components were mutated, the bacterium lacked motility. Based on this scientific research, Miller opined that bacterial flagellum was irreducibly complex beyond the 35 essential components.

In 2004 Minnich and Stephen C. Meyer presented a paper to an engineering conference, the Second International Conference on Design & Nature, entitled "Genetic Analysis of Coordinate Flagellar and Type III Regulatory Circuits". The Discovery Institute lists this as one of its "Peer-Reviewed & Peer-Edited Scientific Publications Supporting the Theory of Intelligent Design". However, in his testimony for Kitzmiller v. Dover, Minnich admitted that the paper was minimally peer reviewed:

Q: And the paper that you published was only minimally peer reviewed, isn't that true?
A. For any conference proceeding, yeah. You don't go through the same rigor. I mentioned that yesterday. But it was reviewed by people in the Wessex Institute, and I don't know who they were.
BTW, ovdje moja rasprava s tobom prestaje jer ja nisam Don Qijote.
nebjezi od diskusije, nego da te pitam, onako kad pogledas bakteriski flagelum motor, ili kinesin proteinski robot koji hoda na dvije noge i nosi teret preko mikrotubula, ili kopiatorska masina za DNA i RNA, dali stvarno mozes vjerovati da je to samo nastalo kroz evoluciju bez inteligentog bica koji ce to smisljeno sastaviti???
Chagalj

#3950 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

statixx wrote:
Nemas, ali ona ima s tobom problema. Recimo sudeci po objavi, preci danasnjih zivotinja su one zivotinje koje su se nasle na Noinoj arki. To je, da prostis, obicna sprdancija.
pa to jeste biblijska sprdnja, mi muslimani nismo takvog vjerovanja da su sve zivotinje bile na ladji niti da je potop bio globalan, nego potop sam jednog mjesta.

a zivotinje koje su bile na ladji su bile lokalne zivotinje, kao konji, kamile, kokosi, ovce, koze itd. a nikakvi lavovi tigrovi zirafe sa slonovima itd.
Locked