Islam - pitanja i odgovori
- staje
#3927 Re: Islam - pitanja i odgovori
Vidim još se palite na Neleta i njegove loše, priproste 'fazone' koji u sebi sadrže omalovažavanje Stvoritelja.Zaitsev wrote:Bogami, meni su tako gore rekli... Bog za elektrotehniku i kompjutere su Kurdi...staje wrote:
Ima dosta Kurda u Mudžahidima, tako da... Ja sam to prije pratio, bilo mi interesantno, ima već par godina kako ama baš ništa nisam pogledao na tu temuali ono što sam imao priliku vidjeti, nije tako. Razvaljivao ih je IDIŠ ko beba zvečku.
-
sekerbay
#3928 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa imaš na zijinoj stranici o drugim šejhovima, ili je bilo.staje wrote:sekere, reci konkrentno sta te zanima, nemoj okolisati. Rekao sam ti vec da je razilazenje samo u metodologiji daweta, a u tome ima dakako sirine,
enes r.a. je prenio mnogo stvari o Poslaniku, saws, ne znam sta tacno ciljas.
i ti si za mene brat musliman, pa makar se i ne slagali u mnogim pitanjima. i usput receno; proljevanje neduzne krvi je veliki grijeh, ali nije kufr, dakle, opet ti ostajem brat htio to ili ne![]()
reci temu, necemo se uopste vracati ni na sejhul-islama ibn tejmijju, r.a. niti na njegovog ucenika ibnul kajjima, vracamo se na ulemu prije njih. Merel?
nije sunnet izmjenjen, nesto si pogresno skopcao, a daija vaze i o hadisu i akidi, fikhu, siri, svemu... Hvala Allahu na blagodati ucenih.
Zijo je loma radikalniji. Ostali mogu i ljubakaju se sa ivz, zijo jok.
Od enesa, r.a. o ahlaku božijeg poslanika. Ima u sahihu.
OK, nije problem. Može i na one prije. Iznesi svoj argument. Sad, ako ćemo iskreno, to nije fer jer se selefije u 90% slučajeva pozivaju na ibn tejmiju.
Dakle, izvoli.
Što se tiče nevine krvi, nisi u pravu.
Psovati vjernika je grijeh, a ubiti ga je kufr.
Što se tiče novotarija-kao što rekoh, uvođene su već u prvoj generaciji. Ima sahih predaja. Nije valjda da vam je šejhovi nisu citirali, a toliko vole pričati o bidatima
Ps.
Dobronamjerni savjet ti je da ignorišeš ove ateiste. To su ti mučki provokatori
- Bloo
- Globalna šefica
#3929 Re: Islam - pitanja i odgovori
Lazi i objedesekerbay wrote: Dobronamjerni savjet ti je da ignorišeš ove ateiste. To su ti mučki provokatori
- Idemedosumom
#3930 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bila je ovdje, poprilično davno, rasprava o tome da li postoje "pozitivne" novotarije, ili sve vode ka vatri. Hajmo ponovo 
- staje
#3931 Re: Islam - pitanja i odgovori
Rekoh ti već... li kulli mekam meqal!sekerbay wrote:Pa imaš na zijinoj stranici o drugim šejhovima, ili je bilo.staje wrote:sekere, reci konkrentno sta te zanima, nemoj okolisati. Rekao sam ti vec da je razilazenje samo u metodologiji daweta, a u tome ima dakako sirine,
enes r.a. je prenio mnogo stvari o Poslaniku, saws, ne znam sta tacno ciljas.
i ti si za mene brat musliman, pa makar se i ne slagali u mnogim pitanjima. i usput receno; proljevanje neduzne krvi je veliki grijeh, ali nije kufr, dakle, opet ti ostajem brat htio to ili ne![]()
reci temu, necemo se uopste vracati ni na sejhul-islama ibn tejmijju, r.a. niti na njegovog ucenika ibnul kajjima, vracamo se na ulemu prije njih. Merel?
nije sunnet izmjenjen, nesto si pogresno skopcao, a daija vaze i o hadisu i akidi, fikhu, siri, svemu... Hvala Allahu na blagodati ucenih.
Zijo je loma radikalniji. Ostali mogu i ljubakaju se sa ivz, zijo jok.
Od enesa, r.a. o ahlaku božijeg poslanika. Ima u sahihu.
OK, nije problem. Može i na one prije. Iznesi svoj argument. Sad, ako ćemo iskreno, to nije fer jer se selefije u 90% slučajeva pozivaju na ibn tejmiju.
Dakle, izvoli.
Što se tiče nevine krvi, nisi u pravu.
Psovati vjernika je grijeh, a ubiti ga je kufr.
Što se tiče novotarija-kao što rekoh, uvođene su već u prvoj generaciji. Ima sahih predaja. Nije valjda da vam je šejhovi nisu citirali, a toliko vole pričati o bidatima
Ps.
Dobronamjerni savjet ti je da ignorišeš ove ateiste. To su ti mučki provokatori
Temu oko svojstava i ko je pisao, kad je pisao, na koga se pozivao i šta je pisao je obradio prof. Sanel Ramić u knjizi "Svojstva Milostivog" koju možeš pronaći na OVOM linku. Takodjer je govorio o meseli "ubistva neduznog vjernika" pa mozes pronaci sta je ulema rekla za to.
Šta je konkrento uvedeno od novotarija? Nemoj biti toliko mističan.
A to za provokatore... hvala na savjetu.
- славянин
#3932 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mislim sjecamo se ekstaze malo vise hard-core forumasa kada je ISIL uzimao teritorije i bio nadomak Bagdada.. onda se nije govorilo o zlocinima nego o pobjedama i tako.Medjutim kako ih nalupase a gradove im poravnjase da cigla na cigli nije ostala... sada ne valjajuTLR wrote:IDIL je postao zlo kad je bilo jasno da je projekat puk'o.Idemedosumom wrote:Helem, svi su zlo, jedino su vehabije ispravne. To je poruka.
Do tada ... možda da se malo pogleda ko, kada i koliko je pomagao IDIL.
Koji je to smrad čovječe... IDIL-ovce 'obrazuju', naoružaju, finansiraju i na kraju kad sve padne u vodu ... a onda se prstom nešto upire u njih, kao jedno od zala. Ma hajde, to nešto kao svi su krivi za rat u BiH...
Majkemi, nekako mi dođe i malo žao tih kretena iz IDIL-a.
Dabogda moj najveći neprijatelj imao takve mentore.
-
teletrader
#3933 Re: Islam - pitanja i odgovori
Idemedosumom wrote:Ja sam čuo da šiije uopšte nisu ljudi, već šejtani i džinni u ljudskom obliku? morebit da je istina.
Mala anegdota na ovaj komentar:
Jos sada davnih 90-tih godina kada sam na studentskoj razmjeni proveo u Parizu jedan semestar, imao sam cimera Marokanca (sto mi je dobro doslo radi obnavljanja francuskog jerzika) a na nekim predavanjima se nas dvojica malo po malo, sprijateljimo sa jednim Irancom, studentom informatike.
I sjecam se kada smo , onako u prici , poceli pricati o Islamu i nekim medjusobnim razlikama, Marokanac kaze Irancu.
"Meni je moj sejh govorio kako sii'je imaju repove i rogove, a ti si sasvim normalan"..
Kad se Smrcak,Staje i slicni prihvate "Prof. Dr Ibn Zije" i slicnih "Ibn Bin Zija" , kao izvora znanja, koji opet nista drugo ne rade nego po cijeli dan citaju li citaju i palamude , a misle da su svu pamet svijeta pokupili.
Ima i medju si'jama njihovih "vehabija" ali generalizirati citavu jednu skupinu ummeta na osnovu par budala bi bilo isto kao kada bi neko tvrdio da vehabije ne vole bas puno fizicki rad i svi imaju po 30 kg viska jer jedu "iskljucivo halal".O intenzivnom "druzenju" sa sestrama po mogucnosti, dosta mladjim i sa plavim ocima , da ne pricam..
Nisu svi takvi
- Smrcak15
#3934 Re: Islam - pitanja i odgovori
mogla je ekstaza biti samou pocetku dok nisu otkrili pravo svoje liceславянин wrote: Mislim sjecamo se ekstaze malo vise hard-core forumasa kada je ISIL uzimao teritorije i bio nadomak Bagdada.. onda se nije govorilo o zlocinima nego o pobjedama i tako.Medjutim kako ih nalupase a gradove im poravnjase da cigla na cigli nije ostala... sada ne valjajuocito nisu prava Alahova vojska jer su izgubili
kako ce neko podrzavati te zlocince kad ih je i poslanik najavio u hadisu i rekao da ih ubijamo jer su veliko zlo.
nikad oni nisu bili Allahova vojska, nego sejtanova. sjeme im se zatrlo.
kako i nebi kad su amerika i rusija i ostale zemlje podigli avione i bombardovali konstantno, da su uspjeli prezivjeti i pobjediti, bilo bi to cudo nad cudima.....Medjutim kako ih nalupase a gradove im poravnjase da cigla na cigli nije ostala...
budimo realni dok god su podjednake snage bile na terenu, gazili su sve redom i asadovce i mudzahedine i kurde, sve to zbog svog ludjackog fanatizma koji nije imao granica, i sa svojim zastrasujucim metodama mucenja, pa su mnogi bjezli pred njima.
nikad nisu ni valjalisada ne valjaju
- Smrcak15
#3935 Re: Islam - pitanja i odgovori
teletrader wrote:Idemedosumom wrote:Ja sam čuo da šiije uopšte nisu ljudi, već šejtani i džinni u ljudskom obliku? morebit da je istina.
Mala anegdota na ovaj komentar:
Jos sada davnih 90-tih godina kada sam na studentskoj razmjeni proveo u Parizu jedan semestar, imao sam cimera Marokanca (sto mi je dobro doslo radi obnavljanja francuskog jerzika) a na nekim predavanjima se nas dvojica malo po malo, sprijateljimo sa jednim Irancom, studentom informatike.
I sjecam se kada smo , onako u prici , poceli pricati o Islamu i nekim medjusobnim razlikama, Marokanac kaze Irancu.
"Meni je moj sejh govorio kako sii'je imaju repove i rogove, a ti si sasvim normalan"..
![]()
![]()
![]()
Kad se Smrcak,Staje i slicni prihvate "Prof. Dr Ibn Zije" i slicnih "Ibn Bin Zija" , kao izvora znanja, koji opet nista drugo ne rade nego po cijeli dan citaju li citaju i palamude , a misle da su svu pamet svijeta pokupili.
Ima i medju si'jama njihovih "vehabija" ali generalizirati citavu jednu skupinu ummeta na osnovu par budala bi bilo isto kao kada bi neko tvrdio da vehabije ne vole bas puno fizicki rad i svi imaju po 30 kg viska jer jedu "iskljucivo halal".O intenzivnom "druzenju" sa sestrama po mogucnosti, dosta mladjim i sa plavim ocima , da ne pricam..
Nisu svi takvi
Zija whoooo???Kad se Smrcak,Staje i slicni prihvate "Prof. Dr Ibn Zije" i slicnih "Ibn Bin Zija"
- staje
#3936 Re: Islam - pitanja i odgovori
Imaju i rogove i repove. Stoka je to, al prava.
- arzuhal
#3937 Re: Islam - pitanja i odgovori
Na žalost, primjera ovakvih ublehašenja ima i s druge, šiijske strane, gdje se neki momak ili djevojka (iz Irana) čudom čude kako ima "sasvim normalnih i ok ovih emevija"teletrader wrote: I sjecam se kada smo , onako u prici , poceli pricati o Islamu i nekim medjusobnim razlikama, Marokanac kaze Irancu.
![]()
![]()
![]()
- salik79
#3938 Re: Islam - pitanja i odgovori
Za muslimane (a i sve ostale zainteresiovane), koji mozda nisu toliko upuceni u ovu "problematiku":

KRAJ RASPRAVE!
Sejh Ibrahim r.a. je rodjen 1912., a na Ahiret je preselio 1998.
Cuvajte se tekfira kojeg vehabitski smutljivci sire, jer on ce se zaista vratiti na onoga ko nije upravu. Tamam da je jedan jedini sija, od njih par stotina miliona, "ispravan" -
kjafir je onaj k'o ga je protekfirio.

KRAJ RASPRAVE!
Sejh Ibrahim r.a. je rodjen 1912., a na Ahiret je preselio 1998.
Cuvajte se tekfira kojeg vehabitski smutljivci sire, jer on ce se zaista vratiti na onoga ko nije upravu. Tamam da je jedan jedini sija, od njih par stotina miliona, "ispravan" -
- arzuhal
#3939 Re: Islam - pitanja i odgovori
gledaj ovo salika, nutricioniste...tojes unitariste...
- salik79
#3940 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ti ih upozn'o?arzuhal wrote:Na žalost, primjera ovakvih ublehašenja ima i s druge, šiijske strane, gdje se neki momak ili djevojka (iz Irana) čudom čude kako ima "sasvim normalnih i ok ovih emevija"teletrader wrote: I sjecam se kada smo , onako u prici , poceli pricati o Islamu i nekim medjusobnim razlikama, Marokanac kaze Irancu.
![]()
![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#3941 Re: Islam - pitanja i odgovori
salik79 wrote:
- staje
#3942 Re: Islam - pitanja i odgovori
To salike, najjači si.
Postavljaš slike nekog sufijandera koji govori ok o rafidijama, što nema nikakve težine. Gdje je taj autor od npr. imama Buharije koji sve šiije imamije (rafidije) tekfiri? Ne može biti musliman onaj koji smatra da je Kur'an nepotpun, da su većina ashaba kjafiri, koji dozivaju mrtvog Husejna, Fatimu, Zejneb, koji smatraju da su im imami bezgriješni i da upravljahu svijetom i sl. budaleštine. Nemere i tačka. Pozdravi tog autora i reci mu da je zglajzo.
Postavljaš slike nekog sufijandera koji govori ok o rafidijama, što nema nikakve težine. Gdje je taj autor od npr. imama Buharije koji sve šiije imamije (rafidije) tekfiri? Ne može biti musliman onaj koji smatra da je Kur'an nepotpun, da su većina ashaba kjafiri, koji dozivaju mrtvog Husejna, Fatimu, Zejneb, koji smatraju da su im imami bezgriješni i da upravljahu svijetom i sl. budaleštine. Nemere i tačka. Pozdravi tog autora i reci mu da je zglajzo.
- arzuhal
#3943 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne sjećaš se ti kada nam je @bijela pričala svoja iskustva iz Kuvajta gdje je bila s cimericom Irankom, a i inače u druženju s Irankama, šiitkinjama (kako se uostalom kaže šiija u ž. rodu, caramba..)? Ništa posebno negativno, pogotovo ne namjerno iskonstruisano, nego samo prosta zapažanjasalik79 wrote:Ti ih upozn'o?arzuhal wrote:
Na žalost, primjera ovakvih ublehašenja ima i s druge, šiijske strane, gdje se neki momak ili djevojka (iz Irana) čudom čude kako ima "sasvim normalnih i ok ovih emevija"
A da, ja sam ih inače upoznao na desetina hiljada, stotine hiljada...
- Rampage
#3944 Re: Islam - pitanja i odgovori
TLR wrote:
Meni je bilo najljepše gledati kako Kurdi deru ISIL-ovce, naročito oko Kobanea.
Ja nisam musliman, ali ako je musliman sinonim za pravična čovjeka, ako je islam sinonim za društvenu pravdu i slobodu, onda su Kurdi pravi muslimani 21. vijeka.
Stalno čitaju neke knjige, internacionala, tolerantni, pametni, lijepi, nasmijani, a bore se k'o lavovi. Kod njih se i žene bore jednako kao i muškarci. Mogu otići i do Zenice, same ... autom ili tenkom.
Kurdi ili Ameri
Ti si nešto pobrkao drug
- salik79
#3945 Re: Islam - pitanja i odgovori
staje wrote:To salike, najjači si.
A da malo procitas sta i ko?! Jok, vrtit ces matricu koju su ti ugradili u to malo sivih celija koje posjedujes. Sejhu-l-Azhar Seltut r.a., koji je izdao fetvu o validnosti Imamijskog mezheba je bio, paz' sad' ovo, pristalica selefizma.
- salik79
#3946 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne sjecam. A ja sam ih upoznao pozamasan broj, a recimo hadzi hafiz Mehmed Karahodzic i Azra hanuma jos vise, a i duze vremena su proveli tamo, a da ne upoznasmo te likove. Ah, da, kako sam samo mogao zaboraviti tako jednostavnu stvar - "tukja" je u pitanju.arzuhal wrote:Ne sjećaš se ti kada nam je @bijela pričala svoja iskustva iz Kuvajta gdje je bila s cimericom Irankom, a i inače u druženju s Irankama, šiitkinjama (kako se uostalom kaže šiija u ž. rodu, caramba..)? Ništa posebno negativno, pogotovo ne namjerno iskonstruisano, nego samo prosta zapažanjasalik79 wrote:Ti ih upozn'o?arzuhal wrote:
Na žalost, primjera ovakvih ublehašenja ima i s druge, šiijske strane, gdje se neki momak ili djevojka (iz Irana) čudom čude kako ima "sasvim normalnih i ok ovih emevija"![]()
A da, ja sam ih inače upoznao na desetina hiljada, stotine hiljada...I svi govore o sunijama kao "prljavim Jezidovim psima"...
- славянин
#3947 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jasmine is a feminine given name. It refers to the scented flowering plant, jasmine. It is originated from Persian یاسمین or یاسمن, which means the Yas flower. The name has been popular in a number of countries in recent years. In the United States, it first entered the top 1,000 list of most popular names in 1973. It has remained among the top 100 names given to American klix since 1986, and was ranked at No. 43 in 2008.Variant Yasemin was the most popular name given to baby klix born in Turkey in 2008–2009. Variant Yasmin was ranked among the top 10 names given to Brazilian klix in 2009and is also very popular in Israel, and variant Jazmín (pronounced Hasmin) was among the top 5 names given to klix in Córdoba, Argentina in 2009. Variant Jázmin is in among the top 10 names given to klix born in Hungary.staje wrote:
Nego ovaj nam profesor.. je profesor cega ako se moze znati ?
- arzuhal
#3948 Re: Islam - pitanja i odgovori
Vjerovatno te iskrena želja i potreba da braniš šiije od vehabija (i bilo koga ko ih napada i negira kao vjernike i muslimane) napravila osjetljivim, spremnim na odbrambeni gard te odatle i ciničnim pa se zalećeš i tamo gdje nema nikakve potrebe, gdje se i na najmanji ili najblaži način dovede nešto u pitanje, gdje se javi samo mali lahor u raju...Al' to je tvoje...salik79 wrote: Ne sjecam. A ja sam ih upoznao pozamasan broj, a recimo hadzi hafiz Mehmed Karahodzic i Azra hanuma jos vise, a i duze vremena su proveli tamo, a da ne upoznasmo te likove. Ah, da, kako sam samo mogao zaboraviti tako jednostavnu stvar - "tukja" je u pitanju.
- arzuhal
#3949 mod-comment
Ovakva i slična pitanja postavljajte na odgovarajućoj temi poput ove, ja sam sada prebacio post na ovu temu.славянин wrote:Jasmine is a feminine given name. It refers to the scented flowering plant, jasmine. It is originated from Persian یاسمین or یاسمن, which means the Yas flower. The name has been popular in a number of countries in recent years. In the United States, it first entered the top 1,000 list of most popular names in 1973. It has remained among the top 100 names given to American klix since 1986, and was ranked at No. 43 in 2008.Variant Yasemin was the most popular name given to baby klix born in Turkey in 2008–2009. Variant Yasmin was ranked among the top 10 names given to Brazilian klix in 2009and is also very popular in Israel, and variant Jazmín (pronounced Hasmin) was among the top 5 names given to klix in Córdoba, Argentina in 2009. Variant Jázmin is in among the top 10 names given to klix born in Hungary.staje wrote:![]()
Nego ovaj nam profesor.. je profesor cega ako se moze znati ?
- staje
#3950 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sam mislio da si izbrisao. Sa blentavim nema fajde raspravljati.