juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
KENJAC

#3926 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

95 tacno vrijeme
92 milicija
Mislim da su vatrogasci bili 91 a hitna 94 ....
¤ jelena ¤

#3927 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

uglavnomja wrote: dobro si, ono je bio neki sedativ, trankilizator, sredstvo za uspavljivanje konja ... :-)

nije cudo sto su nam starci davali, em nismo povracali, a bilo je i toga, em smo sovili :zzzz:
:lol:

Zato danas nema tog bensedina koji me može uspavat. :-?

Očeličila, mašala. :D
Connaisseur Karlin

#3928 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Sve je to super, hvala, ali na ovom linku ne piše šta ti misliš... :)

Ili, šta ti danas misliš o nacionalizmu... :D
jelena, pise :D :kiss:

ne volim politiku , volim ekonomiju :) a oba elemnta je nemoguce odvijiti, tocnije receno, politicari se vole petljati u sve :D
Znači, da rezimiram: nacionalizam je i nešto pozitivno - sve po potrebi i u zavisnosti od teritorije na kojoj se javi.

OK, poštujem različitost mišljenja. :) :kiss:

Ja ne volim ni politiku, ni ekonomiju ni sve tako te i tome slične petljavine. ;-)
:-D :kiss:
Connaisseur Karlin

#3929 Re: juga 1950.-1990.

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Pakovanje mljeka u vrecicama je genijalna ideja, i danas se cudim,kako su uspjeli zadrzati na trzistu. :D :)
To se mlijeko moralo prokuhati da bi se koristilo, bilo je kratkotrajno i čuvalo se u šerpici ili boci u frižideru kad se prokuha, tako da sama ambalaža zapravo uopšte nije nepraktična u tom smislu - jer se mlijeko iz toga lako preliva, a samo pakovanje je jeftinije i lakše za reciklirati, zauzima puno manje prostora i u transportu i kad se baca na otpad ili reciklira nego plastična ili staklena boca ili iskorišten tetrapak.

https://en.wikipedia.org/wiki/Milk_bag

Najgore mi je od svega kad se tako krene pljuvati po svemu samo zato što je postojalo u Jugoslaviji, tačno mi dodje da vrištim. Kad su se kod nas reciklirale flaše, to je kao bilo odraz siromaštva, jer valjda ne valja reciklirati, šta li. Kad se reciklira na Zapadu - to je napredna ekološka svijest. Kad su se nosili platneni cekeri, a ne plastične kese - to je bilo seljački i "nije se imalo" za simbole konzumerizma. Sad kad pola Zapada nosi platnene kese - to je cool. Mlijeko i mliječni proizvodi se prodaju u kesi širom svijeta i dan danas.... Zaista iritantno do bola. Sve ima svoj smisao, a veliki dio je jednostavno pitanje navike, a očigledno i političkog i običnog marketinga.
pakovanje mlijeka u kesama jeste neprakticno,bez obzira na lokaciju i vrijeme koristenja,a kosriste ga i danas u mnogim drzavama , ali su mnogi dodali kartonske kutije kao "nosace" istog pakovanja :)

reciklranje staklenih flasa se oduvijek prakticiralo sirom tadasnje Istocne i Zapadne Evrope , a o tome nisam nista negativno li poztivino pisala :-D

nisma znala da su platneni sekeri bili nesto negativno u Jugi ; to prvim put cujem; vecina su bili jako popularni, narocito u obliku velikog novacnika sa rajsferslusom :)
Edin H.

#3930 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

piupiu wrote:
uglavnomja wrote:a tacno vrijeme je govorila gordana bonetti na telefon :-D
Eki Gordana Bonetti I to po tebi sa dva t. :D

Gdje ti ona pade na pamet?
Last edited by Edin H. on 24/02/2017 00:28, edited 1 time in total.
belfy

#3931 Re: juga 1950.-1990.

Post by belfy »

¤ jelena ¤ wrote:
Connaisseur Karlin wrote:[quote="¤ jelena ¤"

Sve je to super, hvala, ali na ovom linku ne piše šta ti misliš... :)

Ili, šta ti danas misliš o nacionalizmu... :D
jelena, pise :D :kiss:

ne volim politiku , volim ekonomiju :) a oba elemnta je nemoguce odvijiti, tocnije receno, politicari se vole petljati u sve :D
Znači, da rezimiram: nacionalizam je i nešto pozitivno - sve po potrebi i u zavisnosti od teritorije na kojoj se javi.

OK, poštujem različitost mišljenja. :) :kiss:

Ja ne volim ni politiku, ni ekonomiju ni sve tako te i tome slične petljavine. ;-)
:-D :kiss:[/quote]
ja bih samo da :zekzek:
belfy

#3932 Re: juga 1950.-1990.

Post by belfy »

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Pakovanje mljeka u vrecicama je genijalna ideja, i danas se cudim,kako su uspjeli zadrzati na trzistu. :D :)
To se mlijeko moralo prokuhati da bi se koristilo, bilo je kratkotrajno i čuvalo se u šerpici ili boci u frižideru kad se prokuha, tako da sama ambalaža zapravo uopšte nije nepraktična u tom smislu - jer se mlijeko iz toga lako preliva, a samo pakovanje je jeftinije i lakše za reciklirati, zauzima puno manje prostora i u transportu i kad se baca na otpad ili reciklira nego plastična ili staklena boca ili iskorišten tetrapak.

https://en.wikipedia.org/wiki/Milk_bag

Najgore mi je od svega kad se tako krene pljuvati po svemu samo zato što je postojalo u Jugoslaviji, tačno mi dodje da vrištim. Kad su se kod nas reciklirale flaše, to je kao bilo odraz siromaštva, jer valjda ne valja reciklirati, šta li. Kad se reciklira na Zapadu - to je napredna ekološka svijest. Kad su se nosili platneni cekeri, a ne plastične kese - to je bilo seljački i "nije se imalo" za simbole konzumerizma. Sad kad pola Zapada nosi platnene kese - to je cool. Mlijeko i mliječni proizvodi se prodaju u kesi širom svijeta i dan danas.... Zaista iritantno do bola. Sve ima svoj smisao, a veliki dio je jednostavno pitanje navike, a očigledno i političkog i običnog marketinga.
pakovanje mlijeka u kesama jeste neprakticno,bez obzira na lokaciju i vrijeme koristenja,a kosriste ga i danas u mnogim drzavama , ali su mnogi dodali kartonske kutije kao "nosace" istog pakovanja :)

reciklranje staklenih flasa se oduvijek prakticiralo sirom tadasnje Istocne i Zapadne Evrope , a o tome nisam nista negativno li poztivino pisala :-D

nisma znala da su platneni sekeri bili nesto negativno u Jugi ; to prvim put cujem; vecina su bili jako popularni, narocito u obliku velikog novacnika sa rajsferslusom :)
i ovdje bih samo da... :zekzek:
Krokodajl

#3933 Re: juga 1950.-1990.

Post by Krokodajl »

Moja dežela to je njena lepota, moja dežela mi smo njeni ljudje...

Eh kad bi znao kad se taj spot počeo motati, krajem 80-ih, kontaš ono, turistički ovo ono, a Slovenci već radili na projektu "samostojna in neodvisna država".... a mi se kleli da je Triglav granica, jesu nas navukli Janezi i tad ko i sad :lol: :lol: :lol: :kiss:
Last edited by Krokodajl on 24/02/2017 00:39, edited 1 time in total.
uglavnomja

#3934 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:
piupiu wrote:
Eki Gordana Bonetti I to po tebi sa dva t. :D

Gdje ti ona pade na pamet?
jeste sa 2 t

pala mi na pamet kad su raja pocela postavljati satove

a sad gledam, zena umrla 72. :shock: :|
a jos dugo poslije je bio njen glas na 95.
piupiu

#3935 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote: pakovanje mlijeka u kesama jeste neprakticno,bez obzira na lokaciju i vrijeme koristenja,a kosriste ga i danas u mnogim drzavama , ali su mnogi dodali kartonske kutije kao "nosace" istog pakovanja :)
Nepraktično je za razmažene potrošače koji bi radije malo fine plastične boce, koju će svaki drugi dan 300 miliona ljudi fiknuti u landfill ili na dno mora, jer se ni pola te plastike ne reciklira, niti je biorazgradivo. U Americi se svaki sekund baci 1500 plastičnih boca, pa ti vidi. Za proizvodnju jedne plastične kese koristi se 75-80% manje plastike nego za bocu. Kako god okreneš, šteta je manja. Mlijeko iz kese ujutro istreseš i to za doručak popije familija od četvoro ljudi. U najgorem slučaju će ostati još malo u frižideru za naredni dan. Big deal.

Ovo je najbolje:

Image

Mojoj nani je sve do pred rat dolazio neki stari čiko koji je donosio svježe mlijeko u ovakvim kanticama. :P
Connaisseur Karlin

#3936 Re: juga 1950.-1990.

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pakovanje mlijeka u kesama jeste neprakticno,bez obzira na lokaciju i vrijeme koristenja,a kosriste ga i danas u mnogim drzavama , ali su mnogi dodali kartonske kutije kao "nosace" istog pakovanja :)
Nepraktično je za razmažene potrošače koji bi radije malo fine plastične boce, koju će svaki drugi dan 300 miliona ljudi fiknuti u landfill ili na dno mora, jer se ni pola te plastike ne reciklira, niti je biorazgradivo. Kod vas u Americi se svaki sekund baci 1500 plastičnih boca, pa ti vidi. Za proizvodnju jedne plastične kese koristi se 75-80% manje plastike nego za bocu. Kako god okreneš, šteta je manja. Mlijeko iz kese ujutro istreseš i to za doručak popije familija od četvoro ljudi. U najgorem slučaju će ostati još malo u frižideru za naredni dan. Big deal.
razmazena jesam :D :lol:

najbolja solucija: pragmaticno pakovanje plus lagana reciklaza= vrecica u kartonskoj kutiji :-D

tenicki,je najbolje kombinirati, nesto novo plus nesto staro :
https://www.fastcoexist.com/3049648/wor ... s-possible

vidis da postoje eko-solucije :-D

plasticni galoni za mlijeko su otrov, u SAD niko nista ne reciklira, bacaju sve na hrpu :-) tj. vecina domacinastava jako malo reciklira, ali zato u jesen moras pokpiti lisce u parpirnim kesama :D :lol:
Connaisseur Karlin

#3937 Re: juga 1950.-1990.

piupiu wrote: Ovo je najbolje:

Image

Mojoj nani je sve do pred rat dolazio neki stari čiko koji je donosio svježe mlijeko u ovakvim kanticama. :P
ovo je super :thumbup: volim ovakve vintage kantice , volim sve vinage :-D
piupiu

#3938 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Gojeni H wrote: :thumbup: Mada ovo ne eliminise tendenciju (koja ce se samo pojacati u narednih 20 godina) ka zatvaranju u svoje omedjene torove. Sto bi Naomi Klein rekla, parafraziram: "Globalizacija je mrtva, nastupa doba disaster kapitalizma." Nesrece i krize su jos samo jedna povoljna prilika, i to ne bilo kakva ... a zidovi su uvijek tu, da odvoje elitu od plebsa. ;-)
Pa, da, jer nema balansa, nema ih ko držati u 'balansu'... naravno, kad se bilo koji sistem tako 'raspojasa', to označava početak njegovog kraja... bar po onome kako je do sada izgledala istorija. Ja sam zapravo optimistična i mislim da su ove mladje generacije vrlo osviještene - i ekološki i socijalno i na svaki drugi način i imam utisak da će oni imati neke druge ideje o tome kako treba izgledati svijet...

Rekao ti je vec JC ... tada bih vec morao slagati, ne bih mogao izdurati. :D
Skoro nekakva moderna, meni nejasna team building furka, i kaze nadareni i namazani narator: "Ko su 5 historijskih licnosti s kojima bi volio porazgovarati?" - Kod mene bi Broz definitivno bio medju tih 5 ljudi. Fakat bih ga imao sta pitat'.
Ih, kad bi taj krenuo pričati gdje je sve bio i šta je sve radio... :D
Last edited by piupiu on 24/02/2017 01:02, edited 1 time in total.
piupiu

#3939 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:razmazena jesam :D :lol:
Ko prizna, pola mu se doda. :D :lol:

Ne mislim na tebe, nego generalno na Zapadne, a posebno na američke potrošače.
orinoco

#3940 Re: juga 1950.-1990.

Post by orinoco »

a sad gledam, zena umrla 72. :shock: :|
a jos dugo poslije je bio njen glas na 95.
Je li očitavala i sekunde ili samo minute, sa satom? Koliko je puta morala snimiti glas :D
piupiu

#3941 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

piupiu wrote:Mojoj nani je sve do pred rat dolazio neki stari čiko koji je donosio svježe mlijeko u ovakvim kanticama. :P
Ovaj dizajn je bio svuda...

Image
Connaisseur Karlin

#3942 Re: juga 1950.-1990.

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:razmazena jesam :D :lol:
Ko prizna, pola mu se doda. :D :lol:

Ne mislim na tebe, nego generalno na Zapadne, a posebno na američke potrošače.
Danas sam pricala sa komsijom, kaze; moja kcerka ( malena je 4ta godine srednje u americi,a rodjena i zivi u Brazilu) kaze da su njeni vrsanjaci jako dosadni , teme razgovora su im dosadne, jako su povrsni , i malena je u pravu :-D

generacije amerikanaca koji su sad u 60tim i 70tim godinama me podjsecaju na nase starije osobe, sjecaju se svega sto bilo normalnije od danas, od realcija u komsiluku do kupovine namirnica :-D

razmazena sma odrastala :lol: :kiss:
Connaisseur Karlin

#3943 Re: juga 1950.-1990.

piupiu wrote:
piupiu wrote:Mojoj nani je sve do pred rat dolazio neki stari čiko koji je donosio svježe mlijeko u ovakvim kanticama. :P
Ovaj dizajn je bio svuda...

Image
eh , sjecam se :thumbup:
drndalo

#3944 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

KENJAC wrote:95 tacno vrijeme
92 milicija
Mislim da su vatrogasci bili 91 a hitna 94 ....
Vatrogasci su bili 93...
orinoco wrote:
Je li očitavala i sekunde ili samo minute, sa satom? Koliko je puta morala snimiti glas :D
Bilo je toga puno, sati, minuta, a sekunde su isle na okrugle desetke... Tri sata, osamnaest minuta, cetrdeset sekundi... Ding... Tri sata, osamnaest minuta, pedeset sekundi... Ding...
orinoco

#3945 Re: juga 1950.-1990.

Post by orinoco »

drndalo wrote:
orinoco wrote:Je li očitavala i sekunde ili samo minute, sa satom? Koliko je puta morala snimiti glas :D
Bilo je toga puno, sati, minuta, a sekunde su isle na okrugle desetke... Tri sata, osamnaest minuta, cetrdeset sekundi... Ding... Tri sata, osamnaest minuta, pedeset sekundi... Ding...
90 snimaka :D
drndalo

#3946 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Bome je to vise od 90...
John Cleese

#3947 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

Banksy wrote:
John Cleese wrote:
A ovo je (izmedju ostalog) proizvodio i nudio UPI:

Image
Jao, sad im mogu osjetiti ukus... :mrgreen: bili četvrtasti... :lol: i uz njih piješ Swing... :mrgreen:

GRAdsko NAbavno Preduzeće...
Masno, biberli... Jedinstven osjecaj :D
Nisu bili ni blizu k'o "pravi" ( :lol: ), ali za cajtnot su bili idealni... a proizvodili su i pljeskavice :D
John Cleese

#3948 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

piupiu wrote:
ne sjecam se koji je broj bio
Da nije 95?
Tih godina su mangupi zvali 95, spustali slusalicu cim se teta javi... pa zvali ponovo... :D :lol:
muha_sa

#3949 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

John Cleese wrote:
piupiu wrote:
ne sjecam se koji je broj bio
Da nije 95?
Tih godina su mangupi zvali 95, spustali slusalicu cim se teta javi... pa zvali ponovo... :D :lol:
:lol:

il ne spusti pa kad mu nakon 10 sekundi opet kaže kolko je sati on se prodere---de bona ne ponavljaj--cuo sam te
John Cleese

#3950 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

orinoco wrote:
drndalo wrote:
orinoco wrote:Je li očitavala i sekunde ili samo minute, sa satom? Koliko je puta morala snimiti glas :D
90 snimaka :D
Trebalo bi da je tako :D

24 (0-23) za sate, 60 (0-59) za minute i 6 (0-50) za sekunde... 90...
Locked