Svagdje u Svijetu, ali i u Evropi se zna napraviti ustupak, improvizacija, kompenzacija. Ipak ovaj običaj je češći u zemljama trećeg svijet, gdje vlast i nema neku kontrolu, dok su rjeđe u modernim i uređenijim zemljama.BadBoy wrote:Dame i gospodo, imamo odgovor što nam je država i Sarajevo ovakvo. Ovaj samovoljno smatra semafor nepotrebnim, neko drugi isto to misli za regulacioni plan, onaj treći za geomehaniku tla, četvrti za okolišne propise i norme EU, peti za plavna područja... svi najpametniji i svi sve znaju. Pa onda aj kukaj nema države nema sistema.
Stoga si apsolutno upravu i samo rigorozna kontrola može napraviti neki red u Sarajevu. Možemo imati mišljenje o prošloj državi kakvo hoćemo, ne treba biti veliki ekspert da zaključiš koliko je propusta imala. Ipak ono što najviše nedostaje ljudima je ono čuveno "bilo je države", tj. bilo je nekog reda. Bilo je i javašluka, ali mnogo više reda i urbanističke kontrole nego danas.
Navodio sam ja primejre javašluka i iz tog perioda, ali su bili manjina, mnogo više ljudi se posvetilo nekim funkcionalnijim rješenjima. Jedino sarajevsko naselje izgrađeno nakon rata, a da je donekle rađeno po nekom planu i programu je Šip, ostalo je sve zbrdazdola i ako nam Arapi moraju držati lekciju iz planske gradnje, onda ne znam šta mi čekamo ovdje.