Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ZoomZoomKiwi

#39226 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

A posebna priča su xenon i LED žarulje u farovima koji nisu namijenjeni za to.

Halogene sijalice su omnidirekcionalne, i sjenila su pravljena za njih, i ti pametan ugradiš LEDicu, koja je direkcionalni izvor svjetlosti, i osvjetliš samo pola sjenila, i to onu najgoru polovicu. I to bojom svjetlosti iznad 6500K koja je sve samo ne prirodna.

Ubijeđen sam da i ti ljudi što su za volanom takvih vozilica, manje vide nego kad bi očistili farove i ugradili žarulju tipa Silverstar 2.0 ili NightBreaker.

Ako far ima leću, poštujem, al’ i onda gledaj na koju visinu podešavaš farove, kako zbog drugih tako i zbog sebe, nek ne svijetli u havu.

A ima i naučnika koji naopako okrenu halogenu sijalicu, ili je pogrešno postave, ili im je auto razroko do zla boga, jedan far svijetli metar ispred njega, drugi u zvijezde.

Za sve su krivi tehnički pregledi, koji puštaju svakakve trulje. Zašto?!
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#39227 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

EFD22 wrote: 22/07/2022 21:46 A posebna priča su xenon i LED žarulje u farovima koji nisu namijenjeni za to.

Halogene sijalice su omnidirekcionalne, i sjenila su pravljena za njih, i ti pametan ugradiš LEDicu, koja je direkcionalni izvor svjetlosti, i osvjetliš samo pola sjenila, i to onu najgoru polovicu. I to bojom svjetlosti iznad 6500K koja je sve samo ne prirodna.

Ubijeđen sam da i ti ljudi što su za volanom takvih vozilica, manje vide nego kad bi očistili farove i ugradili žarulju tipa Silverstar 2.0 ili NightBreaker.

Ako far ima leću, poštujem, al’ i onda gledaj na koju visinu podešavaš farove, kako zbog drugih tako i zbog sebe, nek ne svijetli u havu.

A ima i naučnika koji naopako okrenu halogenu sijalicu, ili je pogrešno postave, ili im je auto razroko do zla boga, jedan far svijetli metar ispred njega, drugi u zvijezde.

Za sve su krivi tehnički pregledi, koji puštaju svakakve trulje. Zašto?!
Nije ni leca ista za halogeni i xenon, i to smeta tako da samo oem ili bas dobra sijalica tipa osramovih LED onih..
ZoomZoomKiwi

#39228 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Nije problem u leći koliko u nedostatku auto-nivelacije farova. Zato treba prilikom ugradnje HID ili LED žarulja podesiti farove i objasniti idiotu ako ima pun gepek i/ili ljude na zadnjoj klupi da farove ne drži na 0 nego na 2 ili 3. Em će bolje vidjeti, em neće smetati drugima.
Evolution_IV

#39229 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

Zao mi je sto nemam mogucnosti da ugradim 100w halogene sijalice, jebo bi im sve po spisku sa dugim...apsolutno nista ne bi vidjeli nakon gledanja u to..
ZoomZoomKiwi

#39230 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Evolution_IV wrote: 22/07/2022 21:53 Zao mi je sto nemam mogucnosti da ugradim 100w halogene sijalice, jebo bi im sve po spisku sa dugim...apsolutno nista ne bi vidjeli nakon gledanja u to..
Ništa halogeno, uzet na krovni nosač LED bar od nekih 140W, otprilike 16000lm ako je baš kvalitetan.
Taj topi zjenice :mrgreen:
preludezalude

#39231 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Davno sam ja rekao da je glavni krivac Stanica za tehnicki pregled. Ona je jedini filter koji filtrira ispravno od neispravno. Sve sta Stanica ne sankcionise znaci da je presutno dopusteno. U stvari nije ni presutno vec crno na bijelo dopusteno kroz njihove falsifikovane papire.
Ateista

#39232 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 22/07/2022 21:40 Ja sam već pisao, benefiti dnevnih svjetala su mnogo veći od tih 0.0001% veće potrošnje.

Kod mene je najveći krivac za to, navika.
Jednostavno sam navikao da kad vidim automobil s upaljenim svjetlima odmah znam da on aktivno učestvuje u saobraćaju. Jednostavno oči same fiksiraju na izvor svjetlosti. Automobil sa ugašenim svjetlima je meni automatski parkiran automobil.

A desilo se par puta, kad hoću da pretičem, da nekih pola sekunde kasnije primjetim automobil iz suprotnog smjera sa ugašenim svjetlima (obično tamno sive boje).

Vid mi je, što kažu Ameri 20/20, tako da nije do toga.
:thumbup:
Slazem se sa svim. Nije neki veliko unaprjedjenje sigurnosti, ali koliko god da je mislim da znaci i zbog toga podrzavam dnevna svjetla.
vjeshalica

#39233 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

donnie_darko wrote: 22/07/2022 19:32 Mene nevjerovatno nerviraju idioti koji ugrade nekakva "led" svjetla u auta stara 20 godina pa onda kad idem nasuprot tog auta obasja me kao da cernobiljski reaktor u tom trenutku eksplodira ispred mene.. znaci nevjerovatno mi je kako i zasto policija ne zaustavlja i kaznjava te kretene jer meni licno to je stvar koja mi najvise ugrozi sigurnost u saobracaju, to toliko obasja da u tom trenutku zmireci moram proci pored njega.
To bi trebali tehnicki pregledi prvo da urade,da ne puste ta vozila u saobracaj, a poslije kad ubaci te xseljonćine i seljoLED sijaloce onda poslati na vanredni tehnicki i opaliti po glavusi,takodjer to vazi za morone koji imaju sakato lijevo svjetlo tj nepodesen ugao pod kojim se rasipa
kabal1337

#39234 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Pa da je srece sve bi to oni podesili dzabe na tehnickom
kakotisesvidja

#39235 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

sa ovakvim radom tehnickih stanica se nazalost kupuje socijalni mir
a to znamo ko radi jer gdje ces bosnji uzeti auto
tu bi nastale vece demonstracije nego 2014-e tako da je to precutno pusti sve koji imaju auto da se ne bune dok mi krademo
nadati se samo da ce to sto u skorije vrijeme se rijesiti
Ateista

#39236 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Neki dan na samom pocetku brze ceste prema blazuju, lik pretice dva auta preko trake za vozila u kvaru, jer je neko vec polako preticao drugo bozilo u tom momentu.
Najveci fazon je sto nije uopste poslije toga nesto toliko zurio, cak sam ga i stigao sa sluzbenim vozilom koje vuce ko mrtav konj...
Evolution_IV

#39237 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

Image

:lol:
Laplace

#39238 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Evolution_IV wrote: 23/07/2022 17:10 Image

:lol:
Mislim da bi ovo bilo za Ginisovu knjigu rekorda da nije momka iz Maglaja koji je (prije nekih petnaestak godina) odmah poslije položenog vozačkog, a prije nego što je dobio vozačku dozvolu, napravio udes (nekako je uspio da se toliko zaleti preko ležećeg policajca da ga je inercija bacila preko ograde osnovne škole direktno na klupu na kojoj - srećom - u tom trenutku nije bilo djece). Vozačka dozvola mu je pduzeta prije nego što ju je i dobio, tako da je ovaj sa šest dana čisti amater.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#39239 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

Na temu dnevnih svjetala, morao sam se javiti. Prosto mi je nevjerovatno da neko u petoj deceniji baca fore poyyy i ismijava dnevna svjetla i kao nemaju korist.

Pa aksiom je da starenjem opadaju motoricke, pa i vidne sposobnosti. Nema potrebe raspravljati da li ti je vid sada losij, nego prije 20 godina. I onda samouvjerene čiče ismijavaju druge "ako ne vidis nemoj ni voziti", a ne razumije da su ta svjetla i radi njega samog. Ako ti pomogne i u djelicu sekunde da napravis pravu odluku, dnevna svjetla su ispunila svoju vrijednost.

Nevjerovatno kako su neki puni sebe za volanom...
laserShow

#39240 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

NediM17 wrote: 22/07/2022 19:26 Samo jedan lik moze bit' ovako nepismen, samo jedan lik stigne u jednom danu do Kube i nazad, samo jednog lika na forumu je dedo solio k'o kurbana, jedan i jedini, njegovo velicanstvo...
a je li, sad ste nasli respu? Polako s tim etiketiranjem, ja sam morao i moderatora "ubjedjivati" da nisam onaj koji soli, pa mi je rekao da smrdim na respu :)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#39241 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

laserShow wrote: 25/07/2022 18:50

Nevjerovatno kako su neki puni sebe za volanom...
koja je zadnja LP
laserShow

#39242 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

Opa, pronasao si se :D jelde da je ljepse s drustvom se sprdati o svjetlima, nego prihvatiti cinjenicu da i svima nama vise koristi donose ukljucena dnevna svjetla? :D
bitanga_sa_otesa

#39243 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

laserShow wrote: 25/07/2022 19:07 Opa, pronasao si se
nemam se ja sta pronalaziti.. nisam ja debil da ne znam kome je upuceno od strane nekog klona banovanog u skorijoj proslosti :D
uzivaj i pozzzić :bih:
laserShow

#39244 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

Jbga druze, aksiom se ne dokazuje. Tako da je aksiom da motoricke sposobnosti opadaju godinama. To sto ti to ne zelis uzeti u racunicu i shvatiti da i tebi pomazu ukljucena svjetla, to je tvoj problem.

Sto se tice bana, to je radi "komentarisanja rada moderatora", s cim nemam problema kad je ucensnik teme. Jbga, zakon jaceg :).

Klon nicij nisam, ako mislis da jesam, imas opciju prijavi, pa da vidimo ko je u pravu...opet. :D

Inace, nije ovo nista licno tebi, vec nisam mogao da uskocim u diskusiju na vrijeme. Starim i ja, pa vidim da su mi neke stvari super i da mi pomazu, a medju njima su i dnevna svjetla.
bitanga_sa_otesa

#39245 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

vjeruj da me zaboli tuki ko si i ciji si klon,a to pickasto prijavljivanje nisam u obdanistu prijavljivao ,a ne na forumu da izmisljene likove prijavljujem izmisljenim vaspitacima :lol:

meni ta svjetla koriste jedino da platis kaznu kada ih ne upalis i da mijenjas sijalice 3x ranije nego u voznji bez njih,da mijenjas cetkice u alternatoru svakih 80.000 umjesto svakih 250.000,akumulator svake 3-4 god umjesto 6-7.za globalnu potrosnju goriva sam vec pisao.
vise me zanima da mi strucnjaci poput tebe odgovore kako u zemljama razvijenijim 10x od nas nisu nikad bila obavezna,u drugim ukinuta ta obaveza...kod njih ne opadaju motoricke sposobnosti ?? ili su dosli tobe??
Evolution_IV

#39246 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

hrane se organskim vocem i povrcem :evil:
Laplace

#39247 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Tačno ne treba više samo kažnjavati nego ove koji naročito drsko i bezobzirno krše propise treba i šamarati. Fino vratiti Titovu miliciju i kad takvog zaustavi prvo ga uljudno našamaraju pa mu onda napišu kaznu. Ako ponovi prekršaj, onda ide terapija sa pendrecima i nekoliko puta viša kazna. Pa ko prvi odustane.

Danas na ograničenju 40 vozim 50, naseljeno je mjesto i kuće blizu ceste, tu često ima djece pored ceste, naročito sa biciklima. Iza mene neki mali kamion, dostavni (mislim da je onaj od Perutnine). Trebam skrenuti lijevo i uredno palim lijevi žmigavac. Taman kad trebam početi da usporavam vidim da neki lik sa Polom pretiče nas obojicu iako 1. vozimo iznad ograničenja, 2. kuće su blizu ceste i 3. nailazimo na isključenje sa glavne ceste ka hipermarketu Bingo gdje je logično očekivati da se neko isključuje sa ceste. Sad je problem što ne smijem prenaglo kočiti radi vozila iza (jer mi je bio blizu). Uspio sam na vrijeme stati (skoro da sam promašio skretanje). Tokom kočenja mi je ovaj iza sa kamionom svirao, vjerovatno mu je bilo nejasno zašto ne skrećem nego se zaustavljam i šta sad ja hoću u stvari ili je svirao liku koji je umalo izazvao sudar).

Sad, da nisam bio oprezan moglo je doći do sudara u kojem bih ja izvukao deblji kraj a sigurno bi bilo i moje krivice iako on tu nije smio preticati ni u kom slučaju.
Dzontra_Volta

#39248 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dzontra_Volta »

Nervira me kad vozač ispred mene, dok čeka na crvenom u traci koja je za pravo i lijevo (ili pravo i desno), odmah ne upali žmigavac, nego to radi tek ga se upali zeleno. I onda ja ako hoću pravo, k'o debil čekam iza njega dok propusti vozila iz suprotnog smjera (ili pješake), a mogao sam zauzeti drugu traku koja bi mi omogućila nesmetan prolazak.
Primjeri: semafor na izlazu iz Mercatora, raskrsnice na Socijalnom kod Elektroprivrede i na Pofalićima kod škole.
Laplace

#39249 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Dzontra_Volta wrote: 26/07/2022 15:52 Nervira me kad vozač ispred mene, dok čeka na crvenom u traci koja je za pravo i lijevo (ili pravo i desno), odmah ne upali žmigavac, nego to radi tek ga se upali zeleno. I onda ja ako hoću pravo, k'o debil čekam iza njega dok propusti vozila iz suprotnog smjera (ili pješake), a mogao sam zauzeti drugu traku koja bi mi omogućila nesmetan prolazak.
Primjeri: semafor na izlazu iz Mercatora, raskrsnice na Socijalnom kod Elektroprivrede i na Pofalićima kod škole.
Ne razmišljaju ljudi dok voze.
bitanga_sa_otesa

#39250 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Laplace wrote: 26/07/2022 15:55

Ne razmišljaju ljudi dok voze.
razmisljaju o svojoj guzici boli ih qrac za druge...
Post Reply