Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Tito_i_Partija

#39151 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote: Btw, počeo sam gledati The Handmaid's Tale.
I Kufer je, tako da ocekujem detaljnu analizu od vas dvojice za sedmicu dana. Dobro, posto smo jarani, mogu hajde i dvije sedmice. :D

Nazalost ja, k'o teski dijasporac, nemam dovoljno vokabulara da pisem tako fino k'o vi, mada eto neki dijasporci imaju. Recimo omarka zna nekad jako fino pisat' kad joj se stvarno cefne. Ja polako zaboravljam i ovo malo sto znam, tako da cete za koju godinu od mene dobivat' korespondenciju iskljucivo na engleskom jeziku. :D
dale cooper

#39152 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Uopšte se ne čini da ti ide loše maternji, Tito. Naprotiv. :)
ExNihilo

#39153 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

Pismeniji Tito od 99% non-dijasporaca.

Tito će nam prevoditi blog na eng. Veće tržište. :D
Tito_i_Partija

#39154 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

Image

:D
dale cooper

#39155 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:Pismeniji Tito od 99% non-dijasporaca.

Tito će nam prevoditi blog na eng. Veće tržište. :D
:thumbup: :D

Jebaćemo znanje i Pitchforku i Rotten Tomatoesu ili bilo kojem drugom filmskom/muzičkom websiteu koji je sada u modi. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#39156 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

Ebert's dolme umjesto rotten tomato :D
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#39157 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

Image

Clueless (1995) -
www.imdb.com/title/tt0112697

:D :D
listopad

#39158 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by listopad »

Eee, sto onda reci o meni koji sam od malih nogu u Austriji. Odrastao uglavnom sa Svabama, u drustvu uopce nemam ljudi iz bivse Jugoslavije niti sam kada imao. Jednostavno se nikada nije ispostavilo. Uglavnom spreham njemacki i spikam engleski, how yes no ovo ono...

Ovaj njakav jezik pricam samo sa roditeljima i sa vama, virtuelnim Bosancima, ali dobro eto, i Hercegovcima, da ispadnem politicki korektan. Bolje rondas na ovom jeziku od mene, pa i da nije tako, znas ga vise nego dovoljno za nesmetanu komunikaciju na ovom forumu pa i filmske recenzije.

Odgovor vazi Canuck Bakiru sa cvikama.

A ja sam opet gledao njakav film, pravo plah:

Image

Io ho paura iliti Strah me je na b/h/s ac/dc jeziku. Talijanski politicki triler iz vremena kada su ljevicari i desnicari jedni druge redovno rokali i raznosili, s time da je drzavna vlast, kao po obicaju, bila sklonija prastati fasistima. To je i doba masovne nezaposlenosti, pa mnogi momci iz provincije odlaze u policiju i tamo gube glavu usred politickih sukoba. Medju njima je i Graziano Ludovico (Gian Maria Volonté) koji je tokom jednog atentata na uglednog tuzitelja jedva izvukao zivu glavu. Zbog toga je dodijeljen jednom starom sudcu kao tjelohranitelj. Navodno manje stresa, jer starac nije u opasnosti da ga netko rokne. Ali karina, jer starac pocinje zabadati nos gdje prema misljenju konspirativnih krugova ne treba, tako da i njega zadesi isto sranje, sranje od kojeg je Graziano zelio pobjeci...
Last edited by listopad on 26/07/2017 14:25, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#39159 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

ja sam mislio da pričaš o ovome

io non ho paura :D

http://www.imdb.com/title/tt0326977/?ref_=login

6/10
taj gore nisam gledao
hadzinicasa

#39160 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by hadzinicasa »

dajte linAk za taj blog.
fala.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#39161 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

tako je
dajte da ga blokiramo :lol:
markioni

#39162 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

Black swan wrote:tako je
dajte da ga blokiramo :lol:
Image
markioni

#39163 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

jo kako laze , bolje prica neg od jaranice mi jaranica iz buljakovog
omar little

#39164 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

jel vi mrtvi ozbiljni covjeku govorite da trosi svoje dragocjeno vrijeme pisanjem osvrta po ovom forumu da bi mu polupismeni debosi vikali da je dosadan i da mu treba dati ban sto previse sere o filmu na temi o filmu? i ne preporucuje sa linkom i slikom? dejl, ne budi lud :D
Bloo
Globalna šefica

#39165 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

omar little wrote:jel vi mrtvi ozbiljni covjeku govorite da trosi svoje dragocjeno vrijeme pisanjem osvrta po ovom forumu da bi mu polupismeni debosi vikali da je dosadan i da mu treba dati ban sto previse sere o filmu na temi o filmu? i ne preporucuje sa linkom i slikom? dejl, ne budi lud :D
:lol: :lol: :lol:

vidiš možda je bolje da počne sa nekim vlogom :mrgreen:
medvjed23

#39166 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

preko trnja, kroz viku polupismenih debosa do zvijezda.. ako ulože u blog/temu dovoljno truda, smijem se kladiti u sve, dakle u obje marke, da će za dvadesetak godina steći respekt koji zaslužuju..
Banksy

#39167 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Banksy »

ExNihilo wrote: A odličan je i Dunkirk. :D

Fotografija je fakat nevjerovatna. Grijeh je ne pogledati ga u kinu i ne pričam o Dunkirku ni s kim ko ga ne iskusi na velikom platnu. Jednostavno, film nema tipične protagoniste, dijalog je minimalan, pa se atmosfera dominantno gradi kroz fotografiju i svako ko ga pogleda na tabletu (da, Komi, tebe gledam)/laptopu/televizoru reducirati će iskustvo sam sebi.

Film je spor, zbog čega će odbiti sve one koji očekuju tipični WWII krkljanac, a atmosfera na trenutke toliko jeziva da graniči sa psihološkim trilerom. Na gledatelje se prelijeva egzistencijalni nespokoj vojnika zarobljenih na plažama Dunkirka. Osjeća se njihov darvinistički nagon za preživljavanjem, pod svaku cijenu, udrobljen u bezizlasnost situacije.

Nolan being Nolan, radnja je nelinearna i prikazana iz tri različite vremenskoprostorne perspektive (kopno, zrak i more). To postane jasno tek kada se perspektive počnu ukrštavati i može biti zbunjujuće u pojedinim trenucima. Ideja je bila pokazati različita iskustva Dunkirka: vojniku koji je pokretna meta na plažama Dunkirka svaka sekunda bila je vječnost dok je odbrambenim pilotima ograničenim gorivom vremena vazda falilo. Valjana ideja, ali po meni nepotrebna i najslabije razrađen aspekt filma. To je nešto što generalno zamjerim Nolanu: konfuzija nije isto što i kompleksnost (hint: Inception).

Dunkirk me najviše kupio time što ne glorificira i ne demonizira. Nijemci su jednostavno "the enemy", bezlični su, i nijednog trenutka nisu u fokusu. Za razliku od većine holivudskih ratnih filmova, ovdje neprijatelj nije moralno deformisani skup psihopata od kojeg saveznički heroji moraju spasiti svijet. Neprijatelj je metak iz daljine, bomba iz aviona, torpedo podmornice. Neprijatelj je fantomska sila - nepokretni pokretač moralne drame u vlastitim redovima.

Dakle, fokus je na samim Saveznicima. Neka vrsta autorefleksije i introspekcije (ne)čovječnog u vlastitoj avliji. Od političkog licitiranja životima stotina hiljada boraca iz strateških razloga i trijaže po nacionalnom ključu, s jedne strane, preko kukavičluka i lukavština pojedinaca radi golog preživljavanja. Ali, isto tako, od masovnog i herojskog uključivanja civila u operaciju spašavanja, s druge strane, do samožrtvovanja pojedinaca da spase hiljade drugih.

Tom Hardy ima jednu od čudnijih uloga karijere. Uzevši u obzir da kompletan film provede u avionu lica skrivenog iza maske - sve što je imao na raspolaganju da iznese ulogu jesu oči i nekoliko rečenica. Treba li naglasiti da je, svejedno, pokidao?

Konačno, završetak filma krasi ona volterovska "sve je loše, sve se može popraviti" aura optimističnog pesimizma. Hemingvejska "čovjek može biti uništen, ali ne i poražen" aura rezolutnosti. Dunkirk je kolosalna vojna katastrofa, ali moralna pobjeda i izvjesna prekretnica. Leže Nolanu takvi bitersweet završeci što smo vidjeli i na kraju The Dark Knighta.

Koliko sam upratio, najčešća kritika filmu jeste manjak karakterizacije. Ima tu istine - ne sjećam se imena nijednog lika. Međutim, čini mi se da je to s namjerom i by design. Možda griješim, ali vjerujem da Nolan nije želio napraviti film o nekolicini heroja među 300+ hiljada vojnika Dunkirka već film o svima njima. Film o samom Dunkirku.
Ne volim 2. sv. rat tematiku, lijena sam (već) za kino, ali poslije ovakvog osvrta... :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#39168 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:preko trnja, kroz viku polupismenih debosa do zvijezda.. ako ulože u blog/temu dovoljno truda, smijem se kladiti u sve, dakle u obje marke, da će za dvadesetak godina steći respekt koji zaslužuju..
što si negativan medoooooooooo :mrgreen:
omar little

#39169 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

Bloo wrote:
omar little wrote:jel vi mrtvi ozbiljni covjeku govorite da trosi svoje dragocjeno vrijeme pisanjem osvrta po ovom forumu da bi mu polupismeni debosi vikali da je dosadan i da mu treba dati ban sto previse sere o filmu na temi o filmu? i ne preporucuje sa linkom i slikom? dejl, ne budi lud :D
:lol: :lol: :lol:

vidiš možda je bolje da počne sa nekim vlogom :mrgreen:
ma, ako/kad mu se pise napise ovdje sta hoce i koliko hoce, ali da sad pravi nekakvu obavezu i ulaze trud svako malo, bjezi.
medvjed23

#39170 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

Bloo wrote:
medvjed23 wrote:preko trnja, kroz viku polupismenih debosa do zvijezda.. ako ulože u blog/temu dovoljno truda, smijem se kladiti u sve, dakle u obje marke, da će za dvadesetak godina steći respekt koji zaslužuju..
što si negativan medoooooooooo :mrgreen:
naprotiv, pozitivan sam, al znam da je u svakom poslu prvih 19 godina najteže :D

da ne budem skroz mimo teme, evo nešto što se može nadovezati na gornji osvrt:
http://www.cosmopolitan.com/uk/entertai ... s-dunkirk/
omar little

#39171 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

ja bi njegov film gledala pa da je i u burki. and i would fuck him like nobody's business :D
hadzinicasa

#39172 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by hadzinicasa »

omar little wrote:ja bi njegov film gledala pa da je i u burki. and i would fuck him like nobody's business :D
Bloo
Globalna šefica

#39173 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

omar little wrote:ja bi njegov film gledala pa da je i u burki. and i would fuck him like nobody's business :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
calm the fuck down

a dobar je, što jest jest
dale cooper

#39174 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

hadzinicasa wrote:
Joj omarke. :oops: :mrgreen:
hadzinicasa

#39175 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by hadzinicasa »

dale cooper wrote:
hadzinicasa wrote:
Joj omarke. :oops: :mrgreen:
ma znaci glasom sam se nasmijala u po' kancelarije.
tacno bih sad iz ovih stopa isla gledati film. i Hardyja.

(Zbog ExNihilovog ostvrta afkors, vat els 8-) )
Post Reply