Pa hajde da probam odgovoriti. U startu, moja greska nije 225 nego 255 miliona
1. Racunica koju je postavio Balegue oko transfera Balea se bazira na informacijama koje je on dobio iz kako Tottenhama tako iMadrida, a kao formula se uzeo nacin koji je javno tuzilastvo koristilo u slucaju Neymar.
1. Kao cijena transfera uzima se cifra od 84.400,000,00 funti sto je tada bio 101 milion eura. Tu cifru je potvrdio engleski klub
2. Kao sto je i u slucaju Neymar javno tuzilastvo prvo predocilo da se radi o prikrivenoj plati ( kasnije se optuznica promijenila i naznali su "komercijalni ugovori podlozni oporezovanju"
3. Ako se racuna kao i u slucaju Neymar treba dodati i 5 miliona za gospodina Barnetta kao najmanju mogucu cifru, jer tako racuna javno tuzilastvo( 5% minimalno za menadzera, vidi se u dokumentukoji je zaljepila @omar
4. Takodje treba dodati i osiguranje od 1,5 miliona godisnje koje Real placa u slucaju da se desi neka nesreca ( ne povreda, recimo smrtni slucaj gluho bilo)
Dakle, zbir je 199 miliona. Ako se dodaju porezi koji ze zahtijevaju u slucaju Neymar a u transferu Balea kao da ne postoje, cifra se penje na 255 miliona po poreskoj stopi koju primjenjuje autonomnoj provinciji Madrid.
Dakle jednom postavljeni brojevi evo i par odgovora
@Todd Smith.
Vjeruj mi da sam citao i istrazio dosta toga, i znam vrlo dobro razliku izmedju transfera, plate i bonusa. I prema tome ako javno tuzilastvo u svom prvom zahtjevu za istragu stavlja u isti kos ugovor sa firmom N&N kao prikrivenu platu, bonuse za podijum na dodjeli zlatne lopte, i jos neodigrane prijateljske utakmice sa Santosom, zasto ne uvrstiti i bonuse i druge derivate u transfer Garetha Balea? Racunica se napravila po istom sablonu.
@Ultima palabra.
Vjerovatno imas pravo
Ovaj slucaj mi je stvarno isao na neku stvar i sigurno da sam dosta puta reagovao srcem. Jednostavno, vidio sam da nije isti tretman za sve. Zasto Barcelona pod prijetnjom suda mora da pravi finansijski striptiz a Real Madrid, institucija koja javno kaze da mu je bruto dug 600 miliona moze da pravi ovakve operacije i niko da se pocese? I zar bas niti jedna institucija da se zapita odakle pare za taj transfer? Zasto, kada evro poslanik, Belgijanac Derk Jan Eppink postavi to isto pitanje u europarlamentu, odmah ministar unutrasnjih poslova Spanije Margallo trci u Brisel da gladi stvar?
Dakle to su neke stvari koje idu na zivce,