Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

medvjed23

#39126 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

Image

ugodno iznenađenje.. od glavnog lika koji se zove kako se zove i nosi odjeću kakvu nosi očekivao sam nešto drugo, djetinjastije, patetičnije..

ok film, s tim da bih ja ovo metno kao soundtrack:

I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#39127 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by I am Happy »

Da, odlican :) :thumbup:
listopad

#39128 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by listopad »

Image

Simpatican turski filmcic o sestrama koje zavrsavaju u konzervativnoj seoskoj tamnici nakon sto ih je pokrivena kornjaca vidjela kako se na obali igraju sa momcima iz skole i citavom selu pricala da se ponasaju kao drolje. Nakon toga ih trpaju u kucni pritvor gdje ih uce kako da postanu poslusne supruge dok istovremeno dogovaraju njihovu udaju za momke koje uopce ne poznaju.
ferratilis

#39129 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ferratilis »

Kad Tito progovori engleski, valjao sam se po podu :D Kao satira, ovaj film je nadmasio i Spinal Tap :D

Image
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#39130 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by JoseMujica »

The Hippopotamus (2017)
1h 29min | Comedy | 28 May 2017 (UK)
http://www.imdb.com/title/tt3758708/

Image

osvježavajuće u poplavi ničega
Maharadza

#39131 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Maharadza »

Image

http://www.imdb.com/title/tt3344680/

Izašao Bluray rip! 8-)

Mašina! 8)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#39132 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pici »

johnnykola

#39133 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Iz epozode Johnny freak. Ne, ne radi se o meni.qqq:

Image
Tito_i_Partija

#39134 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote:Sačekat ću da pocijepa forum a la Interstellar. :D
Interstellar odlican sve do treceg cina. Morel' tako? :D

Nego stipu ba ljude i njihova misljenja, de nam malo opleti o Dunkirk-u. Sudeci po svemu sto sam cuo/vidio, radi se o odlicnom filmu. :)
beni-bu-man

#39135 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

Tito_i_Partija wrote:

Nego stipu ba ljude i njihova misljenja, de nam malo opleti o Dunkirk-u. Sudeci po svemu sto sam cuo/vidio, radi se o odlicnom filmu. :)
treba u subotu otici i gledati to :D

Tesko da Nolan ima fule :mrgreen:
Dosadno mii

#39136 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Dosadno mii »

Dunkirk
Solidan 7/10
Ima jedan veliki promasaj al da ne spojlam dok svi ne pogledaju.
ExNihilo

#39137 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

Tito_i_Partija wrote:

Ne more! Odličan i tačka. :oops:

A odličan je i Dunkirk. :D

Fotografija je fakat nevjerovatna. Grijeh je ne pogledati ga u kinu i ne pričam o Dunkirku ni s kim ko ga ne iskusi na velikom platnu. Jednostavno, film nema tipične protagoniste, dijalog je minimalan, pa se atmosfera dominantno gradi kroz fotografiju i svako ko ga pogleda na tabletu (da, Komi, tebe gledam)/laptopu/televizoru reducirati će iskustvo sam sebi.

Film je spor, zbog čega će odbiti sve one koji očekuju tipični WWII krkljanac, a atmosfera na trenutke toliko jeziva da graniči sa psihološkim trilerom. Na gledatelje se prelijeva egzistencijalni nespokoj vojnika zarobljenih na plažama Dunkirka. Osjeća se njihov darvinistički nagon za preživljavanjem, pod svaku cijenu, udrobljen u bezizlasnost situacije.

Nolan being Nolan, radnja je nelinearna i prikazana iz tri različite vremenskoprostorne perspektive (kopno, zrak i more). To postane jasno tek kada se perspektive počnu ukrštavati i može biti zbunjujuće u pojedinim trenucima. Ideja je bila pokazati različita iskustva Dunkirka: vojniku koji je pokretna meta na plažama Dunkirka svaka sekunda bila je vječnost dok je odbrambenim pilotima ograničenim gorivom vremena vazda falilo. Valjana ideja, ali po meni nepotrebna i najslabije razrađen aspekt filma. To je nešto što generalno zamjerim Nolanu: konfuzija nije isto što i kompleksnost (hint: Inception).

Dunkirk me najviše kupio time što ne glorificira i ne demonizira. Nijemci su jednostavno "the enemy", bezlični su, i nijednog trenutka nisu u fokusu. Za razliku od većine holivudskih ratnih filmova, ovdje neprijatelj nije moralno deformisani skup psihopata od kojeg saveznički heroji moraju spasiti svijet. Neprijatelj je metak iz daljine, bomba iz aviona, torpedo podmornice. Neprijatelj je fantomska sila - nepokretni pokretač moralne drame u vlastitim redovima.

Dakle, fokus je na samim Saveznicima. Neka vrsta autorefleksije i introspekcije (ne)čovječnog u vlastitoj avliji. Od političkog licitiranja životima stotina hiljada boraca iz strateških razloga i trijaže po nacionalnom ključu, s jedne strane, preko kukavičluka i lukavština pojedinaca radi golog preživljavanja. Ali, isto tako, od masovnog i herojskog uključivanja civila u operaciju spašavanja, s druge strane, do samožrtvovanja pojedinaca da spase hiljade drugih.

Tom Hardy ima jednu od čudnijih uloga karijere. Uzevši u obzir da kompletan film provede u avionu lica skrivenog iza maske - sve što je imao na raspolaganju da iznese ulogu jesu oči i nekoliko rečenica. Treba li naglasiti da je, svejedno, pokidao?

Konačno, završetak filma krasi ona volterovska "sve je loše, sve se može popraviti" aura optimističnog pesimizma. Hemingvejska "čovjek može biti uništen, ali ne i poražen" aura rezolutnosti. Dunkirk je kolosalna vojna katastrofa, ali moralna pobjeda i izvjesna prekretnica. Leže Nolanu takvi bitersweet završeci što smo vidjeli i na kraju The Dark Knighta.

Koliko sam upratio, najčešća kritika filmu jeste manjak karakterizacije. Ima tu istine - ne sjećam se imena nijednog lika. Međutim, čini mi se da je to s namjerom i by design. Možda griješim, ali vjerujem da Nolan nije želio napraviti film o nekolicini heroja među 300+ hiljada vojnika Dunkirka već film o svima njima. Film o samom Dunkirku.
Tito_i_Partija

#39138 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

:thumbup:

Odlicno napisano. Ti i Dejl bi trebali imat' svoj blog sto se bavi iskljucivo kritikom filma i muzike. :-D

Volio bih da ga pogledam u kinu, mada moram priznat' da stvarno nisam ljubitelj ratnih filmova i serija. Band of Brothers, koja je fakat dobro uradjena, obatalio nakon dvije-tri epizode. Jednostavno mi nekako ne lezi ta tematika. Al' gotivim Nolana, tako da cu vjerovatno ipak pogledat'.

Spominjes odlicnu kinematografiju (koju vec svi na netu mnogo hvale). Interesantno je da Nolan za taj pos'o nije is'o svom starom pajdasu Wally Pfister-u, koji je radio sve njegove filmove osim Interstellar, nego je angazov'o svajcarca Hoyte Van Hoytema (koji je prvi put radio sa Nolanom upravo mijenjajuci Pfister-a na Interstellar-u). Za mene su Lubezki i Deakins i dalje bez premca, al' uvijek je lijepo vidjet' dobru konkurenciju. :)
ExNihilo

#39139 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

Ne voliš ratnu tematiku jer si iz Kanade. :oops:

Al' vidjet ćeš kada više raje pogleda Dunkirk pa krenu rasprave da li je Hardy mogao napraviti ovaj ili onaj manuvar avionom u kontekstu Njutnove mehanike. :D

Btw, počeo sam gledati The Handmaid's Tale.
dale cooper

#39140 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote::thumbup:

Odlicno napisano. Ti i Dejl bi trebali imat' svoj blog sto se bavi iskljucivo kritikom filma i muzike. :-D

Volio bih da ga pogledam u kinu, mada moram priznat' da stvarno nisam ljubitelj ratnih filmova i serija. Band of Brothers, koja je fakat dobro uradjena, obatalio nakon dvije-tri epizode. Jednostavno mi nekako ne lezi ta tematika. Al' gotivim Nolana, tako da cu vjerovatno ipak pogledat'.

Spominjes odlicnu kinematografiju (koju vec svi na netu mnogo hvale). Interesantno je da Nolan za taj pos'o nije is'o svom starom pajdasu Wally Pfister-u, koji je radio sve njegove filmove osim Interstellar, nego je angazov'o svajcarca Hoyte Van Hoytema (koji je prvi put radio sa Nolanom upravo mijenjajuci Pfister-a na Interstellar-u). Za mene su Lubezki i Deakins i dalje bez premca, al' uvijek je lijepo vidjet' dobru konkurenciju. :)
Slažem se sa ovim da je odlično napisano, ne slažem se sa ovim da bih se ja mogao baviti kritikom filma i muzike. :D
Em sam previše pristran i subjektivan, em nisam ovako koherentan kao Nihilo što se tiče pisanja. Ali njega jeste
fakat uživanje čitati. Samo što te malo i sjebe ovako pa ti digne uzbuđenje do krajnjih granica toliko da
ti se čini da napisano o filmu ispadne bolje od samog filma. :D Elem pokušaću ovo nekako da pogledam u kinu.
Bloo
Globalna šefica

#39141 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Ne voliš ratnu tematiku jer si iz Kanade. :oops:

Al' vidjet ćeš kada više raje pogleda Dunkirk pa krenu rasprave da li je Hardy mogao napraviti ovaj ili onaj manuvar avionom u kontekstu Njutnove mehanike. :D

Btw, počeo sam gledati The Handmaid's Tale.
mkay je...

knjiga mi je slightly bolja
Sanjarko

#39142 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Sanjarko »

Neku noc sam gledo na Pinku star ko i ja haman, neki od Steven Boldvina u vezi nekog klona, po noveli. Dobar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mr._Murder

Ovaj. Solidan.
medvjed23

#39143 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

dale cooper wrote:
Tito_i_Partija wrote::thumbup:

Slažem se sa ovim da je odlično napisano, ne slažem se sa ovim da bih se ja mogao baviti kritikom filma i muzike. :D
Em sam previše pristran i subjektivan, em nisam ovako koherentan kao Nihilo što se tiče pisanja. Ali njega jeste
fakat uživanje čitati. Samo što te malo i sjebe ovako pa ti digne uzbuđenje do krajnjih granica toliko da
ti se čini da napisano o filmu ispadne bolje od samog filma. :D Elem pokušaću ovo nekako da pogledam u kinu.
podcjenjuješ se :D
stvarno bi mogli, vas dvojica i možda još par forumaša, pokrenuti i osvježavati temu za filmske recenzije, da se iste ne gube u moru laičkih osvrta :D
karanana

#39144 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

I listopad
Bloo
Globalna šefica

#39145 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:
podcjenjuješ se :D
stvarno bi mogli, vas dvojica i možda još par forumaša, pokrenuti i osvježavati temu za filmske recenzije, da se iste ne gube u moru laičkih osvrta :D
šta je laički osvrt?
medvjed23

#39146 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

imam problem sa definicijama, jer svaka riječ definicije ima svoju definiciju i unutar tih definicija, svaka riječ, takođe, ima svoju definiciju itd.. dakle, ako nešto pokušam definisati, pod rizikom sam da se upetljam u beskrajnu mrežu definicija..

koji je to okp horor, može znati samo onaj ko je prošao kroz njega..
Bloo
Globalna šefica

#39147 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:imam problem sa definicijama, jer svaka riječ definicije ima svoju definiciju i unutar tih definicija, svaka riječ, takođe, ima svoju definiciju itd.. dakle, ako nešto pokušam definisati, pod rizikom sam da se upetljam u beskrajnu mrežu definicija..

:lol: :lol:
jbg medo
moj stav je da filmovi, kao i književnost i ostali vidovi umjetnosti se doživljavaju individualno
tako da neki roman koji je možda neki kritičar rekao da je sranje, tebi donio 2 sata neke sreće, razribrige, možda si izvukao neku pouku, za mene je taj roman ispunio svoju svrhu
isto kao i film
ne vidim smisla u povođenju sa kritikom, štaviše kritikom koja je dubinska analiza, puno usporedbi, komparacija sa prijašnjim djelima npr. režisera ili drugim radovima itd. ja to pročitam čisto onako i pogledam film bez obzira
osim kad dođe do filmova sharknado i ta sranja :D
medvjed23

#39148 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

ma jasno je da je doživljaj umjetničkog djela krajnje subjektivan.. al eto, primijetih da možda ne bi bilo loše imati temu za forumaše koji te svoje subjektivne doživljaje vole malo opširnije opisati i obrazložiti.. no, nije to tema teme tako da ću začepiti :D
Bloo
Globalna šefica

#39149 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:ma jasno je da je doživljaj umjetničkog djela krajnje subjektivan.. al eto, primijetih da možda ne bi bilo loše imati temu za forumaše koji te svoje subjektivne doživljaje vole malo opširnije opisati i obrazložiti.. no, nije to tema teme tako da ću začepiti :D
ma ja :D i ja
dale cooper

#39150 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
medvjed23 wrote:imam problem sa definicijama, jer svaka riječ definicije ima svoju definiciju i unutar tih definicija, svaka riječ, takođe, ima svoju definiciju itd.. dakle, ako nešto pokušam definisati, pod rizikom sam da se upetljam u beskrajnu mrežu definicija..

:lol: :lol:
jbg medo
moj stav je da filmovi, kao i književnost i ostali vidovi umjetnosti se doživljavaju individualno
tako da neki roman koji je možda neki kritičar rekao da je sranje, tebi donio 2 sata neke sreće, razribrige, možda si izvukao neku pouku, za mene je taj roman ispunio svoju svrhu

isto kao i film
ne vidim smisla u povođenju sa kritikom, štaviše kritikom koja je dubinska analiza, puno usporedbi, komparacija sa prijašnjim djelima npr. režisera ili drugim radovima itd. ja to pročitam čisto onako i pogledam film bez obzira
osim kad dođe do filmova sharknado i ta sranja :D
Slažem se, bilo koja kritika (laička ili profesionalna) treba da se shvati samo kao smjernica onoga
što bi se moglo pogledati (ili poslušati odnosno pročitati), nikako kao apsolutna istina o kvaliteti nečega.
Post Reply