Zbog granice sa Hrvatskom, kontrole koriora Vc i prekida veze RS-a sa Srbijom, kao i kontrole plovidbe rijekom Savom.madner wrote:Sta ce nam izlaz na Savu?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Styling
#39076 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- madner
#39077 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema vise zajebancije, ljudi odlucili da treba djeliti.Alfons Kauders wrote:ja ne pristajem ako nema izlaza na dunav... i baltik... i crno moremadner wrote:Sta ce nam izlaz na Savu?
-
Itakoto
#39078 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zasto ce nam kontrola koridora ako ce svako na svoju stranu? Kontradiktorna si.Styling wrote:Zbog granice sa Hrvatskom, kontrole koriora Vc i prekida veze RS-a sa Srbijom, kao i kontrole plovidbe rijekom Savom.madner wrote:Sta ce nam izlaz na Savu?
-
hizo ramidovic
#39079 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa to je genijalno!Styling wrote:Zbog granice sa Hrvatskom, kontrole koriora Vc i prekida veze RS-a sa Srbijom, kao i kontrole plovidbe rijekom Savom.madner wrote:Sta ce nam izlaz na Savu?
to se trazi, samo argumentovano!
- Styling
#39080 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zelenkapice vrati se jedno 10-tak stranica unazad i procitaj sta sam napisala, kako ce ici teritorijalna podjela.Zelenkapica wrote:Podrinje od Han Pijeska do Bijeline? A sta ces u savi? Jeli treba Neum pripasti Bosni i sta je sa Mostarom? Dokle ide Republika Bosna prema zapadu? Jajce; Doboj?Styling wrote:
Nije. Republika Bosna mora imati izlaz na Savu i da joj pripadne Podrinje.
- madner
#39081 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa bice ti granica sa Hrvatskom, sada ne znam tacno koja je tvoja karta negdje od Konjica do Mostara.Styling wrote:Zbog granice sa Hrvatskom, kontrole koriora Vc i prekida veze RS-a sa Srbijom, kao i kontrole plovidbe rijekom Savom.madner wrote:Sta ce nam izlaz na Savu?
Granica ko granica.
Ne znam sto bi prekidala vezu izmedju djelova Srbije, to moze samo dovesti do ponovnog rata. Pogotovo jer im je Banja Luka u izolaciji, mogli bi nam maznut i Tuzlu. Zato nemoj ih bezveze provocirat, daj sta das.
- stiv33
#39082 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa Hrvatima meščiniZelenkapica wrote:
Sta je sa Bihackom Krajinom a sta je sa Mostarom? Kome pripada Neum?
- Styling
#39083 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Putarina, recimo, kao prihod i pratece usluge nakoridoru za putnike. Toga se ne trebamo odreci, obzirom da smo dosta u Vc investirali.Itakoto wrote:Zasto ce nam kontrola koridora ako ce svako na svoju stranu? Kontradiktorna si.Styling wrote:Zbog granice sa Hrvatskom, kontrole koriora Vc i prekida veze RS-a sa Srbijom, kao i kontrole plovidbe rijekom Savom.madner wrote:Sta ce nam izlaz na Savu?
-
Itakoto
#39084 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo se vi zajebajite. Ja licno znam nekolicinu ljudi u Sarajevu poput Stylinga koji bi za fildzan drzavu u trokutu SA-TZ-ZE prodali 3/4 BiH. 
- Styling
#39085 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne moze. Svako se mora necega odreci, a zauzvrat nesto i dobiti. RS ce dobiti Krajinu, ne moze i koridor do Srbije.madner wrote:Pa bice ti granica sa Hrvatskom, sada ne znam tacno koja je tvoja karta negdje od Konjica do Mostara.Styling wrote:Zbog granice sa Hrvatskom, kontrole koriora Vc i prekida veze RS-a sa Srbijom, kao i kontrole plovidbe rijekom Savom.madner wrote:Sta ce nam izlaz na Savu?
Granica ko granica.
Ne znam sto bi prekidala vezu izmedju djelova Srbije, to moze samo dovesti do ponovnog rata. Pogotovo jer im je Banja Luka u izolaciji, mogli bi nam maznut i Tuzlu. Zato nemoj ih bezveze provocirat, daj sta das.
- madner
#39086 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ne kazem ja da nece oni pristat. Nego bi za 5-6-7 mjeseci mogli odluciti da bi novim ratom mogli te male nedostatke odkloniti.
-
baxul
#39087 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
velikodušno. nema šta.Styling wrote:
Ne moze. Svako se mora necega odreci, a zauzvrat nesto i dobiti. RS ce dobiti Krajinu, ne moze i koridor do Srbije.
nego atif dudakovic kažu kandidat za predsjedništvo
-
hizo ramidovic
#39088 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
zamolio bih @zelenkapicu (posto mu likovno dobro ide) da nam nacrta i predoci kartu podjele prema donjem opisu. mislim da je upravo to ta podjela za sto se zalazu 'bosnjaci' sa ovog foruma:
posto vidim da je vecina saglasna sa prijedlogom da je podjela bih jedino i najbolje rjesenje za ovu drzavu, ostalo je jos da se raskrcmi teritorija, da se zna sta je cije. pojedini forumasi ovdje (uglavnom proislamisticki i unitaristicki nastrojeni, a oni ce se sami prepoznati) provlace tezu kako je nemoguce pronaci podjelu koja bi zadovoljila sve strane, ja cu ga demantovati i iznijeti realan i korektan prijedlog podjele, za kojeg sam siguran da ce ga svaki dobronamjeran stanovnik ove drzave prihvatiti. dakle, ovako:
1 rs ostaje netaknuta. posto na geografskoj karti veoma ruzno djeluje 'federalni pipak' koji uranja u utrobu rs-a (a to je podrucje opcina trnovo, foca i gorazde), taj bi dio usao u sastav rs-a, cime i bi se i vizuelno popravila slika te buduce drzave te ispravila linija razgranicenja. brcko distrikt bi se, dakako, u poptunosti integrirao u sastav rs-a, kao i posavski kanton, cime bi se obezbjedio kontinuitet teritorije i debeo koridor koji povezuje istok i zapad rs-a. na zapadu, da bi se malo dobilo na sirini i kompaktnosti, u sastav rs-a usle bi opcine kupres, drvar, glamoc, bos. petrovac, kljuc i sanski most.
2. hr hb obuhvatala bi slijedeca podrucja: u poptunosti kanton 10, hnk, zhk, usk te dijelove sbk u kojima su hrvati vecina te ona podrucja u sbk koja ce obezbjediti teritorijalnu povezanost i kompaktnost hr hb.
3. ostatak teritorije organizirao bi se na slijedeci nacin: gradovi sarajevo, tuzla i zenica postali bi multietnicku distrikti , dok bi se na preostaloj teritoriji uspostavila dugo sanjana unitaristicka bosnjacka republika, i time bi se ispunili vjekovni separatiticki ciljevi bosnjackih unitarista.
treba napomenuti da su tacke 1. i 2. minimumi minimuma ispod kojih srp i hrv strana nece ici, a letimicnim i laickim pogledom se vidi da na bosnjackoj strani postoji jos prostora za ustupke, o cemu bi se kasnije razgovalo u opustenoj i relaksiranoj atmosferi. takodjer, hrv i srp strana bi se odrekle naziva 'bosna i hercegovina' a taj svojevrstan ustupak kompenzirali bi sa jos 3-4 procenta bosnjacke teritorije, kad se budu finalizirale granice.
eto, to bi ukratko bilo to, pa kao ima jos kakvi prijedloga za korekcije, bujrum.
-
Itakoto
#39089 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Cuj kako? Pa selidbom. I onda da mi se Styling i istomisljenici prisjecaju mame kad im dodjem u Sarajevo i zauzmem radno mjesto.Zelenkapica wrote:I kako mislis od srba oduzeti podrinje a od Krajisnika krajina i od Mostaraca Mostar?
- Styling
#39090 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko ce ratovati i cime? Srbi i Hrvati su mogli ratovati protiv Bosnjaka jer su imali logistiku iz Hrvatske i Srbije. Sada vise nece moci. Prepusteni su sami sebi.madner wrote:Pa ne kazem ja da nece oni pristat. Nego bi za 5-6-7 mjeseci mogli odluciti da bi novim ratom mogli te male nedostatke odkloniti.
- Ali Kemal
#39091 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne postoji veza izmesju etnicki cistih teritorija i zaposljavanja, nego izmedju drzave gdje politika nije nadhebavanje, nego politika kao u svakoj normalnoj drzavi. Partije koje imaju ekonomske, a ne programe kako da nekoga zahebemo.hizo ramidovic wrote:a sad nam, vrli 'ekonomisto', objasni nacin na koji ce se uspostavom treceg entiteta i etnickom podjelom drzave rijesiti problem tih 550 000 nezaposlenih, odnosno koja je to uzrocno-posljedicna veza izmedju stvaranja etnicki cistih teritorija i zaposljavanja 550 000 nezaposlenih?.Ali Kemal wrote: 550 hiljada ljudi trazi posao, a tebi to nije propast, sto znaci da te bas briga za te ljude, a time to znaci i da te bas briga i za drzavu.
bas me zanima tvoje 'strucno' 'ekonomsko' obrazlozenje?
Formiranjem treceg entiteta, sto uopste ne znaci podjelu i nestanak BiH bi se omogucilo Hrvatima da biraju koga hoce i gdje bi Hrvati mogli da se okrenu obicnim dnevnim problemima i da se obracunaju sa kriminalcem Cavicem, a ne rezignacijom da su im clana predsjednistva izabrali Bosnjaci.
Bosnjaci bi se oslobodili balasta da zahebu Hrvate i okrenuli bi se svojim dnevnim problemima i pokrenuli istragu odakle Fahrinoj zeni 200 miliona.
Srbi bi konacno zatvorili kriminalca Dodika i pocela bi da se razvija zdrava ekonomska atmosfera za biznis, a time bi pocela da opada i nezaposlenost.
Sta je tu lose da se misli prije svega na ekonomski razvoj, koji ne nemoguc bez politicke stabilnosti?
-
hizo ramidovic
#39092 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sve biser do bisera, dok se ne dobije niska...Styling wrote:
Ko ce ratovati i cime? Srbi i Hrvati su mogli ratovati protiv Bosnjaka jer su imali logistiku iz Hrvatske i Srbije. Sada vise nece moci. Prepusteni su sami sebi.
-
Itakoto
#39093 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Styling duso, haj' otidji do banje i umi' se hladnom vodom! Ma bolje bi bilo da se tusiras.
- Styling
#39094 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa vi i ovako i onako dolazite u Sarajevo, i sa granicama i bez granica jer tamo gdje trenutno zivite nemate prosperiteta jer vas je vasa izabrana vlast dovela do kolapsa. Sarajevo se jos uvijek batrga.Itakoto wrote:Cuj kako? Pa selidbom. I onda da mi se Styling i istomisljenici prisjecaju mame kad im dodjem u Sarajevo i zauzmem radno mjesto.Zelenkapica wrote:I kako mislis od srba oduzeti podrinje a od Krajisnika krajina i od Mostaraca Mostar?
- Mister Yes
#39095 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zašto da ti on objašnjava kada ti različiti strućnjaci objašnjavaju već godinama da ovakva država ne može funkcionisati? Evo samo nekidan Krug 99: http://www.klix.ba/vijesti/bih/krug-99- ... /140309031hizo ramidovic wrote: a sad nam, vrli 'ekonomisto', objasni nacin na koji ce se uspostavom treceg entiteta i etnickom podjelom drzave rijesiti problem tih 550 000 nezaposlenih, odnosno koja je to uzrocno-posljedicna veza izmedju stvaranja etnicki cistih teritorija i zaposljavanja 550 000 nezaposlenih?.
Sa ovakvim Ustavom BiH ne može ići naprijed, kazao je uvodničar na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualalca Krug 99, Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine R BiH.
Današnja BiH je ekonomski i socijalno destabilizirana država, politički dezorijentirana i u konstantnim odnosima koji joj ne dozvoljavaju da nađe izlaz.
Ustav RBiH osigurava jedinstvo vlasti u BiH, osigurava funkcionalnost države i njenu racionalnost.
Naveden je i primjer rasparčanog zdravstva, obrazovanja i pravosuđa po kantonima i da tako ne može. Uzmimo samo obrazovanje za primjer. Da je uređeno sa državnog nivoa imali bi neki red. Ovako imamo divlje fakultete gdje se diplome kupuju za pare. To dovodi do strašno mnogo ljudi koji imaju diplome a to znači da se vrijednost diplome devalvira. Sve to doprinosi urušavanju sistema vrijednosti u svim aspektima.Današnja država, odnosno država koja funkcionira po Dejtonskom ustavu ima velike probleme u svojoj funkcionalnosti jer ovoliko izdijeljena vlast na ovoliko nivoa ne može biti funkcionalna jer među raznim nivoima vlasti nema odgovornosti", pojasnio je Komšić.
Kako kaže, općine ne odgovaraju kantonima, kantoni ne dogovaraju federaciji, entiteti ne odgovaraju državi BiH za ono što rade jer svako od njih ima svoj Ustav i izvršnu vlast.
Samo površni ljudi ne shvataju da je sve sistem spojenih posuda. Pa se pitaju «ko nama brani da uredimo Sarajevski kanton jer tu nema blokada». To je strašno površno da ne kažem infantilno razmišljanje.
Evo da potpuno zanemarimo blokade koje dolaze na državnom i Federalnom nivou (iako je i to teško zanemariti). Imamo toliko drugih faktora. Najvažniji je upravo onaj koji je spomenut na krugu 99 a to je da među raznim nivoima vlasti nema odgovornosti. To je toliko dubok problem da neću ni pokušati da ga objašnjavam ljudima koji nisu u stanju usvojiti ni jednostavniju materiju.
Evo nešto jednostavnije. Konstitutivnost koja diktira broj Bošnjaka, Srba i Hrvata u vlasti. Umjesto da se na funkcije ljudi biraju po kvalitetu oni se biraju po nacionalnom ključu. Samo da uzmemo vladu Federacije za primjer gdje mora biti 5 hrvata i 3 srbima. Pa kako ih nafataš nafataš. A za njihove sposobnosti ko te pita.
Pa onda pogledati koliko mi imamo socijalnih davanja i administracije. Sve je to namjerno urađeno da bi se stanovništvo koliko toliko zadržalo u zemlji. A to je opet sve u svrhu demografske borbe koja je konstantno u toku. Relaksacijom odnosa prestaje potreba za demografskom borbom a samim tim i za tolika socijalna davanja i administraciju. Da, tada će ljudi krenuti trbuhom za kruhom ali neće više ni biti bitno na silu ih zadržavati na umjetan način.
Nekima izgleda treba objašnjavati i šta znači pojam «politička stabilnost». A nije mišljenje već je aksiom da je politička stabilnost preduslov ekonomskog razvoja. Ma mrsko mi dalje objašnjavati infantilnim likovima.
Svako pametan zna da je ovaj ustav ludačka košulja i nemoguća misija. Samo što neki to misle prevazići vraćanjem na Ustav Republike BiH (krug 99) a neki su svjesni da je to moguće samo nakon što se zemlja podjeli na 3 dijela. Onda mi za svoj dio možemo vratiti građanski ustav koji će dovesti do normalne, stabilne i prosperitetne zemlje. Naravno nema garancija (vidjeti susjedne zemlje) ali će bar biti moguće uz dosta zalaganja i odricanja.
-
Itakoto
#39096 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A sta cemo sa Bosnjacima u tom 3. entitetu? Bolan da se treci da tako lako nacrtati davno bi on uskrsnuo.Ali Kemal wrote:Ne postoji veza izmesju etnicki cistih teritorija i zaposljavanja, nego izmedju drzave gdje politika nije nadhebavanje, nego politika kao u svakoj normalnoj drzavi. Partije koje imaju ekonomske, a ne programe kako da nekoga zahebemo.hizo ramidovic wrote:a sad nam, vrli 'ekonomisto', objasni nacin na koji ce se uspostavom treceg entiteta i etnickom podjelom drzave rijesiti problem tih 550 000 nezaposlenih, odnosno koja je to uzrocno-posljedicna veza izmedju stvaranja etnicki cistih teritorija i zaposljavanja 550 000 nezaposlenih?.Ali Kemal wrote: 550 hiljada ljudi trazi posao, a tebi to nije propast, sto znaci da te bas briga za te ljude, a time to znaci i da te bas briga i za drzavu.
Formiranjem treceg entiteta, sto uopste ne znaci podjelu i nestanak BiH bi se omogucilo Hrvatima da biraju koga hoce i gdje bi Hrvati mogli da se okrenu obicnim dnevnim problemima i da se obracunaju sa kriminalcem Cavicem, a ne rezignacijom da su im clana predsjednistva izabrali Bosnjaci.
Bosnjaci bi se oslobodili balasta da zahebu Hrvate i okrenuli bi se svojim dnevnim problemima i pokrenuli istragu odakle Fahrinoj zeni 200 miliona.
Srbi bi konacno zatvorili kriminalca Dodika i pocela bi da se razvija zdrava ekonomska atmosfera za biznis, a time bi pocela da opada i nezaposlenost.
Sta je tu lose da se misli prije svega na ekonomski razvoj, koji ne nemoguc bez politicke stabilnosti?
- madner
#39097 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa Srbija ili Hrvatska. Jedna od posljedica tri nezavisne republike bi bilo da iste imaju i pravo uci u druge republike. Tako da bi svojim briljantnim potezima uspjesno presjekla Srbiju na dva djela, a znamo da oni nemaju neke teritorijalne pretenzije.Styling wrote:Ko ce ratovati i cime? Srbi i Hrvati su mogli ratovati protiv Bosnjaka jer su imali logistiku iz Hrvatske i Srbije. Sada vise nece moci. Prepusteni su sami sebi.madner wrote:Pa ne kazem ja da nece oni pristat. Nego bi za 5-6-7 mjeseci mogli odluciti da bi novim ratom mogli te male nedostatke odkloniti.
- Styling
#39098 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NIje istina. Kantone sa vecinskim Hrvatskim narodom kontorlisu Hrvati i tamo bosnjaci ne mogu nista.Zelenkapica wrote:Zasto bi Bosnjaci pristali na 33% BiH kada dnas de facto kontrolisu cijelu fBiH?Styling wrote:Ko ce ratovati i cime? Srbi i Hrvati su mogli ratovati protiv Bosnjaka jer su imali logistiku iz Hrvatske i Srbije. Sada vise nece moci. Prepusteni su sami sebi.madner wrote:Pa ne kazem ja da nece oni pristat. Nego bi za 5-6-7 mjeseci mogli odluciti da bi novim ratom mogli te male nedostatke odkloniti.
-
Itakoto
#39099 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E pa zamisli koliko binas tek bilo da nas pocnes preseljavati, "gradjanko". Pola Mostara i Hercegovine, citava Krajina bi ti u roku od 24 sata bila u Sarajevu. Ne mislis valjda da bih isao traziti bolji zivot u Olovu, Fojnici ili Kalesiji???Styling wrote:Pa vi i ovako i onako dolazite u Sarajevo, i sa granicama i bez granica jer tamo gdje trenutno zivite nemate prosperiteta jer vas je vasa izabrana vlast dovela do kolapsa. Sarajevo se jos uvijek batrga.Itakoto wrote:Cuj kako? Pa selidbom. I onda da mi se Styling i istomisljenici prisjecaju mame kad im dodjem u Sarajevo i zauzmem radno mjesto.Zelenkapica wrote:I kako mislis od srba oduzeti podrinje a od Krajisnika krajina i od Mostaraca Mostar?
-
baxul
#39100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jesi li se ti ikad provozala autom od trebinja do bosanskog broda. ako nisam toplo preporučujem čisto da upoznaš svoju državu kako bi ti lakše bilo cijepat ju u teoriji.Styling wrote:
NIje istina. Kantone sa vecinskim Hrvatskim narodom kontorlisu Hrvati i tamo bosnjaci ne mogu nista.