Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

banjaluka078

#39076 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by banjaluka078 »

Ljudi pišu kao da se pol mijenja za dan u nekoj ambulanti, a ne da je proces koji može trajati godinama i koji uvijek uključuje psihologa koji će isključiti to da je dijete izmanipulisano, da je riječ o nekom hiru, da se radi u neznanju. Koji se, na kraju, i ne radi na djeci, osim dijela kojeg nazivaju "social transition". Mijenjanje garderobe, boje i dužine kose... Koliko godina su novine vrištale da je kćer Anđeline Đoli trans i postaje dječak, samo zato što se oblačila dječački, pa eno djevojke ljepotice koja definitivno nije momak.

To što je neko u filmu kojeg su preporučili valjda svi konzervativci svijeta, a što me onda tjera da pomislim da nije baš nezavisan, nešto rekli uopšte ne mora da znači da je istina. Valjda je u proces uključen i neki doktor koji svojom diplomom i licencom garantuje da će proces biti obavljen u skladu s pravilima i propisima struke.
Transgender and non-binary children or adolescents may, with their parents’ support and consent, discuss with their doctor whether they have gender dysphoria. If so, the care recommended to the child will be based on their age and stage of physical development.

Prior to puberty, transition is entirely social, and may involve changing names, pronouns, clothing, and hairstyles. During and after puberty, some medical treatments may be recommended, but only after significant consideration and agreement between the youth, their families, and their health care providers, including mental health providers. The medical team works with the young person and their parents to ensure that any course of treatment is appropriate for this particular person’s needs. At all stages, parents, young people, and medical professionals make decisions together, and no permanent medical interventions happen until a transgender person is old enough to give truly informed consent.

https://www.hrc.org/resources/get-the-f ... rming-care

Ne, ne mislim da bi ovako važnu odluku trebalo prepustiti nekom maloljetnoj osobi, čak ni starijem maloljetniku, jer im je zrelost i sposobnost rasuđivanja upitna. Ali pitanje je i da li se uopšte operacije i rade na osobama tog uzrasta. Nije istina sve što se vidi i pročita, samo zato što nam se sviđa ta ideja.
kakavdanakneiskustvu

#39077 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ateista wrote: 31/01/2025 21:54
kakavdanakneiskustvu wrote: 31/01/2025 16:35
Ateista wrote: 31/01/2025 16:22

Zavisi koliko je ozbiljno, to protivljenje moze nekad ozbiljno narusiti zdravlje djeteta, vec sam dao takav primjer, tako da ne mislim da je nesto cudno da ode u zatvor roditelj koji ugrozava zdravlje svog djeteta.
nadam se da se takvio nesto tebi nece nikad destiti pa da moras razmisljati o tome da li mozes zavrsiti u zatvoru zbog necega takvog
Ako bi se i desilo, ja bih bio na strani djeteta i njegovog zdravlja, bez obzira ne neke moje licne stavove i odbojnost prema nekim stvarima, tako da ne bi bilo potrebe da zavrsim u zatvoru.
to je sve pretpostavka, a nesto posve posve drugo je kako bi se ponašao da ti se to stvarno desi. covjek je osuđen jer se bez njegovog znanja, dopustenja to radilo njegovom djetetu
Ateista

#39078 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/02/2025 08:11
kakavdanakneiskustvu wrote: 31/01/2025 16:35

nadam se da se takvio nesto tebi nece nikad destiti pa da moras razmisljati o tome da li mozes zavrsiti u zatvoru zbog necega takvog
Ako bi se i desilo, ja bih bio na strani djeteta i njegovog zdravlja, bez obzira ne neke moje licne stavove i odbojnost prema nekim stvarima, tako da ne bi bilo potrebe da zavrsim u zatvoru.
to je sve pretpostavka, a nesto posve posve drugo je kako bi se ponašao da ti se to stvarno desi. covjek je osuđen jer se bez njegovog znanja, dopustenja to radilo njegovom djetetu
Nije pretpostavka, siguran sam da avom djetetu ne bih branio tako nesto ako ce ga to uciniti sretnijim, bez obzira na to da li ja imam neku odbojnost prema tome.
kakavdanakneiskustvu

#39079 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Ateista wrote: 01/02/2025 11:11
Nije pretpostavka, siguran sam da avom djetetu ne bih branio tako nesto ako ce ga to uciniti sretnijim, bez obzira na to da li ja imam neku odbojnost prema tome.
pretpostavka je sve dok ne dođes u takvu situaciju
Ateista

#39080 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/02/2025 12:07
Ateista wrote: 01/02/2025 11:11

pretpostavka je sve dok ne dođes u takvu situaciju
Za neke stvari sam siguran.
no_sikiriki

#39082 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

Sve učestaliju upotrebu riječi "brutalno", kad je nešto dobro ili cool. :roll: Možda sam samo ostarila. :mrgreen:
dembele

#39083 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dembele »

no_sikiriki wrote: 02/02/2025 12:37 Sve učestaliju upotrebu riječi "brutalno", kad je nešto dobro ili cool. :roll: Možda sam samo ostarila. :mrgreen:
Novinarska prostitucija. Kad ne znaš šta smisleno napisati a onda ideš sa bombastičnim naslovima koji nemaju veze sa realnošću. U tome naročito prednjače novinarske ublehe sa klix portala. Nema normalnog naslova već ako je poraz onda je šokantan poraz, svaki je odgovor brutalan a Ronaldovi trbušni mišići su brutalna definicija. Salah nije obnovio ugovor sa Liverpoolom i naslov je potres na Otoku, navijač u Italiji okači neki transparent na mostu upućen lokalnom klubu, kojem ni lokalni prolaznici ne pridaju pažnju, ali zato klix novinar poručuje da je Italija na nogama. Trump započeo žestoko, komšija iz Kanade odgovorio furiozno. Dijete zijevne na teniskom turniru, odmah je ukralo šou.

Ima toga još, moglo bi se do sutra pisati, ali nekada si za novinarsko zvanje morao završiti fakultet, dok današnji novinari u pokušaju nisu u stanju prevesti i uobličiti kratku agencijski vijest na engleskom jeziku bez upotrebe google translate. Juče na klix portalu naslov o putnicima koji su poginuli u avionu a u tekstu se piše o ukupnom broju putnika na brodu.
no_sikiriki

#39084 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

dembele wrote: 02/02/2025 13:12
no_sikiriki wrote: 02/02/2025 12:37 Sve učestaliju upotrebu riječi "brutalno", kad je nešto dobro ili cool. :roll: Možda sam samo ostarila. :mrgreen:
Novinarska prostitucija. Kad ne znaš šta smisleno napisati a onda ideš sa bombastičnim naslovima koji nemaju veze sa realnošću. U tome naročito prednjače novinarske ublehe sa klix portala. Nema normalnog naslova već ako je poraz onda je šokantan poraz, svaki je odgovor brutalan a Ronaldovi trbušni mišići su brutalna definicija. Salah nije obnovio ugovor sa Liverpoolom i naslov je potres na Otoku, navijač u Italiji okači neki transparent na mostu upućen lokalnom klubu, kojem ni lokalni prolaznici ne pridaju pažnju, ali zato klix novinar poručuje da je Italija na nogama. Trump započeo žestoko, komšija iz Kanade odgovorio furiozno. Dijete zijevne na teniskom turniru, odmah je ukralo šou.

Ima toga još, moglo bi se do sutra pisati, ali nekada si za novinarsko zvanje morao završiti fakultet, dok današnji novinari u pokušaju nisu u stanju prevesti i uobličiti kratku agencijski vijest na engleskom jeziku bez upotrebe google translate. Juče na klix portalu naslov o putnicima koji su poginuli u avionu a u tekstu se piše o ukupnom broju putnika na brodu.
Da, sve to stoji. I pored toga često i uživo čujem tinejdžere i mlađe ljude kako nešto opisuju kao brutalno...
ultima_palabra

#39085 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ultima_palabra »

dembele wrote: 02/02/2025 13:12

To je uticaj srpskih trash portala, Putin "zagrmeo" i tako to...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#39086 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Zablistala na crvenom tepihu
Pokazao isklesane trbusnjake
Kako danas izgleda
Objavio/la fotku a jedan detalj ukrao paznju

Nastavi niz
dembele

#39087 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dembele »

Zabrinuo fanove
Oduševila pratioce
Očaravajuće fotografije
Plijenila pažnju
Samo 1% ljudi na svijetu primjeti razliku
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#39088 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by parappa »

Ne kontam šta ne kontate? Kako radi marketing i clickbait?
A da mi se gadi, gadi mi se
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39089 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Postalo je dosadno, predvidivo i anticlickbait
Hakiz

#39090 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 02/02/2025 17:13 Postalo je dosadno, predvidivo i anticlickbait
Isto kao reklame. Kada mi Youtube video prekine reklama za, na primjer, X šampon, neću prekinuti taj video i psovati Youtube i Google. Nego ću odlučiti da nikada na kupim taj šampon X.

Potpuno suprotan efekat od planiranog kod mene izazove.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39091 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 02/02/2025 17:25
_BataZiv_0809 wrote: 02/02/2025 17:13 Postalo je dosadno, predvidivo i anticlickbait
Isto kao reklame. Kada mi Youtube video prekine reklama za, na primjer, X šampon, neću prekinuti taj video i psovati Youtube i Google. Nego ću odlučiti da nikada na kupim taj šampon X.

Bukvalno.
Ili kad vidim da influenseri nesto reklamiraju.
Laplace

#39092 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

banjaluka078 wrote: 31/01/2025 22:28 Ljudi pišu kao da se pol mijenja za dan u nekoj ambulanti, a ne da je proces koji može trajati godinama i koji uvijek uključuje psihologa koji će isključiti to da je dijete izmanipulisano, da je riječ o nekom hiru, da se radi u neznanju. Koji se, na kraju, i ne radi na djeci, osim dijela kojeg nazivaju "social transition". Mijenjanje garderobe, boje i dužine kose... Koliko godina su novine vrištale da je kćer Anđeline Đoli trans i postaje dječak, samo zato što se oblačila dječački, pa eno djevojke ljepotice koja definitivno nije momak.

To što je neko u filmu kojeg su preporučili valjda svi konzervativci svijeta, a što me onda tjera da pomislim da nije baš nezavisan, nešto rekli uopšte ne mora da znači da je istina. Valjda je u proces uključen i neki doktor koji svojom diplomom i licencom garantuje da će proces biti obavljen u skladu s pravilima i propisima struke.
Transgender and non-binary children or adolescents may, with their parents’ support and consent, discuss with their doctor whether they have gender dysphoria. If so, the care recommended to the child will be based on their age and stage of physical development.

Prior to puberty, transition is entirely social, and may involve changing names, pronouns, clothing, and hairstyles. During and after puberty, some medical treatments may be recommended, but only after significant consideration and agreement between the youth, their families, and their health care providers, including mental health providers. The medical team works with the young person and their parents to ensure that any course of treatment is appropriate for this particular person’s needs. At all stages, parents, young people, and medical professionals make decisions together, and no permanent medical interventions happen until a transgender person is old enough to give truly informed consent.

https://www.hrc.org/resources/get-the-f ... rming-care

Ne, ne mislim da bi ovako važnu odluku trebalo prepustiti nekom maloljetnoj osobi, čak ni starijem maloljetniku, jer im je zrelost i sposobnost rasuđivanja upitna. Ali pitanje je i da li se uopšte operacije i rade na osobama tog uzrasta. Nije istina sve što se vidi i pročita, samo zato što nam se sviđa ta ideja.
Meni je fascinantno da ljudi smatraju vjerodostojnijima neke filmove il novinske članke nego naučne studije. Pa imamo seriju "Černobilj" koja dodatno podgrijava radiofobiju, a serija (čiji autor kaže da nije dokumentarac - tako se pravda - a navodno je rađena po istinitom događaju) je puna totalnih nebuloza i holivudskih pretjerivanja.

Isto tako, ljudi su spremni povjerovati da je neko dijete otišlo da promijeni spol, otac mu nije dao i završio u zatvoru. Gdje je ljudima osjećaj za realnost?
dragma
Vozim: Pješe

#39093 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dragma »

Osmi Socrates wrote: 30/01/2025 21:33 On je priveden jer je obilazio oko škole koja ga je otpustila. To članak jasno navodi.
I šta je starije, kokoš ili jaje?

"Obilazio" je oko škole jer ga je školski odbor razriješio s njegove dužnosti, nakon spora oko njegovog odbijanja da prizna identitet transrodnog učenika, čime je uskraćeno njegovo pravo na slobodu misljenja i izražavanja koje je uključivalo vjerovanje u dva spola zasnovano na vlastitom/tradicionalnom kršćansko-evangelističkom uvjerenju.

Afirmacija i prihvaćanje novog koncepta na račun rušenja zidova starog koncepta.
Osmi Socrates

#39094 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Osmi Socrates »

Ne znam da li si ti informiran, ali kad ti sud odredi zabranu da se krećeš negdje, onda si dužan tu presudu poštovati. Čuj, šta je starije. Najstarija je sudska presuda.

Za sve ostalo, takođe postoji sud. Niko mu ne brani da misli i vjeruje šta hoće. Izabrao je medijski cirkus. U kojoj situaciji, jedan na jedan, on se obraća učeniku ikako drugačije nego imenom? Dakle, jedini problem na koji je mogao naići tokom obavljanja svog posla a koji se sukobljava sa njegovim vjerovanjem, je kada o tom učeniku priča u trećem licu. Čak i tada može koristiti ime učenika, i ništa drugo.

Dakle, sa praktične strane gledišta, nikad ne mora doći u situaciju da oslovljava učenika transrodnim pronouns, or whatever. Pravi cirkus gdje ga nije moralo biti.
kakavdanakneiskustvu

#39095 Re: Popularne stvari koje ne kontam

najebao je ako tog učenika koji tvrdi da je učenica,nazove imenom i upita ga, npr. Damire jesi li naučio lekciju, i odmah je najebao jer je upitao dijete je li naučio a ne je li naučila, jer dijete tvrdi da je učenica.
Osmi Socrates

#39096 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Osmi Socrates »

Je l' ti to bogati gramatička pravila našeg jezika primjenjuješ na irske i engleske slučajeve radi argumenta? :lol:
Laplace

#39097 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laplace »

Osmi Socrates wrote: 04/02/2025 00:46 Je l' ti to bogati gramatička pravila našeg jezika primjenjuješ na irske i engleske slučajeve radi argumenta? :lol:
:lol:
petunija

#39098 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by petunija »

Hakiz wrote: 02/02/2025 17:25 Nego ću odlučiti da nikada na kupim taj šampon X.

+1, a i ugasim ton dok traje smeće od reklame
broj dva

#39099 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by broj dva »

Osmi Socrates wrote: 30/01/2025 22:45 On nije osuđen jer se protivio djetetovoj odluci nego zato što nije ispoštovao odluku suda da ne diže medijsku frku oko toga. Dizanjem medijske frke, on je povrijedio pravo djeteta na privatnost, a da ne govorim o tome da je dijete moglo biti podvrgnuto vršnjačkom nasilju. To nije roditelj, nego idiot. Zato ga je dijete i odvelo na sud.

Oko same odluke suda, treba znati više stvari. Roditelji godinama razdvojeni, nisam siguran da li su razvedeni. Ko ima starateljstvo? Dijele li starateljstvo? Majka je odobrila djetetov potez, otac nije.

Kad sudija sluša dijete u sudnici, odlučuje o zrelosti djeteta za bilo koji potez. Ako dijete može biti svjedok na bilo kojem suđenju, može vala biti i na ovom gdje je predmet njegova odluka.

Ne mozes umjereno i racionalno pisati o ovakvim temama sta ti je ubi nam diskusiju
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#39100 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Velkoski »

šokantan transfer zadnjeg dana prelaznog roka = 10.000 pregleda
Marcus Rashford potpisao za Aston Villu = 100 pregleda

šta mislite je l' vlasnika boli kurac kako se došlo do 10.000 pregleda? svega mi, k'o da vam je 12 godina :mrgreen:
Post Reply