Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#39051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

isti scenario se cesto desava u pejtonu gdje je vecina ulica jednosmjerno ali imaju 2 trake...
bitanga_sa_otesa

#39053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
petunija

#39054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by petunija »

Nije baš da me nervira, ali ne kontam ono: stane na semaforu 5 m iza prethodnog vozača i onda, sve dok traje crveno, pomjera se metar po metar, mislim što ne stane odmah iza :roll: koja je svrha?
beni-bu-man

#39055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

petunija wrote: 22/07/2022 10:58 Nije baš da me nervira, ali ne kontam ono: stane na semaforu 5 m iza prethodnog vozača i onda, sve dok traje crveno, pomjera se metar po metar, mislim što ne stane odmah iza :roll: koja je svrha?
Vjezba vagu na kvacilu :lol:
hopi

#39056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Da hoće ukinuti svjetla po danu kakava glupost.
Hebeš sijalice I alternator bespotrebno.
bitanga_sa_otesa

#39057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

hopi wrote: 22/07/2022 11:04 Da hoće ukinuti svjetla po danu kakava glupost.
Hebeš sijalice I alternator bespotrebno.
i akumulator i trosis gorivo...svi pametni su ukinuli,kod nas i u srbiji se zadnje pocelo primjenjivati ,zadnje ce se i ukinuti...vazda smo zadnji u svemu.
zdruzdjo

#39058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

bitanga_sa_otesa wrote: 22/07/2022 11:24
i akumulator i trosis gorivo...svi pametni su ukinuli,kod nas i u srbiji se zadnje pocelo primjenjivati ,zadnje ce se i ukinuti...vazda smo zadnji u svemu.
Svako razmislja na najlokalnijem nivou. Ono ma jexx sijalicu sta to trosi par wati.
Ali to kad se pomnozi sa ukupnim brojem auta koja su u 24 sata na cestama dodje se do ogromne kolicine energije koja se rasipa..onda tu ukljucis sve ovo sto si naveo akumulator, gorivo, alternator.....
I onda to pomnozis na godisnjem nivou......
Ali jok, sta je to par wati.
bitanga_sa_otesa

#39059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

zdruzdjo wrote: 22/07/2022 11:36
Svako razmislja na najlokalnijem nivou. Ono ma jexx sijalicu sta to trosi par wati.
Ali to kad se pomnozi sa ukupnim brojem auta koja su u 24 sata na cestama dodje se do ogromne kolicine energije koja se rasipa..onda tu ukljucis sve ovo sto si naveo akumulator, gorivo, alternator.....
I onda to pomnozis na godisnjem nivou......
Ali jok, sta je to par wati.
sto je najgore ne razmislja ovdje skoro niko ...98% samo lete ko muhe bez glave i zive od danas do sutra...
kakaljin

#39060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Da su obavezna svjetla 24 sata je jedan od najboljih zakona koji je uveden kod nas. Hem vidis auto iz suprotnog pravca prije hem nikakvih troskova nemas vise nego inace. Svako novo auto ima automatsko paljenje svjetala tako da ne vidim nikakav razlog da se neko buni u vezi ovoga.

Mene nerviraju vozaci koji ne upale svjetla na svom autu
Naslovnica

#39061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Inače, bez svjetala se ne vidi auto iz suprotnog pravca...pogotovu u gradu.
hopi

#39062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Pa nemamo baš svi nova auta sa dnevnim svjetlima.
I kako nemaš dodatnih troškova? Pa gore su eno navedena, od češće izmjene sijalica, potrošnje goriva itd.
I plus ne možeš kupiti neke bolje sijalice, recimo night breaker I sl. Nije da ne možeš kupiti nego nema baš smisla. Ionako takve sijalice kraće traju a ovako im dodatno smanjis vijek trajanja.
bitanga_sa_otesa

#39063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Naslovnica wrote: 22/07/2022 12:17 Inače, bez svjetala se ne vidi auto iz suprotnog pravca...pogotovu u gradu.
takoe rodijak :thumbup:
vise puta smo pisali o tome ...ko ne vidi objekat od tonu/dvije koji se krece ili mu dolazi u susret ,po danu, ne treba da hoda po cesti ,a ne da vozi...
bitanga_sa_otesa

#39064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

hopi wrote: 22/07/2022 12:19 Pa nemamo baš svi nova auta sa dnevnim svjetlima.
I kako nemaš dodatnih troškova? Pa gore su eno navedena, od češće izmjene sijalica, potrošnje goriva itd.
I plus ne možeš kupiti neke bolje sijalice, recimo night breaker I sl. Nije da ne možeš kupiti nego nema baš smisla. Ionako takve sijalice kraće traju a ovako im dodatno smanjis vijek trajanja.
dzabe se trudis...kao sto rekoh mali broj ljudi misli glavom i misli u buducnost.. 98% ih zive samo da bi jeli i srali...
kabal1337

#39065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

samo da su obavezna po ruznom vremenu / kisa/ snijeg i po noci
drug_profi

#39066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Kad bi sve bilo LED, trosak struje/energije bi bio potpuno zanemariv.
A ja sam i prije zakona na otvorenoj cesti vozio sa upaljenim svjetlima.
Vazda mi blicali, ko biva ja zaboravio ugasiti.
hopi

#39067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

BTW vidio sam u penny neki dan osram sijalice, prilično povoljne. Oko 15 KM su bile night breaker I blue nešto.
Mislim da su long life bile oko 10KM.
kakaljin

#39068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Koliko je to cesce zamjena sijalica, ja u 12 godina na autu dva puta zamjenio sijalice i koje kostaju ukupno 20 KM, a svjetla mi se automatski pale kad upalim auto, tako da to nije nikakav trosak na autu u odnosu na druge troskove koje se ima na autu, a ta potrosnja goriva kolika je tacno 5 l vise trosi nego inace!!!!!!!
kakaljin

#39069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 22/07/2022 12:33 Kad bi sve bilo LED, trosak struje/energije bi bio potpuno zanemariv.
Tako je i moje prijasnje auto koje nije imalo automatska svjetla, cim sa sjedao u auto sam palio svjetla, to mi je bilo postala obaveza. Sad kad je automatski sam mirniji.

A sad imaj zamjenski ledovi tako da taj trosak energije i goriva koji se spominje je toliko mizeran da spada pod statisticku gresku.
hopi

#39070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

kakaljin wrote: 22/07/2022 12:55
Koliko je to cesce zamjena sijalica, ja u 12 godina na autu dva puta zamjenio sijalice i koje kostaju ukupno 20 KM, a svjetla mi se automatski pale kad upalim auto, tako da to nije nikakav trosak na autu u odnosu na druge troskove koje se ima na autu, a ta potrosnja goriva kolika je tacno 5 l vise trosi nego inace!!!!!!!
Pa napisao ti je gore bitanga i još neko. Nije neki trošak veće potrošnje goriva na jednom autu, ali na ukupan broj auta nije zanemarivo. Pa onda na to dodaj akumulator, alternator.
Eto zamijeniš znači sijalice svakih 6 godina, a možda da ti ne pališ po danu možda bi svakih 10 godina. Neko zamijeni jednom godišnje, a bez tog bi mogao svake 2 godine.
A što se tiče auta sa led svjetlima, mislim da je njihov broj ispod 5 posto.
kakaljin

#39071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

hopi wrote: 22/07/2022 13:03
kakaljin wrote: 22/07/2022 12:55

Pa napisao ti je gore bitanga i još neko. Nije neki trošak veće potrošnje goriva na jednom autu, ali na ukupan broj auta nije zanemarivo. Pa onda na to dodaj akumulator, alternator.
Eto zamijeniš znači sijalice svakih 6 godina, a možda da ti ne pališ po danu možda bi svakih 10 godina. Neko zamijeni jednom godišnje, a bez tog bi mogao svake 2 godine.
A što se tiče auta sa led svjetlima, mislim da je njihov broj ispod 5 posto.
Posto se vodis troskovima, onda si tacno izracunao sta koliko nosi troska i koliko traju upaljene i ugasene sijalice, tako da cekam tacan taj izracun troskova sa upaljenim sijalicama i ugasenim da vidim tu razliku.

Sto se vodis zakonom velikih brojeva kad ovdje govorimo o individualnim troskovima pojedinca.

Ja kazem da je taj trosak zanemariv i da trosak veoma minimalan.

A ti govoris imaju troskovi, pa na daj u acunicu koliki su ti troskovi, ako kazes da su veliki za individu i da nema potrebe paliti svjetla.

Ja u gradu vise vidim auta sa led svjetlima nego sa obicnim tako da taj tvoj procenat je pogresan.
hopi

#39072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Ma ne znam čovječe sada, računaj ako hoćeš meni je mrsko. Mislim da svjetla povećavaju potrošnju oko 0.5 posto, eto izračunaj to na ukupan broj auta u bih koliku to razliku čini.
A to da većina auta u bih ima led svjetla je glupost. Iskreno ne znam koji je postotak auta sa led, ali garantujem da nije 51%. U to se kladiti mogu.
drug_profi

#39073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

120 w dvije headlight sijalice sa žarnom niti + 2 pozicije.
recimo 20 sati mjesečno u vozilu je 2,5 kWh struje. To je kod elektroprivrede oko 40 feninga.
Iz benzina je to frtalj litra. Za recimo 1000 km pređenih
NediM17

#39074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

:|
drug_profi wrote: 22/07/2022 12:33 Kad bi sve bilo LED, trosak struje/energije bi bio potpuno zanemariv.
:thumbup:
Ista stvar, sivi auto.
kakotisesvidja

#39075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakotisesvidja »

Image
je li lakse vidjeti auto sa upaljenim svjetlima ili bez njih?
Post Reply