Kako bude radio daljinski, tako će i Duracell Zeko.cyprus wrote:Iako sam mišljenja da je Pudarić bio najbolja opcija, smatram i da Nikšić može konsolidirat stranku... Samo će trebati uložiti enorman napor...
SDP
-
VjecitiStudent
#39051 Re: SDP
- cyprus
#39052 Re: SDP
Dobro, shvatili smoVjecitiStudent wrote:Kako bude radio daljinski, tako će i Duracell Zeko.cyprus wrote:Iako sam mišljenja da je Pudarić bio najbolja opcija, smatram i da Nikšić može konsolidirat stranku... Samo će trebati uložiti enorman napor...
- AlfaKentaur
#39053 Re: SDP
Tesko onome ko svoju sudbinu i srecu stavlja u ruke neke partije ili pojedinca.
Ljudi shvatite da samo sa svojih 10 prstuje mozete sebi donijeti ssrecu i da vam niko to nece dati od sebe. Okrenite se sebi.
Ljudi shvatite da samo sa svojih 10 prstuje mozete sebi donijeti ssrecu i da vam niko to nece dati od sebe. Okrenite se sebi.
- zeleni xy
-
rahmanjin
#39055 Re: SDP
ako je istinita vijest sto je objavila FTV, da je Jasmin Imamovic sa dijelom tuzlanskog SDP-a glasao za Niksica onda je on supcina svjetska.
- johntra
#39056 Re: SDP
i dalje su na ovoj temi najaktivniji nickovi stari po nekoliko dana i mjeseci...očekivano...svima njima SDP prnuo u šišu i strovaljuju ga, ali opet prpa...
džaba vam sva agentura, neće biti onako kako vi zamišljate...
džaba vam sva agentura, neće biti onako kako vi zamišljate...
- kamen spoticanja
#39058 Re: SDP
Delila Klovo Kajić je prije tri i po godine postala "slučaj". Mediji su izvještavali o mladoj ministrici zdravstva i socijalne politike u Vladi BPK Goražde čija su ostavka, ali i sam čin nepristajanja na diktat, uzdrmali bh. javnost.
U centru pažnje tada se našla i afera o naknadama za starateljstvo u Centru za socijalni rad, koju je željela istjerati na čistac. Umjesto toga uslijedili su ostavka, izlazak iz SDP-a, progon...Tri i po godine poslije Delila u Goraždu priprema izložbu odbijenica za posao."Samo u ovoj godini poslala sam prijave na ukupno 47 pozicija. Radila sam 15 testova. Spremala sam 13 različitih tema (penzijsko i invalidsko osiguranje, korupcija, porezi, inspekcija, upravljanje projektnim ciklusom, poslovne usluge, kriminal, policija, urbanizam, prevođenje, trening, evropske integracije, omladinski aktivizam i civilno društvo). Za 15 pozicija sam bila pozvana na test ili intervju, a za 32 pozicije me nisu nikako zvali. Očekujem još dvije odbijenice, ove za pozicije u Kantonu. To je ukupno 49 nadanja i 49 razočarenja. Razočarenja se duže vare, u prosjeku traju tri dana", ispričala nam je Delila.
Treba li diplomu okačiti "mačku o rep"?
Ni poslije izložbe odbijenica ne očekuje ništa posebno. Bit će komentara jer je online izložba na njenom blogu. Nazvala je "Naći posao bez štele u BiH -nemoguća misija". U prvom planu je diploma ispod koje je napisala "Okačiti mačku o rep". Nije baš poruka koja odiše optimizmom, zapravo je realna u svojoj surovosti. Ali Delila je od onih osoba koje stvari nazivaju pravim imenom. Bez straha, ma kako skupo koštale."Mene je baš koštalo, bila sam naivna poslije ostavke. Mislila sam, magistar pravnih nauka iz oblasti evropskog prava, u Goraždu sam jedina, u BiH nas možda ima 30-tak. Govorim engleski jezik, imam iskustvo u radu sa stranim donatorima, iskustva od državnog parlamenta i VSTV-a, naći ću posao..., ali ništa. Iako je bilo takvih primjera 'u raji', nisam vjerovala da mi se u mom gradu ovako nešto može desiti", kaže naša sagovornica.Ali desilo se.Za kratko vrijeme koje je provela na mjestu ministrice postalo joj je jasno da će morati da "sluša" stranku i premijera. Sukobi i neslaganja desili su se kod prijedloga o izmjeni odluka o naknadama za starateljstvo. Delila je uočila nepravilnosti koje su tadašnji budžet koštale oko 200.000 maraka, no drugi su željeli da žmiri. I tako redom, ostavka koju je dala javno izražavajući neposlušnost partiji skupo je koštala. Nisu joj dali ni saglasnost za mjesto direktorice Centra za socijalni rad. Premijer Emir Frašto je tada obrazložio da je imala šansu kao ministrica, ali je nije iskoristila i da će za nju biti problematično u budućnosti."Poslala sam pismo i rekla da istupam iz članstva SDP-a jer nakon 13 godina članstva dobijem dokument kojim SDP sugeriše vladi da odbije saglasnost na moje imenovanje na mjesto direktora", ispričala nam je Klovo Kajić.
"Osjećam da me partija pregazila"
Bili su to teški dani, dani iščekivanja, usamljenosti, šutnje..."Više se ne osjećam nepoželjno, ali jedno vrijeme je bilo baš teško. I čudno, s jedne strane te ljudi zaustavljaju i kažu svaka čast, to što si uradila je stav, to je primjer za sve, a s druge strane oni koji su mi do jučer mahali preko ceste kad sam bila ministrica, izbjegavali su da me pozdrave. To su ljudi s kojima sam se družila i pila kafu. Nakon toliko godina u SDP-u svi su šutjeli", navodi Delila.Ona kaže da je tražila da je na razgovor primi tadašnji predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija, ali su joj poručivali da on nema vremena, upućivali je na druge..."Nisam bila jedina koju je partija u bezočnoj želji da vlada pregazila, a ja sam bila 'njihova' 13 godina", priča bivša ministrica koja je na tu poziciji imenovana u februaru, a razriješena u maju 2011. godine, od kada je nezaposlena."Javljam se na konkurse, ne odustajem. I dalje se trudim, čitam zakone, pripremam se za razne testove. Na intervjuima uvijek obrazlažem zašto sam dala ostavku na poziciju ministrice i koje su njene posljedice, iako je to što sam bez posla očigledna posljedica", ističe.
Obično se zna ko će proći
"Od 30 koji se pojave na stručnom ispitu, 28 zna ko će proći. Ja sam se prijavila na dva radna mjesta u Kantonu. Svuda je isto, dođeš, pozdraviš se s rajom, vidiš ima li ko poznat. Uvijek ima. Upoznaš raju sa konkursa. Odmah se prelazi na bitne stvari: 'Znaš li za koga je?' Uglavnom je najčešći odgovor da neko već radi, da je namješteno za tu i tu osobu, ili da je to srpska, hrvatska ili bošnjačka pozicija gdje odmah otpadaš ako nisi pripadnik određenog naroda ili ako si ostali. Ni od ovog posla u Kantonu ne očekujem ništa", objašnjava naša sagovornica.I pola ove godine Delila je provela u intenzivnoj potrazi za posloma, ali je, kako kaže, svjesna da je drugima postala primjer "kako ne treba raditi"."Šuti, ne zamjeraj se, okreni glavu, eno šta se Delili desilo, to je stvarna poruka. Ja sam primjer da su šutnja i pristanak bolji izbor", rezignirano ističe.
Najveća radost
Delila je u međuvremenu postala supruga i majka. Ima 16-mjesečnu kćerku Aminu, a oko Nove godine očekuje se prinova u porodici."Sve ono što sam prošla bilo je teško, ali ponekad mislim - ako sam u zamjenu za to dobila porodicu, sreću i podršku - vrijedilo je. Zarađujem kao trener predavač evropskog prava i honorarno prevodim za Direkciju za evropske integracije", priča Dalila koja je s porodicom u potrazi za stalnim poslom mijenjala adrese - Rožaje, Bar, Sarajevo, a sada su odlučili da se, bez obzira na sve, pokušaju nastaniti u Goraždu.
Skripta protiv zaborava
Tri i po godine ispisuje stranice bloga Skripta protiv zaborava, analizira politička zbivanja, aktuelizira probleme nezaposlenih mladih ljudi, reaguje i ukazuje na nepravilnosti. Blog je veoma čitan, komentari su česti, a ljudi se identifikuju s njom. Sve drugo ostaje isto."Svaki dan mi gledamo i čitamo o aferama, dnevnici, novine, portali, puni su takvih vijesti. Ovaj opljačko ono, policija uhapsila ove, podigli optužnice, afere o kriminalu, korupciji, ali nema reakcije. Nakon izvjesnog vremena kao da se nije ni desilo", kaže žena koja svojim blogom pokušava "isprovocirati javnost"."Nema reakcije ni na šta. Okrećemo glavu od svega. I ta priča pred izbore da svi u Goraždu rade - u čije ime oni govore? Evo ja ne radim i teško da ću ikad dobiti posao", ističe Delila dok piše o temama kao što je "Koliko košta posao u Goraždu?".
Znanje umjesto partijske knjižice
Kaže da razmišlja i o odlasku iz BiH."Svako malo razmišljam da bi najbolje bilo otići. Pratim sve ove pozive, Švedska, Norveška, Novi Zeland... Pitam se je li to ono što želim, da se uklapam u neke nove sredine, da počinjem život od početka...", otkriva Delila i kaže da nije čudno što mladi žele da odu iz ove zemlje jer im je dosta da im za posao umjesto znanja treba "babo, tetka ili partijska knjižica"."Mene su obučavali švedski socijaldemokrati, britanski laburisti u Engleskoj, američki republikanci i demokrati, razmišljala sam treba li to da bacim ili da se ponadam da ima neka stranka koja želi promjene", navodi i ne krije da se uoči izbora priključila Demokratskoj fronti sa nadom da će dobiti priliku, ali da ničega konkretnog još uvijek nema.
U centru pažnje tada se našla i afera o naknadama za starateljstvo u Centru za socijalni rad, koju je željela istjerati na čistac. Umjesto toga uslijedili su ostavka, izlazak iz SDP-a, progon...Tri i po godine poslije Delila u Goraždu priprema izložbu odbijenica za posao."Samo u ovoj godini poslala sam prijave na ukupno 47 pozicija. Radila sam 15 testova. Spremala sam 13 različitih tema (penzijsko i invalidsko osiguranje, korupcija, porezi, inspekcija, upravljanje projektnim ciklusom, poslovne usluge, kriminal, policija, urbanizam, prevođenje, trening, evropske integracije, omladinski aktivizam i civilno društvo). Za 15 pozicija sam bila pozvana na test ili intervju, a za 32 pozicije me nisu nikako zvali. Očekujem još dvije odbijenice, ove za pozicije u Kantonu. To je ukupno 49 nadanja i 49 razočarenja. Razočarenja se duže vare, u prosjeku traju tri dana", ispričala nam je Delila.
Treba li diplomu okačiti "mačku o rep"?
Ni poslije izložbe odbijenica ne očekuje ništa posebno. Bit će komentara jer je online izložba na njenom blogu. Nazvala je "Naći posao bez štele u BiH -nemoguća misija". U prvom planu je diploma ispod koje je napisala "Okačiti mačku o rep". Nije baš poruka koja odiše optimizmom, zapravo je realna u svojoj surovosti. Ali Delila je od onih osoba koje stvari nazivaju pravim imenom. Bez straha, ma kako skupo koštale."Mene je baš koštalo, bila sam naivna poslije ostavke. Mislila sam, magistar pravnih nauka iz oblasti evropskog prava, u Goraždu sam jedina, u BiH nas možda ima 30-tak. Govorim engleski jezik, imam iskustvo u radu sa stranim donatorima, iskustva od državnog parlamenta i VSTV-a, naći ću posao..., ali ništa. Iako je bilo takvih primjera 'u raji', nisam vjerovala da mi se u mom gradu ovako nešto može desiti", kaže naša sagovornica.Ali desilo se.Za kratko vrijeme koje je provela na mjestu ministrice postalo joj je jasno da će morati da "sluša" stranku i premijera. Sukobi i neslaganja desili su se kod prijedloga o izmjeni odluka o naknadama za starateljstvo. Delila je uočila nepravilnosti koje su tadašnji budžet koštale oko 200.000 maraka, no drugi su željeli da žmiri. I tako redom, ostavka koju je dala javno izražavajući neposlušnost partiji skupo je koštala. Nisu joj dali ni saglasnost za mjesto direktorice Centra za socijalni rad. Premijer Emir Frašto je tada obrazložio da je imala šansu kao ministrica, ali je nije iskoristila i da će za nju biti problematično u budućnosti."Poslala sam pismo i rekla da istupam iz članstva SDP-a jer nakon 13 godina članstva dobijem dokument kojim SDP sugeriše vladi da odbije saglasnost na moje imenovanje na mjesto direktora", ispričala nam je Klovo Kajić.
"Osjećam da me partija pregazila"
Bili su to teški dani, dani iščekivanja, usamljenosti, šutnje..."Više se ne osjećam nepoželjno, ali jedno vrijeme je bilo baš teško. I čudno, s jedne strane te ljudi zaustavljaju i kažu svaka čast, to što si uradila je stav, to je primjer za sve, a s druge strane oni koji su mi do jučer mahali preko ceste kad sam bila ministrica, izbjegavali su da me pozdrave. To su ljudi s kojima sam se družila i pila kafu. Nakon toliko godina u SDP-u svi su šutjeli", navodi Delila.Ona kaže da je tražila da je na razgovor primi tadašnji predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija, ali su joj poručivali da on nema vremena, upućivali je na druge..."Nisam bila jedina koju je partija u bezočnoj želji da vlada pregazila, a ja sam bila 'njihova' 13 godina", priča bivša ministrica koja je na tu poziciji imenovana u februaru, a razriješena u maju 2011. godine, od kada je nezaposlena."Javljam se na konkurse, ne odustajem. I dalje se trudim, čitam zakone, pripremam se za razne testove. Na intervjuima uvijek obrazlažem zašto sam dala ostavku na poziciju ministrice i koje su njene posljedice, iako je to što sam bez posla očigledna posljedica", ističe.
Obično se zna ko će proći
"Od 30 koji se pojave na stručnom ispitu, 28 zna ko će proći. Ja sam se prijavila na dva radna mjesta u Kantonu. Svuda je isto, dođeš, pozdraviš se s rajom, vidiš ima li ko poznat. Uvijek ima. Upoznaš raju sa konkursa. Odmah se prelazi na bitne stvari: 'Znaš li za koga je?' Uglavnom je najčešći odgovor da neko već radi, da je namješteno za tu i tu osobu, ili da je to srpska, hrvatska ili bošnjačka pozicija gdje odmah otpadaš ako nisi pripadnik određenog naroda ili ako si ostali. Ni od ovog posla u Kantonu ne očekujem ništa", objašnjava naša sagovornica.I pola ove godine Delila je provela u intenzivnoj potrazi za posloma, ali je, kako kaže, svjesna da je drugima postala primjer "kako ne treba raditi"."Šuti, ne zamjeraj se, okreni glavu, eno šta se Delili desilo, to je stvarna poruka. Ja sam primjer da su šutnja i pristanak bolji izbor", rezignirano ističe.
Najveća radost
Delila je u međuvremenu postala supruga i majka. Ima 16-mjesečnu kćerku Aminu, a oko Nove godine očekuje se prinova u porodici."Sve ono što sam prošla bilo je teško, ali ponekad mislim - ako sam u zamjenu za to dobila porodicu, sreću i podršku - vrijedilo je. Zarađujem kao trener predavač evropskog prava i honorarno prevodim za Direkciju za evropske integracije", priča Dalila koja je s porodicom u potrazi za stalnim poslom mijenjala adrese - Rožaje, Bar, Sarajevo, a sada su odlučili da se, bez obzira na sve, pokušaju nastaniti u Goraždu.
Skripta protiv zaborava
Tri i po godine ispisuje stranice bloga Skripta protiv zaborava, analizira politička zbivanja, aktuelizira probleme nezaposlenih mladih ljudi, reaguje i ukazuje na nepravilnosti. Blog je veoma čitan, komentari su česti, a ljudi se identifikuju s njom. Sve drugo ostaje isto."Svaki dan mi gledamo i čitamo o aferama, dnevnici, novine, portali, puni su takvih vijesti. Ovaj opljačko ono, policija uhapsila ove, podigli optužnice, afere o kriminalu, korupciji, ali nema reakcije. Nakon izvjesnog vremena kao da se nije ni desilo", kaže žena koja svojim blogom pokušava "isprovocirati javnost"."Nema reakcije ni na šta. Okrećemo glavu od svega. I ta priča pred izbore da svi u Goraždu rade - u čije ime oni govore? Evo ja ne radim i teško da ću ikad dobiti posao", ističe Delila dok piše o temama kao što je "Koliko košta posao u Goraždu?".
Znanje umjesto partijske knjižice
Kaže da razmišlja i o odlasku iz BiH."Svako malo razmišljam da bi najbolje bilo otići. Pratim sve ove pozive, Švedska, Norveška, Novi Zeland... Pitam se je li to ono što želim, da se uklapam u neke nove sredine, da počinjem život od početka...", otkriva Delila i kaže da nije čudno što mladi žele da odu iz ove zemlje jer im je dosta da im za posao umjesto znanja treba "babo, tetka ili partijska knjižica"."Mene su obučavali švedski socijaldemokrati, britanski laburisti u Engleskoj, američki republikanci i demokrati, razmišljala sam treba li to da bacim ili da se ponadam da ima neka stranka koja želi promjene", navodi i ne krije da se uoči izbora priključila Demokratskoj fronti sa nadom da će dobiti priliku, ali da ničega konkretnog još uvijek nema.
- shibonja
#39059 Re: SDP
Ovakva GROMADA od covjeka da izgubi od podguzne muhe niksica,,,,,,sta reci nego izlobirano do koske,do bola,raspad ..
-
VjecitiStudent
#39060 Re: SDP
Organizovani kriminal je uzvratio udarac.kamen spoticanja wrote:Delila Klovo Kajić je prije tri i po godine postala "slučaj". Mediji su izvještavali o mladoj ministrici zdravstva i socijalne politike u Vladi BPK Goražde čija su ostavka, ali i sam čin nepristajanja na diktat, uzdrmali bh. javnost.
...
-
bob_rock
#39061 Re: SDP
@ridjobrki @banksyBanksy wrote:Ne, naravno. Ridji ti je odgovorio, da ne ponavljam i ne širim.bob_rock wrote:
@Banksy: Da li stvarno mislis da u ostalim partijama je kongres ili unutarstranacki izbori prolazi bez "pripreme" i lobiranja.
Ako imaš šta o temi, samo naprijed, možemo razgovarati. Mada mislim da smo svi rekli otprilike sve što se imalo reći o ovom jučer.
Jedino još da primjetim da je zanimanje za temu jako opalo. Do prije pola godine, recimo, već bi ovdje bilo ispisano hiljade postova. I taj gubitak interesa puno govori o tome gdje je SDP danas - s Nikšićem i Lagumdžijom ili bez njih, svejedno.
Hajde realno, da li je Selim kvalitetnije riješenje Nermina.
Mislim da nije i na stranu sve ovo što ridji govori, da bi to pokazalo novi put sdp-a ali ja ne vidim šta bi Selim mogao novo donijeti ili na koji način on reformisati sdp.
A za drugi dio posta se apsolutno slažem, njima je nedostajao na kongresu novo lice ili treći put od gore pomenuta dva, tako da će sdp na idućim lokalnim izborima vjerovatno imati slabiji rezultat nego sada.
- kamen spoticanja
#39062 Re: SDP
Kad te partija pregazi. ..VjecitiStudent wrote:Organizovani kriminal je uzvratio udarac.kamen spoticanja wrote:Delila Klovo Kajić je prije tri i po godine postala "slučaj". Mediji su izvještavali o mladoj ministrici zdravstva i socijalne politike u Vladi BPK Goražde čija su ostavka, ali i sam čin nepristajanja na diktat, uzdrmali bh. javnost.
...
-
VjecitiStudent
#39063 Re: SDP
Nije tu samo SDP, njih je uhvatila na djelu, a onda ju je uvezana interstranačka mafija stavila na crnu listu.kamen spoticanja wrote:Kad te partija pregazi. ..VjecitiStudent wrote:Organizovani kriminal je uzvratio udarac.kamen spoticanja wrote:Delila Klovo Kajić je prije tri i po godine postala "slučaj". Mediji su izvještavali o mladoj ministrici zdravstva i socijalne politike u Vladi BPK Goražde čija su ostavka, ali i sam čin nepristajanja na diktat, uzdrmali bh. javnost.
...
-
skambrljo
#39064 Re: SDP
Zbogom Zlatko zauvijek, Damir nek te prati
ako ti je išta sveto partiju nam vrati,
bio si u prolazu, predugo si ost’o
prevario narod, omražen si post’o
Damir Hadžić Nole, prvi reket stranke
radosnim korakom pjevuši do banke,
svaki svoj potpis pretvorio u franke,
sad se pravi švabo, ne reče ni Danke.
Drugarica Lidija, Zlajina štrumpfeta
zbog velikog garda bila je brzopleta,
od velikog šefa uvijek bila voljena,
Jovnka Broz nije joj do koljena.
Nikšić Nermin tarzo nije bio loš
sve dok ga u Zlajin ne strpaše koš,
ako bude mudar još mu nije kasno
treba lupit od sto i sve reći glasno
Baš ko što je Komšo, pukao mu film
složio ga Zlaji čuli su se jecaji,
a onda i stranci odveo birače
plače Zlatko, zovite trubače.
U stranci se znoje a nije od gripe,
po gradu se priča strahuju od SIPE,
čuli smo za reket, Adilovo blago,
vratit će vam Željko sve milo za drago.
ako ti je išta sveto partiju nam vrati,
bio si u prolazu, predugo si ost’o
prevario narod, omražen si post’o
Damir Hadžić Nole, prvi reket stranke
radosnim korakom pjevuši do banke,
svaki svoj potpis pretvorio u franke,
sad se pravi švabo, ne reče ni Danke.
Drugarica Lidija, Zlajina štrumpfeta
zbog velikog garda bila je brzopleta,
od velikog šefa uvijek bila voljena,
Jovnka Broz nije joj do koljena.
Nikšić Nermin tarzo nije bio loš
sve dok ga u Zlajin ne strpaše koš,
ako bude mudar još mu nije kasno
treba lupit od sto i sve reći glasno
Baš ko što je Komšo, pukao mu film
složio ga Zlaji čuli su se jecaji,
a onda i stranci odveo birače
plače Zlatko, zovite trubače.
U stranci se znoje a nije od gripe,
po gradu se priča strahuju od SIPE,
čuli smo za reket, Adilovo blago,
vratit će vam Željko sve milo za drago.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#39065 Re: SDP
davno sam napisao ko će biti precednik mjesto precednika....preofirno je sve bilo i u ovoj konstelaciji odnosa nije ni moglo biti nikako drugačije.
svi mi koji imamo neki lijevi sentiment zaboravimo ovu partiju koja, osim toga što je pravna sljedbenica SK, sa lijevim idejama se sadržajno ni u putu nije srela. SDP je tek jedna u nizu klijentelističkih partija zagrnutih u ideološki pokrov u koji ni vrh partije ne vjeruje, a u praksi bježe kilometrima od lijevih principa i čak se i ne trude da to prikriju.
Od juče je SDP partija o kojoj ne vrijedi ni muhabetiti, ni imati mišljenje, niti je uopće spominjati....a prvom prilikom ako Titu rahmetli ko od tamo spomene treba mu samo kratko i jasno reći MRŠ!
R.I.P.
svi mi koji imamo neki lijevi sentiment zaboravimo ovu partiju koja, osim toga što je pravna sljedbenica SK, sa lijevim idejama se sadržajno ni u putu nije srela. SDP je tek jedna u nizu klijentelističkih partija zagrnutih u ideološki pokrov u koji ni vrh partije ne vjeruje, a u praksi bježe kilometrima od lijevih principa i čak se i ne trude da to prikriju.
Od juče je SDP partija o kojoj ne vrijedi ni muhabetiti, ni imati mišljenje, niti je uopće spominjati....a prvom prilikom ako Titu rahmetli ko od tamo spomene treba mu samo kratko i jasno reći MRŠ!
R.I.P.
- Helena2014
#39066 Re: SDP
bob_rock wrote: Hajde realno, da li je Selim kvalitetnije riješenje Nermina.
Mislim da nije i na stranu sve ovo što ridji govori, da bi to pokazalo novi put sdp-a ali ja ne vidim šta bi Selim mogao novo donijeti ili na koji način on reformisati sdp.
Prvo zato što nije ovisan o Zlatku i imao bi drugi pristup
A drugo
Kandidat za predsjednika SDP-a Selim Bešlagić za Klix.ba je istakao da je zadovoljan rezultatima koje je ostvario na Kongresu, budući da je novoizabrani predsjednik stranke Nermin Nikšić bio bolji za tek devet glasova (233:224).
Prema njegovim riječima, on nije bio za to da se Nikšić uopće kandiduje za ovu poziciju, kao čovjek koji je 7-8 godina bio generalni sekretar stranke i kao čovjek iz vrha stranke učestvovao u donošenju nekih katastrofalnih odluka.
"Lično bih volio da Nikšić uspije, međutim, zabrinut sam zbog onoga što sam mogao čuti, a to je da stranci prijeti osipanje članstva nakon njegovog izbora", ističe.
Dodaje kako Nikšić sa svoje pozicije nije omogućio ravnopravan položaj svim kandidatima već je lobirao za sebe kod predstavnika kantonalnih i općinskih organizacija SDP-a.
"Ja to nisam radio niti sam imao novca da se toliko vozam i lobiram. Problem je u tome što je teško očekivati da neko može napraviti promjene u situaciji kada imate srušenu kuću, a zovete istog majstora koji ju je gradio. Što se mene tiče, a to sam sinoć posebno naglasio, ja se neću kandidovati za predsjednika SDP-a na narednom kongresu, ostajem obični član partije sa pravom da kritikujem", dodaje Bešlagić.
Prema njegovom mišljenju, ključni problem SDP-a je u tome što je partiju držao jedan čovjek sa svojim saradnicima, te su se svi zajedno otuđili od baze, jer nisu imali vremena da idu po terenu i susreću se sa članstvom.
"Međutim, najveća tragedija SDP-a je u tome što su ljudi unutar partije izgubili povjerenje jedni u druge, te je pravo pitanje šta uopće možete raditi u jednoj takvoj situaciji", zaključio je Selim Bešlagić.
- apsidejzi
#39067 Re: SDP
Pa naravno da je izlobirano. Ti mislio da politika funkcionise na principima pravde i postenjashibonja wrote:Ovakva GROMADA od covjeka da izgubi od podguzne muhe niksica,,,,,,sta reci nego izlobirano do koske,do bola,raspad ..
Lobiranje je sastavni dio demokratskog procesa. Nemas pravo koristiti silu i jedino oruzje koje imas je lobiranje. Imas svoj interes i umjesto da poput divljaka ides u juris, ti lijepo odradis posao istiha i to je to. Pogledaj majstore zanata iz Izraela. Svedska vlada prizna Palestinu i dva mjeseca kasnije... svedska vlada je pred raspadom jer se nisu mogli "dogovoriti" u vezi budzeta i sad ce svedska najvjerovatnije imati vanredne izbore za koji mjesec.
Mislim... Kad mogu svedskoj to napraviti lobiranjem nije ni cudo sta rade jadnim i neobrazovanim arapima. I tako je svugdje. Mocne kompanije plate izbornu kampanju americkom predsjedniku a on im onda vrati na odgovarajuci nacin. Samo naivni narod misli da se stvari desavaju spontano, slucajno i uz dogovor svih strana. Grabljivice i predatori u sakoima i odjelima. Nista manje i nista vise.
- Helena2014
#39068 Re: SDP
Glavni odbor SDP-a
U Glavni odbor partije izabrano je ukupno 110 članova, dok će se još njih 11 birati naknadno, da bi se zadovoljili svi potrebni kriteriji - etnički, spolni, starosni i dr, Od članova Glavnog odbora kasnije se bira Predsjedništvo SDP-a BiH.
Potreban broj glasova za ulazak u Glavni odbor nisu dobili Hamdija Lipovača, Marin Ivanišević, Predrag Kurteš, Rusmir Medsihović Šanko..........
A na jučerašnjem Vanrednom kongresu nije se pojavio Denis Bećirević

U Glavni odbor partije izabrano je ukupno 110 članova, dok će se još njih 11 birati naknadno, da bi se zadovoljili svi potrebni kriteriji - etnički, spolni, starosni i dr, Od članova Glavnog odbora kasnije se bira Predsjedništvo SDP-a BiH.
Potreban broj glasova za ulazak u Glavni odbor nisu dobili Hamdija Lipovača, Marin Ivanišević, Predrag Kurteš, Rusmir Medsihović Šanko..........
A na jučerašnjem Vanrednom kongresu nije se pojavio Denis Bećirević

- Helena2014
#39069 Re: SDP
Hamdija Lipovaca
jučer na FB
Referatom Predsjednika SDP BiH, Dr Zlatka Lagumdzije zavrsava se i mandat Predsjednika ali moj kao clana Predsjednistva SDP BiH. Dijelili smo uspone i padove, za razliku od nekih koji su s njim zeljeli dijeliti samo uspone, fotelje i privilegije.
Hvala Ti Predsjednice.
Na kraju: ponosan sam sto sam bio Zlatkov covjek.
I u dobru i u zlu.
Nermin Niksic, ako Bog da novi Predsjednik SDP BiH. Svoj, a naš!
jučer na FB
Referatom Predsjednika SDP BiH, Dr Zlatka Lagumdzije zavrsava se i mandat Predsjednika ali moj kao clana Predsjednistva SDP BiH. Dijelili smo uspone i padove, za razliku od nekih koji su s njim zeljeli dijeliti samo uspone, fotelje i privilegije.
Hvala Ti Predsjednice.
Na kraju: ponosan sam sto sam bio Zlatkov covjek.
I u dobru i u zlu.
Nermin Niksic, ako Bog da novi Predsjednik SDP BiH. Svoj, a naš!
Last edited by Helena2014 on 07/12/2014 21:57, edited 1 time in total.
- Ridjobrki
#39070 Re: SDP
Čudi me kako niko nije našao za shodno prokomentirati ovu Lagumdžijinu izjavu sa Kongresa... Ta njegova ubleha i demagogija čovjeka tjera da se pita jel' on lud ili beskrajno bezobrazan...Jadno izgledaju dugogodišni članovi SDP-a koji u posljednje vrijeme o rukovodstvu pričaju kao da ništa sa njim nisu imali. Jesam li ja kriv što se u SDP- u namnožila lažna kasta stručnjaka koji misle da su sposobni, a ustvari nisu. Oni nisu lavovi već penzioneri koji hoće da se uguraju u strukture pa me zbog toga i napadaju, kazao je Lagumdžija.
U ovoj izjavi je on dodao kao da su ti likovi nesposobni i da nije SDP-a u CV-ju ne bi imali ništa sem JMBG-a. I kao, "jesam li ja kriv za to"? E pa jesi, jarane. Kriv si jer si 20 godina kreirao takav sistem u stranci gdje je za napredovanje bilo potrebno da si odan velikom vođi i da si ili retardiran ili korumpiran. Kriv si što cijeli taj ešalon nema sadržinu ali ima formu po uzoru na tebe lično i personalno.
Skontaj ti koliko bezobrazan trebaš biti da prosipaš ovakvu priču... Jel' on kriv što nije bilo demokratije i profesionalizma u stranci? Jok, eto Nailova mater kriva. Ko je Lipovaču, koji je najkarakterističniji primjer takvog kadra, vratio na čelo krajiškog SDP-a nakon što mu je KO USK dva puta izglasao nepovjerenje? Lipovača je ogledni primjer lika koji bez SDP-a ne bi imao u CV-ju ništa sem JMBG-a a on ga je naturio "uz kosu" cijelom Kantonu. Ovo je najočitiji primjer nesposobnog, bahatog i korumpiranog Zlajinog igrača kakvih ima kijamet... NIsu oni pali s neba već ih je ili Zlaja forsirao ili su svojim ljigavim karakterima iskoristili setup sistema koji je on odredio.
Al' de ti đubretu bezobraznom objasni...
@bob_rock: Mislim da ovo sadrži i odgovor na tvoje pitanje. Nije stvar u izboru kandidata, problem je što je cijeli taj sistem/setup retardiran i izopačen tokom zadnjih 17 godina da je to nemoguće popraviti.
-
ketronsd1
#39071 Re: SDP
De ba ne prdi covjece kad nemas pojma o cemu se radi.Kakav crni izrael.Svasttas procitati ovdje u pm.apsidejzi wrote:Pa naravno da je izlobirano. Ti mislio da politika funkcionise na principima pravde i postenjashibonja wrote:Ovakva GROMADA od covjeka da izgubi od podguzne muhe niksica,,,,,,sta reci nego izlobirano do koske,do bola,raspad ..![]()
![]()
Lobiranje je sastavni dio demokratskog procesa. Nemas pravo koristiti silu i jedino oruzje koje imas je lobiranje. Imas svoj interes i umjesto da poput divljaka ides u juris, ti lijepo odradis posao istiha i to je to. Pogledaj majstore zanata iz Izraela. Svedska vlada prizna Palestinu i dva mjeseca kasnije... svedska vlada je pred raspadom jer se nisu mogli "dogovoriti" u vezi budzeta i sad ce svedska najvjerovatnije imati vanredne izbore za koji mjesec.
Mislim... Kad mogu svedskoj to napraviti lobiranjem nije ni cudo sta rade jadnim i neobrazovanim arapima. I tako je svugdje. Mocne kompanije plate izbornu kampanju americkom predsjedniku a on im onda vrati na odgovarajuci nacin. Samo naivni narod misli da se stvari desavaju spontano, slucajno i uz dogovor svih strana. Grabljivice i predatori u sakoima i odjelima. Nista manje i nista vise.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39072 Re: SDP
gdje su sad oni što su desetljećima pričali kako bi glasali za SDP da nije zlaje 
-
VjecitiStudent
#39073 Re: SDP
Kad ode Zlatko Nikšić ...
A u GO sve stara all stars ekipa, pojačana Bakirom Hadžiomerovićem.
A u GO sve stara all stars ekipa, pojačana Bakirom Hadžiomerovićem.
-
zagor 19
#39074 Re: SDP
Bacih kratak pogled na službeni facebook profil SDP-a. I kako je već neko dobro ranije ovdje napisao, iz komentara na vijesti o novom predsjedniku, reklo bi se da SDP puca po šavu, taman 50:50, odnos onih koji čestitaju drugu Neki, prema onima koji rigaju, pljuju i žele napustiti SDP.
- Better Man
#39075 Re: SDP
Nek je stid i sramota svakog onog delegata koji je svoj glas dao nesposobnom uhljupu i ulizici Nikšiću. Mafiozo Lagumdžija je uspio u svom naumu i lik nije svjestan da ovim trajno sahranjuje SDP, osim ako se članstvo ne digne i silom njega, Nikšića i ostale korumpirane poltrone ne otjera.