Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mister Yes wrote:
Nije ni u Srbiji kod Srba postojala stranka koja se zalagala za odcjepljenje Kosova. Pa ipak se Kosovo odcjepi. A da su se dogovorili sa Albancima još početkom devedesetih garant bi u Srbiji ostao sjever Kosova. Ali jebiga, nije bilo stranke kod Srba koja bi se borila za podjelu Srbije
A Albanci su, jelte, prije toga etnicki ocistili srbe, sproveli genocid, masovna silovanja i tome slicno?
A imamo i primjer kralja Aleksandra koji je mogao bez problema pripojiti samo Bosnu Srbiji ali on se zaletio pa pokušao i Hrvatsku i Sloveniju pripojiti Beogradu.
madner wrote:Kako negirati nesto sto za drzavu ne postoji?
Hm, pa recimo Francuska ne negira Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su njeni državljani da pripadaju tim etničkim grupama... Samo ih službeno nije registrovala kao takve...
Kako onda ne negira ako nisu sluzbena kategorija?
Znači postoji jedino ono što je službeno? Francuska nije rekla da ne postoje etničke grupe, nego samo da joj ne treba evidencija o njima... Dakle, ničim ne negira da one postoje...
cyprus wrote:Hm, pa recimo Francuska ne negira Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su njeni državljani da pripadaju tim etničkim grupama... Samo ih službeno nije registrovala kao takve...
Imaju li oni na osnovu tog izjasnjavanja neka posebna prava?
Odnosno, ko brani Francuzima da se izjasnjavaju kao Bretonci ili Elzasani?
Ali to nije nista osim folklora.
U Francuskoj se ne izjašnjava o tome, stoga ne postoje posebna prava... Ali drugo je Francuska... Francuzi imaju preko 200 godina star izgrađen jedinstven državotvorni identitet... Neke druge države to nemaju...
Pa obicno, neko ako je clan neke organizacije ili grupe trazi nesto. Recimo ako si priznata nacionalna manjina, imas mozda pravo na nastavu na maternjem jeziku.
Ako drzava ne priznaje tu kategoriju, ne mozes ostvariti ni jedno pravo koje mislis da bi trebao imati na osnovu te kategorije. Naravno da to ne znaci da nesto ne postoji, no drzava ima upravo taj stav. Mozes biti isto tako i Marsovac u svojoj glavi.
cyprus wrote:Hm, pa recimo Francuska ne negira Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su njeni državljani da pripadaju tim etničkim grupama... Samo ih službeno nije registrovala kao takve...
Imaju li oni na osnovu tog izjasnjavanja neka posebna prava?
Odnosno, ko brani Francuzima da se izjasnjavaju kao Bretonci ili Elzasani?
Ali to nije nista osim folklora.
U Francuskoj se ne izjašnjava o tome, stoga ne postoje posebna prava... Ali drugo je Francuska... Francuzi imaju preko 200 godina star izgrađen jedinstven državotvorni identitet... Neke druge države to nemaju...
cyprus wrote:U Francuskoj se ne izjašnjava o tome, stoga ne postoje posebna prava... Ali drugo je Francuska... Francuzi imaju preko 200 godina star izgrađen jedinstven državotvorni identitet... Neke druge države to nemaju...
madner wrote:Pa obicno, neko ako je clan neke organizacije ili grupe trazi nesto. Recimo ako si priznata nacionalna manjina, imas mozda pravo na nastavu na maternjem jeziku.
Ako drzava ne priznaje tu kategoriju, ne mozes ostvariti ni jedno pravo koje mislis da bi trebao imati na osnovu te kategorije. Naravno da to ne znaci da nesto ne postoji, no drzava ima upravo taj stav. Mozes biti isto tako i Marsovac u svojoj glavi.
Duboka tema, al bliži mi se kraj radnog vremena, odoh kući
cyprus wrote:U Francuskoj se ne izjašnjava o tome, stoga ne postoje posebna prava... Ali drugo je Francuska... Francuzi imaju preko 200 godina star izgrađen jedinstven državotvorni identitet... Neke druge države to nemaju...
Mister Yes wrote:
A imamo i primjer kralja Aleksandra koji je mogao bez problema pripojiti samo Bosnu Srbiji ali on se zaletio pa pokušao i Hrvatsku i Sloveniju pripojiti Beogradu.
Tako je to uvijek u životu. Megalomanstvo se plaća.
Što bi Srbi rekli - zajebali nas Slovenci i Hrvati. Ali i megalomanija svakako.
seln wrote:
A Albanci su, jelte, prije toga etnicki ocistili srbe, sproveli genocid, masovna silovanja i tome slicno?
Pa oni u Srbiji čiji mozak radi na isti način na koji radi tvoj (radikali) su imali još gore mišljenje o Albancima nego ti o Srbima. Smatrali su da je Kosovo kolijevka srpstva koju su Albanci etnički očistili prvo za vrijeme Turske a zatim za vrijeme drugog svjetskog rata. Nema tu puno razlike. Radikali slično razmišljaju ma kako da se zovu.
Ali Kemal wrote:
550 hiljada ljudi trazi posao, a tebi to nije propast, sto znaci da te bas briga za te ljude, a time to znaci i da te bas briga i za drzavu.
a sad nam, vrli 'ekonomisto', objasni nacin na koji ce se uspostavom treceg entiteta i etnickom podjelom drzave rijesiti problem tih 550 000 nezaposlenih, odnosno koja je to uzrocno-posljedicna veza izmedju stvaranja etnicki cistih teritorija i zaposljavanja 550 000 nezaposlenih?.
bas me zanima tvoje 'strucno' 'ekonomsko' obrazlozenje?
Mister Yes wrote:
Pa oni u Srbiji čiji mozak radi na isti način na koji radi tvoj (radikali) su imali još gore mišljenje o Albancima nego ti o Srbima. Smatrali su da je Kosovo kolijevka srpstva koju su Albanci etnički očistili prvo za vrijeme Turske a zatim za vrijeme drugog svjetskog rata. Nema tu puno razlike. Radikali slično razmišljaju ma kako da se zovu.
tako je, kumasine!
takvih islamskih radikala i fundamentalista kakve su ove bosnje nemas ni u afganistanu...oni bi da uspostave serijatsku drzavu od une do drine i od save do mora a ovamo se k'o fol prodaju kao multietnicari. a da mogu ikako, i tvoju djecu bi sutra bacili lavovima...
Ali Kemal wrote:
550 hiljada ljudi trazi posao, a tebi to nije propast, sto znaci da te bas briga za te ljude, a time to znaci i da te bas briga i za drzavu.
a sad nam, vrli 'ekonomisto', objasni nacin na koji ce se uspostavom treceg entiteta i etnickom podjelom drzave rijesiti problem tih 550 000 nezaposlenih, odnosno koja je to uzrocno-posljedicna veza izmedju stvaranja etnicki cistih teritorija i zaposljavanja 550 000 nezaposlenih?.
Ja bih samo da se kratko ubacim, onako " ta trane". Niti bi nova drzava bila etnicki cista teritorija (sada ce mi se opet @madner navaliti na kosti) niti je svih 550 000 nezaposlenih (zvanicno) na teritoriji koja bi bila nova drzava.
Podjelom bi ostao znacajan dio novca u Republic Bosni jer trenutno najbogatiji kanton, Sarajevo, sufinansira kokuzne kantone koji bi pripali Hercegovini. Ta sredstva bi se usmjerila u privredu, socjalna davanja i penzioni fond. Za pocetak.
seln wrote:
Prvi put cujem da je Kosovo bilo etnicki ocisceno od strane Albanaca za vrijeme Turaka a jos manje u 2. SR. Zaboravio si spomenuti i genocid na Srbima na Kosovu i Metohiji i postaviti koji link sa interneta. Mozda nesto i naucim. Ozbiljno.
hizo ramidovic wrote:
Ja bih samo da se kratko ubacim, onako " ta trane". Niti bi nova drzava bila etnicki cista teritorija (sada ce mi se opet @madner navaliti na kosti) niti je svih 550 000 nezaposlenih (zvanicno) na teritoriji koja bi bila nova drzava.
Podjelom bi ostao znacajan dio novca u Republic Bosni jer trenutno najbogatiji kanton, Sarajevo, sufinansira kokuzne kantone koji bi pripali Hercegovini. Ta sredstva bi se usmjerila u privredu, socjalna davanja i penzioni fond. Za pocetak.
Pa hajde reci hanumo; jeli ova karta sto sam je nacrto tacna?
Nije. Republika Bosna mora imati izlaz na Savu i da joj pripadne Podrinje.
Styling wrote:
fulila si skroz, a ja te taman pohvalio da ti ide logika, ali sam se debelo zaheb'o...
tako da je bolje da se nisi 'ubacala' tj 'ubacao'...sad si ga dibidus uprskao.
Styling wrote:
Pa hajde reci hanumo; jeli ova karta sto sam je nacrto tacna?
Nije. Republika Bosna mora imati izlaz na Savu i da joj pripadne Podrinje.
A zasto? Zasto ne izlaz na more? Ili zasto ne i jedno i drugo? Ili pak i Herceg Novi?