Young Erotica wrote:
Pa ide napred ali postepeno. Od toga da se nije desilo ništa sada je to strašan zločin, masakr itd. Ja ti kazem kroz 10-20 godina mislim da će se i to nazvati pravim imenom i da ćemo se ograditi od tih ljudi, danas nije taj dan.
Ništa od tog. Prvo, u Srbiji su sve društveno/državne institucije upregnute u negiranje genocida, od samih državnih organa do medija i vodećih intelektualaca.
Sada su već stasale generacije rođene nakon rata kojima su Karadžić i Mladić heroji i ne mogu biti ništa drugo, a ICTY je bio međunarodna zavjera i sud usmjeren protiv Srba. Ono, za koji dan će cijeli svijet shvatiti da su Srbi bili nedužni.
Kultura negiranja genocida i skrivanja/prihvatanja ratnih zločinaca, stvorena u posljednjih 20 i kusur godina, s vremenom samo dobija na snazi. Za 10, 20 godina neće doći do katarze i prihvatanja sopstvenih zločina, nego suprotno - sve više će se dičiti tim zločinima i zločincima. Lično mislim da za jedno deceniju će sasvim normalno biti reći "šta je, šta hoćete, dobro ste i prošli".
Ta prilika za suočavanje s ratnim zločinima je propuštena kratko nakon pada Miloševića.
Bilo je već raznih anketa gdje se pokazalo da zapanjujuće mali broj ljudi u Srbiji uopšte zna da je Sarajevo bilo pod opsadom, a o simplificiranju srebeničkog genocida (nismo pobili ženu i djecu = nije genocid) da i ne govorim.
Eto, volio bih da se varam, ali vidjet ćemo.