Novogradnja u Sarajevu?
-
Excello
#3901 Re: Novogradnja u Sarajevu?
@MrShadow
Kako racunaju kvadraturu balkona/baste u ovim Waves zgradama, je li kao 0.5, 0.75 ili kao puni kvadrat?
http://cic.ba/bs/project_item/otes-biznis-kompleks/
Na pocetnoj stranici stoji stan od 68.5 kvadrata, ali basta iznosi 12.5 kvadrata?
Iskreno, nikad ne bih dao po 2300 KM za 12.5 kvadrata baste/balkona.
Kako racunaju kvadraturu balkona/baste u ovim Waves zgradama, je li kao 0.5, 0.75 ili kao puni kvadrat?
Na pocetnoj stranici stoji stan od 68.5 kvadrata, ali basta iznosi 12.5 kvadrata?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3902 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Haris.ba wrote:Nije da ih branim, ali kupovinom stana na centralnom grijanju - pristaješ na uslove. To isto ko da tražiš da ne plaćaš kanalizaciju jer je ne koristiš.made_in_sarajevo wrote:dakle bukvalno je drzava za par ljudi,a ostali se jebite. sa ovim su uveli da moras koristiti nesto bez obzira jel ti odgovora ili ne, jesi li zadovoljan ili ne. sto kazes skupiti 5 ljudi da barem zalbu slozi za nesto je misaona imenica.
jos kad se sjetim kako su samo ove privatne kotlovnice digle cijenu pausala sa izgovor digle su i toplane,a veze jedni sa drugim nemaju, ali sve po zakonu.
placaj sve zivo i moguce,a nema veze sto pola stvari se ne moze uopste ni koristiti.
morat cu i zakon o zastiti potrosaca preroviti, taj mi je zakon jos ostao kao neka svjetla tacka u ovoj divljni
To je cijena života u urbanom okruženju. Drugo je što vlast neće da natjera i individualne objekte na ekološko grijanje. Ali, to je jedino rješenje za smog u Sarajevu.
Ja živim u zgradi koja je na plinu. I ne bih se mijenjao. Ali, u mojoj zgradi ima stanova koji se zagrijavaju na drva. I lug i troha su nešta što se povlači po stubištu. Da ne pričam o cijepanju drva u stanu.
a tek miris svježih drva koja se suše u stubištu
a tek ostatci od uglja kad se sve pomete
- bilic
#3903 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nije da ih branim, ali kupovinom stana na centralnom grijanju - pristaješ na uslove. To isto ko da tražiš da ne plaćaš kanalizaciju jer je ne koristiš.Black swan wrote:Haris.ba wrote:made_in_sarajevo wrote:dakle bukvalno je drzava za par ljudi,a ostali se jebite. sa ovim su uveli da moras koristiti nesto bez obzira jel ti odgovora ili ne, jesi li zadovoljan ili ne. sto kazes skupiti 5 ljudi da barem zalbu slozi za nesto je misaona imenica.
jos kad se sjetim kako su samo ove privatne kotlovnice digle cijenu pausala sa izgovor digle su i toplane,a veze jedni sa drugim nemaju, ali sve po zakonu.
placaj sve zivo i moguce,a nema veze sto pola stvari se ne moze uopste ni koristiti.
morat cu i zakon o zastiti potrosaca preroviti, taj mi je zakon jos ostao kao neka svjetla tacka u ovoj divljni
To je cijena života u urbanom okruženju. Drugo je što vlast neće da natjera i individualne objekte na ekološko grijanje. Ali, to je jedino rješenje za smog u Sarajevu.
OD GRIJANJA PO MOJIM SAZNANJIMA MOŽE SE ODJAVITI ...
SAMO AKO ČITAVA ZGRADA 100 % POTPIŠE .... A to je prosto nemoguče postići
-
elk
#3904 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Prezvakana tema odavno.ne mozes im nista,potpisao si ugovor,tamo ti je sigurno nesto o tome pisalo.jedini nacin je da se odselis.i napravis kucu.ili kupis stan gdje je plinsko grijanje.a to ima svojih mana isto.recimo,cijena plina.
A ovo cijepanje drva u stanu
.samo stavis nesto ispod,da te zena ne ruzi sto si sjebo parket 
A ovo cijepanje drva u stanu
- Haris.ba
#3905 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zafrkao se kada se pravila kuća pa stavio 5 centi termofasade, pa na sjevernoj strani nije dovoljno. Pa moram dodati. Treba peć na pelet - 3ipo milje najjeftinija. Pa treba radijatori i cijevi. Pa majstori.elk wrote:Prezvakana tema odavno.ne mozes im nista,potpisao si ugovor,tamo ti je sigurno nesto o tome pisalo.jedini nacin je da se odselis.i napravis kucu.ili kupis stan gdje je plinsko grijanje.a to ima svojih mana isto.recimo,cijena plina.
A ovo cijepanje drva u stanu.samo stavis nesto ispod,da te zena ne ruzi sto si sjebo parket
I imaš opciju da kupiš stan i plaćaš nekoga drugoga da se sekira oko tvoga grijanja. I to uključuje plaćanje održavanja sistema neovisno od korištenja.
Pošto se zbog cijene zemljišta isplati graditi velike zgrade, nema drugoga rješenja nego centralnog grijanja. Alternativa je razmišljanje o fasadi i samostalno održavanje. I ja bih volio da urbanistički je plafon 5,6 spratova na zgradama (ko u Lukavici
Oni je mogu računati kako hoće, mogu ti je i džaba dati a da samo platiš kvadraturu stana. Po pravilima je lođa 0,75, a balkon je 0.5. Ono mi liči na lođu.Excello wrote:Kako racunaju kvadraturu balkona/baste u ovim Waves zgradama, je li kao 0.5, 0.75 ili kao puni kvadrat?
A ja bih uvijek kupio stan sa velikim balkonom. Zavisno od orijentacije, od proljeća do jeseni dobar balkon u stanu mijenja kvalitet življenja uveliko.
Uvijek sam bio fasciniran kada ljudi na kućama prave balkone reda radi. Pored hale, balkon je meni najvažnija prostorija u stanu/kući.
-
Excello
#3906 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ko ima viska para moze placati i ogromne balkone ... Da ti i ne spavas na balkonu kad ti je toliko vazanHaris.ba wrote:Oni je mogu računati kako hoće, mogu ti je i džaba dati a da samo platiš kvadraturu stana. Po pravilima je lođa 0,75, a balkon je 0.5. Ono mi liči na lođu.Excello wrote:Kako racunaju kvadraturu balkona/baste u ovim Waves zgradama, je li kao 0.5, 0.75 ili kao puni kvadrat?
A ja bih uvijek kupio stan sa velikim balkonom. Zavisno od orijentacije, od proljeća do jeseni dobar balkon u stanu mijenja kvalitet življenja uveliko.
Uvijek sam bio fasciniran kada ljudi na kućama prave balkone reda radi. Pored hale, balkon je meni najvažnija prostorija u stanu/kući.
- Haris.ba
#3907 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa stanovi na Otesu sa velikim lođama i nisu za one koji gledaju 50 kvadrata sa tri sobe. To je malo drugačija klijentela. A veliki balkoni/lođe (zavisno od klime na lokaciji, a i historije gradnje) su i vani veliki luksuz na stanovima i kreću se uglavnom oko 4-5 kvadrata.
Balkon/lođa od 12 kvadrata je luksuz. A prosječna spavaća i nema više od 12ak kvadrata. Spavaću svako može imati u prosječnom stanu, balkon ne.
I volio bi da projekat u Otesu uspije. Možda to promjeni paradigmu planiranja rasporeda u stanovima. Recimo u Benisu na Stupu ima podosta stanova sa finom kvadraturom balkona (oko 4 kvadrata) čak i u stanovima sa oko 50ak kvadrata.
Samo što mislim da su trebali staviti jednoslojne portale na lođe u Otesu.
P.S.
A dijete mi je zauzelo spavaću. Naravno da mi je balkon zadnja nada.
Balkon/lođa od 12 kvadrata je luksuz. A prosječna spavaća i nema više od 12ak kvadrata. Spavaću svako može imati u prosječnom stanu, balkon ne.
I volio bi da projekat u Otesu uspije. Možda to promjeni paradigmu planiranja rasporeda u stanovima. Recimo u Benisu na Stupu ima podosta stanova sa finom kvadraturom balkona (oko 4 kvadrata) čak i u stanovima sa oko 50ak kvadrata.
Samo što mislim da su trebali staviti jednoslojne portale na lođe u Otesu.
P.S.
A dijete mi je zauzelo spavaću. Naravno da mi je balkon zadnja nada.
-
MrShadow
#3908 Re: Novogradnja u Sarajevu?
racunaju 0.5 balkon.
Ja sam se zaljubio u ove zgrade i veoma sam blizu da kupim stan dole, nadam se da ce cijeli projekat uspjeti i da nece ostati na 2 zgrade na kraju.
Svasta su obecali, cestu, setaliste, trgovine, restoran, ako sve ispune 2300 m/2 nije nista za tu gotivu i mir.
u zgradama ne postoji stan sa vise od 2 spavace, ali zato je spavaca 20 m2 sa kupatilom u spavacoj
Balkoni su u prosjeku oko 20m2 po stanu, mozes fudbala na njima igrati
Ja sam se zaljubio u ove zgrade i veoma sam blizu da kupim stan dole, nadam se da ce cijeli projekat uspjeti i da nece ostati na 2 zgrade na kraju.
Svasta su obecali, cestu, setaliste, trgovine, restoran, ako sve ispune 2300 m/2 nije nista za tu gotivu i mir.
u zgradama ne postoji stan sa vise od 2 spavace, ali zato je spavaca 20 m2 sa kupatilom u spavacoj
- VladaFBiH
#3909 Re: Novogradnja u Sarajevu?
i ja se nadam da neće ostatiti na dvije zgrade i da im se neće desiti "bosanski hajvan" kao sa vrtovima riverine koji je btw. izgubio sve presude i mora ogromnu sumu da isplati investitorima koji izgleda najavljuju nastavak projekta (ja bih lično sve zatjerao u PM) - poetska pravdaMrShadow wrote:racunaju 0.5 balkon.
u zgradama ne postoji stan sa vise od 2 spavace, ali zato je spavaca 20 m2 sa kupatilom u spavacoj![]()
![]()
-
MrShadow
#3910 Re: Novogradnja u Sarajevu?
A sta se to desilo sa vrtovima?VladaFBiH wrote:i ja se nadam da neće ostatiti na dvije zgrade i da im se neće desiti "bosanski hajvan" kao sa vrtovima riverine koji je btw. izgubio sve presude i mora ogromnu sumu da isplati investitorima koji izgleda najavljuju nastavak projekta (ja bih lično sve zatjerao u PM) - poetska pravdaMrShadow wrote:racunaju 0.5 balkon.
u zgradama ne postoji stan sa vise od 2 spavace, ali zato je spavaca 20 m2 sa kupatilom u spavacoj![]()
![]()
- Haris.ba
#3911 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne znam detalje, ali neke stavi znam. I volio bih čuti čitavu priču.MrShadow wrote:A sta se to desilo sa vrtovima?
Zanimljivo je da su se susretali sa istom pričom da su daleko, da je lokacija nigdje veze, da su preskupi kao sada projekat Valovi u Otesu.
A narod okolo pravi kuće gdje stigne.
Vidim da je Bingo u pregovorima da preuzme Altu i Merkur na Otoci. Kad bi preuzeo onaj trži centar kod Vrtova riverine - mislim da bi mu samo ostalo još neka manja radnja u centru Ilidže pa da bude dobra konkurencija Konzumu. Mada jeste problem što nema skretanja sa Zapadnog prilaza iz pravca Hadžića.
-
Mraz992
#3912 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Valovi izgledaju super, za razliku od drugih zgrada, i ko trazi mir i komfor, dobice ga sigurno.
- VladaFBiH
#3913 Re: Novogradnja u Sarajevu?
prvo da naglasim da ovo pišem kao druga ruka i možda ima "fula" ali je u suštini to je to (davno mi je ovo ipričao čovjek koji je bio direktno uključen u priču):Haris.ba wrote:Ne znam detalje, ali neke stavi znam. I volio bih čuti čitavu priču.MrShadow wrote:A sta se to desilo sa vrtovima?
Zanimljivo je da su se susretali sa istom pričom da su daleko, da je lokacija nigdje veze, da su preskupi kao sada projekat Valovi u Otesu.
A narod okolo pravi kuće gdje stigne.![]()
Vidim da je Bingo u pregovorima da preuzme Altu i Merkur na Otoci. Kad bi preuzeo onaj trži centar kod Vrtova riverine - mislim da bi mu samo ostalo još neka manja radnja u centru Ilidže pa da bude dobra konkurencija Konzumu. Mada jeste problem što nema skretanja sa Zapadnog prilaza iz pravca Hadžića.
Ono što ja znam je da je malezijac imao namjeru da napravi naselje i nakon napravljenje dvije zgrade počeo je da pravi šoping centar (koji je bio full izdat - koliko god nevjerovatno bilo i čak je u početku plaćao penale za kašnjenje firmama koje su iznajmile prostore - ne znam da li se sječate reklama na tramvajima "vidimo se poslije izbora" + reklama da se tamo otvara Mercator) i da je firma Ahydron-Građenje kao izvođać radova tražila nekoliko puta dodatne isplate /pričamo o milionskim iznosima/ dok malezijac nije popizdio i tražio papire koji potvrđuju da su se troškovi uvećali što ovi naravno nisu mogli dostaviti. Nakon toga Ayhrdon-Građenje diže neosnovanu tužbu u iznosu od 2.000.000KM ako me sjećanje ne vara i na neki način stavlja sudsku zabranu na raspolaganje imovnom malezijca (šoping centra). Nakon hebet godina i izgubljenih postupaka ovih dana je Ahydron-Građenje dovršilo objekat (prije godinu/dvije je objekat završen) u nadi da ga malezijac neće tužiti a kako sam čuo da če mu ovaj uzeti sve jer ga je ovaj *ebao toliko godina i da će mu sve naplatiti (priča se o 20tak miliona odštete) iako lik navodno ima toliko para da mu to ništa ne znači... dodatno info koji sam dobio da će malezijac nastaviti raditi (nadam se da je ovo tačno jer ja ne bih)... u suštini je to otpriliko koliko sam čuo - suština priče je ovo ako sam nešto pogriješio nešto halalite
- agent_zero
#3914 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Gledam ide "Izvor" k'o halva...
Onu visinu je max trebalo dozvoliti i Tibri.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3915 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jah, a Sarajevo Tower 26 spratova
I mozda bi to i islo do neke razumne visine, ali mene cudi kako oni ne prave i vise zgrade, obzirom na surovanje sa aktuelnom vlasti.
I mozda bi to i islo do neke razumne visine, ali mene cudi kako oni ne prave i vise zgrade, obzirom na surovanje sa aktuelnom vlasti.
- Haris.ba
#3916 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa fine su zgrade. Samo što je šteta što nije stao i što će zatvoriti unutrašnje stanove. Barem da ostavi nekih 15ak metara otvora.agent_zero wrote:Gledam ide "Izvor" k'o halva...
Preko puta ceste u naselju ide nova zgrada, isto na U. Mada ta bi trebala da ne bude izlomljeno U ko Izvor.
P.S.
Koliko ima neprodatih stanova po Tibri? Neko mi reče čitava jedna lamela.
- agent_zero
#3917 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Isto važi i za Tower.Tomahawk11 wrote:Jah, a Sarajevo Tower 26 spratova![]()
Ne znam koliko će one butmirove zgrade na otoci imati etaža.
Za veneto ako se ne varam piše 8 etaža, to je ok. Ali dozvoliti tibri i toweru toliku spratnost je suludo!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3918 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mozda ova sto se radi.Haris.ba wrote:
P.S.
Prva i druga su prodate.
-
neki
#3919 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Veneto 13, Butmir 12agent_zero wrote:Isto važi i za Tower.Tomahawk11 wrote:Jah, a Sarajevo Tower 26 spratova![]()
Ne znam koliko će one butmirove zgrade na otoci imati etaža.
Za veneto ako se ne varam piše 8 etaža, to je ok. Ali dozvoliti tibri i toweru toliku spratnost je suludo!
- agent_zero
#3920 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bože sačuvaj,,,
- Haris.ba
#3921 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne kontam šta je fazon. Pa imaš u relativnoj blizini zgrada sa po 20 spratova. Niže niz rijeku Alipašino ima zgrade sa po 12-13 spratova.agent_zero wrote:Bože sačuvaj,,,
Ni Bosmali da se prave ne vidim u čemu je problem.
- agent_zero
#3922 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa baš i zato.Haris.ba wrote:Ne kontam šta je fazon. Pa imaš u relativnoj blizini zgrada sa po 20 spratova. Niže niz rijeku Alipašino ima zgrade sa po 12-13 spratova.agent_zero wrote:Bože sačuvaj,,,
Ni Bosmali da se prave ne vidim u čemu je problem.
Za ovakvu konfiguraciju grada i vremenske (ne)prilike graditi tolike nebodere je suludo. "Izvor" sam naveo kao primjer lijepih zgrada u novogradnji sa nekom normalnom spratnošću.
Tibrizacija maltene usred grada mi se gadi.
-
Gray
#3923 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako pod tibra mislite na novu otoku, i treća lamela (B) je rasprodata, ona se sada završava, a radi se četvrta (lamela C - ona je tek dva sprata iznad zemlje), možda u njoj ima neprodatih stanova.Tomahawk11 wrote:Mozda ova sto se radi.Haris.ba wrote:
P.S.
Prva i druga su prodate.
- Haris.ba
#3924 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Gradnjom zgrada se ipak koliko toliko urbanizira. Nažalost, izbor je kuća na brdu u kojoj će se ili ložiti gume ili ugalj, u najboljem slučaju pelet - što opet nije rješenje. Tako da su zgrade u ovoj nesposobnosti vlasti jedino rješenje smanjenja zagađenja u Sarajevu. Jer ljudi će dolaziti da žive. A bum nelegalne gradnje individualnih kuća je upravo započeo zato što nije bilo stanogradnje. a pritisak doseljavanja je bio veliki (to je počelo 80-ih godina).agent_zero wrote:
Za ovakvu konfiguraciju grada i vremenske (ne)prilike graditi tolike nebodere je suludo. "Izvor" sam naveo kao primjer lijepih zgrada u novogradnji sa nekom normalnom spratnošću.
Tibrizacija maltene usred grada mi se gadi.
Ne vidim šta bi se dramatično promjenilo u mikroklimi Sarajeva kada bi se pravili neboderi (barem ono što mi smatramo neboderima) nego zgrade od 12-13 spratova. Naravno, ne prave se zato što je jeftinije praviti ovakve zgrade.
Isto ko da smo Pariz u pogledu spratnosti.
Lukavica je odabrala finu politiku izgradnje petospratnica. I to stvarno lijepo izgleda. Omogućava manji pritisak na infrastrukturu. Ali, oni imaju ogroman prostor za širenje još. Sarajevo nema (ustvari ima, ali nije priveden namjeni). Cijena zemlje u Sarajevu je mnogo veća. I to uslovljava veću iskorištenost parcele.
Naravno. Ono što su dopustili Tibri na Stupu je katastrofa. Ali, ne vidim razlog protiv visokoj gradnji.
- johntra
#3925 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima dosta još stanova po piku, jeste da se radi o preprodaji, ali ima stanova...hoće agencije da se ugrade...a nekako mi baš nerealno zvuči da je Tibraš prodao baš sve stanove...Gray wrote:
Ako pod tibra mislite na novu otoku, i treća lamela (B) je rasprodata, ona se sada završava, a radi se četvrta (lamela C - ona je tek dva sprata iznad zemlje), možda u njoj ima neprodatih stanova.