Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#3901 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by topcam »

Nadjite nekoga ko sa ljubavlju kuha, a da se od toga ne deblja. To je sva tajna.
aurora313

#3902 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by aurora313 »

Naslovnica wrote:Od kada sam na minimalnom unosu ugljikohidrata, a ima tome manje od 3 mjeseca, smršao sam 16kg. :D

Najozbiljnije.
Sa BMI 49,6 na 44,9.
Dakle, izbacio sam iz jelovnika slijedeće:
Hljeb, i sve što ima bilo kakve veze sa brašnom.
Slatko, i bilo šta što ima šećera (makar i vještačkih).
Krompir, riža, grah - NO NO.
Rafinisana ulja (osim kokosovog i maslinovog ekstra djevičanskog, i putera).
Alkohol - ništa.

Čime se hranim?
Piletina, riba, meso na raznorazne načine (najčešće ćevapi), slanina, suho meso (domaće), jaja, kikiriki (u manjim količinama), pijem kafu sa tek toliko mlijeka da nije crna, kupus u raznim kombinacijama, tikvice, patlidžan, karfiol, kelj, mrkva (u manjim količinama), gljive, razne vrste sireva, kajmak, džigerica. Odo voća jagode, trešnje, borovnice, maline. Nisam neki ljubitelj boća tako da mi ne pada teško što ne jedem jabuke i sl.
Dnevno, za svaki slučaj, popijem 1 tabletu (kompleks vitamina i minerala).
I nikada nisam gladan.
Čudo jedno šta se dešava sa organizmom kada se minimizira unos ugljikohidrata.

Kod mene je problem inzulinska rezistencija.

Siguran sam da mnogi od onih koji su bezuspješno pokušavali da smršaju imaju isti problem kao i ja.
Krenite od pravog doktora, izbacite iz ishrane sve otrove koje nam serviraju u hrani (prvenstveno šećere) i kile će krenuti dole.
Još uvijek nisam u mogućnosti da upražnjavam neki vid malo jače aktivnosti (osim malo bržeg hodanja), ali sam siguran da ću naredno proljeće ponovo moći komotno na biciklo, nakon skoro 10 godina.
:thumbup:
Ti si na dijeti koja je bila veoma popularna u Americi: Dr. Atkins' Diet.

Dozvoljeno:
Svako meso i to što masnije to bolje. U vlastitom sosu (ali ne umakati u somun!), kuvano... riba, školjke... Naresci su Ok ali ne isuviše zbog ogromne količine soli.
Umjereno povrće (uglavnom zeleno) i to ne preko 50 (ugljikohidrata) karbohidrata dnevno,
Kajmak, puter, sir tvrdi, puter od kikirikija ili kikiriki, makadamija oraščići
Jaja na svaki način

NE dozvoljeno:
Škrob svake vrste, šećeri, voće...
NEMA pita ni pizze!

Treba uzimati vitamine, kalij, itd.

Ja sam je uopražnjavao prije nekih 20 godina i u toku preko 2 godine divno sam se osjećao. Nikada gladan što kažeš.
Za one koji smatraju da ne valja, neka razmisle kako se hrane Inuiti tj. Eskimi, koji dugo žive i koji nisu debeli.

Ali kada sa nje siđeš, vrlo brzo si na starom... :sad:
AFEni

#3903 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by AFEni »

Ja sam za mjesec smrsala deset kg,ne znam koliko je to zdravo,ali jako slabo sam jela,skoro nikako...I sada mi se ne jede nista,danas popila dvije kafe,i jedno pilece krilce pojela za rucak,nemam apetita
MOSALJOZE

#3904 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

AFEni wrote:Ja sam za mjesec smrsala deset kg,ne znam koliko je to zdravo,ali jako slabo sam jela,skoro nikako...I sada mi se ne jede nista,danas popila dvije kafe,i jedno pilece krilce pojela za rucak,nemam apetita
Zezneš metabolizam,padne imunitet podlozna si bolestima....Sve povlači jedno drugo.
omar little

#3905 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by omar little »

ja kad ne bi jela cupala bi grkljane od zivcanosti. :D na stranu sto je koncentracija slaba, ne mozes se baviti nikakvim aktivnostima i onog dana kada krenes jesti kako treba sve se kile vrate. nije odrzivo ni zdravo.
Naslovnica

#3906 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

aurora313 wrote:
Naslovnica wrote:Od kada sam na minimalnom unosu ugljikohidrata, a ima tome manje od 3 mjeseca, smršao sam 16kg. :D

Najozbiljnije.
Sa BMI 49,6 na 44,9.
Dakle, izbacio sam iz jelovnika slijedeće:
Hljeb, i sve što ima bilo kakve veze sa brašnom.
Slatko, i bilo šta što ima šećera (makar i vještačkih).
Krompir, riža, grah - NO NO.
Rafinisana ulja (osim kokosovog i maslinovog ekstra djevičanskog, i putera).
Alkohol - ništa.

Čime se hranim?
Piletina, riba, meso na raznorazne načine (najčešće ćevapi), slanina, suho meso (domaće), jaja, kikiriki (u manjim količinama), pijem kafu sa tek toliko mlijeka da nije crna, kupus u raznim kombinacijama, tikvice, patlidžan, karfiol, kelj, mrkva (u manjim količinama), gljive, razne vrste sireva, kajmak, džigerica. Odo voća jagode, trešnje, borovnice, maline. Nisam neki ljubitelj boća tako da mi ne pada teško što ne jedem jabuke i sl.
Dnevno, za svaki slučaj, popijem 1 tabletu (kompleks vitamina i minerala).
I nikada nisam gladan.
Čudo jedno šta se dešava sa organizmom kada se minimizira unos ugljikohidrata.

Kod mene je problem inzulinska rezistencija.

Siguran sam da mnogi od onih koji su bezuspješno pokušavali da smršaju imaju isti problem kao i ja.
Krenite od pravog doktora, izbacite iz ishrane sve otrove koje nam serviraju u hrani (prvenstveno šećere) i kile će krenuti dole.
Još uvijek nisam u mogućnosti da upražnjavam neki vid malo jače aktivnosti (osim malo bržeg hodanja), ali sam siguran da ću naredno proljeće ponovo moći komotno na biciklo, nakon skoro 10 godina.
:thumbup:
Ti si na dijeti koja je bila veoma popularna u Americi: Dr. Atkins' Diet.

Dozvoljeno:
Svako meso i to što masnije to bolje. U vlastitom sosu (ali ne umakati u somun!), kuvano... riba, školjke... Naresci su Ok ali ne isuviše zbog ogromne količine soli.
Umjereno povrće (uglavnom zeleno) i to ne preko 50 (ugljikohidrata) karbohidrata dnevno,
Kajmak, puter, sir tvrdi, puter od kikirikija ili kikiriki, makadamija oraščići
Jaja na svaki način

NE dozvoljeno:
Škrob svake vrste, šećeri, voće...
NEMA pita ni pizze!

Treba uzimati vitamine, kalij, itd.

Ja sam je uopražnjavao prije nekih 20 godina i u toku preko 2 godine divno sam se osjećao. Nikada gladan što kažeš.
Za one koji smatraju da ne valja, neka razmisle kako se hrane Inuiti tj. Eskimi, koji dugo žive i koji nisu debeli.

Ali kada sa nje siđeš, vrlo brzo si na starom... :sad:
Znači, jučer sam se opet vagao.
Od 02.aprila - 23kg.
Samo bez ugljikohidrata, odnosno minimalan unos.
Pijem Fordex 3x dnevno, mislim da je 850mg ili 1000mg, zbog inzulinske rezistencije.
Drama kakve se promjene dešavaju u mom životu. :thumbup:
aurora313

#3907 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by aurora313 »

Naslovnica wrote: Znači, jučer sam se opet vagao.
Od 02.aprila - 23kg.
Samo bez ugljikohidrata, odnosno minimalan unos.
Pijem Fordex 3x dnevno, mislim da je 850mg ili 1000mg, zbog inzulinske rezistencije.
Drama kakve se promjene dešavaju u mom životu. :thumbup:
'URIGNOST 11' su testing papirići na kojima se mjeri učinkovitost ove dijete. Da bi se na njoj mršalo, masne ćelije treba da luče ketone, koji se pomoću ovih testnih listića kontrolišu. Duboka ketonizacija je Ok za 2-3 nedjelje, ali nakon toga treba malo ugljikohidrata, dok će test reći ako je neko prešao granicu.

Preporučuje se da se svakih 6 mjeseci pravi krvna slika kao i analiza urina. Kako se ketoni luče kod ozbiljnijih poremećaja bubrega, treba reći doktoru oko primjene dijete.
Naslovnica

#3908 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

Nisam u dubokoj ketozi, imam trakice.
Nekakva sredina na onoj skali.
Ugljikohidrate uneswm kroz mliječne produkte, kikiriki, daleko je to od apsolutne nule.
mayab

#3909 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

:lol:
Image
Sanchez22

#3910 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

mayab wrote::lol:
Image
Koliko sad moram imati da ne bih bio "mrsav" :)
Meni kazu da sam mrsav,a imam preko 90 kg :lol:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3911 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Od danas bez hljeba, slatkiša, gaziranih pića (osim Cole Zero) i neću jesti iza 18h ništa osim voća i koje mrkve. Šećer samo da malo zasladim kafu ili čaj (1-2 kafe dnevno max). Od iduće sedmice teretana i fizička aktivnost, a gledacu da svaki dan šetam makar malo počevši od za pola sata. Pa da vidimo rezultate. :)
emmir1

#3912 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by emmir1 »

Jimmy McNulty wrote:Od danas bez hljeba, slatkiša, gaziranih pića (osim Cole Zero) i neću jesti iza 18h ništa osim voća i koje mrkve. Šećer samo da malo zasladim kafu ili čaj (1-2 kafe dnevno max). Od iduće sedmice teretana i fizička aktivnost, a gledacu da svaki dan šetam makar malo počevši od za pola sata. Pa da vidimo rezultate. :)

Nemoj šećer nikako, sokove nikako, šetaj jedno sat dva.

Vrlo bitno da izbaciš ovih 5 stvari

Sve od bijelog brašna kao i integralnog, nema puno razlike.
Sol rafiniranu, kupi himalajsku sol.
Šećer
Bijelu rižu
Ulje

To je za početak, da se privikavaš na zdravu ishranu.

Ja sam za 10 mjeseci skinuo 40 kg, sada na 180 cm imam 80 kg.

Na početku nisam znao šta da jedem i samo sam jeo mladi sir i supu a danas jedem raznovrsnije od svih ukućana, milion jela imam.

Danas sam recimo jeo kolač i to 5 komada.

Kada želiš slatko
Izgnjaviš bananu, istopiš čokoladu od preko 70 posto kakao, dodaš šoljicu zobi, malo suhe brusnice i grodzica, te mljeveni badem, orah.
Napraviš kuglice i u frižider
Extra kolač

Inače podrška za tu ishranu, vrlo brzo ćeš primjetit na organizmu poboljšanje, na koži, probavi
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3913 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Ma bez svega apsolutno mogu ali kako da pijem neslatku kafu? :-) Nemoguće.

i ne trebam ja izgubiti puno, nego možda nekih 10 kilograma da budem taman ko čvoka a 15 da budem na idealnoj težini. Mislim već sam bio na njoj ali udebljao sam se iz nekih razloga, sad da ne navodim. A također sam prije 2-3 godine sletio oko 40-ak kilograma. :)

Razmišljao sam da počnem piti zeleni čaj dva puta dnevno? Pomaže li on išta?
quarterback

#3914 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

Jimmy McNulty wrote:Ma bez svega apsolutno mogu ali kako da pijem neslatku kafu? :-) Nemoguće.

i ne trebam ja izgubiti puno, nego možda nekih 10 kilograma da budem taman ko čvoka a 15 da budem na idealnoj težini. Mislim već sam bio na njoj ali udebljao sam se iz nekih razloga, sad da ne navodim. A također sam prije 2-3 godine sletio oko 40-ak kilograma. :)

1. mozes
2. ne
emmir1

#3915 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by emmir1 »

Jimmy McNulty wrote:Ma bez svega apsolutno mogu ali kako da pijem neslatku kafu? :-) Nemoguće.

Zeleni čaj je sigurno dobar i ja ga pijem.

Možda da uzmeš red čokolade sa 70 posto kakao uz kafu, bolje nego šećer.

A ja pijem pored zelenog čaja i čaj od gloga i đumbira
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3916 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Šta je dobro ovako za grickanje uz film? :D
Digla_da_kreci

#3917 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Digla_da_kreci »

Kazes prije 2-3 godine si sletio 40 kg :shock: sad opet 10-15 skidas...puno skaces sa kilazom...
uz film mrkvica :D bademi i slicine zdravije grickalice tipa orascica, sjemenki, kospice :D mozda i kokice domace bez masnoca i soli. al nista previse obilato...
solja zelenog caja ce ti dobro doci, ili nacijedi limuna u vodu i nosi sa sobom flasu i pijuckaj od jutra tokom cijelog dana
napomena: nemoj istovremeno piti jedno za drugim kafu-zeleni-limun jer obara zeljezo pa da sta ne zajebes :D ako stignes bar vikendom do smetova skokni pa hodaj uzbrdicu, topit ce ti kile.
omar little

#3918 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by omar little »

bademi, orasi, kospice, sve te navede grickalice imaju po trocifreni broj kalorija u kolicini kolko u oko da ti stane. mani se toga na pocetku dok ne izbalansiras novi nacin ishrane i ne naviknes se na manje porcije. kokice su dobre, mozda i perece/stapici neki ali moras paziti dobro na kolicinu. grickaj grozdje, mandarinice, tako neke vocne zanimacije ili mrkvice.

hajde vise brate skidaj te kile, otkad vices :D
Digla_da_kreci

#3919 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Digla_da_kreci »

Saka badema/sjemenki je zdrava kalorija koja je dobrodosla organizmu i niko se od tog nije udebljo, za razliku od smeca tipa stapica koje nema nikakve svrhe niti koristi.
omar little

#3920 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by omar little »

porcija sadrzi oko 20tak badema i ima preko 150 kalorija, niko bez etabliranja nove navike mjerenja hrane, ili obracanja paznje na kolicinu, nece pojesti samo 20tak badema nego duplo ili trostruko uz film. sasvim jasno napisah zasto govorim da su orasi i sjemenke zamka na pocetku i jos jasnije podvukoh vaznost kolicine pojedene hrane.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3921 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

omar little wrote: hajde vise brate skidaj te kile, otkad vices :D
Ma bio sam skino, ko ščap bio :mrgreen: međutim pio sam jedne tablete jedan vremenski period, uz njih se udebljao, a uz to neka sveopća letargija i puf. :D Kažem ti, 10-ak bi bilo taman ko čvoka a 15 kad bih opet uspio mogu pravac u Holivud :mrgreen:
Digla_da_kreci

#3922 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Digla_da_kreci »

omar little wrote:porcija sadrzi oko 20tak badema i ima preko 150 kalorija, niko bez etabliranja nove navike mjerenja hrane, ili obracanja paznje na kolicinu, nece pojesti samo 20tak badema nego duplo ili trostruko uz film. sasvim jasno napisah zasto govorim da su orasi i sjemenke zamka na pocetku i jos jasnije podvukoh vaznost kolicine pojedene hrane.
I ja jos jasnije rekoh da se nista od navedenog ne jede obilato. Ako nece obracati paznju i pojesti prekovise badema, jednako tako ce se onda nazderati i stapica/pereca/bilocega, jer jelte nece paziti na kolicinu. A valjda treba paziti ako se zeli balansirati, biti umjeren ili mrsati.
Zamka je poceti uvoditi zdravije grickalice i navikavati se na njih, a nije ostati na junku? :mrgreen:
Lik izbacuje hljebove, secere, pica, organizam dozivljava shok, nece jesti iza 18h i ti velis da zamezi stapicima? :D
omar little

#3923 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by omar little »

navedoh voce i mrkvu. i da, porcija pretzels uz film, jer je to trazio, grickalice, mu nece nastetiti. sve se jede u moderaciji i nista se ne mora zrtvovati. udebljao se samo onaj ko je unosio vise nego sto je potrosio.
emmir1

#3924 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by emmir1 »

Ja jedem jako puno badema i oraha i nisam se debljao od njih

jabuku na kockice iskuham 10 min i dodam zobene sjemenke, dodam meda i pospem izblendanim bademima i orasima....extra ukusno a zdravo.

Recimo pistacije imaju manje kalorija od badema a super su zdrave i dobre.
Indijski orah sa kurkumom je dobar.

Kikiriki u ljusci može
pirmin

#3925 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Kakva crna Cola Zero? :-)
Ima li veceg zla?
Post Reply