Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
radenska
#3901 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma muz mi je u bolnici, morao hitno na operaciju pa sam se vala i zbog tog nasekirala. Tek Divanovic kad sam sad bila na ultrazvuku vidio da je beba previse nisko. Radila sam bris vagine, valjda ce biti gotov sutra, kaze da hoce se cerviks skratiti i od infekcije ali da se to moze lijeciti antibioticima.
Ona na jezeru mi nikad nije ni mjerlila grlic niti je bilo sta vidjela.
Ona na jezeru mi nikad nije ni mjerlila grlic niti je bilo sta vidjela.
-
safran
#3902 Re: Trudnjače i porodilje online
E miša mu, ne znam, valjda imaš nekoga da hoda umjesto tebe. Ti se sekiraj u horizontali. Ni meni niko nije gledao grlić dok nisam došla do termina. A antibiotike sam pila u obje trudnoće - prvi put leukocitoza a drugi put visok CRP. Prvi put Ceporex - još bilo Plivinog a drugi put Cephabos. Prije nego sam ga prvi put popila potražila sam drugo mišljenje i tada otišla kod dr. Naser koja je tada radila u Skerlićevoj. Osim toga pretražila literaturu na internetu i najviše podataka našla za cefalosporinske antibiotike. Zažmirila i popila i sve bilo u redu. Pri drugom porodu su mi u bolnici, još prije poroda, počeli davati cefalosporine intramuskularno a nakon poroda kapsule. Iz bolnice izašla sa Cephabosom a onda su ga zamijenili Ampicillinom kad je muž otišao po otpusno pismo - stigao nalaz vaginalnog brisa pa našli E. coli senzitivnu na Ampi. Bebač je još u bolnici dobio geramicin i Xiclav a kući smo otišli sa Xiclavom. Uz savjet - samo ti doji.
-
Arminaa
#3903 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja idem kod Divanovica od pocetka trudnoce i svaki put mi mjeri grlic, jos nijednom nije preskocio. Zavrsimo razgovor, pogleda nalaze ako sam ih u medjuvremenu radila, izmjeri mi pritisak (koji je od pocetka 85/60), zatim slijedi vaganje, ultrazvuk i mjerenje grlica vaginalnom sondom, te uzimanje brisa. I tako svaki put.
Strucnost i detaljnost-savrsena kombinacija u Divanovicu!
Strucnost i detaljnost-savrsena kombinacija u Divanovicu!
- ciki4
#3904 Re: Trudnjače i porodilje online
Stvarno mi nisu jasni neki naši dr. U Hrvatskoj se pod pregledom podrazumjeva vaginalni pregled, a uzv tek kad baš treba. Kod nas se izgleda začudili uzv-u pa samo po njemu gledaju je li sve o.k. Nedavno pitala dr. zašto me nikako do sad nije pregledala vaginalno (30-ta sedmica), kaže to će biti kad ja procjenim, obično u 36-oj sedmici
pa mislim stvarno...
radenska ja sam isto poprilično visoka al još nemam velikih problema s leđima, više sam imala oko 25 sedmice nego sad. A diskus herniju imam. Žao mi je za muža, ima li neko drugi da ti ode to kupiti? Miruj ženo bar do 34- te
radenska ja sam isto poprilično visoka al još nemam velikih problema s leđima, više sam imala oko 25 sedmice nego sad. A diskus herniju imam. Žao mi je za muža, ima li neko drugi da ti ode to kupiti? Miruj ženo bar do 34- te
- LieToMe
#3905 Re: Trudnjače i porodilje online
Nije me dugo bilo... nakon svih silnih nalaza, briseva, urinokulture, urina, krvi...sve sto je Divanovic zadao da se radi sve je bilo u najboljem mogucem redu, zadovoljni smo i kilazom koja je na plus 5kg u odnosu na pocetnu (koji gram gole dole)
Danas sam ravno 33 pune sedmice, bebica je juce bila teska 2200 gr, imace duge noge na mamu (ima izrazeno dugu butnu kost 65 mm), bas je bio zadovoljan pregledom bebe, protok kroz pupcanicu, mozak, srce, pluca, bubrezi, tabani... kaze da ce imati lijepu glavicu (nije glavata u odnosu na tijelo)
i konacno smo nakon 8 mjeseci saznali da je curica
i mala je vec zauzela polozaj, okrenula se lijepo i pocela izgleda odbrojavati sedmice do izlaska
Medjutim kad je dosao do grlica koji svaki put mjeri i koji je svaki put bio nesto kraci u odnosu na predhodni, sokirao se, u zadnjih par sedmica skratio se za vise od 2 cm
i juce je bio jedva 1 cm tako da je bio poprilicno zatecen i bas mi je odrzao predavanje. Rekao mi je nema nikakve skitnje, hodanja, bilo cega (a priznajem od pocetka on i suprug vode rat sa mnom oko moje pokretljivosti jer ja nemam 5 min mira). E juce mi je rekao da shvatim njegove rijeci ozbiljno i da se ponasam ko kokoska na jajima naredne 2 sedmice (za 2 sedmice opet na kontrolu). Dao mi je da pijem gynipral 4x1 i apaurin
i moram priznati da me lijepo isprepadao da sam skoro placuci dosla kuci.
Uglavnom, najbitnije da je sa bebicom sve ok a ja evo glumim kokosku od juce popodne
sreca pa je ostalo jos malo do termina i nadam se da cemo princeza i ja ovu malu krizu pregurati i sretno doci do termina 
Medjutim kad je dosao do grlica koji svaki put mjeri i koji je svaki put bio nesto kraci u odnosu na predhodni, sokirao se, u zadnjih par sedmica skratio se za vise od 2 cm
Uglavnom, najbitnije da je sa bebicom sve ok a ja evo glumim kokosku od juce popodne
-
safran
#3906 Re: Trudnjače i porodilje online
LTM - još 3 sedmice i upadaš u termin i onda možeš skakati do mile volje. Samo tri sedmice ........
- LieToMe
#3907 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma znam safransafran wrote:LTM - još 3 sedmice i upadaš u termin i onda možeš skakati do mile volje. Samo tri sedmice ........
- CherryLips
#3908 Re: Trudnjače i porodilje online
Je li ima u svakoj apoteci zuti Pliva sept ,koju kolicinu mi je najbolje uzeti,ne znam ni koliko toga realno treba?
- Alhemicarkaa
#3909 Re: Trudnjače i porodilje online
Jednu bocu - sadrži pola litre, ja ga još imam, za bebu ti treba kapljica. Ja sam ga našla "preko veze", kasnije mi patronažna rekla da ga uvijek ima u onoj apoteci u Barama, odnosno Šipu, ono novo naselje.
- CherryLips
#3910 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala puno:)
- Alhemicarkaa
#3911 Re: Trudnjače i porodilje online
LTN, ne igraj se, miruj. Ja sam imala identičnu situaciju i u 8 mjesecu sam prokrvarila, rezultat je bio strogo mirovanje. Ja čim sam ušla u 9. opet sam na nogice lagane. Ako ti je utjeha, porod bi ti trebao biti ekstra lagan 
-
radenska
#3912 Re: Trudnjače i porodilje online
Napokon sam kupila pojas
dobra je ovo stvar, a sve sam govorila da mi ne treba. Kako je ovo slatko kako odmice trudnoca, kad se beba sve vise javlja, neobicno mi kad se ne javi popodne pa odmah lupkam da vidim sto spava
A ti lie svakako miruj, i jesi se ushodala, nikad nisi kuci
Ja sam trideseta sedmica i grlic je 30 mm, i opet je rekao da glumim kokos
al nemam jaja

A ti lie svakako miruj, i jesi se ushodala, nikad nisi kuci
- LieToMe
#3913 Re: Trudnjače i porodilje online
radenska wrote:Napokon sam kupila pojasdobra je ovo stvar, a sve sam govorila da mi ne treba. Kako je ovo slatko kako odmice trudnoca, kad se beba sve vise javlja, neobicno mi kad se ne javi popodne pa odmah lupkam da vidim sto spava
![]()
![]()
![]()
A ti lie svakako miruj, i jesi se ushodala, nikad nisi kuciJa sam trideseta sedmica i grlic je 30 mm, i opet je rekao da glumim kokos
al nemam jaja
![]()
![]()
Ma jesam se ja ushodala da ne kazem sta gore
Sad sam Divanovica shvatila ozbiljno, evo od petka se povlacim po krevetima ko prebijena macka, ja, moj stomak, trudnicki jastuk i dekica
Taman me pohvalio za kilazu (5 kg u plusu) svi nalazi odlicni, cak mi sad nije zadao nista da radim, a imam osjecaj da cu sad u ove dvije-tri sedmice sve da nadoknadim, sad cu ko beba, samo da jedem, piskim i spavam
- LieToMe
#3914 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne igram se, shvatila sam ovo ozbiljno, mirujem, uzivam, gledam tv... Tjesi me to sto je rekao samo 2 sedmice i kontrola, vidjecemo pocetkom decembra sta ce Divanovic reci. Mene stvarno umiruje to da je beba odlicno, napredna, imace duge noge na mamuAlhemicarkaa wrote:LTN, ne igraj se, miruj. Ja sam imala identičnu situaciju i u 8 mjesecu sam prokrvarila, rezultat je bio strogo mirovanje. Ja čim sam ušla u 9. opet sam na nogice lagane. Ako ti je utjeha, porod bi ti trebao biti ekstra lagan
Utjeha jeste a i mama mi je imala ekstra lagan porod pa bas smo pricale neki dan o tome, mozda je i ona imala istih problema sa grlicem samo to se tad nije ni gledalo, a ni uzv nije bio detaljan kao sto je danas.
Bilo kako bilo, mi smo u fazi mirovanja
-
funeral blues
#3915 Re: Trudnjače i porodilje online
Imam blago povišenu temperaturu od sinoć. Čime da je skidam ukoliko nastavi rasti ili se zadrži?
-
safran
#3916 Re: Trudnjače i porodilje online
Dobro pazi - preko 38 C ne smije ići ni slučajno. Probaj babskim lijekovima i tuširanjem i oblogama. Puno tekućine piti (preko urina se također obara temperatura) - puno, puno, puno. Ako nastavi prema 38 C trudnice smiju panadol uzeti (tj. paracetamol) - ali onda u diskusiju uključiti i hećima 
-
funeral blues
#3917 Re: Trudnjače i porodilje online
Sinoć je bila najviša 37,2. Nakon toga je ubrzo opala i sad se vrti oko 36,6. Ne bih uzimala nikakav lijek bez konsultacije s doktorom, prekosutra ionako imam redovnu kontrolu kod svoje doktorice pa bih vidjela s njom.
Znači: tuširanje+ obloge+ tečnost. Hvala ti
Znači: tuširanje+ obloge+ tečnost. Hvala ti
-
affidavit
#3918 Re: Trudnjače i porodilje online
Bila sam jutros kod Divanovica, bebica je sada dobila ruke i noge.
Bas se fino moze vidjeti i glavica. Za HbA1C, zbog kojeg sam toliko brinula, dr. kaze da ga samo treba posmatrati, tj. ponovicemo ga kasnije, za sada da malo manje unosim slatkise i tjesteninu. 
-
safran
#3919 Re: Trudnjače i porodilje online
Eh, kad se samo sjetim. Mislim da mi je to i dalje br. 1 osjećaj - taj prvi pogled na mjehurić sa pupovima.
-
affidavit
#3920 Re: Trudnjače i porodilje online
Prekrasan osjecaj, moze vam nakon toga dr. ili bilo ko drugi reci bilo sta, nista nije vazno, osim one recenice da je beba kako treba.safran wrote:Eh, kad se samo sjetim. Mislim da mi je to i dalje br. 1 osjećaj - taj prvi pogled na mjehurić sa pupovima.
- otherside
#3921 Re: Trudnjače i porodilje online
i kad izadjes od ginekologa nekako lebdis i cini ti se da ti ni chuck norris nista ne moze 
- LieToMe
#3922 Re: Trudnjače i porodilje online
Jos kako vrijeme odmice, pa beba raste, pomjera se, ti sve to osjecas, popijes nesto vruce a ona te nogicom zazdije u zeludac
mislim da te osjecaje ne mozes nikome docarati.
Ja nikad necu zaboraviti kako sa se ja osjecala kad je dragi prvi put osjetio bebu kako se pomjera i skace, taj njegov osmjeh, oci koje su se smijale. Mislim da mi u ovih 5 godina braka nije bilo ljepseg trenutka nego pogled na njega i njegove oci koje se smiju. I samo nas troje
Ja evo lezim na jajima, ako Divke uspita
pa mu prenesite da se ne sekira 
Ja nikad necu zaboraviti kako sa se ja osjecala kad je dragi prvi put osjetio bebu kako se pomjera i skace, taj njegov osmjeh, oci koje su se smijale. Mislim da mi u ovih 5 godina braka nije bilo ljepseg trenutka nego pogled na njega i njegove oci koje se smiju. I samo nas troje
Ja evo lezim na jajima, ako Divke uspita
-
affidavit
#3923 Re: Trudnjače i porodilje online
Uredno odradjujes normu lezanja.LieToMe wrote:Jos kako vrijeme odmice, pa beba raste, pomjera se, ti sve to osjecas, popijes nesto vruce a ona te nogicom zazdije u zeludacmislim da te osjecaje ne mozes nikome docarati.
Ja nikad necu zaboraviti kako sa se ja osjecala kad je dragi prvi put osjetio bebu kako se pomjera i skace, taj njegov osmjeh, oci koje su se smijale. Mislim da mi u ovih 5 godina braka nije bilo ljepseg trenutka nego pogled na njega i njegove oci koje se smiju. I samo nas troje![]()
Ja evo lezim na jajima, ako Divke uspitapa mu prenesite da se ne sekira
- LieToMe
#3924 Re: Trudnjače i porodilje online
Nego jel neka od vas isla na komisiju u Kumrovec? Dragi bi trebao sutra mjesto mene da ode na komisiju da mi produze bolovanje (u nedjelju istekla 42 dana) pa ne znamo ni gdje, ni na koji sprat, ni treba li se ranije najaviti nesto? Ako neko zna proceduru help
- otherside
#3925 Re: Trudnjače i porodilje online
sjeti se tog pogleda kad ustanete u 3 ujutru nakon ko zna koje neprospavane noci a beba vristi i hoce da je nosateLieToMe wrote: Ja nikad necu zaboraviti kako sa se ja osjecala kad je dragi prvi put osjetio bebu kako se pomjera i skace, taj njegov osmjeh, oci koje su se smijale. Mislim da mi u ovih 5 godina braka nije bilo ljepseg trenutka nego pogled na njega i njegove oci koje se smiju. I samo nas troje![]()
obrati posebnu paznju na podocnjake