Lincoln-Burrows wrote:
Ti meni govoriš o mome putu do Kiseljaka preko RS i uvjeravaš me da sam otišao svojom voljom.
Pisao sam o tome prije ali neću više o tome, želim okrenuti tu stranicu, zaboraviti.
Samo jedno da kažem, prije ulaska ABiH u Ričicu t.j. Bjelaviće prije toga nije bilo ispaljenog
metka između ABiH i HVO u kakanjskoj općini. Poslije tog dana sve se promijenilo i nije nikada
nepravda ispravljena i neće. Također na drugoj strani i Stolac s time što su se u Stolac Bošnjaci vratili,
nisam tu da umanjim ničiji zločin.
Ja uopšte ne ulazim u suštinu tvoje lične tragedije, jer sam i sam prebacio jednu takvu preko glave.
No, uprošteno kazano, nisu vojnici A BiH, teško naurožani došli pred hrvatske kući i dali Hrvatima pola sata za uzmanje najosnovniji stvari i da napuste svoja ognjišta, već su te iste kuće zatekli već praznim. U onim u kojima su nekoga i zatekli to su bile starije osobe.
Ja govorim o samom pojmu etničkog čišćenja i da li je ono postojalo.
U Kaknju je bila drugačija situacija, tamo su se tenzije već odavno prenosile sa prostora Srednje Bosne. U Kaknju je već bilo obostranih tenzija i provokacija, a koliko znam kakanjski HVO nije bio uopšte bezazlen, upravo su oni, čini mi se, u nekom selu prema Kreševu pobili bošnjačke civile.
Sa druge strane, lično znam, da je Hrvatima koji su živjeli na dijelu olovske i zavidovaćke opštine tadašnji HVO izdao zapovjest, odnosno organizovao operaciju prebacivanja iz hrvatski sela u Vareš.
Treba spomenuti da su Bošnjaci iz sela Kamenskog, kad su to čuli, vratili sve Hrvate iz Magulice, i javno im obećali da će oni garantovato svojim životima za njih. Tako je i bilo. Niti jedna hrvatska kuća u selima Magulica, Stojčići, Jelaške, Maoča i Stipin Han nije dirnuta. Crkve nisu ni pipnute. Sve je to lako provjeriti.