Antifriz mi je ispod min nivoa...
Da li dosipati (iako ga nisam mjenjao 2 zime
Koga god pitam od raje, dosipaj, najjaci 60/40 odnos za -30
Moderators: _BataZiv_0809, anex
ja sam gledo svojim ocima kako mi mijenjaju i oped ponekad na paljenju se osjeti,ma trebamo mi izbacit ovaj HajDI stavit kakav TDI j...tekonektovan wrote:Ako ti je hdi, znam kako je.amar1994 wrote:ti hebem podlosku i koje izmisli
![]()
koliko to smrdi u kabini kad pocne propuhivat![]()
![]()
![]()
Prvi put, zamjenjene na prijedlog majstora, kao zrele za zamjenu, i uradim to, iako nije bilo nikakvog curenja i neugodnog mirísa u kabini. I onda, spektakel. Evo vec dvije godine, kuburim sa mirisom i podloškama, zamijene se, i nakon 10 dana isto, opet zamijene, hefta sve ok,i onda sve po starom, smrdi, i bali oko dizni. Je li do dizni, jesu li podloske, il' je do majstora?????
NediM17 wrote:Taj se 1.6 HDi generalno pokazao kao problematican.
NediM17 wrote:Ma nije da podbadam ali... Bas te podloske dizni, sito uljne pumpe, koje kasnije uzrokuje razne belaje, kao crkavanje turbine...
E sada, nesto dumajuci o tim podloskama diznama, vrlo moguce da od njih i poticu svi ostali problemi.
konektovan wrote:NediM17 wrote:Ma nije da podbadam ali... Bas te podloske dizni, sito uljne pumpe, koje kasnije uzrokuje razne belaje, kao crkavanje turbine...
E sada, nesto dumajuci o tim podloskama diznama, vrlo moguce da od njih i poticu svi ostali problemi.
Mozda ima i do toga, al' niko sa 100% sigurnoscu to ne moze potvrditi. Kod mene je preko 300 tisuca na satu, nije mjenjana turbina, sito uljne pumpe cisto, jedino zbog prevencije, mjenjam ulje svakih 6-7 tisuca.![]()
Neki problemi su zbog cudnih tehnickih rjesenja i pogresnih specifikacija, oni su kasnije ispravljani, a neki problemi nastaju iskljucivo zbog neodrzavanja. Isti motor na Volvu pravi manje problema, zato sto su neka tehnicka rjesenja poboljsana, ali neka su i dalje ostala losa. Npr. dizne i njihovo fiksiranje u glavi motora.NediM17 wrote:Ma nije da podbadam ali... Bas te podloske dizni, sito uljne pumpe, koje kasnije uzrokuje razne belaje, kao crkavanje turbine...
ima li su drugacije sito uljne pumpe i jos nesto,ne mogu se sjetiti,ovaj novi sa 8 ventila bi trebao biti "pouzdaniji" ,vidjet cemodirestraits0078 wrote:Neki problemi su zbog cudnih tehnickih rjesenja i pogresnih specifikacija, oni su kasnije ispravljani, a neki problemi nastaju iskljucivo zbog neodrzavanja. Isti motor na Volvu pravi manje problema, zato sto su neka tehnicka rjesenja poboljsana, ali neka su i dalje ostala losa. Npr. dizne i njihovo fiksiranje u glavi motora.NediM17 wrote:Ma nije da podbadam ali... Bas te podloske dizni, sito uljne pumpe, koje kasnije uzrokuje razne belaje, kao crkavanje turbine...

direstraits0078 wrote:Neki problemi su zbog cudnih tehnickih rjesenja i pogresnih specifikacija, oni su kasnije ispravljani, a neki problemi nastaju iskljucivo zbog neodrzavanja. Isti motor na Volvu pravi manje problema, zato sto su neka tehnicka rjesenja poboljsana, ali neka su i dalje ostala losa. Npr. dizne i njihovo fiksiranje u glavi motora.NediM17 wrote:Ma nije da podbadam ali... Bas te podloske dizni, sito uljne pumpe, koje kasnije uzrokuje razne belaje, kao crkavanje turbine...
bitanga_sa_otesa wrote:mozda im samo to bure bilo otvoreno sa 10w40...
amar1994 wrote:@konektovan
vidjel ti ove slike iznad![]()
,ja mislim i da je do ulja koje se sipa
530i wrote:Ta priča je niđe veze.
Koristiš ulje koje je propisano za taj motor, nekim od vw standarda tipa 505.00 ili 507.00 (lupam).
5W40 bi trebala biti po pravilu kvalitetnija ulja od 10w40 i ako ona ispunjavaju uvjete koji su preporučeni za taj motor onda ga sipaš dok motor se ne potroši...kad se potroši mijenjaš ili popravljaš motor. Te preporuke nakon 100 hiljada da se mijenja ulje su proizvod gluposti od strane mehaničara i majstora...možda je to važilo prije 50 godina, ali danas sigurno ne.
Kao sto rekoh. Officijelni servis skoda preporuka. Jel to znaci da trebam izbjegavat skoda servise ovdje?530i wrote:Jedinu preporuku koju Škoda daje jeste skraćivanje servisnog intervala na 7500km. Ulje se koristi one norme koja je propisana za taj motor konkretno, za fiksni servisni interval od jedne godine ili 15 hiljada km, tj. po preporuci 7500km kod nas radi lošeg goriva prije svega.
pepeljara wrote:Asa auto,prosli servis. Skoda centar bare.oba je bila preporuka 10w40 poslije 100k.
Reci.mi jel ti radis u nekom od servisa pa se vodis po tome. Mislim ja se slazem sa tobom, zato i pitam sto mi preporucuju jos skoda fabrika za bh zbog.kvalitete goriva, cesta preporucuje 10w40