Hvala na ispravciDzontra_Volta wrote:To "žute boje" je izmijenjeno u ZOBS-u, ovo što je citirano je stari zakon. Sada piše "bijele boje".
Evo pogledaj član 46.
https://www.parlament.ba/law/DownloadDo ... langTag=bs
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#3901 Re: ZOBS
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3902 Re: ZOBS
Jbt davno je ovo izmjenjeno... 2013
Doduse auto je 2008
Ide nova naljepnica
Doduse auto je 2008
Ide nova naljepnica
- Dope_Man
#3903 Re: ZOBS
Da ne citam sad komplet zakon, a google mi ne baci rezultat, moze li se voziti sa ovim papirom da sam predao zahtjev za produzenje vozacke?
S tim da je vozacka istekla vec u trenutku produzenja, pa je odmah uzeta i ponistena dok cekam novu (15 dana). Moja pretpostavka je bila da ne mogu, i ne mislim se ni zahebavati jer mogu dva vikenda i bez auta, ali rekose mi neki da moze po kantonu il tako nesto, pa da provjerim.
S tim da je vozacka istekla vec u trenutku produzenja, pa je odmah uzeta i ponistena dok cekam novu (15 dana). Moja pretpostavka je bila da ne mogu, i ne mislim se ni zahebavati jer mogu dva vikenda i bez auta, ali rekose mi neki da moze po kantonu il tako nesto, pa da provjerim.
-
BadBoy
#3904 Re: ZOBS
Koliko ja znam, jedini validan dokumenat prema Zakonu je važeća vozačka dozvola. To što policija "po kantonu" progleda kroz prste na tu potvrdu o zamjeni vozačke je čista dobra volja policije i nema nikakvo uporište u zakonu.Dope_Man wrote:Da ne citam sad komplet zakon, a google mi ne baci rezultat, moze li se voziti sa ovim papirom da sam predao zahtjev za produzenje vozacke?
Ispravite me ako griješim.
- drug_profi
#3905 Re: ZOBS
Ja mislim da si u pravu. Moraš imati vozačku uz sebe ako voziš. Do policiej je sad da li će prihvatiti "papir", ali u slučaju udesa, mislim da nastupa sranje.BadBoy wrote:Koliko ja znam, jedini validan dokumenat prema Zakonu je važeća vozačka dozvola. To što policija "po kantonu" progleda kroz prste na tu potvrdu o zamjeni vozačke je čista dobra volja policije i nema nikakvo uporište u zakonu.Dope_Man wrote:Da ne citam sad komplet zakon, a google mi ne baci rezultat, moze li se voziti sa ovim papirom da sam predao zahtjev za produzenje vozacke?
Ispravite me ako griješim.
- Dope_Man
#3906 Re: ZOBS
Hvala. Tako sam i mislio i radije cu se suzdrzati dva vikenda nego objasnjavati kako/zasto ako bi me slucajno zaustavili bilo gdje, pa makar i u komsiluku.
-
BadBoy
#3907 Re: ZOBS
Pametno i odgovorno razmišljanje, pogotovo ako ti auto nije nužno.Dope_Man wrote:Hvala. Tako sam i mislio i radije cu se suzdrzati dva vikenda nego objasnjavati kako/zasto ako bi me slucajno zaustavili bilo gdje, pa makar i u komsiluku.
Sad se sjetih, kad sam ja mijenjao vozačku žena mi je rekla da sam trebao doći malo ranije prije isteka vozačke i podnijeti zahtjev. Na taj način su oni mogli poslati zahtjev na obradu i izraditi novu vozačku dok bi moja stara ostala kod mene i sa njom bih mogao uredno vozati, naravno do perioda isteka roka važenja. Tek kad dođem po novu onda predam staru. To je ispravan zakonski put.
-
mrsamras
#3909 Re: ZOBS
Neku noc me zaustavlja policija u jednom manjem gradicu.Znam da su onako malo poteski, da traze dlaku u jajetu.
Pored svega sto je pregledao(bio sa starim terencom, blatnjav
), obilazio je auto, sve pregeldao,s vjetla, pozzicije pa cak mi je gledao i stiker od tehnickog pregleda na sajbi je li validan
Ne znam je li smijesno il kako bi napisao.Prosto nisam mogao da vjerujem da mu je to naum palo.
Postoji li uistinu kakva kazna za ne posjedovanje zalijepljenog stikera?
Pored svega sto je pregledao(bio sa starim terencom, blatnjav
Ne znam je li smijesno il kako bi napisao.Prosto nisam mogao da vjerujem da mu je to naum palo.
-
530i
#3910 Re: ZOBS
Postoji, čini mi se 40KM. Uostalom, to je sasvim ok ponašanje policije, ne znam čemu takav stav...
- newklear
#3911 Re: ZOBS
Član 235. stav 1. tačka 31) KAZNA 100 KMmrsamras wrote:Neku noc me zaustavlja policija u jednom manjem gradicu.Znam da su onako malo poteski, da traze dlaku u jajetu.![]()
Pored svega sto je pregledao(bio sa starim terencom, blatnjav), obilazio je auto, sve pregeldao,s vjetla, pozzicije pa cak mi je gledao i stiker od tehnickog pregleda na sajbi je li validan
![]()
31) vozač koji upravlja motornim i priključnim vozilom ako stiker naljepnica nije postavljena na propisan način ili nije čitljiva (član 208. stav (3) i član 215. stav (1));
To što te na taj način kontrolisao nije nikakav problem, daj Bože da je više takvih policajaca da pregledaju sve kad zaustave.. neki dan, tačnije neko jutro, na putu na posao zamal ne izgubih glavu, ispred mene bio tamni kamion sa tamnom (prljavom) ceradom, koji na zadnjem dijelu vozila nema nijednu sijalicu da radi, to bilo oko 06:00 sati, primijetio ga u zadnji tren... još je veća tragedija što je takav kamion prošao 2 patrole uspavanih ljepotica...
-
mrsamras
#3912 Re: ZOBS
Nisam znao.
Ma ok je da rade posao kako treba ali imam jaaako lose iskustvo iz tog gradica,da sam jednom dobio prijavu gdje su slagali lokaciju gdje su me zaustavili,da sam im uzeo prvenstvo prolaza itd.
Sreca nisu uskladili svoje lazi pa je cjeli slucaj na kraju pao u vodu.
A na toj istoj cesti sreo sam bar 10biciklista koji kao taj tvoj kamion nema niti jedno obiljezlje pa cak ni macije oko da se moze uociti i oni i dalje idu ko sretni,niko ih ne dira.
- purgatorio
#3913 Re: ZOBS
Mogu li ja voziti ako mi je istekla zabrana a nisam jos podigao vozacku iz CIPS-a? Jel ide samo kazna za neposjedovanje vozacke?
- drug_profi
#3914 Re: ZOBS
Sam si odgovorio. Ne smijes voziti bez dokumenata.purgatorio wrote:Mogu li ja voziti ako mi je istekla zabrana a nisam jos podigao vozacku iz CIPS-a? Jel ide samo kazna za neposjedovanje vozacke?
-
Dzontra_Volta
#3915 Re: ZOBS
Mislim da je ovo drugo. Samo što su sad tu kaznu digli na 100 KM, pa ti je bolje da ne riskiraš.purgatorio wrote:Mogu li ja voziti ako mi je istekla zabrana a nisam jos podigao vozacku iz CIPS-a? Jel ide samo kazna za neposjedovanje vozacke?
- newklear
#3916 Re: ZOBS
239.1.28- 30 KM za neposjedovanje vozačke dozvole kod sebe... kada je vozačka deponovana, a voziš, onda je kazna velika...
28) vozač koji kod sebe nema odgovarajuću važeću vozačku dozvolu ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica (član 172. stav (2);
28) vozač koji kod sebe nema odgovarajuću važeću vozačku dozvolu ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica (član 172. stav (2);
-
Dzontra_Volta
#3917 Re: ZOBS
OK onda, nisam provjeravao.newklear wrote:239.1.28- 30 KM za neposjedovanje vozačke dozvole kod sebe... kada je vozačka deponovana, a voziš, onda je kazna velika...
Znam da je ako nemaš saobraćajnu kod sebe sada kazna 100 KM, pa sam mislio da je isto i za vozačku.
- purgatorio
#3918 Re: ZOBS
Meni je vozačka deponirana i sad je istekla zabrana ali ne mogu do svog cipsa u sljedećih 20-ak dana, a treba mi auto. Zato pitam jel ova kazna 30 km ili je više...newklear wrote:239.1.28- 30 KM za neposjedovanje vozačke dozvole kod sebe... kada je vozačka deponovana, a voziš, onda je kazna velika...
- newklear
#3919 Re: ZOBS
Ako moraš voziti, ako te zaustavi reci ostala mi u drugom novčaniku, pisat će ti 30 KMpurgatorio wrote:Meni je vozačka deponirana i sad je istekla zabrana ali ne mogu do svog cipsa u sljedećih 20-ak dana, a treba mi auto. Zato pitam jel ova kazna 30 km ili je više...newklear wrote:239.1.28- 30 KM za neposjedovanje vozačke dozvole kod sebe... kada je vozačka deponovana, a voziš, onda je kazna velika...
-
Dzontra_Volta
#3920 Re: ZOBS
Platiš i roku od 8 dana i bude samo 15 KM. Ne rizikuješ puno.newklear wrote:Ako moraš voziti, ako te zaustavi reci ostala mi u drugom novčaniku, pisat će ti 30 KMpurgatorio wrote:Meni je vozačka deponirana i sad je istekla zabrana ali ne mogu do svog cipsa u sljedećih 20-ak dana, a treba mi auto. Zato pitam jel ova kazna 30 km ili je više...newklear wrote:239.1.28- 30 KM za neposjedovanje vozačke dozvole kod sebe... kada je vozačka deponovana, a voziš, onda je kazna velika...
- Tercius
#3921 Re: ZOBS
Sto mi je pun k...ovih nekakvih legalista, etoo ja ti iskreno zelim da te jebu kakve uspavane ljepotice u 6 ujutru sa baslijama sto ti fale u prvoj pomoci...ajde ne s...Bogat.newklear wrote:.. još je veća tragedija što je takav kamion prošao 2 patrole uspavanih ljepotica...
- newklear
#3922 Re: ZOBS
Spavaj, smiri se, šta si nadr*an zorom... rekao sam da su trebali ukazati vozaču da mu ne rade zadnja svjetla, da je "nevidljiv", a ne da ga peglaju u 6,00 za obaveznu opremu, sijalice i ostale zajebancije....Tercius wrote:Sto mi je pun k...ovih nekakvih legalista, etoo ja ti iskreno zelim da te jebu kakve uspavane ljepotice u 6 ujutru sa baslijama sto ti fale u prvoj pomoci...ajde ne s...Bogat.newklear wrote:.. još je veća tragedija što je takav kamion prošao 2 patrole uspavanih ljepotica...
a ja svakako i nisam protiv kontrole, nije bitno u koliko sati, neka svak radi svoj posao....
- Haris.ba
#3923 Re: ZOBS
Ponukan raspravom sa Crne hronike, trakom gdje je tramvajska pruga, i koja je obilježena žutom trakom - može li voziti taksi vozilo?
Dobio sam odgovor da može 100%. Samo me zanima je li to zakonski, ili ima znak?
-
BadBoy
#3924 Re: ZOBS
Ima plavi znak "tram/bus/taxi"Haris.ba wrote:Ponukan raspravom sa Crne hronike, trakom gdje je tramvajska pruga, i koja je obilježena žutom trakom - može li voziti taksi vozilo?
- Haris.ba
#3925 Re: ZOBS
HvalaBadBoy wrote:Ima plavi znak "tram/bus/taxi"Haris.ba wrote:Ponukan raspravom sa Crne hronike, trakom gdje je tramvajska pruga, i koja je obilježena žutom trakom - može li voziti taksi vozilo?